Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję
Recenzje książek:

Ochłap Sztandaru

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Żarty się skończyły, nadchodzi apokalipsa. Lucyfer, ukrywający się na ziemi od dwóch tysiącleci, aktualnie pod postacią niezwykle przedsiębiorczego nastolatka, triumfalnie powraca do swej siedziby w piekle. Wszystko jest gotowe. Czterej zaczynają działać - Amerykę nawiedza klęska głodu, Europę wszystkie możliwe epidemie, w całej Azji wybuchają kon... {} Recenzja książki Ochłap sztandaru

RO
@RosemaryLittletoe

Faza REM

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie miałam okazji spotkać się z twórczością Agnieszki Sudomir, to mój debiut. Uwielbiam kryminały polskich autorów, a twórczość Pani Agnieszki jest świetnym przykładem, że się w tej kwestii nie mylę. Mam nadzieję, że autorka zaszczyci mnie kolejnymi pozycjami, z niecierpliwością czekam na więcej … Mogę śmiało stwierdzić, że nie jest to typowy kr... {} Recenzja książki Faza REM

Ciepła, zwruszająca, opowiadająca o tym, co jest w życiu najważniejsze

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Oddać serce" to ciepła i wzruszająca opowieść o tym, co jest w życiu najważniejsze. Pięknie przedstawia to, jak decyzje jednych osób wpływają na życie drugich. Megan to młoda kobieta, która całe dzieciństwo spędziła w szpitalach oczekując na nowe serce. Los sprawa, że odpowiednie serce pojawia się, ale pomimo, że przeszczep kończy się s... {} Recenzja książki Oddać serce

Nie tylko baśń, ale i poezja.

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakże piękną lekturę dostałam do przeczytania! Mowa o książce Radka Raka „Baśń o wężowym sercu”, którą smakuję od kilku dni i nie mogę się nacieszyć bogactwem językowym, tajemniczością, złowrogością postaci, plastyczną fabułą i niezwykłą wyobraźnią autora. Książka odnosi się do rabacji galicyjskiej, czyli powstania chłopskiego z 1846 roku, którzy ... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

Cienka linia między przyjaźnią a nienawiścią.

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To miał być najpiękniejszy dzień jej życia. Tymczasem Evelyn White podczas własnego przyjęcia weselnego skacze z klifu wprost do morza. Nikt nie wie co stało się z nią później- policja nie odnalazła ciała, więc nie można było jednoznacznie stwierdzić, że kobieta nie żyje. Mija coraz więcej czasu i chociaż jej mąż Richard nie wierzy w teorię z samo... {} Recenzja książki Noc, kiedy umarła

Siedmiu mężów Evelyn Hugo

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początku książki poznajemy młoda dziennikarkę Monique, która pracuje dla pewnego czasopisma i została poproszona o przeprowadzenie wywiadu z gwiazda Hollywood Evelyn Hugo. Aktorka sama narzuciła gazecie, iż wywiadu udzieli tylko i wyłącznie właśnie Monique. Młoda dziennikarka zachodzi w głowę, dlaczego to właśnie ją wybrała, nie tylko ona się n... {} Recenzja książki Siedmiu mężów Evelyn Hugo

Merieke naga

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trochę mam kłopot z tą książką. Nie do końca wiem co chcę o niej napisać, nie do końca jestem pewien czy mi się podobała czy nie. Zaintrygowała mnie – to na pewno, ale czy do końca pozytywnie, to pytanie może pozostać bez odpowiedzi. Z jednej strony to ciekawa lektura, dobrze się ją czyta, nie ma błędów czy niedociągnięć stylistycznych. Tutaj wsz... {} Recenzja książki Marieke naga

TO
@tomek.n

Lektura obowiązkowa dla fanów Anne Bishop

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Jezioro Ciszy” to niesamowita powieść fantasy z elementami kryminału wpisująca się w magiczny cykl o INNYCH – bezwzględnych, mitycznych istotach sprawujących niepodzielną władzę na Ziemi. Najnowszy tom osadzony w uniwersum serii przenosi czytelników do położonego nad tytułowym Jeziorem Ciszy Kłębowiska, podniszczonego kompleksu budynków znajdują... {} Recenzja książki Jezioro Ciszy

Godna polecenia

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jesień to pora, która od dzieciństwa nieodmiennie kojarzy mi się ze zbieraniem grzybów. Co roku, pod dowództwem Taty wyruszaliśmy za miasto, czasami były to podróże dość dalekie. To nic, że trzeba było wstać o świcie a potem jechać wiele kilometrów. Magia grzybobrania, przebywania w cudownym otoczeniu wielkiego lasu, biwakowania na skąpanych w sło... {} Recenzja książki Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej

@artfinity @artfinity

Emocjonalna

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najpopularniejsza autorka na Instagramie serwuje nam wielowymiarową powieść, trochę opartą na schemacie romansu, ale ciężko byłoby wpasować tę historię w jakiekolwiek ramy. Losy Samuela to nie tylko błahe romantyczne przygody, to opis walki z samym sobą, ze swoimi demonami, bitwy o najbliższych. Nie bez powodu używam takich militarnych określeń, b... {} Recenzja książki Dopóki nie zajdzie słońce

Po czyjej jesteś stronie?

WYBÓR REDAKCJI
28.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doświadczenia życiowe powodują, że stajemy się zupełnie nową wersją siebie. Przeistaczamy się nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Hartujemy charakter, nabywamy mięśni lub – co gorsza – stajemy się wrakiem człowieka. Nie jesteśmy w stanie wrócić do pionu, kiedy upadniemy boleśnie na kolana. Raz za razem przeżywamy tamte chwile, pozwalając... {} Recenzja książki Sprawa Marionetkarza

Mylne tropy...

WYBÓR REDAKCJI
27.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wydawać by się mogło, że wcześniejsze dokonania detektywa Portera umożliwiają złapanie Zabójcy Czwartej Małpy. Tak się jednak nie stało, bowiem oprawca – Bishop – ucieka policjantom. Jak łatwo się domyślić, znów zaczyna niszczyć… W Chicago, podczas jednej z najsurowszym zim, odnalezione w lodzie zostaje ciało pewnej nastolatki - Elli. Dziewczynka ... {} Recenzja książki Piąta ofiara

Caleb Wilde "Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego. Jak praca ze śmiercią uratowała mi życie".

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Caleb Wilde jest przedsiębiorcą pogrzebowym, od szóstego pokolenia. Napisał książkę Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego. Jak praca ze śmiercią uratowała mi życie. Prowadzi bloga o tematyce pogrzebowej. Ojciec Caleb'a jest piątym pokoleniem przedsiębiorców pogrzebowych Wiled'ów. Jego matka była czwartym pokoleniem z rodziny Brownów. Od dziecińst... {} Recenzja książki Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego

@W_ksiazki_zaklete @W_ksiazki_zaklete

No nie wiem, nie wiem.

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo zastanawiałam się, jak ocenić "Królową Wiktorię" Mariusza Misztala. Dalej mam co do tej pozycji ambiwalentne odczucia, dlatego zacznę od konkretów. Po pierwsze, to książka popularnonaukowa, nie powieść. Dobrze udokumentowana, z przypisami, które cieszą czytelnika. Tak, wiem, niektórzy uważają przypisy za zbędne, dla mnie jednak są zasadnic... {} Recenzja książki Królowa Wiktoria

"Hard"- Eve Jagger

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po twórczość Eve Jagger sięgnęłam zupełnie przypadkowo. Jej książki leżały na półce bibliotecznej, pomiędzy innymi świeżo zakupionymi egzemplarzami. Początkowo zafascynował mnie ich grzbiet, a dopiero potem okładka i skrócony opis fabuły. Na pierwszy ogień poszedł "Hard", czyli pierwsza część serii "Sexy bastard". @Obrazek ... {} Recenzja książki Hard

Monografia strachu

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwa razy w życiu doświadczyłam prawdziwego uczucia strachu, niemal pierwotnego. To coś, tak paraliżującego, że pozbawia człowieka tożsamości. Gdyby ktoś mnie wtedy zapytał jak się nazywam, to zapewne bym nie wiedziała, nie zrozumiałabym nawet pytania. To uczucie, które powoduje, że kolana same się uginają, oddech boli, wszystko mrowi i pulsuje, mó... {} Recenzja książki Strach

Zło dotarło do Anterrey

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"... - Zło dotarło do Anterrey -wyszeptał resztkami sił...." Anterrey to senne, spokojne miasteczko. Ludzie tu czują się bezpiecznie. Nigdy nic niepokojącego się nie dzieje, co tu z resztą dużo mówić, raczej jest nudno. Rzecz jasna do czasu, bo oto pewnego dnia bezdomni odkrywają w pustostanie ugotowane zwłoki nastolatka, chwilę później ginie m... {} Recenzja książki Miasteczko Anterrey. Znamię

@Lirith @Lirith

Najnudniejszy dziennik świata

WYBÓR REDAKCJI
25.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szkot, Shaun Bythell kupuje podupadający antykwariat w miasteczku Wigtown. Może wydawać się interesujący fakt, że mężczyzna ten o prowadzeniu takiego biznesu nie ma bladego pojęcia. I tak zaczyna się przygoda młodego antykwariusza wśród książek i z książkami. Odtąd jego towarzyszami na co dzień będą regały, a każdy z nich ugina się pod ciężarem ty... {} Recenzja książki Pamiętnik księgarza

@monweg @monweg

Z humorem, ale tak bardzo prawdziwie! Sztos!

WYBÓR REDAKCJI
25.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma się co oszukiwać tematyka IN VITRO to trudny temat, nawet jeśli już oswajamy się jako społeczeństwo z tym, że takie zjawisko się pojawia. Ja podpisuję się pod fabułą rękami i nogami i ta książka jest naprawdę doskonała! Poznajemy Alicje, której udaje się zdobyć pracę w klinice „Szczęśliwa Rodzina”, gdzie masa kobiet i par potrzebuje wsparc... {} Recenzja książki Miłość w czasach in vitro

Odcisk psiej łapy na sercu

WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kinematografia miała Mojego przyjaciela Hachiko, przedstawicielem łamiących psich historii literatury dwa lata temu została książka Był sobie pies. Po dużym sukcesie, który osiągnęła ta powieść – przeniesiona też na duży ekran, autor William Bruce Cameron zdecydował się opowiedzieć dalsze losy Baileya/Tobiego/Ellie/Koleżki. Mogłoby się wydawać, ... {} Recenzja książki Był sobie pies 2

KO
@kadzia.osuch

Long story short: dobre dialogi, zbyt łzawo ;)

WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zagubiona” Katarzyny Michalak stanowi kontynuację innej powieści tej samej autorki- „Pisarki”. Główną bohaterkę zastajemy w momencie, w którym wątek urwał się w pierwszej z książek tej serii. Po raz kolejny autorka zaprasza nas w pełną dramatycznych decyzji i buzujących emocji podróż do świata nastoletniej już Weroniki. Przychodzi jej stawić czoł... {} Recenzja książki "Zagubiona"

@Maruuuda @Maruuuda

Do dziesięciu razy sztuka

WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Laurie, świeżo po studiach, nie ma wielkiego szczęścia zarówno w poszukiwaniu pracy jak i w miłości. Gdy przed samymi świętami wraca do domu zatłoczonym autobusem, dostrzega siedzącego na przystanku intrygującego mężczyznę. On również zwraca na nią uwagę. Jednak nikt nie wykonuje żadnego ruchu, a autobusem odjeżdża. Laurie jednak nie potrafi zapom... {} Recenzja książki Jeden dzień w grudniu

Złożona i fascynująca kobieta

WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maria Skłodowska-Curie zawsze stanowiła dla mnie tajemniczą, niezwykle inteligentną postać, która zamknięta we własnym laboratorium pokonywała nowe trudności i dokonywała przełomowych odkryć. Nigdy nie zastanawiałam się, jak wyglądało jej życie oraz z jakimi problemami musiała się mierzyć. W czasach, kiedy jedyną wartość kobiety stanowiło je... {} Recenzja książki Maria Skłodowska-Curie. Złodziejka mężów - życie i miłość

Lekka, wciągająca i zabawna!

WYBÓR REDAKCJI
23.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwunastoletnia Lukrecja to dziewczynka (a raczej nas-to-lat-ka), która jest niezłą obserwatorką życia. Mieszka w zwyczajnym domu razem z mamą, bratem i ojczymem, chodzi do zwyczajnej szkoły i ma zwyczajne przyjaciółki, a jednak w jej zwyczajny świat można się niesamowicie i (nie)zwyczajnie wkręcić! Lukrecja jest idealną narratorką i w przezabawn... {} Recenzja książki Lukrecja

Małecki znów zachwyca

WYBÓR REDAKCJI
23.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie nazwiska w polskiej literaturze, które wzbudzają dużo emocji. Są takie, na które się czeka, bo wie się, że lektura zawsze jest nielada przygodą. Tak właśnie jest z prozą Jakuba Małeckiego. Swoją najnowszą powieścią "Horyzont" kolejny raz udowadnia, że należy mu się czołowe miejsce w panteonie polskich, współczesnych prozaików. Zuza i Ma... {} Recenzja książki Horyzont

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

{}