Avatar @tatiaszaaleksiej

Tatiasza i jej książki :)

@tatiaszaaleksiej
14 obserwujących. 13 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 18 godzin temu.
{} tatiaszaaleksiej27
{} Napisz wiadomość
14 obserwujących.
13 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 18 godzin temu.

Recenzje książek

40 recenzji, w tym 9 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Nieznośny milioner"

20.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy pieniądze dają szczęście? O tym mają przekonać się bohaterowie tego debiutu. Romantyczna, pełna uniesień miłość w blasku wielkiego bogactwa. Autorka zabrała nas w świat zupełnych kontrastów. Innego podejścia do życia, stylu, poglądów, oczekiwań. Te dwa zupełnie różne światy niespodziewanie, z ogromną siłą zderzają się ze sobą. Amber i Alex w ... {} Recenzja książki Nieznośny milioner

"Corrupt"

19.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

”Lęk nie był moim wrogiem, lecz nauczycielem”. Erika jest bardzo samotną, a zarazem silną dziewczyną, jest przykładną, grzeczną uczennicą. Bardzo szybko straciła ukochanego ojca, matka nie radzi sobie po jego śmierci, topi w smutki w alkoholu. Swój wolny czas dziewczyna spędza u rodziny Michaela - jego rodzice są przyjaciółmi rodziny - którego ... {} Recenzja książki Corrupt

"Kocham cię mimo wszystko"

18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Wiara, którą wyniosła z domu, dodawała jej skrzydeł i podnosiła na duchu w trudnych momentach”. Historia miłości Ani i Marcina. Ona jest zdeklarowaną katoliczką, chodzącą regularnie do kościoła. Żyje i kieruje się w życiu prawami wiary. Właśnie ukończyła studia, podjęła pierwszą pracę. Marzy o miłości, rodzinie, ma ogromną nadzieję, że jej... {} Recenzja książki Kocham cię mimo wszystko

"Zwolnij wreszcie. Jak odnaleźć spokój w świecie, który nigdy się nie zatrzymuje"

WYBÓR REDAKCJI
17.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zadziwiła mnie ta pięknie wydana książka. Swoją prostotą, oczywistością, innością i mądrością. Przepadłam w świecie oczywistych i prostych rozwiązań. Dla mnie jest ponadczasową skarbnicą mądrości. „Jeśli ogarnie cię nieprzyjemne uczucie, nie przywiązuj się do niego i nie obracaj nieustannie w myślach. Zauważ je i puść, żeby mogło odpł... {} Recenzja książki Zwolnij wreszcie. Jak odnaleźć spokój w świecie, który nigdy się nie zatrzymuje

"Pęknięte królestwo. Ostatni Jagiellonowie"

15.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje kolejne już spotkanie z autorką. Kolejny raz zostałam w cudowny sposób przeniesiona w czasie. Czasy Jagiellonów w całej okazałości. „Wszystko się sypie, wszystkie marzenia i plany, jakbym wszystko zbudowała na piaskach” W tej części autorka skupia się na ostatnich latach życia królowej Bony. Mamy możliwość bycia obserwatorem j... {} Recenzja książki Pęknięte królestwo. Ostatni Jagiellonowie

"Nikomu nie powiem"

13.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta powieść to wciągające połączenie thrillera, tragedii rodzinnej i zawiłych relacji rodzinnych. Od samego początku opowieść trzyma w nerwowym napięciu, zaskakuje i intryguje. Nic tu nie jest jednoznaczne, ani oczywiste. Domysły, tajemnice, rodzinne sekrety, brak szczerości we wzajemnych relacjach. „Życie zaczęło być dla niego jak pętla zacis... {} Recenzja książki Nikomu nie powiem

"Nieodpowiednia dziewczyna"

12.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo udany i wciągający debiut. Jest to emocjonalna powieść obyczajowa z mocnymi erotycznymi akcentami. Mają cały świat przeciwko sobie…. „To prawda, że człowiek musi coś stracić, żeby zrozumieć, ile to dla niego znaczyło”. Poznajemy Daniela w momencie, gdy wraz z rodzicami i siostrą przeprowadzają się do Londynu. Przez przypadek chłopak ... {} Recenzja książki Nieodpowiednia dziewczyna

"Przestań się zamartwiać"

WYBÓR REDAKCJI
11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nie możliwe jest, aby jednocześnie się martwić i czuć bezpiecznie”. Joanna Godecka jest terapeutką, konsultantką i komentatorką zagadnień związanych z praktyką obecności, relakcjami, poczuciem własnej wartości, samooceną kobiet. Autorka napisała swój poradnik czerpiąc inspiracje z własnych trudnych życiowych doświadczeń. Opiera się na własnych i... {} Recenzja książki Przestań się zamartwiać

"Próba życia"

10.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już trzeci tom o trudnych i bolesnych życiowych zawirowaniach Łucji i Dymitra. Co takiego tym razem autorka zgotowała naszym bohaterom? Czy znajdą w końcu to, czego w życiu szukają? „Nie sądziłam, że pożądanie i namiętność staną się moimi wrogami”. Życie ma się tylko jedno i to jak nim kierujesz, jakie decyzje ponosisz w dużej mierze zależy ... {} Recenzja książki Próba życia.

"Wczorajsza róża"

7.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„To niesamowite, jak zwykłe momenty mogą zaważyć na czyimś życiu, emocjach, uczuciach czy wartościach”. Jak bardzo czasami los bywa przewrotny i lubi płatać figle? Już niedługo odczują to na własnej skórze bohaterowie tej niesamowicie intrygującej opowieści. Magda i Krzysztof to zupełne przeciwności, różni ich niemal wszystko. Pochodzenie,... {} Recenzja książki Wczorajsza róża, tom 1

"Droga 88"

6.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Przede wszystkim nie żyć przeszłością”. Historia zaczyna się dość dramatycznie. Poznajemy Romana, czterdziestolatka z dobrze ugruntowaną pozycją zawodową. Facet jest samotnym ojcem czternastoletniego Daniela. Roman jest człowiekiem bardzo spokojnym, poukładanym, ma bardzo dobre relacje z synem. Niestety jest bardzo samotny, po bolesny... {} Recenzja książki Droga 88

"Nero"

5.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdecydowanie mam słabość do książek z wątkiem mafijnym. I nie inaczej było tym razem. Źli i niebezpieczni mężczyźni, silne, piękne kobiety, przemoc, wyrachowanie, bezwzględność, namiętność. Wszystko to tworzy rewelacyjną, bardzo emocjonalną i wybuchową całość. „Te wszystkie razy, kiedy się nad nią znęcano, to całe wyśmiewanie i rzucanie ... {} Recenzja książki Nero

"Smak pokusy"

4.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pozytywne myślenie przyciąga same pozytywne rzeczy”. Jest to historia Rii i Cartera. Różni ich niemal wszystko, pochodzenie, status społeczny, poglądy, otoczenie. Jednak jest coś, co mają wspólnego – obydwoje mają ognisty temperament. Są wybuchowi, pełni niespodzianek, ogromnej ochoty i pasji na życie. Każdy z nich lubi mieć ostatnie słowo. Jed... {} Recenzja książki Smak pokusy

"Nieoficjalny przewodnik po Grze o Tron"

1.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niesamowita gratka dla wszystkich fanów „Gry o tron”. Ja nią jestem. Pierwsze były książki, potem przyszedł czas na serial. Mogłam porównać, szukać wspólnych wątków, podziwiać i zagłębić się w rewelacyjnie nakręcony serial. Bywały różne momenty, zawsze ogromnie emocjonalne. A teraz mam w ręku ten cudny, przejrzysty przewodnik. „Powie... {} Recenzja książki Nieoficjalny przewodnik po Grze o Tron

"Nic o mnie nie wiesz"

29.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Każdy związek jest jak chodzenie po linie. Z kolei romans przypomina chodzenie z gorylem na plecach po sznurze rozpiętym wysoko nad ziemią i posmarowanym tłuszczem”. Małżeństwo Rebecci i Paula trwa już prawie dwadzieścia lat. Patrząc z boku wydają się być parą wręcz idealną. Ciągle, nieustannie zakochani, ufają sobie, mają piękny dom,... {} Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

"Ktoś, kogo znamy"

27.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze spotkanie z autorką. Zostałam wciągnięta w świat pełen tajemnic, niedopowiedzeń i kłamstw. Jest to thriller, który nie wywołał we mnie mocnego przerażenia, ale zaskoczenie i niepokój – tak. Spokojne miasteczko, przytulne i zaciszne osiedle domków jednorodzinnych, przyjaźni ludzie, służący sobie nawzajem pomocą, życzliwi s... {} Recenzja książki Ktoś, kogo znamy

"Magazyn"

26.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Żeby zniszczyć system musisz być jego częścią”. „Chmura” to nazwa gigantycznej korporacji w Stanach Zjednoczonych. Są to magazyny o ogromnych powierzchniach, w których składowane są towary, a później rozprowadzane na cały kraj – dobrze zorganizowany handel - szybko, sprawnie i tanio. Prawdziwy moloch i organizacyjna – pod każdym względem – potę... {} Recenzja książki Magazyn

"Stażystka"

25.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to moje kolejne już, bardzo udane spotkanie z autorką. Ponownie zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona. Autorka dała nam rewelacyjny thriller psychologiczny. Nerwowe napięcie wibruje przez całą powieść, emocje, zaskoczenie, niepewność… „Za najbardziej obiecującym doświadczeniem może kryć się mrok i zło”. Akcja powieści toczy się do... {} Recenzja książki Stażystka

"Światło w środku nocy"

23.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jojo Moyes w rewelacyjnej, zupełnie nowej odsłonie! Powiew świeżości, ogromne emocje! Przenosimy się do pierwszej połowy XX wieku, do małego, przepięknie umiejscowionego miasteczka Baileyville w stanie Kentucky. Gdzie górskie widoki zapierają dech w piersi. Jest to górnicze miasteczko. Śmiertelne wypadki, czy trwałe kalectwo pracujących pod... {} Recenzja książki Światło w środku nocy

"Profesor Feelgood"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cóż to była za porywająca historia! Autorka kolejny raz mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Przez całą opowieść towarzyszyły mi ogromne emocje. Pięknie to wyszło. Akcja toczy się szybko, nieustannie zaskakuje, intryguje i daje do myślenia. Wciągająca, przykuwająca uwagę fabuła, która krąży wokół relacji między Ashą a Jocobem – naszymi bohaterami. J... {} Recenzja książki Profesor Feelgood

"Królowa marionetek"

20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Przemiana, jaka zaczęła dokonywać się na jego oczach, zaprzeczała wszelkim znanym mu prawom natury”. Eryk to bardzo przeciętny facet. Pracuje w korporacji, ma bardzo monotonne, nudne, przesiąknięte rutyną zajęcie. Męczy go, nie daje satysfakcji. Jest bardzo pasywny, nie ma w sobie nadziei na coś nowego, ciekawego. Niespodziewanie dostaje ataku ... {} Recenzja książki Królowa marionetek

"Pod naszym niebem"

19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„W życiu wszystko musi się równoważyć. I smutek i szczęście, milczenie i mowa”. Przenosimy się na wieś, gdzie czas płynie jakby wolniej, spokojniej. Gdzie czuć miłość do otaczającego nas świata, przyrody, poszanowanie pracy. W miejsce, w którym bardzo ważną rolę w życiu człowieka odgrywa wiara, przyjaźń, pomoc sąsiedzka. Gdzie jakby pogoń za ... {} Recenzja książki Pod naszym niebem

"Karuzela życia"

18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„…Nie potrafiła zatrzymać tej pieprzonej karuzeli życia, na którą wsiadła”. Cała akcja powieści kręci się głównie wokół Karo – głównej bohaterki - zaskakuje, intryguje i niepokoi. Autorka dała nam wciągający romans, okraszony subtelną erotyką. Wątek sensacyjny idealnie wpleciony w całość, grał na nerwach i budził niepokój. Cięte, tr... {} Recenzja książki Karuzela życia

"(Nie)zdobyta"

16.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Każda zmiana wywołuje w człowieku pewną dozę niepewności, rodzi się wiele pytań…” Poznajemy dziennikarkę Julkę, ambitną, pracowitą, pełną energii kobietę, o niesamowitym poczuciu humoru. Pisanie jest jej pasją i sposobem na życie. W jej gazecie zaczynają się cięcia budżetowe. Julka podejmuje się napisania reportażu o słynnym alpiniście... {} Recenzja książki (Nie)zdobyta. Tom.1

"Rudowłosa ze Starych Babic"

15.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze spotkanie z autorem i zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona. Wciągająca opowieść o spełnianiu marzeń, przeciwnościach losu, miłości, która przychodzi niespodziewanie i o intrygach, które burzą spokój. „Los i tak poprowadzi cię własną ścieżką”. Poznajemy Olgę, na którą wszyscy mówią Chmurka. Jest ona młodą, rudowłosą dzi... {} Recenzja książki Rudowłosa ze Starych Babic

{}