Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Piękna opowieść o odwadze i miłości

WYBÓR REDAKCJI
25.02.2020

Stefania Podgórska, zwana Fusią, to nastolatka, która chce się wyrwać z rodzinnej wsi i zamieszkać w mieście. Dzięki pośrednictwu sióstr, udaje jej się znaleźć pracę w Przemyślu, w sklepie prowadzonym przez żydowską rodzinę Diamantów. Wkrótce dziewczyna zaprzyjaźnia się ze swoimi pracodawcami, a zwłaszcza z jednym z czterech synów państwa Diamantó... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

@ksiazkirabe@ksiazkirabe × 10

Bo każdy ma swoje marzenia

WYBÓR REDAKCJI
25.02.2020

To już trzecia część Gór z duszą podróżniczki, himalaistki, dziennikarki, Moniki Witkowskiej. Dwie pierwsze przeczytałem jednym tchem. Nie inaczej było z częścią nr 3! Monika Witkowska odwiedziła już ponad 180 krajów świata, była na wszystkich kontynentach! Ma na swoim koncie wejścia na trzy ośmiotysięczniki - Mount Everest, jako dziesiąta Polka,... Recenzja książki Góry z duszą. Szczyty marzeń

Punkt rosy

WYBÓR REDAKCJI
24.02.2020

"Punkt rosy" zaintrygował mnie świetną, minimalistyczną okładką (brawo dla jej twórcy - Pawła Jońcy) i całkiem zagadkowym tytułem, który nabiera nowego znaczenia po przeczytaniu książki. Jeśli chodzi o autora, pod pseudonimem Mat Nować kryje się polski pisarz, co ciekawe - jest to jego literacki debiut (raczej bym na to nie wpadł, "Punkt rosy" zar... Recenzja książki Punkt rosy

Obowiązkowo przeczytaj dwa razy.

WYBÓR REDAKCJI
24.02.2020

Całość dzieli się na trzy części. Pierwsza, której autorem jest Paul Julius Möbius, to wynik jego badań nad kobietami. Druga część to komentarze autora wobec reakcji na część pierwszą. Trzecia część to napisane przez Katinkę von Rosen „rozwinięcie” myśli lekarza. Czytałam dwa razy i w sumie mam po raz pierwszy w życiu dwa różne wnioski. Ni... Recenzja książki O umysłowym i moralnym niedorozwoju kobiety

Lepiej w przeszłości nie '' grzebać '' zanadto

WYBÓR REDAKCJI
24.02.2020

King jest jednym z moich ulubionych pisarzy , liczyłam więc że i na tej powieści się nie zawiodę . Tak też się stało , książka jest naprawdę świetna , zwłaszcza że przy jej pisaniu twórca miał utrudnione zadanie z którego wywiązał się znakomicie . Utrudnione ponieważ musiał połączyć wiarygodnie i ciekawie zdarzenia i osoby autentyczne z literacką ... Recenzja książki Dallas '63

Skandynawska powściągliwość

WYBÓR REDAKCJI
24.02.2020

Tove Alsterdal obecnie uchodzi za najciekawszą i najważniejszą szwedzką autorkę powieści kryminalnych. Debiutowała wydaną na naszym rynku „Kobietą na plaży” - szwedzkim bestsellerem przetłumaczonym na ponad dziesięć języków. Ten sam sukces powtórzył „Grobowiec ciszy”, który – podobnie jak „Kobieta na plaży” - ukazała się nakładem wydawnictwa Akura... Recenzja książki Grobowiec z ciszy

@Natula@Natula × 5

Przedszkole to poważna sprawa

WYBÓR REDAKCJI
23.02.2020

Trzeba się na nie dobrze przygotować. Dotyczy to zarówno dziecka, jak i rodziców… Czasami bardziej przeżywamy niektóre sprawy niż nasze maluchy. Nierzadko mają w sobie niesamowitą odwagę i ciekawość świata, a rodzice boją się spuścić je z oczu. Pierwsze wyjście z domu bez dziecka… pierwsza osobna noc… a potem… przedszkole. Wiemy, że nic się ni... Recenzja książki Miś Staś i przyjaciele

@Zaneta@Zaneta × 2

Ja się taki urodziłem TO jest w mojej krwi - czyli o braku tolerancji "coming out-u" w środow...

WYBÓR REDAKCJI
23.02.2020

Rodzice! - to obowiązkowa pozycja dla was, by wasza reakcja nie była histeryczna, aby można było zapobiec często wielu nieszczęściom spowodowanym właśnie odrzuceniem. Gratulacje dla autora, który w sposób otwarty i szczery opisuje reakcje swojego ciała, akcentując swoją wrażliwość. Długo po przeczytaniu zastanawiałam się jak będzie brzmieć moja r... Recenzja książki W mojej krwi

@ilona_m2@ilona_m2 × 4

Brandon Sanderson, Studnia Wstąpienia, recenzja

WYBÓR REDAKCJI
23.02.2020

Dziś postanowiłem poświęcić nieco czasu na przygotowanie recenzji książki Brandona Sandersona Studnia Wstąpienia. Jest to drugi tom cyklu Ostatnie Imperium. W ostatnich latach miałem kilkakrotnie okazję zagłębić się w twórczość amerykańskiego pisarza. Za każdym razem czytając jego dzieła byłem uczestnikiem istnej uczty wyobraźni. Sanderson jak n... Recenzja książki Studnia wstąpienia

Nie taka Baba Jaga straszna jak ją malują...

WYBÓR REDAKCJI
23.02.2020

Kiedy masz dwanaście lat nic nie jest proste. Wiele marzeń czy wizji przyszłości kotłuje się w Twojej głowie. Uczysz się mnóstwa rzeczy, a Twój świat z każdym dniem rozrasta się o nowe doświadczenia. A co jeśli nie możesz decydować o swym losie? Jest ci z góry narzucony? Przeznaczeniem młodej Marinki jest zostanie Jagą. Dziewczynka mieszka z soją ... Recenzja książki Dom na kurzych łapach

@Nigrum@Nigrum × 2

W rękach oprawcy

WYBÓR REDAKCJI
23.02.2020

W sumie dość dobrze obmyślana kompozycja ukazująca różnorodne aspekty naszej rzeczywistości. Zarówno ludzi ze środowiska studenckiego, jak i biznesowego, połączonego wzajemnymi zależnościami korzyści seksualnych oraz wymiernych wpływów finansowych. Pieniądze, sekrety i seks. Na tym tle chory umysł sprawcy ma z czego czerpać. Choc ten skupia się gł... Recenzja książki Kompleks Boga

@Asamitt@Asamitt × 11

Śpik

WYBÓR REDAKCJI
22.02.2020

"On" to Śpik. Chciany niechciany. Idiota, debil, kretyn. Śpik jest Inny. Odstaje od świata jak kwiatek od kożucha i wół od karety. To nierozgarnięty głupek, którego można namówić i wrobić we wszystko. On się nie obroni, bo nie ma pojęcia czego od niego chcą i o co chodzi. Jego świat to mama Śpika, pies z uszami jak płynny aksamit, niebieskie gąsie... Recenzja książki On

@Jagrys@Jagrys × 20

Przepiękna baśń

WYBÓR REDAKCJI
22.02.2020

Ostatnio pisałam Wam, że przeczytana przeze mnie książka miała być magiczna, a taka nie była i strasznie nad tym ubolewałam. Dziś przychodzę z książką, która w każdym calu spełniła moje oczekiwania, choć sama autorka postawiła sobie naprawdę wysoką poprzeczkę pisząc dwa poprzednie i to bardzo dobre tomy. Jeżeli poszukujecie książki, w której wystę... Recenzja książki Zima czarownicy

Baśniowa wyprawa do świata słowiańskiej mitologii...

WYBÓR REDAKCJI
22.02.2020

Cudze chwalicie, swego nie znacie... - to jakże mądre i popularne stwierdzenie odnosi się znakomicie do wielu aspektów naszego życia, w tym także i kontaktu z literaturą spod znaku baśni i fantastyki. Oto zachwycamy się dziełami zagranicznych pisarzy, którzy przedstawiają nam swoje barwne historie o magii, wielkiej przygodzie i dawnych legendach... Recenzja książki Żółte ślepia

Głos w sprawie przemocy domowej

WYBÓR REDAKCJI
22.02.2020

Fabuła "Pozorności" niesie ważne przesłanie na temat przemocy domowej. A będąc bliżej prawdy napiszę, że byłaby nośnikiem o większej mocy oddziaływania, gdyby nie sposób, w jaki Natalia Nowak-Lewandowska potraktowała zagadnienie. Ale mimo zdecydowanych braków, "Pozorność" jest ważnym głosem w temacie spychanym na margines, tak samo jak zacierane ... Recenzja książki Pozorność

@Asamitt@Asamitt × 13

W scenerii Kraju Basków

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Władcy czasu Eva Garcia Saenz de Urturi hiszpańska pisarka która dała się poznać polskiemu czytelnikowi jako autorka thrillera kryminalnego "Cisza białego miasta" i "Rytuały wody". "Władcy czasu" to ostatnia część trylogii. Myślę że czytelnicy docenili nie tylko wciągającą fabułę, ale też ogromny profesjonalizm autorki, która na potrzeby trylogi... Recenzja książki Władcy czasu

@Wiesia@Wiesia × 22

O miłości bez litości

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Na moją listę ulubionych komedii obyczajowych trafia ta perełka 😀 „O miłości bez litości” to historia lekarki Honoraty Małkowskiej , w życie której przypadkowo trafia dziennikarz. Mężczyzna nie radzi sobie zbyt dobrze z szukaniem informacji w tej sprawie, dlatego potrzebuje pomocy Honoraty. Wraz z dziennikarzem i tajemniczym śledztwem pojawia się ... Recenzja książki O miłości bez litości

Matematyka miłości

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Chcecie lepiej zrozumieć istotę miłości? Poznać wzory, dowody, równania i powiązania, które wytłumaczą Wam to zjawisko? Jeśli tak, to sięgnijcie po „Matematykę miłości". Ta mała książka w prosty i szybki sposób wyjaśni kilka istotnych zagadnień tej ważnej emocjonalnej strony naszego życia. Miłość i matematyka wydają się w ogóle do siebie nie pasow... Recenzja książki Matematyka miłości. Wzory, dowody, równania i powiązania

Monolog Marysieńki

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Podtytuł tej książki nie jest przypadkowy, "Marysieńka Sobieska" jest to bowiem historia Marii Kazimiery de La Grange d’Arquien, primo voto Zamoyskiej, secundo voto Sobieskiej, żony króla Jana III Sobieskiego, zwanej właśnie Marysieńką, opowiedziana ustami głównej bohaterki. Snuje ona monolog nad łożem zmarłego męża, w czasie czterech godzin czuwa... Recenzja książki Marysieńka Sobieska. Autoportret

"Czas burz"

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Panią Charlotte Link znam przede wszystkim z rewelacyjnych thrillerów i kryminałów, a tu taka niespodzianka. „Czas burz” otwiera trzyczęściową sagę historyczną. Przepadłam totalnie, tak bardzo wciągnęły mnie poplątane, pełne zaskakujących zwrotów akcji, dzieje wielopokoleniowej rodziny Dombergów, mających swój majątek w Prusach Wschodnich. Ich ... Recenzja książki Czas burz

Sodoma

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Uwielbiam fabuły ukazujące przerażającą wizję świata, dlatego też powieść „Sodoma” Marcina Wolskiego opowiadająca o losach miasta Amodos, miasta zepsutego do szpiku kości, bardzo mnie zainteresowała. Szczególnie, że główny wątek nawiązuje do metafizycznych rozważań nad istotą bytu. Historia jest całkiem do rzeczy, chociaż nie powiem, trzeba wczuć... Recenzja książki Sodoma

@Natula@Natula × 2

Odkrywanie

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

„Podróż na okręcie Beagle” Karola Darwina to trochę szalony wybór w mojej kolekcji czytelniczej, jednak postanowiłam się nie ograniczać dotychczasowymi zainteresowaniami i poszukać nowych, a przynajmniej sprawdzić, czy coś mnie nie zaintryguje w życiorysie najsłynniejszego przyrodnika wszechczasów, którego teoria całkowicie zmieniła sposób myśleni... Recenzja książki Podróż na okręcie „Beagle”

@LiterAnka@LiterAnka × 2

Czy można napisać thriller o RODO i Cookies ?

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

Drugi tom Ukrytej sieci w zasadzie trzyma poziom pierwszego. Tym razem Julita Wójcicka, już jako uznana dziennikarka śledcza, zabiera się za ostatnie śledztwo pozostawione jej przez Emila: sprawę zabójstwa camgirl z Mińska Mazowieckiego. Różne poszlaki wskazują na jej powiązanie z rozpracowywaną w pierwszym tomie siatką pedofili. Równolegle do his... Recenzja książki Kimkolwiek jesteś

@Mackowy@Mackowy × 20

Jego babeczka

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

We wszystkim staram się znaleźć jakieś jasne strony, ale w niektórych przypadkach po prostu się nie da 💁🏻‍♀️ Ja nie wiem, czym kierują się autorzy wydając tak marne książki, nie wiem też czym kierują się wydawnictwa, które postanawiają takie "arcydzieła" wydać. No i niestety szkoda wielka, bo to akurat zawsze było moim ulubionym, rozczarowanie jes... Recenzja książki Jego babeczka

Metafizyczna pielgrzymka na miarę mechanicznego mesjasza – recenzja książki Starość Aksolotla...

WYBÓR REDAKCJI
20.02.2020

Pierwsze książkowe wydanie Starości Aksolotla (2019), powieści jednego z czołowych polskich fantastów Jacka Dukaja, zaskakuje. I to nie tylko popisowym zabiegiem przetwarzania i wplątywania zagadnień filozofii w literaturę popularną, ale również popisami erudycji oraz przemyślaną, choć nieco eksperymentalną kompozycją, nazywaną przez autora „warst... Recenzja książki Starość aksolotla

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl