Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję
Recenzje książek:

Ludzkie oblicze zwierząt

WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnim czasie w Polsce wyraźnie wzrasta zainteresowanie tematyką relacji ludzko-zwierzęcych, co uwidocznia się w gwałtownie rosnącej liczbie publikacji, książek i filmów popularnonaukowych. Podobnie jak z wieloma "modami" na rynek wydawniczy trafiają różne pozycje, zarówno te dobre, jak i te trochę gorsze. Z czystej ciekawości staram się być n... {} Recenzja książki Ludzkie oblicze zwierząt

Stephen King dla młodszego odbiorcy.

WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nigdy nie wracaj do skrzyni samotnie. Nigdy nie otwieraj jej po zmroku. Nigdy nie zabieraj z niej swojej ofiary” Latem 1982 roku Sep, Lamb, Mack, Arkle i Hadley zostają połączeni więzami przyjaźni i... mrocznym sekretem, który po czterech latach daje o sobie znać w przerażający sposób. To może oznaczać tylko jedno – któreś z nich złamało prz... {} Recenzja książki Skrzynia ofiarna

Dziesiąta i wciąż porywająca odsłona losów Chyłki i Zordona!

WYBÓR REDAKCJI
21.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na Remigiusza Mroza możemy zawsze liczyć! Możemy liczyć zarówno w kontekście jakości i poziomu jego książek, jak i też częstotliwości ich wydawania. Oto nie zdążyliśmy jeszcze okiełznać emocji po lekturze ostatniej odsłony cyklu "Joanna Chyłka", a już dziś mamy przyjemność poznać kolejną część tej porywającej sagi - powieść pt. "Wyrok", która uka... {} Recenzja książki Wyrok

Trafiłaś do Łańcucha

WYBÓR REDAKCJI
20.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Łańcuch" wywołał sporo emocji na całym świecie. Jego prosty, zaskakujący i przerażający zarazem pomysł, z całą pewnością przykuwa uwagę. Jego bohaterowie zostają postawieni w sytuacjach, które zmuszają ich do zrobienia rzeczy, o których nie podejrzewaliby samych siebie. Czytając tę książkę zastanawiałam się, czy byłabym w stanie odnaleźć się w ro... {} Recenzja książki Łańcuch

Niesamowitość zwyczajności

WYBÓR REDAKCJI
20.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętam jak tata opowiadał mi historię mojej ciotki, której ja niestety nie zdążyłam poznać. Kobietę podejrzewano o uprawianie czarnej magii, nazywano ją też zmorą. Podobno jak kogoś nie lubiła - a zdarzało jej się to jakoś wyjątkowo często - przychodziła do delikwenta nocą i odbierała mu możliwość spokojnego oddechu. Podstępnie zamykała stajnie ... {} Recenzja książki Zimowla

Książka na wieczór

WYBÓR REDAKCJI
20.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dzisiaj śpisz ze mną" kupiłam ze względu na jej autorkę. Na Annę Szczypczyńską trafiłam najpierw w magazynie BeActive. Później odnalazłam ją w mediach społecznościowych, zaczęłam obserwować jej profil na Instagramie i Facebook'u. Podobały mi się jej teksty oraz entuzjazm, więc chciałam sprawdzić, co mi może zaoferować swoją opowieścią. 🧐 Ja ... {} Recenzja książki Dzisiaj śpisz ze mną

Pewnego dnia narodziła się dziewczyna, która miała zmienić przyszłość. Dziewczyna, która miała uratować świat. Dziewczyna o imieniu Ewa.

WYBÓR REDAKCJI
19.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka chodziła za mną już od dawna. Uwielbiam temat dystopijnej przyszłości, chociaż niekiedy jest ona straszna. W tym przypadku tak nie jest... przynajmniej nie do końca. Od 50 lat w świecie, w którym rozgrywa się historia, nie narodziła się ani jedna dziewczynka. Matka Natura wykpiła gatunek ludzki, sprawiając że na świat przychodzili sami... {} Recenzja książki Nowa Ewa. Początek

Wszyscy nosimy w sobie rany.

WYBÓR REDAKCJI
19.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W prywatnej szkole, w której zatrudnia się Klementyna, każdy ma jakieś tajemnice. Dyrektorka znęca się nad nauczycielami, dzieciaki udają posłuszne dorosłym dla świętego spokoju, a reszta dorosłych skupia się wyłącznie na sobie i swoich interesach. Najpierw ginie uczennica Marysia, pochodząca z biednej rodziny, która dostała się do szkoły dzięki s... {} Recenzja książki Rana

Magia dojrzewania...

WYBÓR REDAKCJI
19.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Chłopak z lasu" to niesamowita książka, w której magia i baśniowość miesza się z całkiem realnymi, nieraz przyziemnymi problemami 12-letniej dziewczynki i jej rówieśników. Mimo iż jest ona adresowana do młodszych nastolatków, sądzę, że koniecznie powinni ją przeczytać także ich rodzice. Jak przystało na skandynawską literaturę pewne kwestie (dojr... {} Recenzja książki Chłopak z lasu

Tu jesteś ofiarą i przestępcą!

WYBÓR REDAKCJI
19.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek "Łańcuch" przyciągnął moją uwagę prostą, ale wyrazistą grafiką z idealnie zminimalizowaną kolorystyką. Do tego świetny opis, któremu trudno było się oprzeć. "Łańcuch" to thriller psychologiczny, w którym moralność ludzka jest poddana próbie. Tutaj ofiary są przestępcami i odwrotnie. Trzynastoletnia Kylie zostaje porwana z przystank... {} Recenzja książki Łańcuch

Pamiętnik

WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię wracać do tej historii. Już kiedyś czytałam tę książkę, ale postanowiłam sobie przypomnieć by Wam o niej napisać. Głowni bohaterzy Noah i Allie poznają się, jako nastolatkowie. Oboje zaczynają darzyć się ogólnym uczuciem. Jednak rodzice Allie twierdzą, iż Noah nie jest odpowiednią partia dla ich córki, wiec, gdy tylko dowiadują się, że coś ... {} Recenzja książki Pamiętnik

Kryptonim: RECENZJA W TOKU

WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnim czasem chętnie sięgam po debiuty literackie, których na naszym rynku pojawia się coraz więcej i dobrze. Wielu polskich autorów ma naprawdę wspaniałe pomysły i dzielnie pracuje na to, aby się z nami nimi podzielić. Emilia Wituszyńska ze swoją „Niebezpieczną grą” wtargnęła policyjnym szturmem na mój książkowy regał podrzucając swoje „papier... {} Recenzja książki Niebezpieczna Gra

Długa droga

WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alice wraca z Nowego Yorku gdzie studiuje, do swojego rodzinnego miasteczka, Lakeville. Tam przez przypadek spotyka Davida, swojego starego przyjaciela w którym jako nastolatka była zakochana. Mimo, że nie widzieli się od dwóch lat i oboje dorośli, to ich uczucia do siebie się nie zmieniły. Jednak żadne z nich nie przyznaje się do tego i każde idz... {} Recenzja książki Długa droga

Miłość wśród planów

WYBÓR REDAKCJI
18.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Holly ma wszystko w życiu zaplanowane. Kocha architekturę i jej poświęca cały swój czas. Aby raz do roku pozwala sobie na dzień żałoby po śmierci matki. Podczas właśnie tego dnia Holly zostaje ściągnięta do pracy, jednak przedtem poznaje pewnego mężczyznę, który kompletnie zawrócił jej w głowie. Okazuje się, że to jeden z klientów, dla którego ma ... {} Recenzja książki Z widokiem na miłość

Niebezpieczna gra a zarazem bezpieczna przygoda

WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Link "Najgorsze były właśnie takie momenty, gdy uświadamiała sobie, że niektórym nie jest już dane uśmiechnąć się ani do własnego odbicia, ani do nikogo innego." 💣💣💣💣 „Czuła, że to, co się między nimi dzieje, jest niebezpieczną grą i nie ma nic wspólnego z zagrożeniem, jakie wokół nich krąży. Z przestępcami sobie poradzi, nie jest jednak pewna, ... {} Recenzja książki Niebezpieczna Gra

Mroczne tajemnice na niewielkiej przestrzeni.

WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O czym jest książka Wyobraź sobie, że zostajesz uwięziony w małym pomieszczeniu, na przykład windzie w opuszczonym budynku, czas ucieka, a ty musisz zrobić wszystko, aby przetrwać. Zwłaszcza, że zostałeś uwięziony z ludźmi, którym nie powinno się ufać. Zdany na siebie, w ciemnościach i bez kontaktu ze światem zewnętrznym, musisz ukryć pr... {} Recenzja książki Escape Room

Nietypowa Święta...

WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Alina Starkov już dwa razy uniknęła śmierci. Przeżyła podróż przez Fałdę oraz potyczkę ze swoim największym wrogiem. Zmroczem. To co wydawało się być słusznym wyborem przyczyniło się jedynie do jej upadku i ucieczki. Wraz z Malem, ukochanym przyjacielem, chce zacząć nowe życie gdzieś daleko od spisków Małego Pałacu. Jednak jej moc przecho... {} Recenzja książki Oblężenie i nawałnica

Recenzja

WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka lat temu rozpoczęłam przygodę z Chyłką trochę od dupy strony. Nie wiedziałam, że to seria powieści znanego pisarza, co spowodowało, że czytałam tomy przypadkowo. Teraz, wraz z nadchodzącymi ekranizacjami wracam do tej serii, by sobie co nieco poprzypominać. Syn znanego biznesmena zostaje oskarżony o zabójstwo dwóch osób. Chłopak spędził 1... {} Recenzja książki Kasacja

Falcon

WYBÓR REDAKCJI
16.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"-Jeśli tak wygląda zniszczenie – szepczę, wsłuchując się w bicie jego serca. - Błagam... zniszcz mnie jeszcze bardziej." Pierwsza część wywołała zamieszanie w mojej głowie i musiałam natychmiast sięgnąć po kontynuację serii i to wcale nie ze względu na Alex. Szczerze to druga część wywarła na mnie jeszcze mocniejsze wrażenie, a moje serducho bol... {} Recenzja książki Falcon: Na rozstaju dróg

Wiesz gdzie jest Twoje dziecko?

WYBÓR REDAKCJI
16.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że Twoja córka wyszła do szkoły. Ty z kolei wybierasz się na wizytę u onkologa. Jesteś w remisji, ale zadzwonili do Ciebie z przychodni, że masz się stawić jak najszybciej. Głowę zaprzątają Ci setki myśli. Nie podniosłaś/eś się jeszcze psychicznie po walce z rakiem, nie opadł jeszcze stres związany z rozwodem. Myśli gonią jak s... {} Recenzja książki Łańcuch

W oczekiwaniu na ratunek... lub śmierć.

WYBÓR REDAKCJI
16.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trochę czasu (oraz stron) minęło, nim właściwie dotarłam do początku możliwego końca „idylli” panującej na odizolowanej od reszty cywilizacji wyspie. Rory Power trzymała mnie w niepewności, oszczędnie karmiąc licznymi wskazówkami, pozwalając na snucie najróżniejszych domysłów. Naumyślnie budowała napięcie, wprowadzając elementy grozy zdające się p... {} Recenzja książki Toxyczne Dziewczyny

Straszny strach

WYBÓR REDAKCJI
13.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy myślałeś kiedyś, co by było, gdybyś zagubił się w lesie? Czy dałbyś sobie radę? A co, jeśli byłbyś tylko dziewięcioletnią dziewczynką i faktycznie zagubił się w lesie? Straszne, co? Kiedy Stephen King bierze się za opowieść o zaginionej w lesie dziewczynce, jest to jak połączenie Robinsona Crusoe, który próbuje przetrwać na bezludnej wyspie... {} Recenzja książki Dziewczyna, która kochała Toma Gordona

Zwiastun wiosny

WYBÓR REDAKCJI
13.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak już wielokrotnie wspominałam - lubię kiedy fabuła książki ma swoje umocowanie w prawdziwej historii, choćby w najmniejszym stopniu. Już kiedy zobaczyłam okładkę "Żółtego krokusa" wiedziałam jakiej tematyki ta lektura będzie dotykała, a po przeczytaniu zarysu fabuły liczyłam na bardzo wzruszającą opowieść i taką też otrzymałam. "(...) Zgrom... {} Recenzja książki Żółty krokus

Potworne eksperymenty...

WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek "Zrodzone za sprawą złowrogiego czarownika, wprawnego kabalisty tajemniczego alchemika lub genialnego naukowca potwory dzięki swojej sugestywności i każdorazowej oryginalności na dobre zagościły w powszechnych wyobrażeniach, zaznaczając swoją obecność we wszystkich przejawach kultury jako dziedzictwo wciąż intrygujące i inspirujące. "... {} Recenzja książki W upiornym laboratorium. Homunkulus, golem, potwór Frankensteina, Mr Hyde i inni

Wspaniała kontynuacja

WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Oczy wilka” zrobiły na mnie niesamowite wrażenie i wprost nie mogłam się doczekać kontynuacji, która pojawiła się na rynku po 2 latach od premiery pierwszego tomu! Biorąc się za lekturę „W jego oczach” żałowałam, że wcześniej nie odświeżyłam sobie treści tomu pierwszego, ponieważ pamięć lubi płatać figle i nie sposób wszystkiego zapamiętać. Teraz... {} Recenzja książki W jego oczach

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

{}