Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Magia dojrzewania...

{} WYBÓR REDAKCJI
19.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Chłopak z lasu" to niesamowita książka, w której magia i baśniowość miesza się z całkiem realnymi, nieraz przyziemnymi problemami 12-letniej dziewczynki i jej rówieśników. Mimo iż jest ona adresowana do młodszych nastolatków, sądzę, że koniecznie powinni ją przeczytać także ich rodzice. Jak przystało na skandynawską literaturę pewne kwestie (dojr... {} Recenzja książki Chłopak z lasu

Tu jesteś ofiarą i przestępcą!

{} WYBÓR REDAKCJI
19.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek "Łańcuch" przyciągnął moją uwagę prostą, ale wyrazistą grafiką z idealnie zminimalizowaną kolorystyką. Do tego świetny opis, któremu trudno było się oprzeć. "Łańcuch" to thriller psychologiczny, w którym moralność ludzka jest poddana próbie. Tutaj ofiary są przestępcami i odwrotnie. Trzynastoletnia Kylie zostaje porwana z przysta... {} Recenzja książki Łańcuch

Pamiętnik

{} WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię wracać do tej historii. Już kiedyś czytałam tę książkę, ale postanowiłam sobie przypomnieć by Wam o niej napisać. Głowni bohaterzy Noah i Allie poznają się, jako nastolatkowie. Oboje zaczynają darzyć się ogólnym uczuciem. Jednak rodzice Allie twierdzą, iż Noah nie jest odpowiednią partia dla ich córki, wiec, gdy tylko dowiadują się, że coś ... {} Recenzja książki Pamiętnik

@mrsbookbook@mrsbookbook {}× 1

Kryptonim: RECENZJA W TOKU

{} WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnim czasem chętnie sięgam po debiuty literackie, których na naszym rynku pojawia się coraz więcej i dobrze. Wielu polskich autorów ma naprawdę wspaniałe pomysły i dzielnie pracuje na to, aby się z nami nimi podzielić. Emilia Wituszyńska ze swoją „Niebezpieczną grą” wtargnęła policyjnym szturmem na mój książkowy regał podrzucając swoje „papier... {} Recenzja książki Niebezpieczna gra

@snieznooka@snieznooka {}× 1

Długa droga

{} WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alice wraca z Nowego Yorku gdzie studiuje, do swojego rodzinnego miasteczka, Lakeville. Tam przez przypadek spotyka Davida, swojego starego przyjaciela w którym jako nastolatka była zakochana. Mimo, że nie widzieli się od dwóch lat i oboje dorośli, to ich uczucia do siebie się nie zmieniły. Jednak żadne z nich nie przyznaje się do tego i każde idz... {} Recenzja książki Długa droga

Miłość wśród planów

{} WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Holly ma wszystko w życiu zaplanowane. Kocha architekturę i jej poświęca cały swój czas. Aby raz do roku pozwala sobie na dzień żałoby po śmierci matki. Podczas właśnie tego dnia Holly zostaje ściągnięta do pracy, jednak przedtem poznaje pewnego mężczyznę, który kompletnie zawrócił jej w głowie. Okazuje się, że to jeden z klientów, dla którego ma ... {} Recenzja książki Z widokiem na miłość

@paulina0944@paulina0944 {}× 2

Niebezpieczna gra a zarazem bezpieczna przygoda

{} WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Link "Najgorsze były właśnie takie momenty, gdy uświadamiała sobie, że niektórym nie jest już dane uśmiechnąć się ani do własnego odbicia, ani do nikogo innego." 💣💣💣💣 „Czuła, że to, co się między nimi dzieje, jest niebezpieczną grą i nie ma nic wspólnego z zagrożeniem, jakie wokół nich krąży. Z przestępcami sobie poradzi, nie jest jednak pewna, ... {} Recenzja książki Niebezpieczna gra

Mroczne tajemnice na niewielkiej przestrzeni.

{} WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O czym jest książka Wyobraź sobie, że zostajesz uwięziony w małym pomieszczeniu, na przykład windzie w opuszczonym budynku, czas ucieka, a ty musisz zrobić wszystko, aby przetrwać. Zwłaszcza, że zostałeś uwięziony z ludźmi, którym nie powinno się ufać. Zdany na siebie, w ciemnościach i bez kontaktu ze światem zewnętrznym, musisz ukryć pr... {} Recenzja książki Escape Room

@m_mikos@m_mikos {}× 1

Nietypowa Święta...

{} WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Alina Starkov już dwa razy uniknęła śmierci. Przeżyła podróż przez Fałdę oraz potyczkę ze swoim największym wrogiem. Zmroczem. To co wydawało się być słusznym wyborem przyczyniło się jedynie do jej upadku i ucieczki. Wraz z Malem, ukochanym przyjacielem, chce zacząć nowe życie gdzieś daleko od spisków Małego Pałacu. Jednak jej moc przec... {} Recenzja książki Oblężenie i nawałnica

@Nigrum@Nigrum {}

Recenzja

{} WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka lat temu rozpoczęłam przygodę z Chyłką trochę od dupy strony. Nie wiedziałam, że to seria powieści znanego pisarza, co spowodowało, że czytałam tomy przypadkowo. Teraz, wraz z nadchodzącymi ekranizacjami wracam do tej serii, by sobie co nieco poprzypominać. Syn znanego biznesmena zostaje oskarżony o zabójstwo dwóch osób. Chłopak spędził 1... {} Recenzja książki Kasacja

@Iwona_Nocon@Iwona_Nocon {}× 4

Falcon

{} WYBÓR REDAKCJI
16.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"-Jeśli tak wygląda zniszczenie – szepczę, wsłuchując się w bicie jego serca. - Błagam... zniszcz mnie jeszcze bardziej." Pierwsza część wywołała zamieszanie w mojej głowie i musiałam natychmiast sięgnąć po kontynuację serii i to wcale nie ze względu na Alex. Szczerze to druga część wywarła na mnie jeszcze mocniejsze wrażenie, a moje serducho bol... {} Recenzja książki Falcon: Na rozstaju dróg

Wiesz gdzie jest Twoje dziecko?

{} WYBÓR REDAKCJI
16.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że Twoja córka wyszła do szkoły. Ty z kolei wybierasz się na wizytę u onkologa. Jesteś w remisji, ale zadzwonili do Ciebie z przychodni, że masz się stawić jak najszybciej. Głowę zaprzątają Ci setki myśli. Nie podniosłaś/eś się jeszcze psychicznie po walce z rakiem, nie opadł jeszcze stres związany z rozwodem. Myśli gonią jak s... {} Recenzja książki Łańcuch

W oczekiwaniu na ratunek... lub śmierć.

{} WYBÓR REDAKCJI
16.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trochę czasu (oraz stron) minęło, nim właściwie dotarłam do początku możliwego końca „idylli” panującej na odizolowanej od reszty cywilizacji wyspie. Rory Power trzymała mnie w niepewności, oszczędnie karmiąc licznymi wskazówkami, pozwalając na snucie najróżniejszych domysłów. Naumyślnie budowała napięcie, wprowadzając elementy grozy zdające się p... {} Recenzja książki Toxyczne Dziewczyny

Straszny strach

{} WYBÓR REDAKCJI
13.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy myślałeś kiedyś, co by było, gdybyś zagubił się w lesie? Czy dałbyś sobie radę? A co, jeśli byłbyś tylko dziewięcioletnią dziewczynką i faktycznie zagubił się w lesie? Straszne, co? Kiedy Stephen King bierze się za opowieść o zaginionej w lesie dziewczynce, jest to jak połączenie Robinsona Crusoe, który próbuje przetrwać na bezludnej wyspie... {} Recenzja książki Dziewczyna, która kochała Toma Gordona

@Anuszka@Anuszka {}× 1

Zwiastun wiosny

{} WYBÓR REDAKCJI
13.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak już wielokrotnie wspominałam - lubię kiedy fabuła książki ma swoje umocowanie w prawdziwej historii, choćby w najmniejszym stopniu. Już kiedy zobaczyłam okładkę "Żółtego krokusa" wiedziałam jakiej tematyki ta lektura będzie dotykała, a po przeczytaniu zarysu fabuły liczyłam na bardzo wzruszającą opowieść i taką też otrzymałam. "(...) Zgrom... {} Recenzja książki Żółty krokus

Potworne eksperymenty...

{} WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek "Zrodzone za sprawą złowrogiego czarownika, wprawnego kabalisty tajemniczego alchemika lub genialnego naukowca potwory dzięki swojej sugestywności i każdorazowej oryginalności na dobre zagościły w powszechnych wyobrażeniach, zaznaczając swoją obecność we wszystkich przejawach kultury jako dziedzictwo wciąż intrygujące i inspirujące.... {} Recenzja książki W upiornym laboratorium. Homunkulus, golem, potwór Frankensteina, Mr Hyde i inni

@Nigrum@Nigrum {}

Wspaniała kontynuacja

{} WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Oczy wilka” zrobiły na mnie niesamowite wrażenie i wprost nie mogłam się doczekać kontynuacji, która pojawiła się na rynku po 2 latach od premiery pierwszego tomu! Biorąc się za lekturę „W jego oczach” żałowałam, że wcześniej nie odświeżyłam sobie treści tomu pierwszego, ponieważ pamięć lubi płatać figle i nie sposób wszystkiego zapamiętać. Teraz... {} Recenzja książki W jego oczach

Hotel Varsovie. Królewski szpieg

{} WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już bardzo niedługo, bo 18 września na rynku literackim pojawi się niecierpliwie wyczekiwany trzeci i ostatni tom powieści Sylwii Zientek. Autorka wprowadza nas w świat intryg, nie tylko na dworze królewskim, lecz także w tytułowym hotelu. Akcja powieści przeplata się przez kilka wieków, począwszy od siedemnastego, po czasy współczesne. Na łamac... {} Recenzja książki Hotel Varsovie. Królewski szpieg

@Lirith@Lirith {}

Dobry thriller

{} WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anterrey to miasto jak do tej pory ciche i spokojne, jednak ma tajemniczą moc przyciągania nowych mieszkańców. Ten, kto raz się w nim pojawi czuje, że musi osiąść tu na stałe. Nagle miastem wstrząsa wieść o tajemniczych zniknięciach, mieszkańcy obawiają się, że mogą być następni, tak jak 14-letni chłopiec i ksiądz, którzy nie wiadomo gdzie są. Det... {} Recenzja książki Miasteczko Anterrey. Znamię

Wybacz, że cię zabiłem

{} WYBÓR REDAKCJI
11.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minęły już dwa lata, odkąd mąż Morgan Dane zginął podczas misji w Iraku. Kobieta wciąż za nim tęskni, ale postanawia wreszcie ogarnąć swoje życie. Wraca wraz z córeczkami do rodzinnego Scarlet Falls, gdzie zaoferowano jej pracę w prokuraturze. Ale jej plany krzyżuje niespodziewana tragedia, która wstrząsa całym miasteczkiem. Odnaleziono ciało osie... {} Recenzja książki Proś o wybaczenie

Wszystko jest policzalne

{} WYBÓR REDAKCJI
11.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam pewną przypadłość. Odkąd pamiętam - gdziekolwiek jestem sama, od razu znajdzie się ktoś chętny, by podzielić się ze mną częścią swojego życia. Nie żebym pytała. Od tak. Przyjdzie i zacznie mówić. Nawet nie muszę się starać, by zadawać pytania. Taka ze mnie kolekcjonerka ludzkich opowieści. Główna bohaterka książki Petera Høega ma podobny "... {} Recenzja książki Efekt Susan

Piraci z Karaibów i Gladiator

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli miałabym opisać tą książkę mając do dyspozycji tytuły filmów, na pewno było by to połączenie Piratów z Karaibów z Gladiatorem. Uwielbiasz piratów, bójki, niekonwencjonalnego kapitana statku, który rozbraja poczuciem humoru i kąśliwą gadką? Mroczne wybrzeża to coś dla Ciebie! Lubisz silną wole walki postaci, przelewanie krwi, toczenie wojen i... {} Recenzja książki Mroczne Wybrzeża

Kiryła Yeskova, Ostatni władca pierścienia, recenzja

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce Yeskov'a zgodnie z informacją zawartą na okładce poznajemy historię wojny o pierścień oczyma żołnierzy armii Saurona, są nimi: orokuen Haladdina, który zajmuje się medycyną, jego towarzysz ork Cerlega oraz gondorski arystokrata Tangorn. Wszyscy oni na skutek przegranej przez Mordor wojny zostają wplątani w niezwykle niebezpieczną misje, ... {} Recenzja książki Ostatni Władca Pierścienia - historia Śródziemia oczami wroga

@SFsince2018@SFsince2018 {}× 1

Papież Sztuk

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W telewizji pojawił się nowy serial. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że opowiada o aniołach polujących na bogów z dawnych mitologii, a głównym bohaterem jest wynajęty przez nich do brudnej roboty syn Lokiego, Dezyderiusz Crane. Co gorsze, fani serialu swoim uwielbieniem dla Crane'a powoli przekraczają granicę zwykłej sympatii i zacz... {} Recenzja książki Kłamca. Papież sztuk

Nie jest tak źle!

{} WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu pierwszej części chciałam więcej. Drugą połknęłam całkiem szybko. Ale ta trzecia… Na trzecią musiałam trochę poczekać, ale przeczytałam ją w dwa wieczory, bo nie mogłam się oderwać. Bardzo ciekawiło mnie zakończenie całej pokręconej historii… Zacznę może od tego, że na tą serię spadła spora fala hejtu. Autorce oberwało się za st... {} Recenzja książki Kolejne 365 dni

@Paulka@Paulka {}× 2

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl