Avatar @saruska

Sara

@saruska
7 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

83 recenzje

Drugie podejście do Melissy de la Cruz

27.10.2011

To nie jest moje pierwsze spotkanie ze słynną amerykańską pisarką, która jest autorką sprzedanej w paru milionach egzemplarzy serii o Błękitnokrwistych. Akurat mogłam jakiś czas temu przeczytać pierwszą część, która nie do końca przypadła mi do gustu, dlatego też nie sięgnęłam po kolejne. "Zapach spalonych kwiatów" wydał mi się idealną odskocznią i... {} Recenzja książki Zapach spalonych kwiatów

Coben po raz kolejny...

25.10.2011

Czytając kilka książek na raz tego samego autora trzeba się liczyć z tym, że niektóre wypadną blado na tle innych. Ja we wrześniu miałam "lekką" manię na Cobena - oczywiście mam ją nadal, ale może nie w taki stopniu, ale ciągle go podziwiam i uważam za niesamowitego pisarza oraz pragnę przeczytać wszystkie jego powieści. W końcu pewnego wieczoru ... {} Recenzja książki Jedyna szansa

Coben w najlepszej formie:)

11.10.2011

„Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić.” Moja pierwsza książka całkowicie od początku do końca napisana przez słynnego Harlana Cobena. Wcześniej miałam do czynienia jedynie z jego jednym opowiadaniem zamieszczonym w "Aż śmierć nas rozłączy", gdzie już wtedy zrob... {} Recenzja książki Nie mów nikomu

Zawsze bądź przy mnie...

6.10.2011

„Każdy człowiek boryka się w życiu z jedną prawdą, której nigdy w pełni nie pojmie. Musi przerabiać wciąż te same lekcje, popełniać takie same błędy, zanim ich sens dotrze wreszcie do jego świadomości.” "Zawsze przy mnie stój" - książka, która królowała na liście pozycji do zaliczenia, które trafiły na nią w 2011 roku. Musiałam dorwać się do tej p... {} Recenzja książki Zawsze przy mnie stój

Kosogłos

3.01.2011

Obok trzeciego tomu serii wydawniczej Igrzyska Śmierci również nie mogłam przejść obojętnie. Książka została wydana w Polsce w listopadzie 2010 roku, a ja zakupiłam ją i przeczytałam w grudniu minionego. Przyznam się szczerze, że spodziewałam się naprawdę bardzo dobrej lektury i naprawdę mocnego zakończenia całego cyklu - niestety "Kosogłos" okazał... {} Recenzja książki Kosogłos

Okruchy przeszłości

1.01.2011

"Okruchy przeszłości" to książka, którą chciałam przeczytać jak tylko zobaczyłam ją w zapowiedziach na internetowej stronie wydawnictwa Prószyński i S-ka. Jaka była moja radość, kiedy dowiedziałam się, że wygrałam jakiś tam konkurs na recenzję i mogę wybrać sobie dowolną pozycję z ich zasobów. Nie zastanawiałam się długo, a w ciągu kilku dni książe... {} Recenzja książki Okruchy przeszłości

Podboje Sukuba

30.12.2010

Jakiś czas temu pisałam o "nowej" serii książek autorstwa amerykańskiej pisarki Richelle Mead, która można powiedzież, że mi się podobała. Niedawno miałam okazję przeczytać drugi tom historii Sukuba, czyli Georginy która zawładneła moim sercem i sprawiła, że naprawdę uważam te książki za bardzo dobre czytadła i do tego nieźle napisane. Strasznie u... {} Recenzja książki Podboje sukuba

Smak języka. Historia pewnej zemsty

28.12.2010

Kończąc właśnie ostatni kawałek ciasta świątecznego postanowiłam napisać coś na blogu, zwłaszcza, że jutro wracam do domu i mam nadzieję zastać tam porządny stos książek zamówionych w internecie:) Książkę "Smak języka. Historia..." chciałam przeczytać od dawna, odkąd Dorota Wellamn w swoim progarnie "Czytam, bo lubię" wspomniała o tej koreański... {} Recenzja książki Smak języka. Historia pewnej zemsty

Zbuntowane anioły

23.12.2010

Dzisiaj, chcąc napisać coś na blogu na temat jakiejś książki, "natknęłam" się na mojej półce na "Zbutnowane anioły" Libby Bray i zdałam sobie sprawę, że nie napisałam jej recenzji, a w kolejce czeka trzecia część! Ci, którzy czytali pierwszy tom o tytule "Mroczny Sekret" pewnie doskonale wiedzą, o co chodzi w tej serii. Główną bohaterką jest Gemm... {} Recenzja książki Zbuntowane anioły

Akademia Wampirów 1

21.12.2010

To nie jest moje pierwsze styknięcie z tą amerykańską pisarką - Richelle Mead. Pisałam jakiś czas temu opinię na temat jej innej serii, a raczej pierwszej części o tytule "Melancholia Sukuba". Można powiedzieć, że jestem małą fanką twórczości tej znanej na niemal całym zachodzie autorki, której pióro uwielbiam, a jej książki - w dobie niezbyt dobry... {} Recenzja książki Akademia wampirów

Kapelusze doni Nicanory

18.12.2010

Książkę pani Hawkins o dość ciekawym tytule "Kapelusze Doni Nicanory" chciałam przeczytać odkąd zobaczyłam ją w zapowiedziach na stronie wydawnictwa. Zauroczyłam się przepiękną okładką, która moim zdaniem jest jedną z najpiękniejszych w tym roku; oraz oczywiście lekkim opisem, który znalazłam na stronie. Powieść znalazłam (o dziwno) w nowościach u ... {} Recenzja książki Kapelusze doni Nicanory

Zaklęci w czasie

16.12.2010

Jakiś czas temu zetknęłam się z tą samą książkę - tylko pod innym tytułem. Okazało się, że w Polsce zostały opublikowane aż trzy wydania powieści autorstwa amerykańskiej autorki: - "Żona podróżnika w czasie", "Miłość ponad czasem - Historia inna niż wszystkie" oraz "Zaklęci w czasie". Pod tym ostatnim została również zrobiona ekranizacja z Rachel M... {} Recenzja książki Zaklęci w czasie

Nieposkromiona

15.12.2010

W końcu przyszedł czas na "Nieposkromioną", czyli już czwarty tom serii "Dom Nocy" rodzinnego biznesu - autorstwa matki i córki. Cały czas, przy okazji wyjścia nowej części, potwarzam sobie, że mam inne książki do kupienia, a tego typu rzeczy powinnam sobie darować, ponieważ już dość mam tego na półce. Ale jak zawsze rozum nie współgra z rozumem, w... {} Recenzja książki Nieposkromiona

Karuzela uczuć

13.12.2010

"Karuzela uczuć" to już czwarta książka Jodi Picoult, którą udało mi się przeczytać. Leżała na półce dość długo - razem ze "Świadectwem prawdy", które nadal tak tkwi - ponieważ nie lubię czytać powieści tej autorki jedna po drugiej. Są one dość schematyczne i utrzymane w podobnej "tonacji", więc szybko bym się do niej zraziła i nigdy więcej nie wra... {} Recenzja książki Karuzela uczuć

P.S. Kocham Cię!

5.12.2010

'Na świecie są gorsze grzechy, niż bycie ponownie szczęśliwym.' Książkę przeczytałam już dość dawno, bo dobry miesiąc temu, ale jakoś tak się złożyło, że dopiero dzisiaj mogłam umieścić moje zdanie na jej temat na blogu. Obejrzałam również ekranizację w reżyserii Richarda LaGravenese, która niestety bardziej mnie wynudziła, niż zachwyciła. "P.S... {} Recenzja książki P.S. Kocham Cię!

Diabeł ubiera się u Prady

28.10.2010

"Diabeł ubiera się u Prady" to książka autorstwa nieznanej mi dotąd Lauren Weisberger. Bardzo chciałam przeczytać tę książkę, ponieważ widziałam bardzo dobry film (ekranizację) wraz z jedną z moich ulubionych aktorek - Meryl Streep, która mnie zachwyciła i liczyłam na bardzo dobrą lekturę na późne wieczony, która będzie potrafiła mnie odprężyć. Na ... {} Recenzja książki Diabeł ubiera się u Prady

Szepty zmarłych

23.10.2010

Przygodę z tym pisarzem zaczęłam już jakiś czas temu dzięki mojej kumpeli, która łaskawie udostępniła mi pierwszą książkę i tak się zaczeło... "Szepty zmarłych" przeczytałam dość szybko, bo niemal zaraz po lekturze drugiej części i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że jest tomój ulubiony tom, który chyba wywołał u mnie najwięcej emocji i zaskocz... {} Recenzja książki Szepty zmarłych

Klub Matek Swatek

14.10.2010

"Klub Matek Swatek" autorstwa Ewy Stec jest jedną z tych polskich nowości, które bardzo chciałam przeczytać. Nigdy dotąd nie miałam styczności z tą pisarną, nie licząc oczywiście znajomości dwóch tytułów jej wcześniejszych książek, które obiły mi się kiedyś o uszy. Jednak nazwisko Stec po lekture tej książki zapamiętam na pewno na długo i zostanę j... {} Recenzja książki Klub Matek Swatek

Czarownice z Salem Falls

3.10.2010

Po raz kolejny moje "spotkanie" z pisarką Jodi Picoult zakończyło się wielkim sukcesem. "Czarownice z Salem Falls" to już trzecia książka amerykanki i na pewno na niej nie poprzestanę, bo ta kobieta ma niesamowity talent oraz dar od kogoś na górze, dzieki któremu rozstacza wokoło swoich dzieł pełną ciepła, uczucia i emocji aurę, którą ja podziwiam ... {} Recenzja książki Czarownice z Salem Falls

Ogród wiecznej wiosny

29.09.2010

Debiut hiszpańskiej pisarki Cristiny Lopez Barrio "Ogród wiecznej wiosny" już chyba zawsze będzie mi się kojarzył wyłącznie z wakacjami. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam tę książkę na liście bestsellerów sklepu internetowego @Link, gdzie wszyscy się nią zachwycali - od razu ją pokochałam, nawet bez zapoznania się z czątkami jakiejkolwiek fabuły... {} Recenzja książki Ogród wiecznej wiosny

Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

28.09.2010

Stieg Latsson - dla jednych znany szewdzki dziennikarz i ekspert od ruchów nazistowskich, antydemokratycznych, rasizmu czy przemocy wobec kobiet - dla drugich autor bestsellerowej tylogii Millenium, który niestety nie doczekał swojego światowego sukcesu. Pierwszy raz spotkałam się z tym nazwiskiem, a właściwie z tytułem książki jego autorstwa przez... {} Recenzja książki Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Gringo wśród dzikich plemion

24.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojciecha Cejrowskiego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Skandalista, znana twarz, znana z takich programów jak: "Boso przez świat", czy "Z kamerą wśród ludzi", ale mało osób wie, że ten człowiek jest również świentym pisarzem! Studiował aktorstwo, historię sztuki, socjologię i archeologię, więc trochę tego jest. niezbyt przepadam za tą os... {} Recenzja książki Gringo wśród dzikich plemion

Dopóki mamy twarze

10.09.2010

Po "Dopóki mamy twarze" sięgnęłam parę miesięcy po tym, jak przeczytałam o tej książce na jednym z blogów. Recenzja pewnej dziewczyny (nawet nie pamiętam kto to był) bardzo przyczyniła się do decyzji o zakupie właśnie tej książki. Drugim czynnikiem, który wpłynął na to, że akurat ta powieść znalazła się na mojej półce był kompletny brak czegokolwie... {} Recenzja książki Dopóki mamy twarze

Wrócę po Ciebie

2.09.2010

Moje pierwsze spotkanie z twórczością francuskiego pisarza - Guillaume Musso - zakończyło się niebywałym i można powiedzieć, że do końca dość spodziewanym sukcesem. Wybrałam akurat tą książkę, chyba jego najnowszą, która ukazała się w Polsce, ponieważ miała najwyższe noty według internautów. Pomyślałam, że będze świetną zachętą na inne powieści teg... {} Recenzja książki Wrócę po Ciebie

Kasika Mowka

29.08.2010

Pierwszy raz, kiedy dowiedziałam się o tej książce na początkujący plan rzuciła mi się fantastyczna i nietuzinkowa okładka. "Kasikę Mowkę" dostałam również od pewnego portalu; bardzo mnie ta wiadomośc ucieszyła, ponieważ nigdy nie spotkałam się jeszcze z twórczością pani Nowak, a chciałam i na odległej liście miałam wypisane takie pozycje jak: "Moj... {} Recenzja książki Kasika Mowka

{}