Avatar @romy

@romy

Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 9 miesięcy temu.
{} romyczyta
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 9 miesięcy temu.

Recenzje książek

38 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Kraina Lovecrafta - Matt Ruff

27.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyjaśnijmy to sobie od razu - “Kraina Lovecrafta” to nie, jak spodziewała się znaczna część czytelników, powieść, a zbiór ośmiu opowiadań, z których każde stanowi odrębną opowieść, jednak wszystkie są ze sobą luźno powiązane za sprawą występujących w nich bohaterów - rodziny czarnoskórych Turnerów i jej najbliższych przyjaciół. I jak to ze zbioram... {} Recenzja książki Kraina Lovecrafta

Dracul - Dacre Stoker, J.D. Barker

27.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dracul” nie zagościł w Waszych planach czytelniczych? Jeśli tak - to powiem Wam, że dużo tracicie, oj bardzo dużo - gdyż to jeden z najlepszych horrorów ostatnich lat! Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że ta książka wywrze na mnie aż tak piorunujące wrażenie. J.D. Barker już „Czwartą Małpą” udowodnił, że żadnym grafomanem nie jest i do mrocz... {} Recenzja książki Dracul

Chodź ze mną - Konrad Możdżeń

27.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co dostaniemy po wrzuceniu do jednego garnka i zmiksowaniu ze sobą Kuchennych Rewolucji, retro powieści grozy i horroru o przeklętej piwnicy? Ano, dostaniemy niesamowicie oryginalną, intrygującą i przerażającą powieść. A co jeśli okrasimy to ogromną dawką talentu pisarskiego? To wtedy otrzymamy “Chodź ze mną”. Trafiliście kiedyś na książkę, która... {} Recenzja książki Chodź ze mną

Dzień wagarowicza - Robert Ziębiński

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polacy nie gęsi i swój slasher mają! A i wstydzić się czego nie mamy, bo "Dzień Wagarowicza" to pozycja dużo więcej niż przyzwoita. Aż trudno uwierzyć, że ten podgatunek horroru dopiero u nas raczkuje. Jeśli na start dostajemy tak udaną książkę jak "Dzień Wagarowicz"a to kto wie czy za parę lat Polska nie stanie się litaeracką slasherową potęgą, ... {} Recenzja książki Dzień wagarowicza

Reżyser śmierci

20.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świetnie wspominam pierwszą powieść Montanariego - “Różańcowe dziewczęta”. Bardzo dobry thriller z typu tych jakie lubię najbardziej - mroczny, brutalny, z niesamowicie gęstą atmosferą i wciągająca nie dającą się przewidzieć fabułą. Bez wahania sięgnęłam więc i po kontynuację przygód policjantów z filadelfijskiego wydziału zabójstw - Balzano i Byr... {} Recenzja książki Reżyser śmierci

Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście.

20.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście" autorstwa Dariusza Kortko i Marcina Pietraszewskiego to moje pierwsze spotkanie zarówno z literaturą górską jak i z postacią samego Jerzego Kukuczki. Nie ukrywam, że pomimo ogromnej ilości entuzjastycznych recenzji miałam małe wątpliwości co do tej biografii. Jeszcze przy kasie nie byłam d... {} Recenzja książki Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście.

Abominacja - Dan Simmons

{} WYBÓR REDAKCJI
12.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdaję sobie sprawę z tego, że zapewne jestem w mniejszości, ale dla mnie Abominacja jest perfekcyjna! (Z małym ale.) Ta książka wywarła na mnie tak piorunujące wrażenie, że z jednej strony mogłabym o niej rozprawiać godzinami, a z drugiej trudno mi zebrać się w sobie i napisać o niej parę zdań, bo obawiam się, że nie znajdę odpowiednich słów, któr... {} Recenzja książki Abominacja

Łowca tatuaży - Alison Belsham

8.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

A to niespodzianka! Ta niepozorna książka okazała się jedną z lepszych thrillerowych nowości jakie w ostatnich latach dane mi było czytać. Po paru sporych czytelniczych zawodach od dłuższego czasu unikam sięgania po nowowydawane thrillery nieznanych mi autorów. W przypadku “Łowcy tatuaży” zrobiłam jednak wyjątek - od kiedy tylko zauważyłam go w za... {} Recenzja książki Łowca tatuaży

Ostatnie dni Jacka Sparksa - Jason Arnopp

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cóż to była za świetna książka! Właściwie nie planowany, spontaniczny zakup okazał się największym pozytywnym książkowym zaskoczeniem 2018 roku! “Ostatnie dni Jacka Sparksa” to horror, który poza licznymi momentami strachu, dostarcza także sporej dawki czarnego humoru. Dawno się tak nie uśmiałam podczas czytania a jestem z tych, których rozśmieszy... {} Recenzja książki Ostatnie dni Jacka Sparksa

Dom na Wyrębach - Stefan Darda

{} WYBÓR REDAKCJI
7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czas spędzony w Domu na Wyrębach uważanym za bardzo udany! Jak dobrze było przenieść się z szarej pełnej smogu Warszawy do zielonych lasów Lubelszczyzny. Porzućcie wszelką nadzieję, Wy, którzy wyobrażacie sobie rzadki brzozowy lasek zamieszkały przez przyjazne sarny i zające. Co zatem znajdziemy w położonych na leśnym odludziu Wyrębach? Jak na ras... {} Recenzja książki Dom na Wyrębach

Odziedziczone zło - Yrsa Sigurdardóttir

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Yrsa Sigurdardóttir to jedna z tych pisarek, których książki mogę kupować w ciemno. Przeczytałam wszystkie dotychczas wydane w Polsce powieści Islandki i tylko raz spotkało mnie rozczarowanie. Nie powinno więc nikogo dziwić, że z Odziedziczonym Złem wiązałam duże nadzieje, licząc na mroczny kryminał, który nie pozwoli mi się oderwać od lektury na ... {} Recenzja książki Odziedziczone zło

Letnia noc - Dan Simmons

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oczekiwania wobec Letniej Nocy miałam ogromne - w końcu Dan Simmons to jeden z moich ulubionych autorów, a każda jego książka dotychczas przeze mnie przeczytana wielce mnie zachwyciła. Do tego dodajmy tak liczne w recenzjach peany pod adresem powieści. Można by rzec - balonik nadmuchany do granic wytrzymałości. Czy zatem ów balonik pękł z hukiem? ... {} Recenzja książki Letnia noc

Czarna wołga: Kryminalna historia PRL - Przemysław Semczuk

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W przerwie od czytania grozy, zupełnie spontanicznie naszła mnie ochota na literaturę faktu. Nie chciałam jednak sięgać po reportaż w całości poświęcony jednej sprawie, ani nic zbyt ciężkiego i poruszającego. Wybór padł więc na „Czarną Wołgę. Kryminalną historię PRL” Przemysława Semczuka. I jak się okazało był to strzał w dziesiątkę - książka w pe... {} Recenzja książki Czarna wołga: Kryminalna historia PRL

Wirus - Guillermo del Toro, Chuck Hogan

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Naszła mnie ochota na horror o wampirach. Ale wiecie - nie żadne ckliwe romansowe “Zmierzchy” czy gotyckie Anne Rice’y, tylko coś krwawego, współczesnego i poważnego (także “Wampirek” Sommer-Bodenburg odpada!). “Miasteczko Salem” przeczytane, “Przejście” to zbyt duża cegła (akurat na ten moment), padło więc na “Wirus” Chucka Hogana i Guillermo del... {} Recenzja książki Wirus

Wi@rus - Marek Zychla

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przygodę z "Wi@rusem" Marka Zychli rozpoczynamy od spotkania z leżącym na poboczu truchłem kota. Tak, właśnie o tym traktuje pierwszy akapit prologu powieści - tajemniczy mężczyzna przytula się do ociekającej krwią padliny. Jeszcze Wam mało? Łapcie to - mężczyzna przemawia do zdechłego milusińskiego, i przytula się jeszcze mocniej! Po takim wstępi... {} Recenzja książki Wi@rus

Desperacja - Stephen King

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jejku jej, cóż za wyborna czytelnicza uczta to była! Tak tak tak! Pomimo nieciekawej sławy, jaką cieszy się miasteczko Desperacja, to ja tego miejsca opuszczać nie chciałam. Zawsze kiedy ktoś się mnie pyta o ulubionego pisarza grozy bez chwili wahania odpowiadam - Dean Koontz. A potem czytam taką “Desperację", i wiecie co - gdybym miała do końca ż... {} Recenzja książki Desperacja

Motylek - Katarzyna Puzyńska

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do serii kryminałów o Lipowie Katarzyny Puzyńskiej ciągnęło mnie już od dawna. Chwila, wróć! Czy “Motylek” to rzeczywiście jest kryminał? Otóż nie! Nie do końca. Bliżej temu do obyczajówki z wątkiem kryminalnym. Okej, ów wątek kryminalny jest istotny dla powieści - niby jest jej centralnym punktem, wokół niego (mniej lub bardziej) kręci się cała f... {} Recenzja książki Motylek

444 - Maciej Siembieda

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Istnieją pewne słowa-klucze, hasła, sformułowania zawarte w opisie książki, które sprawiają, że daną powieść od razu skreślam i odkładam na sklepową półkę. Są to m.in. - IPN, powieść sensacyjno-historyczna, nowy Dan Brown - czyli wszystko, to na co natkniemy się w materiałach promocyjnych i recenzjach “444” Macieja Siembiedy. I tak jak zawsze trzy... {} Recenzja książki 444

Wędrowne duchy - F. Marion Crawford

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z początku moje pierwsze spotkanie z twórczością F. Mariona Crawforda zapowiadało się na kompletną porażkę. Pierwsze dwa opowiadania - „Upiorny uśmiech” i “Wrzeszcząca Czaszka” z “Wędrownych duchów” nie przypadły mi jakoś wyjątkowo do gustu, a czytając drugie wręcz się wymęczyłam. Naczytałam się jak to “Czaszka” jest jednym z najlepszych opowiadań... {} Recenzja książki Wędrowne duchy

Drood - Dan Simmons

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Drood” to opowieść o dwóch bucach - megalomanie Charlesie Dickensie i mizoginie opiumiście Wilkiem Collinsie. Zwłaszcza ten drugi jest wyjątkowo antypatyczny. Dodajmy, że to właśnie on jest głównym narratorem powieści. Czujecie się teraz zniechęceni do lektury “Drooda”? A to BŁĄD - gdyż ta prawie tysiąc stronicowa cegła to arcydzieło! To jedna z ... {} Recenzja książki Drood

Mordercza układanka - Paul Britton

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od jakiegoś czasu wydawnictwo Znak rozpieszcza miłośników true-crime i regularnie poszerza swoją ofertę o kolejne bardzo dobre pozycje z tego gatunku (ok, trafił się i jeden słabeusz - „Wyspa Blackwell” Stacy Horn - chociaż to takie stuprocentowe true crime nie było). "Profiem mordercy” - pierwszą wydaną u nas książką Paula Brittona byłam prze-zac... {} Recenzja książki Mordercza układanka

Adwokat diabła - Andrew Neiderman

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Adwokat diabła” aka zbeletryzowany katalog Ikei dla milionerów. Zaliczam się do tej nielicznej mniejszości (u nas w Polszy, bo za granicą powieść zbiera niezłe cięgi), która nie pieje z zachwytu nad horrorem Andrew Neidermana . Dlaczego? O tym zaraz - zacznijmy od zalet. A tych jest niewiele, więc będzie krótko. W “Adwokacie” najlepiej wypadają ... {} Recenzja książki Adwokat diabła

Folk - Tomasz Czarny, Marcin Piotrowski

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznijmy od tego, że horror ekstremalny rządzi się swoimi prawami. Teoretycznie jest to podgatunek horroru, jednak w praktyce zestawianie czy porównywanie pozycji z tego podgatunku do klasycznych/typowych horrorów to jak stawianie filmów snuff w jednym rzędzie ze slasherami i filmami o zombie. Przecież i to i to - horror. A jednak - spróbujcie za... {} Recenzja książki Folk

Pustynny snajper - Ed Nash

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Pustynny snajper” to autobiograficzna relacja brytyjskego żołnierza-ochotnika Eda Nasha - z walki przeciw ISIS na terenach Syrii. Ta dosyć krótka, bo licząca niewiele ponad 250 stron, książka to moje pierwsze spotkanie z literaturą faktu poruszającą problem konfliktów na Bliskim Wschodzie. Czy będąc praktycznie zieloną w tym temacie “Pustynnego s... {} Recenzja książki Pustynny snajper. Jak zwykły Angol poszedł na wojnę z ISIS

Zimna fala - Jarosław Klonowski

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Zimna Fala” Jarosława Klonowskiego to książka sinusoida, w której znakomite niepokojące i wywołujące gęsią skórkę fragmenty przeplatają się z tymi wyraźnie słabszymi. Mnóstwo tu obszernych rozbudowanych opisów, co akurat jest zdecydowanym atutem powieści - gdyż autor ma do ich pisania ogromny talent. Nie tak wielu jest pisarzy grozy, którzy jak K... {} Recenzja książki Zimna fala

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe