Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Smog dla początkujących.

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Smog może być Londyński albo Kalifornijski*, dotyka w takim samym stopniu wielkie miasta, jak małe wioski, powodują go spaliny wydobywające się z rur wydechowych zdezelowanych aut i kominki w bogatych podmiejskich dzielnicach. Rokrocznie zabija lub wywołuje degradujące organizm choroby płuc i alergie u wielu ludzi. Pomimo, że walka z nim jest zapi... {} Recenzja książki SMOG. Diesle, kopciuchy, kominy, czyli dlaczego w Polsce nie da się oddychać?

@Mackowy@Mackowy {}× 14

Cztery płatki śniegu

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Joanna Szarańska "Cztery płatki śniegu". Perypetie ludzi, niby sobie obcych, a jednak w pewnym stopniu bliskich. Ludzi tak bardzo różnych, na swój sposób wyjątkowych. Nie będę opisywać fabuły, gdyż było już tyle recenzji. Pozytywnych recenzji. I moja nie będzie inna. Ciepła, sympatyczna, lekka powieść, która dała mi dużo radości, uśmiechu, ale t... {} Recenzja książki Cztery płatki śniegu

@emmeneea@emmeneea {}× 9

"Nie uciekaj" Maja Drożdż

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest na świecie osoba, która nie miała w życiu gorszych chwil? Wydaje mi się, że nie, każdy z nas miał kiedyś chwile zwątpienia, utraty sił, czy nawet utracenie sensu życia. Są to problemy powszechne, z którymi nie każdy potrafi sobie poradzić, ba pewnie spora część osób. „Nie uciekaj” Mai Drożdż jest „w temacie”. Lubię lektury, które pomagają... {} Recenzja książki Nie uciekaj

@Tysia19@Tysia19 {}× 8

Deszcz kotów na Borneo

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam książki które zmuszają mnie do latania po internecie i szukania informacji na temat opisanych wydarzeń, miejsc, osób czy dzieł sztuki. Kocham takie "rysercze" bo nie ma dla mnie większej satysfakcji niż nauczenie lub dowiedzenie się czegoś nowego. Im więcej się dowiaduję tym więcej chcę wiedzieć. I dlatego "Dzieci czasu " zawojowaly m... {} Recenzja książki Dzieci czasu. Z kalendarza dziejów ludzkości

@Malpa@Malpa {}× 9

"Coraz większy mrok"- Colleen Hoover

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy tylko na naszym rynku wydawniczym pojawił się pierwszy thriller autorstwa Colleen Hoover, wiedziałam, że muszę go mieć. Do tej pory każda powieść Hoover idealnie wpasowywała się w moje gusta. Czy jej debiut o nieco mroczniejszym charakterze również zawładnie moim sercem? Jestem przekonana, że tak. @Obrazek "Coraz większy m... {} Recenzja książki Coraz większy mrok

Pamiętamy tylko nasze rozstania

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Możemy witać się setki razy, ale i tak najbardziej zapadnie nam w pamięć nasze rozstanie. Jak dobrze znów zagościć w świecie Holly i Gerry'ego, i przejść się ulicami Dublina. Obie rzeczy uwielbiam tak samo mocno. Smak Guinessa, irlandzka muzyka, uliczki tętniące życiem, a za chwilę Irlandia już spokojna piękna i rozległa. Widoki zapierające de... {} Recenzja książki PS Kocham Cię na zawsze

@Zaneta@Zaneta {}× 3

Król przyjmuje

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Eduardo Mendozy za sprawą powieści „Król przyjmuje” nie wypadło zbyt zachęcająco. Zaledwie skończyłam czytać i nie mam ochoty na dalszą przygodę z tym autorem. Jego utwór to sama polityka, komentarz do wydarzeń roku 1968, kiedy dzieje się akcja i kiedy poznajemy młodego dziennikarza – Rufo Batallę, któremu prz... {} Recenzja książki Król przyjmuje

@LiterAnka@LiterAnka {}× 5

Czy szczęśliwi ludzie skaczą z okien?

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na z pozoru spokojnym kraśnickim osiedlu dochodzi do niecodziennego zdarzenia: z okna jednego z bloków wypada młoda kobieta. Pozostawiony list wskazywałby na samobójstwo, ale Eliza Barnaba - energiczna pięćdziesięciolatka, mieszkająca w sąsiednim bloku, jest przekonana, że nieboszczce ktoś pomógł w opuszczeniu tego świata. Razem ze swoją przyjació... {} Recenzja książki Szczęśliwa nieboszczka

Książka, którą czyta się między wierszami...

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka niecodzienna. Z jednej strony niesamowicie bajkowa, niemalże mityczna. Z drugiej uderzająca realizmem i współczesnością. Napisana w sposób skłaniający do refleksji i zastanowienia się nad znaczeniem każdego rozdziału. --- Powieść opowiada historię chłopca o imieniu Lanny, mieszkającego w małym miasteczku pod Londynem. Lanny jest chłopcem s... {} Recenzja książki Lanny

Więźniowie reguł

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W związku z tym, iż od pewnego czasu nie tylko czytam książki, ale i próbuję o nich pisać zdarza mi się czytać opinie czytelników o różnych dziełach literackich. Dla zaspokojenia własnej ciekawości, chęci poznania gustów, a co za tym idzie dokonania jakiejś subiektywnej oceny trendów czytelniczych. Mówi się, że ludzie nie czytają. Nie do końca si... {} Recenzja książki Grand Union. Opowieści

Zgadnij kto...

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie lubię świątecznych książek... Odstraszają mnie tym wciskanym na siłę cukierkowatym klimatem. Lubię święta, ale nie lubię jak mi ktoś wmawia, że to jedyny magiczny czas w roku, kiedy może wydarzyć się coś cudownego... Wracając do meritum... W kwestii świątecznych historii zainteresowały mnie jedynie klasyczne opowieści Dickensa i antologia "Cic... {} Recenzja książki Cicha noc. Świąteczne zbrodnie

Uwikłanie i walka Any Tramel

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powalające rozmiarem tomiszcza, z jednej strony są dla mnie obietnicą fantastycznej epickiej przygody, bez względu na gatunek, jakiemu będą przypisane. Ale pojawia się również obawa, że oto leży przede mną kilkaset stron zmarnowanego potencjału, co dla czytelnika może stanowić głównie przeprawę przez mało wciągającą fabułę. Zatem dochodzi do dyle... {} Recenzja książki Ana

@Asamitt@Asamitt {}× 8

Reżim, Podręczne i nowe prawa.

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając opis książki, można natrafić tam na takie zdanie: ,,Świat, który stał się piekłem dla kobiet'' i to idealnie podsumowuje książkę, która jest pełna reżimu, ortodoksji i zrąbanego prawa, w którym każdy może donieść na każdego. Książka nie jest łatwa. Freda jest podręczną wysoko postawionego Komendanta. Oznacza to, że w dniu Ceremonii musi ... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

@Wilczekczyta@Wilczekczyta {}× 4

Społeczeństwo Omanu oczami kobiet.

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oman to dziś nowoczesny islamski kraj. Historie, jakie zawiera publikacja, odnoszą się głównie do klasy wyższej i średniej, traktują o życiu kobiet, a przy okazji przybliżają przeobrażenia jakim uległ z jeden z krajów Zatoki Perskiej, gdzie nie tak łatwo zachować równowagę między tym, co tradycyjne, a tym, co nowoczesne. Modernizacja Omamu, przez ... {} Recenzja książki Z miłości? To współczuję. Opowieści z Omanu

@Asamitt@Asamitt {}× 12

Psychologu lecz się sam

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najpierw moją uwagę zwróciła rewelacyjna okładka, potem tytuł i opis, po którym spodziewałam się thrillera psychologicznego. W trakcie lektury „ Pokrewnych dusz „ zorientowałam się, że książkę napisała młoda pisarka Agata Kołakowska, która ma na swoim koncie kilkanaście powieści obyczajowych. Jedną z nich nawet przeczytałam, autorka ujęła mnie w... {} Recenzja książki Pokrewne dusze

@gala26@gala26 {}× 12

PS Kocham Cię na zawsze

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna bohaterka Holly Kennedy w II części Cyklu: P.S. I Love You (tom 2) kontynuacji powieści autorstwa Cecelii Ahern pt. '' PS Kocham Cię na zawsze'' nie ma tym razem łatwego do spełnienia wyzwania, gdyż każde zawarte w nim zadanie sprawia, że czuje, się ona nie do końca w nim spełniona czytając, odnosiłam takie wrażenie po przeczytaniu pierwsz... {} Recenzja książki PS Kocham Cię na zawsze

@Anna30@Anna30 {}× 3

Dumna i uprzedzona

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wróciłam do "Dumy" po wielu latach. Jako nastolatka czytałam z wypiekami chłonąc obraz XVIII wiecznej Anglii. Teraz odebrałam ją już inaczej, z bagażem doświadczeń i większą mądrością. Klasyka angielska mnie urzeka, szczególnie językiem. Piękno wypowiedzi, niedopowiedzenia, często tego brakuje w dzisiejszych czasach (i literaturze także...) Tym co... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

Pogrzebana Tajemnica

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(...)Prawie dziewięćset osób zniknęło bez śladu...nikt nie wie, czy żyją, czy umarli. Nikt nie wie, czy popełnili samobójstwo, zachorowali, czy opuścili miasto dobrowolnie..." Widzisz te butwiejące zęby starych domów jakimi są drzwi. Czarne oczodoły spoglądają na ciebie hipnotyzując szklistym i mrocznym spojrzeniem - wiesz, że te dawno nie o... {} Recenzja książki Osada

@Nigrum@Nigrum {}× 2

Kolejne mroczne tajemnice Riverdale

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewnego zwyczajnego dnia, zupełnie nieoczekiwanie burmistrz Riverdale ogłasza, że w miasteczku odbędzie się festiwal pod nazwą"Rewia Radości". Festiwal ten, dziś zupełnie zapomniany, podobno przed laty był coroczną, bardzo ważną miejską tradycją, związaną ze zbiorami syropu klonowego. Uczniowie liceum, którzy poznali w ostatnim czasie wiele mro... {} Recenzja książki Zabawy i zabójstwa. Riverdale

@alien125@alien125 {}× 1

Swój on czy wróg?

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Apokalipsa śnieżna. Jedziesz drogą i praktycznie nic nie widzisz. Zostajesz zmuszona/-y do zatrzymania się na poboczu. Okazuje się, że oprócz ciebie, jest tam jeszcze kilka osób. Każda z nich znalazła się w takiej samej sytuacji. Nie możesz wśród nich za długo przebywać. Musisz odetchnąć świeżym powietrzem. Wychodzisz na zewnątrz, udajesz się w ki... {} Recenzja książki Bezbronne

@paula1456@paula1456 {}× 2

Trochę refleksji na wesoło

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Helen Russell stworzyła książkę, która z pozoru jest świetną zabawą i rzeczywiście nią jest, ale nie tylko. Historia dwóch sióstr, które w wyniku pewnych zdarzeń trafiają razem na obóz przetrwania do Danii może być pretekstem do głębszej refleksji nad samym sobą. Alice – starsza siostra, typ ‘wszystko mam pod kontrolą’ i Melissa – młodsza z sió... {} Recenzja książki Nie ma mowy!

@Edyta_09@Edyta_09 {}× 10

'' Walc dla konających ''

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam takie dziwne przekonanie, iż niewielu znalazłabym czytelników którzy nie znają amerykańskiej pisarki o nazwisku Tess Gerritsen. Jeszcze bardziej znana jest wielbicielom thrillerów medycznych . To ona właśnie stworzyła bardzo dobrze przyjęty przez krytykę i czytelników cykl Jane Rizzoli & Maura Isles. Detektyw i doktor patolog , doskonale zawod... {} Recenzja książki Igrając z ogniem

"Pustułka"- Katarzyna Berenika Miszczuk

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Władza, prestiż, pieniądze i kłamstwa- same w sobie już wydają się być niebezpieczne. Ale tylko w połączeniu mogą stanowić śmiertelną broń. Początkowo pojawia się jedynie zła myśl, nieprzyjemne pragnienie, przesiąknięte zemstą, pogardą i nienawiścią. Później dochodzi do tego obsesja- nieobliczalna, niezniszczalna, by w punkcie kul... {} Recenzja książki Pustułka

Policjanci bez munduru. Katarzyna Puzyńska

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto lubi czytać książki o pracy polskiej policji nie będzie rozczarowany. „Policjanci bez munduru” to wywiady Katarzyny Puzyńskiej, autorki kryminalnej serii o Lipowie i psycholog z wykształcenia z policjantami kryminalnymi – funkcjonariuszką CBŚ, policjantami z wydziału kryminalnego, medykiem sądowym, psychologiem policyjnym. Policjanci opowi... {} Recenzja książki Policjanci. Bez munduru

@Vernau@Vernau {}× 6

"Kiedy nadejdzie czas"

{} WYBÓR REDAKCJI
7.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niesamowity debiut. Powieść bardzo emocjonalna, poruszająca do bólu. Piękna okładka zwraca uwagę. Mój patronat medialny. "Wstyd się było jej do tego przyznać, jednak widziała tak wiele śmierci w swym życiu, iż myślała, że kolejny jej przypadek nie sprawi jej po raz kolejny takiego bólu". Historia stworzona przez autorkę to piękna i mądra opowieś... {} Recenzja książki Kiedy nadejdzie czas

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl