Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Hotel Varsovie. Królewski szpieg

{} WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już bardzo niedługo, bo 18 września na rynku literackim pojawi się niecierpliwie wyczekiwany trzeci i ostatni tom powieści Sylwii Zientek. Autorka wprowadza nas w świat intryg, nie tylko na dworze królewskim, lecz także w tytułowym hotelu. Akcja powieści przeplata się przez kilka wieków, począwszy od siedemnastego, po czasy współczesne. Na łamac... {} Recenzja książki Hotel Varsovie. Królewski szpieg

@Lirith@Lirith {}

Dobry thriller

{} WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anterrey to miasto jak do tej pory ciche i spokojne, jednak ma tajemniczą moc przyciągania nowych mieszkańców. Ten, kto raz się w nim pojawi czuje, że musi osiąść tu na stałe. Nagle miastem wstrząsa wieść o tajemniczych zniknięciach, mieszkańcy obawiają się, że mogą być następni, tak jak 14-letni chłopiec i ksiądz, którzy nie wiadomo gdzie są. Det... {} Recenzja książki Miasteczko Anterrey. Znamię

Wybacz, że cię zabiłem

{} WYBÓR REDAKCJI
11.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minęły już dwa lata, odkąd mąż Morgan Dane zginął podczas misji w Iraku. Kobieta wciąż za nim tęskni, ale postanawia wreszcie ogarnąć swoje życie. Wraca wraz z córeczkami do rodzinnego Scarlet Falls, gdzie zaoferowano jej pracę w prokuraturze. Ale jej plany krzyżuje niespodziewana tragedia, która wstrząsa całym miasteczkiem. Odnaleziono ciało osie... {} Recenzja książki Proś o wybaczenie

Wszystko jest policzalne

{} WYBÓR REDAKCJI
11.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam pewną przypadłość. Odkąd pamiętam - gdziekolwiek jestem sama, od razu znajdzie się ktoś chętny, by podzielić się ze mną częścią swojego życia. Nie żebym pytała. Od tak. Przyjdzie i zacznie mówić. Nawet nie muszę się starać, by zadawać pytania. Taka ze mnie kolekcjonerka ludzkich opowieści. Główna bohaterka książki Petera Høega ma podobny "... {} Recenzja książki Efekt Susan

Piraci z Karaibów i Gladiator

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli miałabym opisać tą książkę mając do dyspozycji tytuły filmów, na pewno było by to połączenie Piratów z Karaibów z Gladiatorem. Uwielbiasz piratów, bójki, niekonwencjonalnego kapitana statku, który rozbraja poczuciem humoru i kąśliwą gadką? Mroczne wybrzeża to coś dla Ciebie! Lubisz silną wole walki postaci, przelewanie krwi, toczenie wojen i... {} Recenzja książki Mroczne Wybrzeża

Kiryła Yeskova, Ostatni władca pierścienia, recenzja

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce Yeskov'a zgodnie z informacją zawartą na okładce poznajemy historię wojny o pierścień oczyma żołnierzy armii Saurona, są nimi: orokuen Haladdina, który zajmuje się medycyną, jego towarzysz ork Cerlega oraz gondorski arystokrata Tangorn. Wszyscy oni na skutek przegranej przez Mordor wojny zostają wplątani w niezwykle niebezpieczną misje, ... {} Recenzja książki Ostatni Władca Pierścienia - historia Śródziemia oczami wroga

@SFsince2018@SFsince2018 {}× 1

Papież Sztuk

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W telewizji pojawił się nowy serial. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że opowiada o aniołach polujących na bogów z dawnych mitologii, a głównym bohaterem jest wynajęty przez nich do brudnej roboty syn Lokiego, Dezyderiusz Crane. Co gorsze, fani serialu swoim uwielbieniem dla Crane'a powoli przekraczają granicę zwykłej sympatii i zacz... {} Recenzja książki Kłamca. Papież sztuk

Nie jest tak źle!

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu pierwszej części chciałam więcej. Drugą połknęłam całkiem szybko. Ale ta trzecia… Na trzecią musiałam trochę poczekać, ale przeczytałam ją w dwa wieczory, bo nie mogłam się oderwać. Bardzo ciekawiło mnie zakończenie całej pokręconej historii… Zacznę może od tego, że na tą serię spadła spora fala hejtu. Autorce oberwało się za st... {} Recenzja książki Kolejne 365 dni

@Paulka@Paulka {}× 2

━ ❝ʟᴜᴅᴢɪᴇ ʙᴇᴢ ᴘʀᴢᴇʀᴡʏ ᴘᴏᴅᴇᴊᴍᴜᴊᴀ sᴘᴏɴᴛᴀɴɪᴄᴢɴᴇ ᴅᴇᴄʏᴢᴊᴇ, sʟᴜᴄʜᴀᴊᴀᴄ sᴡᴏᴊᴇɢᴏ sᴇʀᴄᴀ. ᴡ ᴢᴡɪᴀᴢᴋᴀᴄʜ ᴄʜ...

{} WYBÓR REDAKCJI
9.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

mówi się, że życie pisze różne scenariusze. czasem bardziej kolorowe, a czasem mniej. nikt tak naprawdę nie jest w stanie przewidzieć do końca, co nas spotka następnego dnia, tygodnia, czy nawet roku. layken razem ze swoim bratem nie podejrzewała, że ich życie potoczy się właśnie taką ścieżką. po śmierci ojca zostają zmuszeni do przeprowadzki w zu... {} Recenzja książki Slammed

@dvdevil_2@dvdevil_2 {}× 3

Znacie? To posłuchajcie!

{} WYBÓR REDAKCJI
9.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Widząca" Darii Aksamit, to zadziwiająco odświeżająca książka. Wydaje się, że wszystko to już było, ale jednak język opowieści jest… no właśnie: odświeżający. Mamy prostą fabułę: seryjny morderca krąży po Krakowie i robi to, co robią wszyscy seryjni mordercy. Państwo wybaczą, nie będę w recenzji zdradzać szczegółów warsztatu tej konkretnej pro... {} Recenzja książki Widząca

@Orestea@Orestea {}× 6

Morska opowieść fantasy!

{} WYBÓR REDAKCJI
5.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Morze, piękne okręty, wielka przygoda i magia... - to tylko niektóre z dobrodziejstw literackiej powieści Danielle L. Jensen pt. "Mroczne wybrzeża", będącej zarazem pierwszą odsłoną książkowego cyklu pod tym samym tytułem. Jako, iż jestem już po lekturze tej wyjątkowej pozycji, to pozwolę sobie podzielić się z wami moimi odczuciami i wrażeniami z... {} Recenzja książki Mroczne Wybrzeża

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 8

"Koneser"- Joanna Opiat-Bojarska

{} WYBÓR REDAKCJI
2.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Koneser" jest siódmą powieścią kryminalną Joanny Opiat-Bojarskiej, a to oznacza, że jeszcze wiele dobrego przede mną. Ale skupmy się na tej jednej, która trafiła właśnie w moje ręce. @Obrazek Ludzkie ciało jest niczym innym, jak towarem.Towarem, na który wielu czyha, którego wielu pragnie. Jeżeli nasz organizm zawodzi... {} Recenzja książki Koneser

Rana - Wojciech Chmielarz

{} WYBÓR REDAKCJI
2.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Klementyna, starsza już kobieta dręczona przez demony przeszłości, podejmuje pracę matematyczki w ekskluzywnej prywatnej szkole. Szybko odkrywa, że za piękną fasadą tej instytucji kryją się mroczne tajemnice. Zaczyna się od tego, że Marysia, jedna z uczennic, ginie pod kołami pociągu. Elżbieta, nauczycielka polskiego, która jako jedyna zaprzyjaźni... {} Recenzja książki Rana

My słowianie wiemy jak nasze na nas działa....

{} WYBÓR REDAKCJI
1.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

XXI wiek w pełni, a my widzimy trend związany z powrotem do naszych słowiańskich korzeni. Motywy słowiańskiej mitologii przewijają się przez coraz większą ilość powieści - głównie fantasy. Ale czegoś takiego to jeszcze nie było... @ObrazekBohaterką powieści jest Gosława - zwana po prostu Gosią. Do Gosi kłopoty lgną niczym kleszcze do psa. Właśn... {} Recenzja książki Szeptucha

@Almaranth@Almaranth {}× 2

Książka która rozczaruje

{} WYBÓR REDAKCJI
31.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek "Drwal. Miłość która narodziła się z natury" ta książka mnie w żaden sposób nie zachwyciła. Oprócz dość ładnej, zielonej okładki i pomysłu na fabułę jest nijaka. "Karty przyszłości zawsze są czyste i tylko od nas zależy, jak zostaną zapisane". Nasz główny bohater, tytułowy Drwal - Jason Parker, został skrzywdzony przez bliskie mu ... {} Recenzja książki Drwal. Miłość, która narodziła się z natury

Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek?

{} WYBÓR REDAKCJI
31.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek? Na tropie zagadek ewolucji" Robina Dunbara, to książka, która równie dobrze mogłaby być w wydania w serii "Coś tam dla opornych" lub "Ewolucja w weekend". Sama nie wiem, czy to zaleta, czy wada? Zależy od perspektywy konkretnego czytelnika. Mnie książka Dunbara zirytowała. Ale kiedy podsunęłam ją mojemu zna... {} Recenzja książki Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek

@Orestea@Orestea {}× 1

Powrót do przeszłości

{} WYBÓR REDAKCJI
30.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak już niejednokrotnie w swoich recenzjach wspominałam, jest ze mnie raczej kryminalny laik. (O ironio, za każdym razem, gdy używam tego sformułowania, moje doświadczenie z nimi się zwiększa!) Czasem jednak pojawiają się książki, których opis mnie zaciekawi i nie zwracam uwagi na to, jaki gatunek reprezentują. Było tak w przypadku ,,Miałeś tam ni... {} Recenzja książki Miałeś tam nie wracać

Przytłaczająca

{} WYBÓR REDAKCJI
29.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W zasadzie bardzo rzadko sięgam po powieści o tematyce wojennej, gdyż temat jest ciężki i trudny, wymaga wiele uwagi podczas czytania. Mija to się nieco z moim pojęciem lektury dla rozrywki, ale nie każda książka dostarczać jej musi. Gdy zabrałam się za lekturę literackiego debiutu Krzysztofa Golucha, nastawiłam się na lekturę wstrząsającą, krwaw... {} Recenzja książki Czerwona zemsta

Ostatni akord gwiezdnej trylogii Timothy'ego Zahna!

{} WYBÓR REDAKCJI
28.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"OSTATNI ROZKAZ" - taki tytuł nosi trzecia i zarazem finalna odsłona porywającego cyklu Timothy'ego Zahna pt. "Gwiezdne Wojny: Trylogia Thrawna"! I jak na wieńczącą całość część przystało, to właśnie ta książka przedstawia nam sobą finalne losy naszych ulubionych bohaterów, udziela odpowiedzi na najważniejsze pytania, jak i wreszcie wyjaśnia rzec... {} Recenzja książki Ostatni rozkaz

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 1

Mroczne wybrzeża, mroczne dusze

{} WYBÓR REDAKCJI
24.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgając po kolejną, po Trylogii Klątwy serię Danielle L. Jensen, liczyłam, ze dostanę coś równie porywającego i prawdę mówiąc - nie zawiodłam się! @Obrazek Powieść zaczyna się wolniejszym tempem, niż na przykład "Porwana Pieśniarka", mimo to książka na tym nie traci. Na początku zostajemy zapoznani z głównymi bohaterami, miejscami, wierzeniami... {} Recenzja książki Mroczne Wybrzeża

@Almaranth@Almaranth {}× 1

Najnowsza, mroczna odsłona twórczości Thomasa Harrisa!

{} WYBÓR REDAKCJI
22.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo, bo aż trzynaście lat, przyszło nam czekać na kolejną odsłonę twórczości słynnego autora "Milczenia owiec" - Thomasa Harrisa. Dziś oto bowiem ten ceniony amerykański pisarz i dziennikarz powraca z najnowszą powieścią pt. "Cari Mora", która wpisuje się w klasyczny nurt psychologicznego thrillera i domieszką sensacji w tle. Książka ta ukazała... {} Recenzja książki Cari Mora

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 1

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe