Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Niezwykła świąteczna książka

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jaka to była dobra i nastrojowa książka <3 To moje pierwsze spotkanie z twórczością Magdaleny Witkiewicz ale jestem pewna, że nie ostatnie. Książka niezwykle klimatyczna, można się w niej zatracić. Pełna poczucia humoru, ciepła, wręcz magiczna. Bardzo przyjemnie mi się ją czytało, momentami rozbawiała mnie do łez. To dopiero moja druga książka świ... {} Recenzja książki Uwierz w Mikołaja

@justus228@justus228 {}× 5

Inspirująca

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hasło umieszczone na okładce: „TED Books: Małe książki o wielkich ideach” oraz intrygujący tytuł „Niemierzalne” sprawiły, że sięgnęłam po tę książeczkę z ciekawością, aczkolwiek i sporą rezerwą. W miarę czytania ciekawość rosła, a rezerwa topniała - Margaret Heffernan pisze o ważnych i trudnych sprawach w sposób zjednujący sobie czytelnika w temp... {} Recenzja książki Niemierzalne. Wielkie znaczenie małych zmian

@artfinity@artfinity {}× 4

Zatrutka

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"...miliony myśli - zatrutki fermentujące w jej głowie..." Piotr jest szczęśliwym mężem Ani i świeżym tatusiem małej Basi. A może jednak nie? Jego szczęście pryska w momencie, gdy Anka nagle znika. Policja sugeruje, że to samobójstwo, ponieważ istnieją przesłanki, co do tego, że kobieta cierpiała na depresję poporodową. Piotr w to nie wie... {} Recenzja książki Zatrutka

@Lirith@Lirith {}× 3

Żaden człowiek nie wyda się sympatyczny, jeśli pozna się go od środka.

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że trochę obawiałam się tego, jak autorka poradzi sobie z tak odmienną tematyką, ale teraz spokojnie mogę stwierdzić, że obawy były zupełnie bezpodstawne. Autorka miała pomysł na fabułę i świetnie poradziła sobie z jego realizacją. Początkowo wydawało mi się, że trzymałam w rękach romans z bardzo nietypowym rozpoczęciem znajomości,... {} Recenzja książki Coraz większy mrok

@waitfor_book@waitfor_book {}× 2

Trudne wybory przyszłej matki

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudne relacje rodzinne. Temat wszystkim znany, bowiem każdy z nas albo słyszał, czytał o rodzinnych problemach, albo sam nie dogaduje się z bliskimi. Jak jednak postąpić, gdy próg domu przekracza nowy, nieakceptowany przez najmłodszych członek rodziny? Czy da się wytrzymać taką panującą w domu presję i trudną atmosferę? ... {} Recenzja książki Poza kontrolą

@panzksiazka@panzksiazka {}× 3

"Dziewczyna kata" czyli opowieść o złotej broszy, złotnictwie i różnych metodach zadawnia śmi...

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dziewczyna kata" to wielowątkowa opowieść, która przenosi nas do niespokojniego XVII wieku, wieku nękanego zarazami, palagami, zbrojnymi konfliktami, wieku pełnego zabobonów, dziwnych wierzeń i słynacego z ogromnego wachlarza stosowanych tortur i całej gamy pomysłów na zadawanie śmierci, w imię sprawiedliwości. Jest to również epoka wspaniale roz... {} Recenzja książki Dziewczyna kata

@Justyna_K@Justyna_K {}× 14

Troszkę naciągana.....

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moi drodzy, przyznam się z góry że naprawdę nie wiem jak to się stało, ale nigdy wcześniej nie słyszałam o bestsellerze - „Ps Kocham Cię” Cecile Ahern. Dopiero niedawno, przy okazji premiery drugiej części miałam przyjemności, na zapoznanie się z całą historią a dzięki temu mogłam sama poznać te niezwykłe atuty książki.... Ale czy je odnalazłam ?... {} Recenzja książki PS Kocham Cię na zawsze

Piękna, intrygująca i poruszająca saga rodzinna...

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli tylko marzymy o czytelniczej wyprawie do świata wielkich emocji, namiętności i prawdy o ludzkim życiu, to nie można wymarzyć sobie lepszej i wspanialszej przewodniczki, aniżeli Pani Ewa Bauer. Ta wielce doświadczona, popularna i ceniona polska autorka uwodniła bowiem nie raz już swoją twórczością to, że niezależnie od nurtu, w jaki wpisują... {} Recenzja książki Za nasze winy

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 3

Paranormalny thriller

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie książki Tess Gerritsen? Jaka jest Wasza ulubiona? Ja swoją przygodę z jej twórczością zaczęłam od "Chirurga", który bardzo mi się podobał. I to tak bardzo, że od razu sięgnęłam po "Skalpel", a potem po kolejne... Cała seria Rizolli/Isles jest wspaniała. Tess pisze niesamowite thrillery medyczne. Gdy dowiedziałam się, że jedna z instagramowi... {} Recenzja książki Kształt nocy

@justus228@justus228 {}× 2

Zemsta wcale nie jest słodka.

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Traumatyczne przeżycia z dzieciństwa dwóch młodych kobiet połączyły ich losy w bolesny i nierozerwalny węzeł. Ewa prowadzi sklep z drogą odzieżą sportową. Jest w szczęśliwym związku z młodszym chłopakiem, Iwem. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wiedzie spokojne, zrównoważone i bezproblemowe życie. Ale tak nie jest. Pola to zatwardziała reprezent... {} Recenzja książki Córeczki

@Nigrum@Nigrum {}× 3

,,...to wszystko zostało zorganizowane w odpowiedzi na wysłane przeze mnie CV''

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kraina groteski, absurdu i czarnego humoru, którą roztacza przed nami w ,,Dropiach'' Natalka Suszczyńska wcale nie jest tak daleka od tego, co znamy z codziennego życia. Wspólnym mianownikiem pięciu opowiadań składających się na tą genialną książkę jest żeńska narratorka i szary, kubikowy świat, który ją otacza. Niepewność jutra, stres, depresja,... {} Recenzja książki Dropie

@Chassefierre@Chassefierre {}× 5

Od miłości do nienawiści

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od miłości do nienawiści czasami jest zaledwie jeden krok… I doskonale pokazuje to książka „Rozwód po polsku”. Po świetnych „Ginekologach” nie mogłam nie sięgnąć po kolejną książkę pani Izy. Tym bardziej, że bardzo interesuje mnie jak żyją inni ludzie w związkach. Tutaj skupimy się na tym jak to wspólne życie doprowadziło do rozwodu. Przeczytamy r... {} Recenzja książki Rozwód po polsku. Strach i nadzieje

@czytunia@czytunia {}× 3

Lśnienie

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szkoda, że nie ma skali ocen do miliona...(((( Absolutny nr 1!:-) "Bo tu w Panoramie ciągle coś się działo. Tutaj wszystkie pory stapiały się w jedną. Bez końca trwała sierpniowa noc roku 1945, ze śmiechem i trunkami, i olśniewającą garstką wybrańców losu, którzy jeździli w górę i w dół windą, pili szampana, obrzucali się konfetti i serpentynami. ... {} Recenzja książki Lśnienie

{}× 1

Różne odcienie miłości

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marianna Sobierajska - córka Mikołaja Sobierajskiego - patrioty i ziemianina, zakochuje się w rosyjskim szlachcicu Andrzeju Rohowie, który zamieszkuje w sąsiednim majątku. Rohow ma polskie korzenie, jest wykształcony, zaradny i niezwykle przedsiębiorczy - wprost idealny kandydat na męża... Ale ma jedną wadę - jest Moskalem. Ojciec Marianny jest ... {} Recenzja książki Trzy zimy

Cena twojej anonimowości

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszej powieści napisanej wspólnie przez Greer Hendricks i Sarah Pekkanen niestety nie miałam okazji przeczytać. Co skusiło mnie w takim razie do sięgnięcia po ,,Anonimową dziewczynę"? Głównymi powodami były pozytywne opinie, jakie o twórczości obu autorek słyszałam, a także moja słabość do niekonwencjonalnych historii. Dlatego też ostatecznie ... {} Recenzja książki Anonimowa dziewczyna

Prezent dla dziewięciolatków? Nie szukajcie dłużej, są "Spirit Animals"

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszyscy, którzy czytają lub do czytania chcą zachęcić bliźnich, szukają teraz książek, które nadają się na prezent. Z większością rodziny nie mam kłopotu, znam ich i wiem, o czym marzą czytelniczo. Mam jednak jeden niewielki kłopot. Otóż mój bratanek, do tej pory kontentujący się dinozaurami i Batmanem, powiedział, że nie jest duży i chce tyr... {} Recenzja książki Szeptacz burz, tom 7

Starsza Pani musi zniknąć

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zofia Wilkońska zostaje okradziona. Z jej mieszkania znikają pieniądze, biżuteria oraz cenne dokumenty. Zostaje wezwana policja, ale nie wygląda na to, że chętnie chcą pomóc. Ale Pani Zofia ma już podejrzanego. Tylko co jeśli on sam jest już martwy? Pani Zofia postanawia wziąć sprawy w swoje ręce. 🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀 „Kółko się Pani urwało” to moj... {} Recenzja książki Kółko się pani urwało

@ixzca@ixzca {}× 3

Wina bywa zależna od pojemności sumienia

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wczoraj w nocy, tak koło drugiej skończyłam czytać „Winę” Piotra Wójcika i powiem szczerze, że książka mnie zaskoczyła. Jej konstrukcja przywodzi na myśl obieranie cebuli, ale nie o łzy tu chodzi, a o warstwowe budowanie akcji, bo już na samym, początku pojawia się morderca, ba nawet motyw i wszystko wydaje się dziwne, bo jak to tak? Aut... {} Recenzja książki Wina

@Iwona_Banach@Iwona_Banach {}× 7

PORUSZYĆ NIEBO I ZIEMIĘ

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Genialna książka Sebastiana Fitzek, autor świetnie manipuluje czytelnikiem i szokuje. Myślę, że niejedna osoba po przeczytaniu "23 PASAŻER" nie mogła się pozbierać z osłupienia. Martin Schwartz - świetny policjant znowu znajduje się na pokładzie wycieczkowego statku "Sułtan Mórz", po tym jak odebrał telefon od Geraldine Dobkowitz z informacją, że... {} Recenzja książki Pasażer 23

@anetakul92@anetakul92 {}× 8

Refleksyjna opowieść o przemijalności

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z książką Sofii Lundberg możemy doznać zatrzymania się w czasie. Może się stać najintymniejszym spotkaniem czytelnika z narratorką oddającą się wspomnieniom z chwil całego swego życia. A niespiesznie poprowadzona opowieść z punktu prawie stuletniej bohaterki jest niezwykle refleksyjną historią o przemijalności wszystkiego poza najważniejszym - pr... {} Recenzja książki Czerwony notes

@Asamitt@Asamitt {}× 9

Ah te podróże!

{} WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Ultima'' jest to drugi tom ,,Proxima'', którą czytałam w zeszłym roku i niestety... mało z niej pamiętam. Książka opowiada o eksploracji alternatywnych wszechświatów i głębokich otchłani czasu. W poprzedniej części z tego, co pamiętam, byliśmy przy bohaterach, gdy ci odkrywali nowo skolonizowany świat. Teraz jest podobnie, lecz badamy razem z n... {} Recenzja książki Ultima

@Wilczekczyta@Wilczekczyta {}× 2

Starożytni Słowianie a mechanika kwantowa

{} WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś opowiem Wam o słowiańskiej historii na którą napalilam się jak szczerbaty na suchary gdyż ja uwielbiam strzygi, leszych, poludnice i Kupałę. I przy tym moja wiedza o Slowianach jest ubozuchna więc jakże ja się ucieszyłam gdy autor we wstępie napisał o swoich badaniach i przygotowaniach, dużo czasu się tym tematem zajmował no i oddał w nasz... {} Recenzja książki Zapomniani bogowie. Słowiańska opowieść

@Malpa@Malpa {}× 9

Mroczna strona baśni

{} WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alice odkąd pamięta, żyje z matką na walizkach. Podróżują po całym kraju, nigdzie nie zagrzewając miejsca na dłużej. Szansa na stabilizację pojawia się, gdy umiera babka dziewczyny,Althea Proserpine, autorka kultowych, mrocznych baśni o Uroczysku i właścicielka ogromnej posiadłości- Hazel Wood. Ale chwilowy spokój okazuje się być tylko złudzeniem.... {} Recenzja książki Hazel Wood

Kryminał z arcydziełem w tle

{} WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Michela Bussiego była tym razem strzałem w dziesiątkę i oby takich lektur trafiało w moje łapki więcej! Jest to przemyślnie skonstruowana, bardzo obrazowa, wręcz poetycka powieść o sennym miasteczku, w którym swe ostatnie lata życia spędził Claude Monet. Słynny impresjonista tworzył tu swe wybitne dzieła z serii "Nenufary", rozpalające... {} Recenzja książki Czarne nenufary

@Mollinka_90@Mollinka_90 {}× 5

Jakże odmówić, gdy Król przyjmuje.

{} WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" - Teraz? - Tak proszę pana. Gdyby nie chodziło o teraz, tobym nie pytał. - No ale co tak pana ciągnie do Hiszpanii? - Nie jadę do Hiszpanii, tylko do [...]" (s. 329) No właśnie. Dokąd pragnie pojechać Rufo, główny bohater Króla? Wystarczy przeczytać nową powieść Eduardo Mendozy żeby się przekonać. Na początku mały skrót dla leniwy... {} Recenzja książki Król przyjmuje

@Mackowy@Mackowy {}× 11

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl