Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Świetna!

WYBÓR REDAKCJI
3.10.2019

Z zamysłem wstawiłam tylko część opisu :) Pozornie nie porywająca historia, porwie nas w przygodę, którą naprawdę świetnie się czyta. Pozornie znudzony człowiek, okaże się bohaterem na medal. W pierwszym rzucie w ogóle na myśl przyszły mi pierwsze sceny z filmu animowanego „Zaginiona Atlantyda” i nie wiem czemu, ale jakoś tak głównego bohatera uto... Recenzja książki Synowie Światłości

On

WYBÓR REDAKCJI
3.10.2019

Bohater - Jan Wierusz - wstępuje do szkoły oficerskiej. Chce spełnić swój patriotyczny obowiązek wobec kraju. Marzy, aby stać na straży obronności Polski, bronić jej przed obcymi. A jednak rzeczywistość okazuję się tak diametralnie różna od jego wyobrażeń, będzie chronił kraj, ale przed rodakami. W kraju właśnie trwa stan wojenny, który dzieli Po... Recenzja książki On

Sadie

WYBÓR REDAKCJI
3.10.2019

Moimi literackimi konikami są romanse i fantastyka, ale czasem gdy jestem już znudzona słodyczą miłosnych historii lub mam dosyć bujania w świecie fikcji lubię przeczytać coś mocniejszego, coś co mną wstrząśnie i sprowadzi na ziemię. "Sadie" to właśnie jedna z tych książek, które pozornie wydają się być proste, ale potrafią wstrząsnąć. Sięgając ... Recenzja książki Sadie

Tysiąc obsesji

WYBÓR REDAKCJI
3.10.2019

RECENZJA PRZEDPREMIEROWA Jak obcy jest, nam świat obsesji wie każdy, ale brzmi inaczej on za każdym razem, gdy go poznajemy wraz z bohaterami, których droga rozpoczęła się w hotelowym korytarzu. Co może się właściwie wydarzyć wszystko albo nic. Pragnienia. Marzenia o lepszym życiu, byciu kochanym, zapewnieniu stałej pracy. Autorzy naj... Recenzja książki Tysiąc obsesji

Uwięzieni w przeszłości

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

Smutna okładka wyraźnie nas przestrzega, co nas czeka przy lekturze tej powieści. Będzie nastrojowo i nostalgicznie. Będziemy wspólnie z bohaterami świadkami, a zarazem uczestnikami wzruszających wydarzeń. Zapewniam, że jeszcze długo po jej zakończeniu będziemy się borykać z przeszłością … Iga, młoda dziewczyna, oczko w głowie mamy, jest dzieck... Recenzja książki Uwięzieni w przeszłości

Flora, odwagi!

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

Flora cierpi na amnezję następczą. Nie pamięta nic, co się wydarzyło po 11 roku życia. Znaczy to tyle, że dziewczyna nie potrafi zapamiętać nic nowego. Pamięta tylko swoje dzieciństwo. W życiu codziennym bohaterce bardzo pomagają notatki tworzone przez nią i jej bliskich oraz rodzice i bliska przyjaciółka z dzieciństwa. Flora w swoim własnym domu ... Recenzja książki Jedyne wspomnienie Flory Banks

Trzy minuty

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

„Ufaj tylko sobie” Trzy minuty. Tyle czasu dzieli bohatera od śmierci. Całe długie trzy minuty. Czy to długo? Aby uniknąć śmierci to bardzo mało czasu. A jednak, tylko tyle miał Piet. Czy to wystarczyło, aby zawalczyć o przyszłość swoją i swojej rodziny? Wybierzcie się na przygodę pełną niewyobrażalnych przygód, trzymajcie się mocno, bo zaserwo... Recenzja książki Trzy minuty

Nigdy nie lekceważ potęgi umysłu...

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

Luke Eliis jest ponadprzeciętnie inteligentnym dwunastolatkiem. Ale ludzie, którzy porwali go z jego z własnego domu pod osłoną nocy, są zainteresowani czymś kompletnie innym niż jego geniuszem. Gdy tylko budzi się w pokoju łudząco podobnym do jego własnego, od razu wyczuwa, że coś jest nie w porządku. Okazuje się, że trafił do tajemniczego Instyt... Recenzja książki Instytut

Gdzie jest twój horyzont?

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

Czytając Małeckiego zawsze zastanawiam się co później napiszę o książce. Jak znaleźć godne słowa? No jak? Nie jestem przecież Małeckim... Mój horyzont Maniek Małecki to żołnierz, który wrócił z Afganistanu, z kolejnej polskiej zmiany, kolejnej, ale innej, bo jego zmiany. Zmiany, na której wydarzyło się wiele. Wynajęte mikro mieszkanie, niewielk... Recenzja książki Horyzont

Ochłap Sztandaru

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

Żarty się skończyły, nadchodzi apokalipsa. Lucyfer, ukrywający się na ziemi od dwóch tysiącleci, aktualnie pod postacią niezwykle przedsiębiorczego nastolatka, triumfalnie powraca do swej siedziby w piekle. Wszystko jest gotowe. Czterej zaczynają działać - Amerykę nawiedza klęska głodu, Europę wszystkie możliwe epidemie, w całej Azji wybuchają kon... Recenzja książki Kłamca. Ochłap sztandaru

Faza REM

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019

Nie miałam okazji spotkać się z twórczością Agnieszki Sudomir, to mój debiut. Uwielbiam kryminały polskich autorów, a twórczość Pani Agnieszki jest świetnym przykładem, że się w tej kwestii nie mylę. Mam nadzieję, że autorka zaszczyci mnie kolejnymi pozycjami, z niecierpliwością czekam na więcej … Mogę śmiało stwierdzić, że nie jest to typowy kr... Recenzja książki Faza REM

Ciepła, zwruszająca, opowiadająca o tym, co jest w życiu najważniejsze

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019

Książka "Oddać serce" to ciepła i wzruszająca opowieść o tym, co jest w życiu najważniejsze. Pięknie przedstawia to, jak decyzje jednych osób wpływają na życie drugich. Megan to młoda kobieta, która całe dzieciństwo spędziła w szpitalach oczekując na nowe serce. Los sprawa, że odpowiednie serce pojawia się, ale pomimo, że przeszczep kończy się s... Recenzja książki Oddać serce

@alien125@alien125 × 1

Nie tylko baśń, ale i poezja.

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019

Jakże piękną lekturę dostałam do przeczytania! Mowa o książce Radka Raka „Baśń o wężowym sercu”, którą smakuję od kilku dni i nie mogę się nacieszyć bogactwem językowym, tajemniczością, złowrogością postaci, plastyczną fabułą i niezwykłą wyobraźnią autora. Książka odnosi się do rabacji galicyjskiej, czyli powstania chłopskiego z 1846 roku, którzy ... Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@LiterAnka@LiterAnka × 3

Cienka linia między przyjaźnią a nienawiścią.

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019

To miał być najpiękniejszy dzień jej życia. Tymczasem Evelyn White podczas własnego przyjęcia weselnego skacze z klifu wprost do morza. Nikt nie wie co stało się z nią później- policja nie odnalazła ciała, więc nie można było jednoznacznie stwierdzić, że kobieta nie żyje. Mija coraz więcej czasu i chociaż jej mąż Richard nie wierzy w teorię z samo... Recenzja książki Noc, kiedy umarła

Siedmiu mężów Evelyn Hugo

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019

Na początku książki poznajemy młoda dziennikarkę Monique, która pracuje dla pewnego czasopisma i została poproszona o przeprowadzenie wywiadu z gwiazda Hollywood Evelyn Hugo. Aktorka sama narzuciła gazecie, iż wywiadu udzieli tylko i wyłącznie właśnie Monique. Młoda dziennikarka zachodzi w głowę, dlaczego to właśnie ją wybrała, nie tylko ona się n... Recenzja książki Siedmiu mężów Evelyn Hugo

Merieke naga

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019

Trochę mam kłopot z tą książką. Nie do końca wiem co chcę o niej napisać, nie do końca jestem pewien czy mi się podobała czy nie. Zaintrygowała mnie – to na pewno, ale czy do końca pozytywnie, to pytanie może pozostać bez odpowiedzi. Z jednej strony to ciekawa lektura, dobrze się ją czyta, nie ma błędów czy niedociągnięć stylistycznych. Tutaj wsz... Recenzja książki Marieke naga

TO
@tomek.n
× 1

Lektura obowiązkowa dla fanów Anne Bishop

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019

„Jezioro Ciszy” to niesamowita powieść fantasy z elementami kryminału wpisująca się w magiczny cykl o INNYCH – bezwzględnych, mitycznych istotach sprawujących niepodzielną władzę na Ziemi. Najnowszy tom osadzony w uniwersum serii przenosi czytelników do położonego nad tytułowym Jeziorem Ciszy Kłębowiska, podniszczonego kompleksu budynków znajdują... Recenzja książki Jezioro Ciszy

@milla@milla × 2

Godna polecenia

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019

Jesień to pora, która od dzieciństwa nieodmiennie kojarzy mi się ze zbieraniem grzybów. Co roku, pod dowództwem Taty wyruszaliśmy za miasto, czasami były to podróże dość dalekie. To nic, że trzeba było wstać o świcie a potem jechać wiele kilometrów. Magia grzybobrania, przebywania w cudownym otoczeniu wielkiego lasu, biwakowania na skąpanych w sło... Recenzja książki Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej

Emocjonalna

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019

Najpopularniejsza autorka na Instagramie serwuje nam wielowymiarową powieść, trochę opartą na schemacie romansu, ale ciężko byłoby wpasować tę historię w jakiekolwiek ramy. Losy Samuela to nie tylko błahe romantyczne przygody, to opis walki z samym sobą, ze swoimi demonami, bitwy o najbliższych. Nie bez powodu używam takich militarnych określeń, b... Recenzja książki Dopóki nie zajdzie słońce

Po czyjej jesteś stronie?

WYBÓR REDAKCJI
28.09.2019

Doświadczenia życiowe powodują, że stajemy się zupełnie nową wersją siebie. Przeistaczamy się nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Hartujemy charakter, nabywamy mięśni lub – co gorsza – stajemy się wrakiem człowieka. Nie jesteśmy w stanie wrócić do pionu, kiedy upadniemy boleśnie na kolana. Raz za razem przeżywamy tamte chwile, pozwalając... Recenzja książki Paradoks marionetki: Sprawa Marionetkarza

Mylne tropy...

WYBÓR REDAKCJI
27.09.2019

Wydawać by się mogło, że wcześniejsze dokonania detektywa Portera umożliwiają złapanie Zabójcy Czwartej Małpy. Tak się jednak nie stało, bowiem oprawca – Bishop – ucieka policjantom. Jak łatwo się domyślić, znów zaczyna niszczyć… W Chicago, podczas jednej z najsurowszym zim, odnalezione w lodzie zostaje ciało pewnej nastolatki - Elli. Dziewczynka ... Recenzja książki Piąta ofiara

Caleb Wilde "Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego. Jak praca ze śmiercią uratowała mi życie".

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019

Caleb Wilde jest przedsiębiorcą pogrzebowym, od szóstego pokolenia. Napisał książkę Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego. Jak praca ze śmiercią uratowała mi życie. Prowadzi bloga o tematyce pogrzebowej. Ojciec Caleb'a jest piątym pokoleniem przedsiębiorców pogrzebowych Wiled'ów. Jego matka była czwartym pokoleniem z rodziny Brownów. Od dziecińst... Recenzja książki Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego

No nie wiem, nie wiem.

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019

Długo zastanawiałam się, jak ocenić "Królową Wiktorię" Mariusza Misztala. Dalej mam co do tej pozycji ambiwalentne odczucia, dlatego zacznę od konkretów. Po pierwsze, to książka popularnonaukowa, nie powieść. Dobrze udokumentowana, z przypisami, które cieszą czytelnika. Tak, wiem, niektórzy uważają przypisy za zbędne, dla mnie jednak są zasadnic... Recenzja książki Królowa Wiktoria

"Hard"- Eve Jagger

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019

Po twórczość Eve Jagger sięgnęłam zupełnie przypadkowo. Jej książki leżały na półce bibliotecznej, pomiędzy innymi świeżo zakupionymi egzemplarzami. Początkowo zafascynował mnie ich grzbiet, a dopiero potem okładka i skrócony opis fabuły. Na pierwszy ogień poszedł "Hard", czyli pierwsza część serii "Sexy bastard". @Obrazek ... Recenzja książki Hard

Monografia strachu

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019

Dwa razy w życiu doświadczyłam prawdziwego uczucia strachu, niemal pierwotnego. To coś, tak paraliżującego, że pozbawia człowieka tożsamości. Gdyby ktoś mnie wtedy zapytał jak się nazywam, to zapewne bym nie wiedziała, nie zrozumiałabym nawet pytania. To uczucie, które powoduje, że kolana same się uginają, oddech boli, wszystko mrowi i pulsuje, mó... Recenzja książki Strach

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl