Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

O polityce z przymrużeniem oka

WYBÓR REDAKCJI
28.03.2020

Moje zainteresowanie twórczością Kurta Vonneguta ani na chwilę nie słabnie. Jestem ciekawa jego książek i chętnie sięgam po każdą kolejną pozycję. Jak na ten moment jeszcze ani razu się na nim poważnie nie zawiodłam i mam nadzieję, że ta dobra passa potrwa jak najdłużej. Co prawda z początku obawiałam się, że ,,Recydywista" dobije mnie swoją niezb... Recenzja książki Recydywista

Słaba płeć?

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

Trzeci tom O Aniołach z Lovely Lane za mną. Pierwsza część była słabiutka, druga bardzo dobra, a jak wypadły „Matki z Lovely Lane? Lepiej niż część pierwsza, słabiej niż część druga, ale całkiem znośnie. Trochę nierówno, ale nie aż tak, żeby rzucić książką o podłogę 😊 Jak sugeruje nam tytuł, ten tom poświęcony jest matkom. Matkom zapracowanym, ... Recenzja książki Matki z Lovely Lane

@Nina@Nina × 24

Cel uświęca środki

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Zawsze chętnie sięgam po każdą kolejną część przygód Zordona i Chyłki. Prawnicza seria świetnie się zaczęła i z przyjemnością mogę powiedzieć, że do dziś utrzymuje wysoki pozom. „Ekstradycja” jak wszystkie jej poprzedniczki zainteresowała mnie nie tylko za sprawą skomplikowanej kryminaln... Recenzja książki Ekstradycja

Pomiędzy pokorą a prawdą

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

Katie Fisher, (chociaż jest amiszką), zostaje oskarżona o zamordowanie swojego dziecka. Noworodek został uduszony, młoda kobieta nic nie pamięta z tamtej feralnej nocy. Kiedy słyszysz amisz, zastanawiasz się jak to możliowe, aby ta dziewczyna z bardzo pobożnej rodziny, ze środowiska, gdzie pokuta odgrywa kluczową rolę, zabiła z zimną krwią noworod... Recenzja książki Świadectwo prawdy. Część 2

@anetakul92@anetakul92 × 23

"Pancerne serce"- Jo Nesbo

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

Niestety, sięgając po kolejną powieść Jo Nesbo pt. Pancerne serce, uświadamiam sobie, że już niedługo czeka mnie koniec tej przygody. Przygody ciekawej i intrygującej, choć czasami nieco nużącej. No cóż, teraz nie pozostaje mi nic innego, jak cieszyć się każdą następną książką owego autora. @Obrazek Tym razem nasz główny bohater, Harry Hole... Recenzja książki Pancerne serce

Nie taka mafia straszna jak ją malują

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

Dziewiętnastowieczny pisarz francuski – Honoré de Balzac powiedział kiedyś, że „za każdą wielką fortuną kryje się zbrodnia”. W drugiej połowie dwudziestego wieku Mario Puzo – amerykański pisarz włoskiego pochodzenia napisał powieść, której mottem uczynił właśnie te słowa, i która stanowi ich swoistą ilustrację. O jakim dziele mowa? Oczywiście o Oj... Recenzja książki Ojciec chrzestny

"Sny Lazurowej Wody" Rafała Milcewicza, czyli pytania. Bardzo dużo pytań!

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

"Kiedy w Lazennie umiera król, a spadkobierca Lazurowego Tronu ginie bez śladu po bitwie na klifach, najpotężniejsze na Kontynencie królestwo pogrąża się w anarchii. Choć nad krajem roztacza się widmo wojny z Kamieniogrodem, lordowie z Kolegium Ochmistrzów rozpoczynają zakulisowy wyścig po władzę. Jednak nie tylko oni wezmą w nim udział. Koroną... Recenzja książki Sny Lazurowej Wody

@Orestea@Orestea × 9

I wszyscy razem: "ALOHA!"

WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020

W moim domu nie tylko ja złapałam czytelniczego bakcyla. Moje dzieci także wykazują wielką miłość do książek, co mnie osobiście ogromnie cieszy. Od ponad siedmiu lat towarzyszy nam codzienny, wieczorny rytuał polegający na głośnym czytaniu na dobranoc. Moja córka jednak od kiedy nauczyła się czytać samodzielnie, już często samodzielnie sięga po l... Recenzja książki Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Aloha

Najlepsze duchy Dickensa cz.II

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

@Obrazek Literatura angielska jest przerywana serią nieuchronnie tytanicznych postaci - jednego lub dwóch w stuleciu - które w przeważającej mierze określały nastrój, ton i standardy swoich epok. Chaucer, Shakespeare, Milton, Swift, i Wordsworth zdominowali swoje epoki, a głównym dominującym z połowy XIX wieku był Charles Dickens (1812–1870). ... Recenzja książki Dróżnik

@Christina@Christina × 7

Podróż do samego siebie

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

„Ile jest płaczu i bólu, kiedy człowiek umiera, a jak niewiele miłości i akceptacji, kiedy żyje“ Uwielbiam książki, które poza fabułą, niosą ze sobą głębsze znaczenia, zmuszając do refleksji odbiegając od ogólnie przyjętych dogmatów i znanych teorii dotyczących początków kształtowania się chrześcijaństwa ale też starożytnego świata. Taką lekturą... Recenzja książki Święci z Qumran

@Mirka@Mirka × 7

Bezlitosny czas

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

W dobie pandemii czytanie postapokaliptycznej powieści to bardzo zły pomysł, ale kiepskie decyzje to moja domena. W każdym razie skusiłam się na klasykę gatunku „Ostatni brzeg”, który opisuje ostatnie miesiące życia Australijczyków, dokładniej mieszkańców Melbourne, po wojnie nuklearnej. Wojna była wynikiem arogancji i zachłanności polityków, al... Recenzja książki Ostatni brzeg

@Natula@Natula × 9

Naiwność boli

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

„Hipodrom to wciągający kryminał…”- tak zaczyna się opis książki na okładce. Kryminał napisany jako krótka forma literacka. Liczy wszak 368 stron, ale czyta się za jednym zamachem, bardzo szybko i bardzo lekko. Książka napisana jest w duchu polskich filmów kryminalnych z lat 90-tych XX wieku. To Sztos XXI wieku ;) Główna bohaterka Melan... Recenzja książki Hipodrom

Nawiedzenie Samotniczki z Providence

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

Kiernan pisząc zarazem o duchach, syrenach i wilkach tak złych, że nawet Czerwony Kapturek miałby z nimi problem, podąża ścieżką podobną do Lema i Dicka. U autorki spotkanie z magicznymi stworzeniami wykracza poza możliwości naszej percepcji, balansuje na granicy szaleństwa i jest osiągalne tylko dla wyjątkowych jednostek. Wszystko to może być rów... Recenzja książki Tonąca dziewczyna

Fascynujące i przerażające

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

W czasach zarazy przerażają mnie wiadomości. Wolę już czytać o seryjnych mordercach. Na okładce „Rozmów z seryjnymi mordercami” Christophera Berry-Doe znajdziemy hasło: „Mrożące krew w żyłach studium zwyrodnialców” i nie ma w tym ani kropli przesady. Książka wydana przez @Link jest naprawdę przerażająca. Czasami, czytając thriller, mamy ciarki... Recenzja książki Rozmowy z seryjnymi mordercami

@Zaneta@Zaneta × 5

Sześć kościołów, cztery zbory i trzydzieści cztery cerkwie

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

Słowackie wydawnictwo DaJaMa pokazuje piękno Słowacji aż w trzech różnych językach. (Nie jest to wydawnictwo trójjęzyczne, każda wersja językowa wydawana jest osobno). Zdając sobie sprawę z bliskości polskiej granicy, jak i "własności wspólnej", czyli części Karpat i Beskidów, większość ich publikacji wydawana jest w 3 językach: słowackim, polskim... Recenzja książki Drewniane cerkwie i kościoły - Piękno słowackiej kultury

@ziellona@ziellona × 13

Gotowa recepta na minimalizm?

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

Co to jest minimalizm? Czy jest on wytworem nowoczesnych czasów czy może zakorzeniony był on od wielu lat w kulturze tylko został on zastąpiony przez konsumpcjonizm i pęd do "lepszego" świata? Czy zależny jest on od danej kultury, czy istnieje przepis na "polski" minimalizm? Odpowiedzi na te pytania możemy odnaleźć w ciekawej pozycji, jaką jest "M... Recenzja książki Minimalizm po polsku

O epidemii w dobie pandemii

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

Przyznam bez bicia – obecne nastroje, sytuacja w kraju i na świecie, wywołały we mnie chęć sięgnięcia po thriller medyczny, najlepiej z wątkiem epidemiologicznym. Łatwo było wybrać Cooka, postanowiłam jednak nie czytać kolejny raz Nosiciela (darzę niewyjaśnioną miłością, ale może to miłość do Jacka), a uzupełnić braki w powieściach wcześniejszych.... Recenzja książki Epidemia

@yhera@yhera × 12

Imię tandety

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

O tej książce słyszał chyba każdy. Podobnie zresztą jak o autorze. Ja dość długo zabierałam się do jej przeczytania. Znam Eco przede wszystkim jako autora Dzieła otwartego. I chyba wolę, by tak pozostało. Zdecydowanie nie należę do grona zachwycających się tą powieścią. Ale do rzeczy. Imię róży opowiada historię pewnego średniowiecznego opactwa... Recenzja książki Imię róży

Twoja wina, twoja wina, twoja bardzo wielka wina

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

Wyobraźcie sobie, że wciąż czekacie na swojego księcia z bajki. Na miłość od pierwszego wejrzenia. Na faceta, który będzie ideałem - będzie przystojny, męski, szarmancki, pewny siebie, charyzmatyczny ale jednocześnie też wrażliwy, kochający, empatyczny i tak domyślny, że wydaje się Wam, że potrafi w myślach czytać. Czekacie na tego księcia z bajk... Recenzja książki Twoja wina

Thriller czy nie thriller - oto jest dylemat

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020

"Jak daleko się posuniesz, by zapewnić osobie, którą kochasz, kilka dodatkowych godzin szczęścia?" Samo to pytanie wywołuje dreszczyk emocji i zaciekawienie. Nic bardziej mylnego. Zacznijmy od tego, że jeżeli przeczytaliście poprzednie książki B.A. Paris, i tak jak ja czekaliście na tę nowość, nie mogąc się doczekać, kiedy wpadnie w Wasze ręce, to... Recenzja książki Dylemat

@wiki820@wiki820 × 1

Więzienna ochrona zdrowia

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020

Wyobraź sobie, że wykonujesz zawód, który przynosi Ci dużo satysfakcji, daje poczucie spełnienia, a nie zakrawa o przykry obowiązek. Tworzysz placówkę od podstaw według własnej wizji, oddajesz serce swoim podopiecznym , których często znasz od lat. Aż tu przychodzi moment, że wszystko wywraca się do góry nogami. Jeden dzień, jedna chwila i nagle w... Recenzja książki Lekarka więzienna. Kiedy przemoc, narkotyki i samobójstwa to twoja codzienność

Warto ją przeczytać.

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020

Autorka w swojej publikacji opowiada czytelnikom o największych plagach w historii ludzkości, o tych najmroczniejszych czasach. Opisuje wszystko w sposób lekki i z humorem, dzięki czemu ta poważna tematyka jest przedstawiona w przystępny i ciekawy sposób. Przeczytacie tutaj o plagach, które pojawiły się już w czasach Imperium Rzymskiego, o tych ze... Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

@Loletka.@Loletka. × 6

Czy okolice Głuszyc to na pewno takie nudne miejsce?

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020

„Zmorojewo” było moim pierwszym spotkaniem z twórczością Jakuba Żulczyka. Swego czasu wszyscy dyskutowali o "Wzgórzu psów", a ja jakoś nie poddałam się temu szałowi. Zaintrygowało mnie dopiero „Zmorojewo” i po jego przeczytaniu z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to nie ostatnia książka autora, którą przeczytam. Tytus Grójecki jest wielkim f... Recenzja książki Zmorojewo

@merry93@merry93 × 7

Debiut godny polecenia

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020

Literackie debiuty zawsze niosą ze sobą wielką niewiadomą, które często okazują się miłą niespodzianką, dlatego chętnie po nie sięgam. Zawsze wtedy najłatwiej kształtować własną opinię o utworze, bez narzucanych przez wydawców rekomendacji. W ten sposób trafiłam na książkę Jacka Kafla „Erasmus Deutsch”, która została wydana przez Warszawską Firmę ... Recenzja książki Erasmus deutsch

@LiterAnka@LiterAnka × 5

Bohaterscy odkrywcy.

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020

Ostatnio wracam do czytana książek o tematyce podróżniczej. Tym bardziej gdy na rynku pojawiają się takie wspaniałości jakie prezentuje nam Wydawnictwo Poznańskie. Należę do osób, które chętniej czytają o tym co było kiedyś, niż o tym co dzieje się teraz. W sumie to od zawsze wyprawy największych odkrywców pobudzały moją wyobraźnie. Kilka miesięcy... Recenzja książki Wyspa niebieskich lisów. Dramatyczna wyprawa odkrywców Alaski.

@Nigrum@Nigrum × 13

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl