Avatar @rudemysli71

Ruda Biblioteczka

@rudemysli71
13 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 17 godzin temu.
{} ruda_biblioteczka
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 17 godzin temu.

Recenzje książek

177 recenzji, w tym 13 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Gra o marzenia

10.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak wyczytałam w internecie Daniel Muniowski prowadzi wraz z żoną kanał książkowy Strefa Czytacza. Nie znam i nie miałam przyjemności oglądać, ale myślę, że po lekturze Gry o marzenia zdecydowanie powinnam nadrobić braki edukacyjne, bo przypadło mi do gustu specyficzne poczucie humoru autora. Gra o marzenia ukazała się 29 września nakładem Wydawni... {} Recenzja książki Gra o marzenia

Wojna Inge

5.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki z II wojną światową w tle sięgam chętnie i często, bo jakkolwiek to brzmi najzwyczajniej w świecie lubię. Już sama okładka jest hipnotyzująca. Te ruiny i młoda kobieta na ich tle zapowiadało ciekawą historię. Czy rzeczywiście tak było? Ciężko nazwać Wojnę Inge reportażem czy powieścią, bo książka jest inspirowana prawdziwymi wydarzen... {} Recenzja książki Wojna Inge

Życie do zwrotu

1.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sielska okładka nie zapowiadała takiej dawki emocji, które książka w sobie zawiera. Przeczołgała mnie i rozwaliła emocjonalnie. Nie ma co ukrywać, ale chusteczki poszły w ruch. Autorka tak skonstruowała swoją powieść, że kochałam i nienawidziłam, kibicowałam im, a jednocześnie momentami napawali mnie wstrętem. Jak dotychczas przeczytałam dwie ksi... {} Recenzja książki Życie do zwrotu

Kolejne spotkanie z przyjaciółkami z Wrocławia

28.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam, kocham i tęskniłam. Tak nie powinna zaczynać się żadna recenzja, ale to ciśnie mi się na usta po skończeniu kolejnej książki Pani Katarzyny Kostołowskiej. Nadal czterdzieści to czwarta z serii o czterech przyjaciółkach z Wrocławia. Magda, Karola, Anita i Aśka...nawet sobie nie zdawałam sprawy jak ja za nimi tęskniłam. Zżyłam się z tymi... {} Recenzja książki Nadal czterdzieści

Kolory zła

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czerń Małgorzaty Oliwii Sobczak to druga część Kolorów zła. O matko kochana co tutaj się zadziało. Czapki z głów panie i panowie, bo jesteśmy świadkami narodzin gwiazdy kryminału. I tutaj zapisuję się do grona wielbicieli twórczości Pani Małgorzaty. Na szczęście na czytniku mam jeszcze Biel i mam zamiar dzisiaj wieczorem zaszyć się pod kocem z kub... {} Recenzja książki Czerń

Jeśli tylko Ty

18.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem w szoku, że dopiero teraz trafiłam na książkę autorki. Zupełnie nieznane mi nazwisko, cukierkowa i pastelowa okładka, a w środku sztos Jeśli tylko Ty to pierwsza część cyklu Pani Klaudii zatytułowanego Nieobojętność. Nie znalazłam w internecie informacji kiedy ukaże się kolejna część, ale wiem, że z pewnością po nią sięgnę, bo zakończenie ... {} Recenzja książki Jeśli tylko Ty

Pani z wieży

11.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wracam do Was po długiej nieobecności. Są niestety takie momenty w życiu człowieka, że nie jest w stanie ani myśleć o książkach, ani skupić się na czytaniu i każdą myśl kieruje ku najbliższym. Nie miałam głowy do książek, nie miałam głowy do pisanie. Co prawda coś tam podczytywałam, ale ciężko nazwać to czytaniem. Na szczęście moja Mama już jest ... {} Recenzja książki Pani z wieży

Żuławy i ich tejemnica

11.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak ja czekałam na drugą część Cyklu żuławskiego. Zacierałam ręce i nie mogłam się doczekać kiedy zacznę czytać. Zycie jak zwykle zweryfikowało moje tempo czytelnicze, bo teraz Mama i jej powrót do zdrowia są najważniejsze. No, ale w końcu Tajemnicę z przeszłości skończyłam i przyznaję szczerza, że odczuwam niedosyt i z niecierpliwością czekam na ... {} Recenzja książki Tajemnica z przeszłości

Książka pachnąca muzyką

21.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

9 września będzie miała premierę książka Natalii Thiel Walc dla Izabeli. Dlaczego zdecydowałam się na zrecenzowanie tej książki? Odpowiedź oczywiście jest bardzo prosta, bo po pierwsze jest to debiut autorki, a po drugie akcja powieści rozpoczyna się w 1939 roku, a więc u moim ulubionym okresie historycznym. Czytałam egzemplarz recenzyjny jeszcze ... {} Recenzja książki Walc dla Izabeli

Kolory zła

19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pora nadrobić zaległe recenzje, które nagromadziły mi się po urlopie. Na pierwszy ogień trafia pierwsza część Kolorów zła Małgorzaty Oliwii Sobczak Czerwień. Książka miała swoją premierę w 2019 roku, a ja dopiero teraz się za nią zabrałam i przyznaję, że to był błąd, ale na szczęście mam dwie kolejne części i mam zamiar w najbliższym czasie nadrob... {} Recenzja książki Czerwień. Kolory zła

Srebrna łyżeczka

30.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To druga książka Pani Magdaleny Witkiewicz jaką dane mi było przeczytać w tym miesiącu. I tak jak od Wizjera nie mogłam się oderwać, tak w Srebrną łyżeczkę początkowo nie mogłam się wczytać. Jakoś na początku nie zaiskrzyło między mną a główną bohaterką i pewnie stąd taka niemoc czytelnicza. Lidia z jednej strony irytowała mnie aż do bólu zębów, ... {} Recenzja książki Srebrna łyżeczka

Już cię kiedyś kochałam

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza książka Pani Katarzyny Misiołek Już cię kiedyś kochałam to nie tylko lekka, wakacyjna lektura, która zabiera nas do mojego ukochanego Trójmiasta i na Kaszuby, ale to też książka, która niesie ze sobą przesłanie. Przesłanie dla wszystkich kobiet, ale i tez dla mężczyzn. Utarło się w naszym społeczeństwie, że kobieta musi być żoną, że kob... {} Recenzja książki Już cię kiedyś kochałam

Idealna książka na upalne dni

15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po najnowszą książkę Moniki Cieluch sięgnęłam z czystej ciekawości i oczywiście zauroczona okładką. Już od samego początku miałam przeboje z tą książką, bo gdy przyszła z wydawnictwa to pierwsze co pomyślałam: a niech to szlag Pocztę Polską. Okładka wyglądał jakby ją już ktoś sto razy czytał. Było mi przykro, bo sama staram się dbać o książki. Na ... {} Recenzja książki A niech to szlag!

Kolejny romans historyczny Pani Agnieszki Olejnik

14.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po Wyborze Charlotty, o którym pisałam tutaj @Link kolejna książka Pani Agnieszki Olejnik, w której autorka przenosi nas do XIX - wiecznej Anglii. I tak jak do pierwszej podchodziłam z pewna dozą nieśmiałości tak po Sekrety Marianny sięgnęłam z pełną świadomością i premedytacją, bo wiedziałam już, że czeka mnie doskonała zabawa. Oczywiście... {} Recenzja książki Sekrety Marianny

Żuławy już nie będą takie same

11.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza powieść Sylwii Kubik Krok do miłości to pierwsza część serii żuławskiej i już wiem, że kolejna część Tajemnica z przeszłości będzie miała premierę 1 września, a więc za aż albo tylko pięć tygodni. Myślę, że jeśli sięgniecie po Krok do miłości to będziecie żałować, że wrzesień nie jest już jutro. Moja przygoda z twórczością pani Sylwii Ku... {} Recenzja książki Krok do miłości

Zaplanuj sobie śmierć

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z autorką. Pewnie, że podczas przeglądania stron z nowościami natknęłam się na nazwisko Pani Mileny Wójtowicz, ale jakoś nie było nam nigdy po drodze, bo wydawało mi się, że autorka pisze tylko fantastykę, a tej nie czytam. Przez zupełny przypadek trafiłam w zapowiedziach na Zaplanuj sobie śmierć i wiedziałam, że prędzej... {} Recenzja książki Zaplanuj sobie śmierć

Magdalena Witkiewicz w nowej odsłonie

7.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magdalena Witkiewicz to znana i lubiana pisarka. Specjalistka od szczęśliwych zakończeń tym razem pokusiła się o napisanie książki zupełnie innej od tych, które dotychczas czytałam. To pierwszy thriller autorstwa Pani Magdy. Po lekturze Wizjera mogę tylko stwierdzić, że jak ktoś ma talent to go po prostu ma i bez względu za jaki gatunek się weźmie... {} Recenzja książki Wizjer

Księga urodzaju

5.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Twórczość Pani Katarzyny Kostołowskiej śledzę od samego początku i już pierwszej książki polubiłam styl pisania autorki. Zacierałam ręce na Księgę urodzaju, bo wiedziałam, że to będzie dobrze napisana powieść, ale tego co zaserwowała mi Pani Katarzyna nie spodziewałam się w najśmielszych snach. Ta książka nie była dobra, ona była po prostu r e w e... {} Recenzja książki Księga urodzaju

Dama ciężkich obyczajów

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki Marty Obuch sięgam w ciemno i przeczytałam dotychczas wszystkie, które wyszły spod pióra autorki. Śmiem twierdzić, że Pani Marta zasługuje na miano królowej polskiej komedii kryminalnej. Autorka genialnie łączy te dwa gatunki. Pisze lekkim i przyjemnym językiem, a książka w zasadzie czyta się sama. Poczucie humoru doprawione szczyptą ir... {} Recenzja książki Dama ciężkich obyczajów

Mała zielarnia w Paryżu

22.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdecydowanie za rzadko sięgam po "obcych" autorów. Mała zielarnia w Paryżu skusiła mnie swoją okładką, od której aż bije zapach lawendy. No i ten Paryż w tytule. Miejsce, do którego chcę pojechać i chociaż nie jest aż tak daleko od Polski jakoś nigdy nam nie jest po drodze. Ciągle pozostaje w sferze marzeń. Mój czytelniczy nos znowu mnie nie zawió... {} Recenzja książki Mała zielarnia w Paryżu

Kaszuby, ech Kaszuby

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mirosława Kareta kojarzy mi się z Sagą rodu Petrycych, którą zaczęłam czytać, ale niestety nie skończyłam i to nie dla tego, że książka była nudna, ale zwyczajnie z braku czasu, bo wspomniana saga liczy sobie pięć części. Postanowienie na tegoroczne wakacje: przeczytać całość, bo autorka ma lekkie i przyjemne pióro. Jednym słowem trzeba nadrobić b... {} Recenzja książki Najkrótsza noc

Wianek z lawendy

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki Pani Agnieszki Olejnik sięgam, bo je tak po ludzku lubię i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Jak tylko obaczyłam na Legimi, że jest dostępny Wianek z lawendy to odłożyłam czytane książki i zatopiłam się w najnowszym dziecku Pani Agnieszki. A jeszcze spójrzcie na okładkę aż z niej pachnie lawenda i nie sposób jej przeoczyć. W moim ranking... {} Recenzja książki Wianek z lawendy

Niezwykła powieść o zwyczajnych ludziach

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Agnieszki Krawczyk chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, bo to znana autorka powieści obyczajowych, które działają na czytelnika kojąco i sprawiają, że ciepło robi się koło serducha. Są jak plaster na ranę, która nie chce się zagoić i otulają nas pozytywną energią. Są jak koc w mroźne popołudnie, gdy siadamy z książką i kubkiem ulubionej herbaty, ... {} Recenzja książki Splątane ścieżki

Saga historyczna dla każdego

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma co się okłamywać i czarować, pora spojrzeć prawdzie w oczy: kocham sagi rodzinne, a już napisane z takim rozmachem jak Spotkajmy się zanim przyjdzie zima to wręcz uwielbiam. Mam nadzieję, że Pan Zbigniew kończy albo już napisał dalszy ciąg, bo nie ukrywam, że odczuwam niedosyt, że już o wiązance pod adresem autora nie wspomnę. I zdecydowani... {} Recenzja książki Spotkajmy się, zanim przyjdzie zima

Saga wiejska

5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszą część Sagi wiejskiej autorstwa Katarzyny Bulicz - Kasprzak czytałam z niekłamaną przyjemnością i byłam przekonana, że sięgnę po kontynuację. Jak tylko zobaczyłam ebooka to wiedziałam, że musi on być mój. Kupiłam, wgrałam na czytnik i...delektowałam się lekturą, bo są książki, którymi należy się delektować i czytać aż do zdarcia stron, ch... {} Recenzja książki Gościniec

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe