Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

W obsesji perfekcji...

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Idealna" Magdy Stachuli to potwierdzenie, że można napisać dobry thriller psychologiczny bez brutalnych opisów czy epatowania złem. Książka porównywana do "Dziewczyny z pociągu" na szczęście jest zdecydowanie lepsza! Z twórczością autorki spotkałam się przy okazji ostatniej książki "Oszukana". Było to spotkanie bardzo udane. Wiedziałam, czego mo... {} Recenzja książki Idealna

Koszmarny Karolek znowu w akcji

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto z nas nie zna Karolka. Karolek jest chłopcem, który lubi płatać figle. Karolek miewa szalone pomysły, a wszyscy wokół powtarzają mu, aby nie był koszmarny. A on po prostu, nie potrafi inaczej. Koszmarny Karolek to współczesna wersja Mikołajka. Wraz ze swoimi kolegami zdarza im się być niegrzecznymi. Jednak Karolek to przede wszystkim dziecko... {} Recenzja książki Koszmarny Karolek i odlot z polotem

Król olch

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Ballada „Król Olch” została napisana przez Goethego w 1782 roku, kiedy era romantyzmu rozpoczęła się w Niemczech. Pojawiło się zainteresowanie losem,żywymi emocjami i uczuciami, wysublimowanymi tematami, odwołanie do sztuki ludowej. Motyw Goethe zapożyczył z duńskiej legendy «Ellerkonge», co jest inną formą elverkonge, czyli król elfów... {} Recenzja książki Król olch

@Christina@Christina {}× 2

słodko-gorzka emigracja

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze jakiś czas temu nie miałam pojęcia czym jest pasta, ani kim jest Malcolm XD. Z tą niewiedzą zaczęłam czytać „Emigrację”, która skusiła mnie okładką i tytułem (temat dość mi bliski, sama kilka lat temu wyjechałam do Londynu). Po kilku pierwszych stronach w głowie miałam jedno pytanie „Co ja w ogóle czytam i po co?!” Wtedy się doinformowałam... {} Recenzja książki Emigracja

@kraszynkaa@kraszynkaa {}× 2

Więziona przez 18 lat

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Być jedenastolatką. Z czym ten wiek może się kojarzyć? Na pewno jest to czas kiedy się zaczyna się wchodzić w okres nastoletni, ale jest to jeszcze moment beztroskich zabaw, spotykania się z koleżankami, pierwsze tzw. przyjęcia i czas zauroczeń gwiazdami muzyki i filmu. Jaycee Dugard niczym się nie różniła, była zwyczajną jedenastolatką,która ... {} Recenzja książki Skradzione życie

Miłość jego życia nazywała się... Afryka

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Afryka dzika, nieujarzmiona, piękna. Mekka miłośników egzotyki i prawdziwego piękna natury. Sceneria dramatów, które rozgrywają się tu od zarania dziejów, jednak śmiem twierdzić, że największy dramat Afryce zgotował (jak to zwykle bywa) biały człowiek w chwili, gdy Europejczykom zaczęło być mało własnego kontynentu i zapragnęli skolonizować Czarn... {} Recenzja książki Za blisko słońca

@Mollinka_90@Mollinka_90 {}× 4

Refleksyjna..

{} WYBÓR REDAKCJI
10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jesień jest refleksyjna, daje mi spokój i przez długie wieczory, dużo czasu na rozmyślanie. Jesień jest dla mnie inspiracją, a dobre książki, jak "Miejsce " od Dominiki Kluźniak, tylko pomagają mi znaleźć coś, czego aktualnie mi brakuje. . "- Nie boisz się, że coś cię omija? - Każdego coś omija. Nie można mieć wszystkiego". . Dlaczego przywiązałam... {} Recenzja książki Miejsce

@woleksiazki@woleksiazki {}× 2

Bo to w końcu też o wielkiej miłości miało być. Nie było…

{} WYBÓR REDAKCJI
10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sandra to nastolatka, którą po stracie rodziców wychowuje babcia. Dziewczyna nie do końca pamięta swoje dzieciństwo, a to co jej najbardziej nie daje spokoju, to śmierć rodziców. Przebłyski pamięci, których doznaje powodują, że historia, którą usłyszała od babci coraz bardziej ją zastanawia i wzbudza poczucie, że została okłamana. Na ramieniu p... {} Recenzja książki Zapach wanilii

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 3

Pachnący naftaliną

{} WYBÓR REDAKCJI
10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy za błędy popełnione w przeszłości ponosi się konsekwencje przez całe życie? Czy są błędy, których nie można wybaczyć? Czy zemsta jest najlepszą formą przebaczania? A może wystarczy odrobina miłosierdzia? Alicja – młoda prawniczka - w najlepsze szykuje się do ślubu. Jej wybranek, Karol, to miłość od pierwszego wejrzenia. Młody, wykształcony,... {} Recenzja książki Pachnący naftaliną

@malgosialegn@malgosialegn {}× 1

Poznaj swoich ulubieńców jeszcze lepiej...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Coś idealnego dla fana Harry'ego Pottera oraz filmów z serii "Fantastyczne zwierzęta". Znajdziecie tutaj sporo przydatnych informacji, niekiedy faktów nad którymi nawet się nie zastanawialiście podczas seansu. Poznacie też kilka przydatnych zaklęć, wystarczy zaopatrzyć się w dobrą różdżkę i ćwiczyć całymi dniami. Minusem jest w moim odczuciu sa... {} Recenzja książki Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć. Magiczny przewodnik po filmie

@paula1456@paula1456 {}× 3

Hiszpańska przygoda - po raz drugi

{} WYBÓR REDAKCJI
10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eva Garcia Saenz de Urturi to pisarka za wszech miar wszechstronna. Ponownie zabiera nas w podróż od hiszpańskiego miasteczka Vitorii w malowniczej prowincji Alava. Zaczynając od wątku podróżniczego, gdyby wyciąć kryminał – mamy autentyczny przewodnik turystyczny i przegląd związanych z miejscami akcji zwyczajami, faktami czy anegdotami historyczn... {} Recenzja książki Rytuały wody

@Johnson@Johnson {}× 15

Dla wielbicieli Dänikena

{} WYBÓR REDAKCJI
10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fabuła powieści "Andyjski dysk" Czesława Kierzka wydaje się prosta, ale nie da się jej opowiedzieć dobrze. Nie, inaczej: nie jestem w stanie dobrze jej opowiedzieć. Macie jednak wszystko na okładce i w opisie książki. Słowa wydawnictwa lub samego Autora nieźle wprowadzają w tematykę, a nawet w atmosferę powieści. Dodam tylko coś, co może będzie sp... {} Recenzja książki Andyjski dysk

@Orestea@Orestea {}× 3

"Wyrok"

{} WYBÓR REDAKCJI
9.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wyrok" Karolina Wójciak to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Czy było udane? Dwie bohaterki, Pola i Anita. Dwa różne światy. Dwie historie, które jednak się łączą. Pola, szykuje się do ślubu z Mateuszem a także jest w trakcie pisania pracy magisterskiej. Jednak ma problem z doborem tematu. Z pomocą przychodzi jej babcia, gdy o... {} Recenzja książki Wyrok

NATURALISTA ANDREW MAYNE

{} WYBÓR REDAKCJI
9.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

NATURALISTA ANDREW MAYNE "Człowiek przestaje być ofiarą, kiedy zaczyna myśleć jak zabójca." To będzie kolejny mój ulubiony bohater, co się mi widzi - Theo Cray. "Nie jestem socjopatą ani bezduszną istotą. Po prostu nie wyrażam swoich uczuć ani nawet nie postrzegam ich w tych samych kategoriach i ramach czasowych co inni ludzie." Odizolow... {} Recenzja książki Naturalista

{}× 3

Gra rozpoczęta – kto przeżyje?

{} WYBÓR REDAKCJI
9.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O czym jest książka Jake Landry jest młodym inżynierem w korporacji Hammond Aeroscape. Pewnego dnia otrzymuje zaproszenie na ekskluzywne przyjęcie zamknięte - imprezę integracyjną dla elity pracującej w tej korporacji. Założeniem tego przyjęci są trzy dni dobrej zabawy bez telefonów, laptopów i w miejscu odciętym od świata zewnętrznego... {} Recenzja książki Gra pozorów

@m_mikos@m_mikos {}× 3

Mela Muter - nieznana i niezwykła

{} WYBÓR REDAKCJI
9.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Francuska malarka polskiego pochodzenia. Kobieta intrygująca i niezależna. Muza artystów i kochanka Leopolda Staffa. Mela Muter to postać, której historia jest warta poznania. Muszę szczerze przyznać, że nie słyszałam wcześniej o Meli Muter. Ale coś mnie tknęło, by zainteresować się jej biografią. Dzięki uprzejmości serwisu @Link, miałam tę prz... {} Recenzja książki Mela Muter. Gorączka życia

@Zaneta@Zaneta {}× 2

Dar jasnowidzenia - błogosławieństwo czy przekleństwo?

{} WYBÓR REDAKCJI
8.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek „Widząca” Darii Aksamit to debiut autorki. Książka zainteresowała mnie opisem i faktem, że została zaliczona do fantastyki, którą bardzo lubię. Jednak kiedy do mnie dotarła, zwlekałam z przeczytaniem. Zniechęcała mnie do niej okładka. Chociaż już teraz wiem, że kamień z okiem w samym jej centrum ma duże znaczenie dla rozwoju akcji i na ... {} Recenzja książki Widząca

# To o nas

{} WYBÓR REDAKCJI
8.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak się jest młodym, trzydziestoletnim pracownikiem korporacji, mieszkającym w wielkim mieście, wolnym od zobowiązań, lubiącym się dobrze zabawić, to rzeczywiście ta powieść jest o nas - młodych wilkach. Historia dwojga młodych ludzi. Z pozoru nic ich nie łączy. A tak naprawdę są przedstawicielami pokolenia Y nazywanego „pokoleniem Milenium” cz... {} Recenzja książki # To o nas

@malgosialegn@malgosialegn {}× 1

Ulubiona

{} WYBÓR REDAKCJI
8.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W to chłodne niedzielne popołudnie zabieram Was w niesamowitą podróż do bardzo zimnej krainy, gdzie fantastyka, rzeczywistość i zoologia łączą się ze sobą w jedną wielką całość. Okryjcie się, więc ciepłym kocem, zaparzcie sobie gorącej kawy i wyruszcie wraz ze mną do chłodnej Anglii. Ale najpierw zadam Wam jedno pytanie - czy jesteście gotowi prz... {} Recenzja książki Adler Tajemnica Zamku Bazina

LAS SHARON GOSLING

{} WYBÓR REDAKCJI
8.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

LAS SHARON GOSLING "Wicher dmie. Las ryczy. Śnieg gęstnieje. Niech pieśń nas prowadzi. "Tak", mówią drzewa. "Nie zgubiliście się. Jesteście nasi. Jesteście nami. A my nie wybaczamy." Wyśmienita powieść!!!! Połączenie Lśnienia z pradawnymi wierzeniami, klaustrofobiczną atmosferą rezydencji w środku pradawnego lasu i zamkniętej w pułapce ro... {} Recenzja książki Las

{}× 3

Osobisty trener....podrywu

{} WYBÓR REDAKCJI
8.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ach, co to był za Skrzydłowy... Ian Hunter, wschodząca gwiazda drużyny futbolowej w wyniku wypadku traci szansę na dalszą karierę, kiedy podnosi się po dramatycznych przeżyciach wraz z przyjacielem Lexem zakłada firmę "Skrzydłowi", której celem jest świadczenie usług w zakresie pomocy nieśmiałym dziewczynom, które nie radzą sobie w relacjach dams... {} Recenzja książki Ian. Twój osobisty trener podrywu

@Ewelina229@Ewelina229 {}× 4

Nadchodzi ciemność

{} WYBÓR REDAKCJI
7.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem idealna rodzina to tylko pozory, czasem ona nie istnieje. Rafe to nastolatek, którego rodzina przechodzi kryzys, ojciec odchodzi do innej kobiety, a Rafe od bólu i przykrej rzeczywistości ucieka w sny. Pewnego dnia sen staje się jawą, i Rafe trafia do krainy, w której żyją elfy, te dobre i te upadłe, Dallaki, Kirkowie i Rannarowie. Nie łat... {} Recenzja książki Nadchodzi ciemność

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 1

Post im.Hajle Selasje I

{} WYBÓR REDAKCJI
7.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cysorz to ma klawe życie Oraz wyżywienie klawe! Przede wszystkim już o świcie Dają mu do łóżka kawę, Prezent Gwiazdkowy od mojej matki chrzestnej (pisarki mającej na koncie dwie wydane książki) wypadało aby trafił na pierwsze miejsce poza kolejnością. A do kawy jajecznicę, I gdy już podeżre zdrowo, To przynoszą mu w lektyce Bardzo faj... {} Recenzja książki Cesarz

@fprefect@fprefect {}× 2

Drogi Evanie Hansenie

{} WYBÓR REDAKCJI
7.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Drogi Evanie Hansenie" to jedna z najsmutniejszych historii jakie kiedykolwiek czytałam. Rzadko kiedy zdarza mi się sięgać po smutne powieści z wątkiem samobójstwa. Uważałam wcześniej, iż przeczytanie takowych książek wpłynie na moje samopoczucie i będę chodził przygnębiona przez parę dni. Jakże się jednak myliłam! Evan to bardzo nieśmi... {} Recenzja książki Drogi Evanie Hansenie

@Wiiki_books@Wiiki_books {}× 5

Te co skaczą i fruwają, wszystkie środowiska zasiedlają :)

{} WYBÓR REDAKCJI
7.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dowiedziawszy się o planach wydania tej książki, stwierdziłam, że muszę ją przeczytać. Owady to fascynujące organizmy, a każdy z nich może mieć niebagatelne znaczenie dla ludzkości. W tematach przyrodniczych nie jestem laikiem, dlatego wiele z przedstawionych przez autorkę przykładów było mi znanych, ale jednak dość pobieżnie. Dodatkowo, nie spod... {} Recenzja książki Terra insecta. Planeta owadów

@Mollinka_90@Mollinka_90 {}× 7

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl