Avatar @tamashiyui

@tamashiyui

Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

59 recenzji

Ten jeden dzień

25.07.2015

Z twórczością Gayle Forman miałam już styczność poprzez Zostań, jeśli kochasz oraz Wróć, jeśli pamiętasz. Niesamowicie się ucieszyłam na wieść, że w Polsce zostanie wydana seria tej autorki, a mianowicie Ten jeden dzień, bo to właśnie za jej sprawą po raz pierwszy usłyszałam o tej pisarce i to ją najpierw chciałam przeczytać. I na wstępie powiem ty... {} Recenzja książki Ten jeden dzień

Toxic - Rachel Van Dyken

19.07.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po tym jak Utrata niesamowicie mi się podobała, musiałam nieco ochłonąć i dopiero po kilku dniach zabrałam się za czytanie Toxic, czyli drugiej części z serii Zatraceni. Gabe stara się dotrzymać słowa i nie sypać z przypadkowo poznanymi dziewczynami. Nie jest to łatwe, gdyż dzięki temu mógł się zatracić i zapomnieć o paskudnej przeszłości. Teraz j... {} Recenzja książki Toxic

Utrata

11.07.2015

Zaraz po wyjściu Utraty Rachel van Dyken, tyle się nasłuchałam i naczytałam pozytywnych recenzji na jej temat, że byłam przygotowana na wiele. W szczególności na łzy, bo właśnie praktycznie wszystkie recenzje opisywały tę książkę jako wzruszającą, emocjonującą, więc przygotowałam sobie zapas chusteczek. I bardzo się one przydały. Kiersten rozpoczy... {} Recenzja książki Utrata

Hiszpański smyczek

24.04.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno nie miałam aż tak ciężkiego wyboru w kwestii czy książka podobała mi się czy nie. Ta książka sprawiła, że nawet kilka dni po jej przeczytaniu mam niezły dylemat w głowie, a czemu? Już śpieszę z wyjaśnieniem. Hiszpański smyczek autorstwa Andromedy Romano-Lax przenosi nas do dziewiętnastowiecznej Hiszpanii. Naszą podróż zaczynamy w Campo Seco,... {} Recenzja książki Hiszpański smyczek

Fortuna i namiętność. Klątwa

6.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O pani Małgorzacie Gutowskiej-Adamczyk słyszałam już jakiś czas temu. Jednak ze mną jest tak, że często nie po drodze mi do polskich pisarzy, ale to nazwisko głęboko zapadło mi w pamięć i cały czas się czaję na serię Cukiernia pod Amorem, a teraz po lekturze pierwszego tomu serii Fortuna i namiętność, koniecznie muszę po nią sięgnąć. W Klątwie prz... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Oskar i pani Róża

2.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Oskar i pani Róża była mi polecana niejednokrotnie, jednak za każdym razem odkładałam ją na później i później, aż w końcu sobie o niej przypomniałam i postanowiłam wypożyczyć z biblioteki. Wcześniej wydawało mi się, że będzie to historia trwająca ponad 300 stron i jakie było moje zdziwienie, gdy w moje ręce trafiła cieniutka książeczka. Os... {} Recenzja książki Oskar i pani Róża

Wróć, jeśli pamiętasz

10.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja Wróć, jeśli pamiętasz dzieje się trzy lata po Zostań, jeśli kochasz. Adam jest światowej sławy rockmanem, który boryka się z ciemną stroną popularności, a Mia... Właśnie, co z Mią? Ona żyje, jest w Nowym Jorku, gdzie studiuje muzykę w jednej z najlepszych szkół na świecie i powoli podbija świat muzyki klasycznej. Życie po takiej tragedii nie ... {} Recenzja książki Wróć, jeśli pamiętasz

Olive Kitteridge

24.11.2014

Podobno życie pisze najlepsze i zarazem najstraszniejsze historie. W książce autorstwa Elizabeth Strout poznajemy losy mieszkańców małej miejscowości Crosby w stanie Maine. Co ich łączy? Jedna osoba, Olive Kitteridge. Jeśli komuś mówi coś tytuł Okruchy codzienności, które zostały wydane w 2010 roku, to jest to ta sama książka, co Olive Kitteridge.... {} Recenzja książki Okruchy codzienności

Zostań, jeśli kochasz

25.10.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najpierw był szał na Gwiazd naszych wina, a teraz ogromnym zainteresowaniem cieszy się Zostań, jeśli kochasz. Tak samo jak w pierwszym przypadku książka Gayle Forman zyskała sławę dzięki filmowi, który został nakręcony na jej podstawie i wszedł do kin we wrześniu 2014 roku. Mia ma wielkie plany na przyszłość związane z muzyką. Od dziecka ona gości... {} Recenzja książki Zostań, jeśli kochasz

Kot Bob i ja

29.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie od dziś wiadomo, że koty rządzą internetem. Czy to w memach czy filmikach. Sama osobiście oglądam jeden kanał na YT poświęcony dwóm kotom z Japonii. Jednak ja mam mały problem z tymi zwierzakami, chociaż niesamowicie uwielbiam na nie patrzeć to gdy przychodzi do spotkania z nimi w realu, panicznie zaczynam się ich bać. Niestety nie wiem skąd m... {} Recenzja książki Kot Bob i ja. Jak kocur i człowiek znaleźli szczęście na ulicy.

Dotyk zła

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeffreys, skazany za zabójstwo trzech chłopców, zostaje stracony i wydaje się, że wszystko ma się ku dobremu, jednak trzy miesiące później policja znajduje ciało zaginionego chłopca. Wszystko wskazywałoby na Jeffreysa, ale zmarli nie mogą wstawać z martwych. Agentka FBI Maggie O'Dell pojawia się w Platte City, aby pomóc lokalnemu szeryfowi w odnale... {} Recenzja książki Dotyk zła

Żelazny król

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Meghan Chase to zwykła dziewczyna. Nie wyróżnia się niczym wśród swoich rówieśników. Do tego jest odludkiem nie tylko przez miejsce w którym mieszka, ale także nie posiada drogich rzeczy jak inni uczniowie. Wydawać by się mogło, że nic dziwnego nie może spotkać dziewczyny, która zaraz skończy szesnaście lat. Ale jednak... Jej brat okazuje się odmie... {} Recenzja książki Żelazny Król

Kosogłos

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W zeszłe wakacje dorwałam się w końcu do Igrzysk Śmierci i W pierścieniu ognia. Niestety wówczas w mojej biblioteczce nie posiadałam ostatniej części trylogii, więc nie mogłam się za nią zabrać. Jakiś czas temu ją kupiłam i w te wakacje udało mi się wreszcie ją przeczytać. Akcja Kosogłosa dzieje się w Trzynastym Dystrykcie, gdzie znajdują się rebe... {} Recenzja książki Kosogłos

Jesień cudów

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mariah i Colin rozwodzą się po tym jak ona przyłapuje go na gorącym uczynku z kochanką. To zdarzenie miało wpływ na ich siedmioletnią córeczkę Faith, która zaczyna rozmawiać z wymyśloną przyjaciółką. Początkowo nazywa ją swoim stróżem, a później okazuje się, że dziewczynka rozmawia z samym Bogiem. Jednak ona nie tylko Boga widzi i z nim rozmawia, a... {} Recenzja książki Jesień cudów

W ułamku sekundy

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podczas przenosin do innego więzienia ucieka Albert Stucky, seryjny morderca, który omal nie zabił agentki O'Dell podczas jej śledztwa. Zaraz po jego wyjściu zaczynają ginąć kobiety, które miały związek z agentką. Wszystko wskazuje, że Stucky znowu rozpoczął swoją grę z O'Dell. Jednak w schemacie zabójstw coś nie pasuje. Czyżby Stucky miał partnera... {} Recenzja książki W ułamku sekundy

Niezgodna

15.09.2013

Obecnie na rynku wydawniczym panuje szał na książki o zabarwieniu erotycznym. Jednak zanim Grey zapanował, panowały książki zwane antyutopiami. I ja właśnie po taką książkę postanowiłam sięgnąć. Beatrice należy do frakcji Altruistów. Czeka ją dzień egzaminu, który pokaże czy powinna pozostać w tej frakcji czy dojść od innej. Podczas egzaminu docho... {} Recenzja książki Niezgodna

Czarownice z Salem Falls

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dużo czasu zabrało mi przeczytanie tej książki. Prawie tydzień, a zwykle, gdy mam czas, lekturę o objętości jakiś 500 stron, zajmuje mi 3-4 dni. Ale z tą było trochę ciężej. Do Salem Falls przybywa Jack St. Bridge. Mężczyzna był kiedyś nauczycielem, jednak oskarżono go o gwałt na uczennicy i przez dziewięć miesięcy przebywał w więzieniu. Nie trzeb... {} Recenzja książki Czarownice z Salem Falls

Pięćdziesiąt twarzy Greya

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

No i dopadło i mnie. Całe szczęście nie w takim stopniu jak inne znane mi dziewczyny, ale teraz też należę do grona osób, które sięgnęły po bestseller 2012 roku, który zapoczątkował modę na erotyki. Czy mi się podobało zaraz się o tym przekonacie. Ana w zastępstwie koleżanki udaje się na wywiad z Christianem Greyem, poważanym biznesmenem i rozchwy... {} Recenzja książki Pięćdziesiąt twarzy Greya

Winter

2.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O książce Winter było dość sporo w blogowej sferze, ale nawet jeśli recenzje były pozytywne to szczerze mówiąc jakoś specjalnie mnie do niej nie ciągnęło. Ale gdy trafiła mi się ona z biblioteki nie wahałam się, aby ją wziąć. Nastoletnia Winter Starr z Londynu trafia do małego miasteczka Cae Mefus, gdzie mają zaopiekować się nią Chiplinowie. Dziew... {} Recenzja książki Winter

Dziennik Ma Yan

2.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy chodziłam do podstawówki czy gimnazjum nigdy nie zastanawiałam się jakby to było gdyby zabroniono mi uczęszczać do szkoły. A powodem tego nie byłoby złe zachowanie tylko brak funduszy. Niektórym może i odpowiadałyby wieczne wakacje, ale jak później wyglądałoby takie życie bez choćby umiejętności czytania, pisania i liczenia. Ja sobie tego nie p... {} Recenzja książki Dziennik Ma Yan z życia chinskiej uczennicy

Służące

2.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W dzisiejszych czasach mamy prawo do wolności i szacunku nie ważne bez względu na to jakiego jesteśmy wyznania, koloru skóry czy płci. Jednak można rzecz, że jeszcze niedawno w Stanach Zjednoczonych bycie Afroamerykaninem nie było proste. Służące to książka przedstawiające zderzenie się dwóch kompletnie sobie przeciwstawnych światów. Czarne kobiet... {} Recenzja książki Służące

Córka yakuzy

21.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zręczna Maki nie potrzebowała dużo czasu, żeby kilkoma ruchami rąk zmienić mnie w wyrośniętą dziewczynę, której nikt nie dałby dwunastu lat. Gruba warstwa makijażu, krzykliwe ciuchy...To wystarczyło, żebym w jednej chwili poczuła się prawdziwą yanki." Kiedy wybrałam się do biblioteki, aby wybrać coś ciekawego do czytania nie spodziewałam się,... {} Recenzja książki Księżyc yakuzy

Zakazana żona

17.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czuję narastające zdenerwowanie i gorączkowo próbuję sobie wmówić, że przeszłość jest mi zupełnie obojętna. Ale sama w to nie wierzę. I jedynie świadomość, że jestem teraz w legalnym związku małżeńskim, sprawia, że idę z podniesioną głową. Ale zdenerwowanie nie ustępuje." Verena wyjechała do Anglii na studia i tam poznała Chalida, obywatela Emira... {} Recenzja książki Zakazana żona

Niewierna córka

14.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wyobraźcie sobie, że zabawa w potwory pod schodami przeistacza się w rzeczywistość. Ojciec naprawdę jest bestią, bardziej złowrogą i przerażającą, niż może pojąć dziecięcy umysł. Twój ojciec naprawdę jest potworem, a ty jego ofiarą." Hannah urodziła się jako muzłumanka. Jej ojciec jest imamem, czyli muzłumańskim przywódcą religijny. W jego domu p... {} Recenzja książki Niewierna córka

Primabalerina, która chciała zostać carycą

7.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Tak, pora powiedzieć to, czego nie mogłam powiedzieć w 1954 roku, kiedy napisałam pierwsze pamiętniki, pełne zmyśleń i kłamstw. Tym razem napiszę je dla mojego syna i będą to moje prawdziwe wspomnienia." Mala K., czyli Matylda Maria Krzesińska była jedną z najbardziej znanych primabalerin w Rosji. Przed nią jej ojciec tańczył dla carów, a ona sam... {} Recenzja książki Prawdziwe wspomnienia Mali K.

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe