Avatar @specjalistka_od_slowa

Specjalistka od słowa

@specjalistka_od_slowa
9 obserwujących. 9 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
specjalistka_od_slowa
Napisz wiadomość
Obserwuj
9 obserwujących.
9 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

31 recenzji, w tym 8 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Niejednoznaczne bohaterstwo i niepewna zdrada

12.04.2022

Książka autorstwa Zygmunta Barczyka pod tytułem "Stworzeni do losów szczęśliwych" zaciekawiła mnie swoim opisem, w którym można było wyczytać, że opowiada o grupie przyjaciół, opozycjonistów z czasów Polski Ludowej przybywających po latach do dawnej ojczyzny. Podróż ta odbywa się w związku z samosądem planowanym przez ich dawnego kompana, zwanego ... Recenzja książki Stworzeni dla losów szczęśliwych

Morderstwa, chiromancja, duchy i masa humoru – nowele Oskara Wilde’a

5.04.2022

Wydawnictwo MG opublikowało w 2021 roku „Zbrodnię lorda Artura Savile i inne nowele” Oskara Wilde’a w tłumaczeniu Róży Centnerszwerowej. Książka ta jest zbiorem pięciu nowel XIX-wiecznego irlandzkiego pisarza znanego nie tylko ze swojego wybitnego talentu, ale także z ekstrawagancji czy słynnego procesu za homoseksualizm. W książce zawarte zos... Recenzja książki Zbrodnia lorda Artura Saville i inne nowele

„Idiota” Dostojewskiego wciąż bardzo potrzebny

3.04.2022

Wydawnictwo mg przygotowało dla czytelników nową publikację „Idioty” Fiodora Dostojewskiego. Przyznam, ucieszyłam się bardzo, że wznawiane są utwory tak wybitnych pisarzy rosyjskich jak autor „Zbrodni i kary”. Dzieło jest zdecydowanie pokaźnych rozmiarów i to zapewne może wiele osób zniechęcić, zapewniam jednak, że warto po „Idiotę” sięgnąć i nie... Recenzja książki Idiota

Doświadczenie utraty

9.03.2022

Każdy na jakimś etapie życia doświadczy straty najbliższej osoby. Nie każdy jednak potrafi o tym napisać coś naprawdę wartościowego. Czy autorce książki pt. "Trzysta sześćdziesiąt pięć dni jętki jednodniówki. Dzień po dniu bez Zbyszka" się to udało? Spróbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ewa Malinowska zdecydowanie odważnie otwiera się przed czytel... Recenzja książki Trzysta sześćdziesiąt pięć dni jętki jednodniówki. Dzień po dniu bez Zbyszka

Lektura z delikatnym pazurem

8.01.2022

Powieść Elisy Rocher pod tytułem "Koło ratunkowe" to książka, która zdecydowanie może się podobać czytelniczkom. Mamy w niej młodą bohaterkę - Zosię, dość łatwo da się jej kibicować, choć mnie osobiście na początku trochę irytowała, głównie ze względu na niepoważne zachowanie (wiem już, skąd biorą stereotypy o histerycznych paniach). Trudno było m... Recenzja książki Koło ratunkowe

Etyczny branding?

5.12.2021

"Branding" Roberta Jonesa to trzecia przeczytana przeze mnie pozycja z cyklu pt. "Krótkie wprowadzenie" wydawanego przez Uniwersytet Łódzki. Byłam jej bardzo ciekawa. Ta tematyka jest mi w pewien sposób bliska, między innymi interesuję się bowiem wywieraniem wpływu na ludzi, psychologią. Branding zdecydowanie opiera się zaś przede wszystkim na odd... Recenzja książki Branding

"Nie istnieje nic takiego, czego by sztuka nie mogła wyrazić"

WYBÓR REDAKCJI
26.10.2021

Książka pt. "Sztuka ma znaczenie" pod redakcją Dagmary Rode, Marcina Składanka i Macieja Ożoga jest publikacją wydaną jako podziękowanie dla prof. Ryszarda W. Kluszczyńskiego (wybitnego medioznawcy i kulturoznawcy), jednak ten jej cel w żaden sposób nie przysłonił celu drugiego i, myślę, ważniejszego - czyli ukazania sztuki współczesnej w wielu je... Recenzja książki Sztuka ma znaczenie

Niepopularny a niezwykle ważny temat

2.09.2021

Książka Nancy A. Pachany pod tytułem „Starzenie się” porusza temat często pomijany, a nawet wypierany, w naszej kulturze. Starość i jej oznaki nie kojarzą się bowiem pozytywnie, pewnie między innymi dlatego, że przypominają ludziom o śmierci. Myślę, że ważnym czynnikiem wpływającym na swego rodzaju tabuizację starzenia się jest także zafiksowanie ... Recenzja książki Starzenie się

Etyka medyczna - przystępnie i dla każdego

25.07.2021

„Etyka medyczna. Krótkie wprowadzenie” to książka, po którą powinni sięgać nie tylko pracownicy medyczni czy studenci kierunków związanych ze zdrowiem, ale każdy, bo każdego z nas problematyka tu opisana dotyczy lub kiedyś dotyczyć będzie. Zagadnienia etyki medycznej to nie tylko kwestie eutanazji czy aborcji, ale także pytania dotyczące wybor... Recenzja książki Etyka medyczna

Poznawanie Hiszpanii w pełnym tego słowa znaczeniu

WYBÓR REDAKCJI
28.06.2021

Książka Joanny Lessnau "Oswoić Hiszpanię" tom II nie jest zwykłym przewodnikiem turystycznym, tak naprawdę to w ogóle nie jest przewodnik turystyczny, a przynajmniej nie tylko. Moim zdaniem to swoiste połączenie pamiętnika z podróży z literaturą historyczną. Wielu osobom może więc przynieść rozczarowanie. Dla mnie jest jednak wspaniałą lekturą. A... Recenzja książki Oswoić Hiszpanię Tom II

Porady dla nadmiernie uprzejmych

WYBÓR REDAKCJI
22.05.2021

"Sztuka mówienia nie" Damona Zahariadesa to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy mają kłopoty z asertywnością. Jak wskazuje podtytuł, książka ta pomoże w bronieniu swoich racji, w lepszym kontrolowaniu czasu oraz mówieniu "nie" bez odczuwania wyrzutów sumienia. Autor to znany na świecie specjalista z zakresu zarządzania produktywnością, a ta... Recenzja książki Sztuka mówienia "NIE"

Tajemniczość „Milczenia nut”

17.04.2021

Debiutancką powieść Tomasza Petrusa pod tytułem „Milczenie nut” można określić literackim majstersztykiem. Początkowo ponad osiemset stron do przeczytania trochę mnie przeraziło. Gdyby książka okazała się nudna, mogłaby to być przecież prawdziwa mordęga. Historia jednak nie dość, że nie nużyła ani przez chwilę, to nawet rozkręcała się z każdą k... Recenzja książki Milczenie nut

Fascynacja złem

5.02.2021

Książka Talgata Jaissanbayeva „Słynne zbrodnie w ZSRR” jest niewątpliwie lekturą straszną, ale mimo to ciekawą i na swój sposób fascynującą. Zawiera szczegółowe, wręcz reportażowe, opisy dziesięciu przerażających spraw kryminalnych. Wszystkie omówione zbrodnie miały miejsce w Rosji radzieckiej na przestrzeni kilkudziesięciu lat (od lat czterdziest... Recenzja książki Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

Jak być wolnym i szczęśliwym?

17.01.2021

Zawsze trudniej jest mi zrecenzować poezję niż prozę, choć czyta się ją zwykle szybciej – na wielu stronach znajduje się przecież zdecydowanie mniej linijek - to często jest ona bardziej skondensowana znaczeniowo i ciągle zmusza odbiorcę do głębszej refleksji. Do intensywnego namysłu niewątpliwie obliguje czytelnika „Inward. Podróż w głąb siebie” ... Recenzja książki Inward. Podróż w głąb siebie

"Melody" - romans i sensacja

9.01.2021

Książka Karoliny Milcarz pod tytułem "Melody" to historia młodej kobiety, która traci pamięć i w toku akcji próbuje ją odzyskać. Nie wie, kto jest jej prawdziwym przyjacielem, a kto - wrogiem. Czuje się osaczana i zdaje sobie sprawę, jak łatwo można wmówić jej teraz cokolwiek. To, co wydaje się prawdą na początku, nie do końca pokrywa się z rzeczy... Recenzja książki Melody

"Proxima" - nowy wspaniały świat?

11.12.2020

Rzadko sięgam po literaturę s-f – nie dlatego, że nie jest ciekawa, lecz głownie z powodów prozaicznych - często po prostu wymaga ona ogromnego skupienia, dużo większego niż książki innych gatunków (np. obyczajowych). Wystarczy pomyśleć o klasykach jak Lem czy (współcześnie) Dukaj. Było to więc moje pierwsze zetknięcie z prozą Stephena Baxtera – n... Recenzja książki Proxima

Lekturowe przygotowanie do świąt

5.12.2020

Coraz bliżej święta, więc postanowiłam przeczytać coś lekkiego, co wprowadzi mnie w odpowiedni zimowo-mikołajowy nastrój i zaserwuje przynajmniej szczyptę romantycznej bajkowości. Sięgnęłam po „Świątecznego nieznajomego” Richarda Paula Evansa i to nie był zły wybór. Już okładka spodobała mi się bardzo – umiejętnie łączy bożonarodzeniową kolorystyk... Recenzja książki Świąteczny nieznajomy

Kobiece problemy i przewrotność losu

9.11.2020

„Kłamstewka” to pierwsza powieść Niny Majewskiej-Brown, jaka wpadła mi w ręce. Muszę przyznać, że książka była naprawdę wciągająca, gdyż przeczytałam ją mimo rozkładającej mnie choroby. Historia Poli pozwoliła mi zapomnieć o własnym bólu i skupić się na problemach bohaterki i jej bliskich. Książka Niny Majewskiej-Brown to głównie powieść obycza... Recenzja książki Kłamstewka

Lukrecja - Mikołajek w spódnicy?

WYBÓR REDAKCJI
17.10.2020

Książka Anne Goscinny pt. “Lukrecja rusza w świat” to kolejna, czwarta, część serii o perypetiach dwunastoletniej dziewczynki i jej rodziny. Autorka to wnuczka słynnego Rene Gościnnego - twórcy kultowej już postaci Mikołajka. Bohaterka - tytułowa Lukrecja - spodoba się nie tylko młodszym czytelnikom, do których głównie powieść jest kierowana, a... Recenzja książki Lukrecja rusza w świat

Jak sprawić, by dzieci się uczyły i rozwijały?

WYBÓR REDAKCJI
23.09.2020

„Jak nie zwariować ze swoim dzieckiem. Edukacja, w której dzieci same chcą się uczyć i rozwijać” to książka autorstwa Mikołaja Marceli – pisarza, nauczyciela akademickiego, doktora nauk humanistycznych, autora tekstów piosenek, promotora innowacyjnych metod w edukacji, słowem: człowieka o wielu talentach i pasjach. Wydaje się on więc osobą, któ... Recenzja książki Jak nie zwariować ze swoim dzieckiem

Wojna, przygoda i miłość

WYBÓR REDAKCJI
28.08.2020

Powieść „Po dwóch stronach” Wilbura Smitha i Davida Churchilla to moja pierwsza przeczytana książka tych autorów. Jest to, co prawda część sagi o rodzie Courtneyów, ale bez problemu można ją czytać bez znajomości poprzednich tomów. Rzadko sięgam po opowieści o tematyce historycznej, jednak tutaj oprócz bardzo bogatego tła wojennego dostajemy także... Recenzja książki Po dwóch stronach

Erotyzm w czystej postaci

WYBÓR REDAKCJI
8.08.2020

Jan Andrzej Morsztyn uważany jest za jednego z najbardziej utalentowanych polskich twórców barokowych, a także za najwybitniejszego przedstawiciela marinizmu w Polsce. Najczęstszym tematem jego utworów była miłość zmysłowa. Tak samo jest w "Kanikule". Poeta wykorzystuje do swoich celów różne tradycyjne wzorce opisywania tego uczucia, różne motyw... Recenzja książki Kanikuła

Malarstwo na kartach książki

8.08.2020

Martwa natura z wędzidłem to rezultat podróży Zbigniewa Herberta do Holandii, szkice zawarte w tym zbiorze poświęcone są głównie malarstwu holenderskiemu XVII wieku (tytuł zbioru pochodzi od jedynego zachowanego obrazu Torrentiusa). Poeta w Martwej naturze z wędzidłem układa jakby własną historię sztuki, w swoich esejach opisuje dzieła na swój wła... Recenzja książki Martwa natura z wędzidłem

Męski świat

8.08.2020

„Polscy bogowie wojny. Najwspanialsi dowódcy w dziejach” to nowa książka z serii „Ciekawostki historyczne” wydana przez Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, opracowana aż przez jedenastu autorów, przybliżająca sylwetki osiemnastu wodzów, którzy odegrali ważną rolę w historii Polski. Mamy więc tutaj przedstawionego między innymi: Mieszka I, jego sy... Recenzja książki Polscy Bogowie Wojenni

„FAUST” JAKO DRAMAT O CZŁOWIEKU

8.08.2020

„Faust” jest owocem niemalże 60-letniej pracy niemieckiego poety preromantycznego - Goethego. To, że ten tekst powstawał prawie przez całe życie pisarza, świadczy o jego ważności i charakterze zawartych w nim myśli. Jest on bowiem swoistego rodzaju podsumowaniem i zebraniem poglądów oraz doświadczeń życiowych autora. Problematyka dzieła związana j... Recenzja książki Faust

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl