Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Godna polecenia

{} WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jesień to pora, która od dzieciństwa nieodmiennie kojarzy mi się ze zbieraniem grzybów. Co roku, pod dowództwem Taty wyruszaliśmy za miasto, czasami były to podróże dość dalekie. To nic, że trzeba było wstać o świcie a potem jechać wiele kilometrów. Magia grzybobrania, przebywania w cudownym otoczeniu wielkiego lasu, biwakowania na skąpanych w sło... {} Recenzja książki Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej

Emocjonalna

{} WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najpopularniejsza autorka na Instagramie serwuje nam wielowymiarową powieść, trochę opartą na schemacie romansu, ale ciężko byłoby wpasować tę historię w jakiekolwiek ramy. Losy Samuela to nie tylko błahe romantyczne przygody, to opis walki z samym sobą, ze swoimi demonami, bitwy o najbliższych. Nie bez powodu używam takich militarnych określeń, b... {} Recenzja książki Dopóki nie zajdzie słońce

Po czyjej jesteś stronie?

{} WYBÓR REDAKCJI
28.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doświadczenia życiowe powodują, że stajemy się zupełnie nową wersją siebie. Przeistaczamy się nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Hartujemy charakter, nabywamy mięśni lub – co gorsza – stajemy się wrakiem człowieka. Nie jesteśmy w stanie wrócić do pionu, kiedy upadniemy boleśnie na kolana. Raz za razem przeżywamy tamte chwile, pozwalając... {} Recenzja książki Sprawa Marionetkarza

@Aleksandra_B@Aleksandra_B {}× 1

Mylne tropy...

{} WYBÓR REDAKCJI
27.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wydawać by się mogło, że wcześniejsze dokonania detektywa Portera umożliwiają złapanie Zabójcy Czwartej Małpy. Tak się jednak nie stało, bowiem oprawca – Bishop – ucieka policjantom. Jak łatwo się domyślić, znów zaczyna niszczyć… W Chicago, podczas jednej z najsurowszym zim, odnalezione w lodzie zostaje ciało pewnej nastolatki - Elli. Dziewczynka ... {} Recenzja książki Piąta ofiara

@panzksiazka@panzksiazka {}× 1

Caleb Wilde "Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego. Jak praca ze śmiercią uratowała mi życie".

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Caleb Wilde jest przedsiębiorcą pogrzebowym, od szóstego pokolenia. Napisał książkę Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego. Jak praca ze śmiercią uratowała mi życie. Prowadzi bloga o tematyce pogrzebowej. Ojciec Caleb'a jest piątym pokoleniem przedsiębiorców pogrzebowych Wiled'ów. Jego matka była czwartym pokoleniem z rodziny Brownów. Od dziecińst... {} Recenzja książki Wyznania przedsiębiorcy pogrzebowego

No nie wiem, nie wiem.

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo zastanawiałam się, jak ocenić "Królową Wiktorię" Mariusza Misztala. Dalej mam co do tej pozycji ambiwalentne odczucia, dlatego zacznę od konkretów. Po pierwsze, to książka popularnonaukowa, nie powieść. Dobrze udokumentowana, z przypisami, które cieszą czytelnika. Tak, wiem, niektórzy uważają przypisy za zbędne, dla mnie jednak są zasadnic... {} Recenzja książki Królowa Wiktoria

"Hard"- Eve Jagger

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po twórczość Eve Jagger sięgnęłam zupełnie przypadkowo. Jej książki leżały na półce bibliotecznej, pomiędzy innymi świeżo zakupionymi egzemplarzami. Początkowo zafascynował mnie ich grzbiet, a dopiero potem okładka i skrócony opis fabuły. Na pierwszy ogień poszedł "Hard", czyli pierwsza część serii "Sexy bastard". @Obrazek ... {} Recenzja książki Hard

Monografia strachu

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwa razy w życiu doświadczyłam prawdziwego uczucia strachu, niemal pierwotnego. To coś, tak paraliżującego, że pozbawia człowieka tożsamości. Gdyby ktoś mnie wtedy zapytał jak się nazywam, to zapewne bym nie wiedziała, nie zrozumiałabym nawet pytania. To uczucie, które powoduje, że kolana same się uginają, oddech boli, wszystko mrowi i pulsuje, mó... {} Recenzja książki Strach

Zło dotarło do Anterrey

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"... - Zło dotarło do Anterrey -wyszeptał resztkami sił...." Anterrey to senne, spokojne miasteczko. Ludzie tu czują się bezpiecznie. Nigdy nic niepokojącego się nie dzieje, co tu z resztą dużo mówić, raczej jest nudno. Rzecz jasna do czasu, bo oto pewnego dnia bezdomni odkrywają w pustostanie ugotowane zwłoki nastolatka, chwilę później ginie m... {} Recenzja książki Miasteczko Anterrey. Znamię

@Lirith@Lirith {}× 1

Najnudniejszy dziennik świata

{} WYBÓR REDAKCJI
25.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szkot, Shaun Bythell kupuje podupadający antykwariat w miasteczku Wigtown. Może wydawać się interesujący fakt, że mężczyzna ten o prowadzeniu takiego biznesu nie ma bladego pojęcia. I tak zaczyna się przygoda młodego antykwariusza wśród książek i z książkami. Odtąd jego towarzyszami na co dzień będą regały, a każdy z nich ugina się pod ciężarem ty... {} Recenzja książki Pamiętnik księgarza

@monweg@monweg {}× 2

Z humorem, ale tak bardzo prawdziwie! Sztos!

{} WYBÓR REDAKCJI
25.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma się co oszukiwać tematyka IN VITRO to trudny temat, nawet jeśli już oswajamy się jako społeczeństwo z tym, że takie zjawisko się pojawia. Ja podpisuję się pod fabułą rękami i nogami i ta książka jest naprawdę doskonała! Poznajemy Alicje, której udaje się zdobyć pracę w klinice „Szczęśliwa Rodzina”, gdzie masa kobiet i par potrzebuje wsparc... {} Recenzja książki Miłość w czasach in vitro

Odcisk psiej łapy na sercu

{} WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kinematografia miała Mojego przyjaciela Hachiko, przedstawicielem łamiących psich historii literatury dwa lata temu została książka Był sobie pies. Po dużym sukcesie, który osiągnęła ta powieść – przeniesiona też na duży ekran, autor William Bruce Cameron zdecydował się opowiedzieć dalsze losy Baileya/Tobiego/Ellie/Koleżki. Mogłoby się wydawać, ... {} Recenzja książki Był sobie pies 2

Long story short: dobre dialogi, zbyt łzawo ;)

{} WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zagubiona” Katarzyny Michalak stanowi kontynuację innej powieści tej samej autorki- „Pisarki”. Główną bohaterkę zastajemy w momencie, w którym wątek urwał się w pierwszej z książek tej serii. Po raz kolejny autorka zaprasza nas w pełną dramatycznych decyzji i buzujących emocji podróż do świata nastoletniej już Weroniki. Przychodzi jej stawić czoł... {} Recenzja książki "Zagubiona"

@Maruuuda@Maruuuda {}× 1

Do dziesięciu razy sztuka

{} WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Laurie, świeżo po studiach, nie ma wielkiego szczęścia zarówno w poszukiwaniu pracy jak i w miłości. Gdy przed samymi świętami wraca do domu zatłoczonym autobusem, dostrzega siedzącego na przystanku intrygującego mężczyznę. On również zwraca na nią uwagę. Jednak nikt nie wykonuje żadnego ruchu, a autobusem odjeżdża. Laurie jednak nie potrafi zapom... {} Recenzja książki Jeden dzień w grudniu

Złożona i fascynująca kobieta

{} WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maria Skłodowska-Curie zawsze stanowiła dla mnie tajemniczą, niezwykle inteligentną postać, która zamknięta we własnym laboratorium pokonywała nowe trudności i dokonywała przełomowych odkryć. Nigdy nie zastanawiałam się, jak wyglądało jej życie oraz z jakimi problemami musiała się mierzyć. W czasach, kiedy jedyną wartość kobiety stanowiło je... {} Recenzja książki Maria Skłodowska-Curie. Złodziejka mężów - życie i miłość

@Toska98@Toska98 {}× 3

Lekka, wciągająca i zabawna!

{} WYBÓR REDAKCJI
23.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwunastoletnia Lukrecja to dziewczynka (a raczej nas-to-lat-ka), która jest niezłą obserwatorką życia. Mieszka w zwyczajnym domu razem z mamą, bratem i ojczymem, chodzi do zwyczajnej szkoły i ma zwyczajne przyjaciółki, a jednak w jej zwyczajny świat można się niesamowicie i (nie)zwyczajnie wkręcić! Lukrecja jest idealną narratorką i w przezabawn... {} Recenzja książki Lukrecja

@alien125@alien125 {}× 2

Małecki znów zachwyca

{} WYBÓR REDAKCJI
23.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie nazwiska w polskiej literaturze, które wzbudzają dużo emocji. Są takie, na które się czeka, bo wie się, że lektura zawsze jest nielada przygodą. Tak właśnie jest z prozą Jakuba Małeckiego. Swoją najnowszą powieścią "Horyzont" kolejny raz udowadnia, że należy mu się czołowe miejsce w panteonie polskich, współczesnych prozaików. Zuza i Ma... {} Recenzja książki Horyzont

Królestwo zielone

{} WYBÓR REDAKCJI
23.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od pewnego czasu wracam do swoich czytelniczych korzeni i sięgam po lektury obfitujące w grozę. Nowe wydanie "Gałęzistego" Artura Urbanowicza już na wstępie pobudza wyobraźnię. Świetny pomysł na okładkę - nawiązujący do treści książki - został równie dobrze zrealizowany, do tego powieść wypełniona jest niezwykle klimatycznymi ilustracjami. Mimo że... {} Recenzja książki Gałęziste

Czy Pani Hoover dała radę?

{} WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Colleen Hoover ma ogromne rzesze fanów na całym świecie. Czy tak znanej autorce, która przyzwyczaiła nas do tego, że pisze książki w konkretnych gatunkach, jest łatwiej czy trudniej napisać coś zupełnie nowego, innego niż dotychczas? Z jednej strony, oczywistym jest, że fani, którzy kochają jej książki i tak kupią i przeczytają nową. Z drugiej, ja... {} Recenzja książki Coraz większy mrok

@Angel@Angel {}× 4

Klasyczna

{} WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy w dobie rozwiniętej technologii, zaawansowanej kryminalistyki i nowoczesnych technik, klasyczny kryminał jest w stanie nas zainteresować? Przecież zbrodnia popełniona w dawnych czasach najczęściej pozostawała tajemnicą. Nie było odcisków palców, badań DNA czy bazy podejrzanych. Chyba nie chcielibyśmy wrócić to tych niebezpiecznych czasów. Choc... {} Recenzja książki Tajemnica Białych Płaszczy

@esclavo@esclavo {}× 1

Ocalałe

{} WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„ Jesteśmy rzadkim zjawiskiem, dlatego musimy trzymać się razem" Czy Jesteś w stanie wyobrazić Sobie krwawą masakrę niczym z horroru, w której to właśnie Ty Jesteś głównym bohaterem i walczysz o życie ? 🤔 Taki właśnie los spotkał Quincy Carpenter, która po przeżyciu makabrycznie krwawej masakry w miejscu Pine Cottage zostaje okrzyknięta ... {} Recenzja książki Ocalałe

Nie czekaj, aż będzie za późno...

{} WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fannie Flagg. Autorka, której nazwisko jest mi od dawna znane, ale do teraz nie przeczytałam ani jednej jej powieści. Jestem właśnie po pierwszym spotkaniu z twórczością pisarki. Jakie wywarła na mnie wrażenie książka „Nie mogę się doczekać…kiedy wreszcie pójdę do nieba”? To historia Elner, która pewnego dnia postanawia zerwać kilka fig. Zostaje... {} Recenzja książki Nie mogę się doczekać... kiedy wreszcie pójdę do nieba

@merry93@merry93 {}× 1

Ludzkie oblicze zwierząt

{} WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnim czasie w Polsce wyraźnie wzrasta zainteresowanie tematyką relacji ludzko-zwierzęcych, co uwidocznia się w gwałtownie rosnącej liczbie publikacji, książek i filmów popularnonaukowych. Podobnie jak z wieloma "modami" na rynek wydawniczy trafiają różne pozycje, zarówno te dobre, jak i te trochę gorsze. Z czystej ciekawości staram się być n... {} Recenzja książki Ludzkie oblicze zwierząt

@WerQa@WerQa {}

Stephen King dla młodszego odbiorcy.

{} WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nigdy nie wracaj do skrzyni samotnie. Nigdy nie otwieraj jej po zmroku. Nigdy nie zabieraj z niej swojej ofiary” Latem 1982 roku Sep, Lamb, Mack, Arkle i Hadley zostają połączeni więzami przyjaźni i... mrocznym sekretem, który po czterech latach daje o sobie znać w przerażający sposób. To może oznaczać tylko jedno – któreś z nich złamało prz... {} Recenzja książki Skrzynia ofiarna

Dziesiąta i wciąż porywająca odsłona losów Chyłki i Zordona!

{} WYBÓR REDAKCJI
21.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na Remigiusza Mroza możemy zawsze liczyć! Możemy liczyć zarówno w kontekście jakości i poziomu jego książek, jak i też częstotliwości ich wydawania. Oto nie zdążyliśmy jeszcze okiełznać emocji po lekturze ostatniej odsłony cyklu "Joanna Chyłka", a już dziś mamy przyjemność poznać kolejną część tej porywającej sagi - powieść pt. "Wyrok", która uka... {} Recenzja książki Wyrok

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 1

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe