Avatar @tsantsara

@tsantsara

Bibliotekarz
65 obserwujących. 119 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około 12 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
65 obserwujących.
119 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około 12 godzin temu.

Recenzje książek

60 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Ameryka oczyma zgryźliwego anarchisty

3.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to opowieść o spotkaniu dwóch samotnych, chudych, dość starych białych ludzi na szybko umierającej planecie. Tyle sam autor w jednym zdaniu o tym, czym jest ta książka. W przedmowie wyłuszcza także, dlaczego napisał ją właśnie tak i dla kogo: dedykował ją swej mentorce dziennikarskiej Phoebe Hurty, która "nauczyła nas wypowiadać się bez szac... {} Recenzja książki Śniadanie mistrzów

I tak trzeba żyć

14.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Samochodem jechało dwóch zgnębionych mężczyzn. Fiński humor jest specyficzny: plebejski, a jednak chwilami delikatny i mądry. Mądry, bo wyśmiewa rzeczy i postawy warte wyśmiania. Są warte wykpienia, ponieważ są złudne, obłudne i niewarte zachodu, a mimo to powszechne w codziennym życiu większości społeczeństwa i zajmujące niezasłużenie wysokie mi... {} Recenzja książki Rok zająca

Człowiek i ludzkość w czterech wykładach

5.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie są zwierzętami, którymi rządzą prawa biologii. Ostatnia książka Scrutona to - jak sam napisał w przedmowie - co najwyżej skrót jego poglądów, które w formie 3 wykładów zostały przez niego wygłoszone jesienią 2013 na zaproszenie uniwersytetu w Princeton. Ciekawostką jest może, że wśród 4 osób z Princeton, które czytały je przed wygłoszeniem... {} Recenzja książki O naturze ludzkiej

Czuły nieudacznik z Izraela

18.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przedostatni raz, kiedy wystrzelili mnie z armaty, to było jak Odalia opuściła mnie, zabierając dziecko. Wyobraźni autorowi nie można odmówić. W każdym z 22 opowiadań tej książki mamy do czynienia z innym bohaterem, ale jest to zawsze mężczyzna w średnim wieku, trochę miglanc, trochę nieudacznik, trochę maminsynek, choć może nie z własnej woli: p... {} Recenzja książki Usterka na skraju galaktyki

Reportaże z czasu mętnych wód

{} WYBÓR REDAKCJI
8.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

- Za każdym razem zaczyna się nagle. Powtórne, ale zmienione wydanie ("Czarne", 2011) pierwszej książki Szczygła z reportażami z lat 90ych. Publikowane najpierw w GW, ukazały się po raz pierwszy jako książka w 1996. To ciekawy i anegdotycznie barwny zapis realiów i nastrojów tamtych lat. I w tym tkwi siła literatury, że zatrzymuje, przechowuje cz... {} Recenzja książki Niedziela, która zdarzyła się w środę

Prace zlecone

4.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"szkło to substancja bezpostaciowa, to znaczy niemająca uporządkowanej budowy wewnętrznej" To zdanie, wyłowione z internetu przez autora na motto książki, ma być może mówić o nieustrukturyzowanym charakterze rzeczywistości, o nieuporządkowaniu świata, w którym żyjemy, ale jeszcze bardziej adekwatne jest chyba względem zamieszczonych w niej 12 te... {} Recenzja książki Substancja nieuporządkowana

Apoteoza Boga w wykonaniu Monty Pythona

20.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przedmieście Saffron Park leży na zachód od Londynu, czerwone, postrzępione, jak obłok wieczorny. Dziś Saffron Park, gdzie rozpoczyna się (i kończy?) akcja tej powieści, to dzielnica @Link - najstarsze w Wielkiej Brytanii osiedle, które powstało w 1904 roku (zaledwie 4 lata przed napisaniem tej książki) w oparciu o idee "miasta-ogrodu". Do dziś z... {} Recenzja książki Człowiek, który był Czwartkiem. Koszmar

Programowa prozaiczność prozy

10.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat nie jest już taki jak kiedyś. Jeśli w 1983 (data pierwszego wydania tej książki) świat nie był już taki, jak kiedyś - co stwierdza narrator w pierwszym zdaniu tytułowego opowiadania otwierającego książkę - to tym bardziej nie jest ten sam kolejne 40 lat później. Jak pisze w posłowiu tłumaczka, Askildsen zaczynał swą karierę naprawdę w inn... {} Recenzja książki Tomasza F. ostatnie zapiski dla ludności

Kapitan Polska?

27.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Padł strzał... Autor spędził sporo czasu - jako badacz, korespondent i doradca wojskowy - na terenach, gdzie rozgrywa się akcja powieści i to się czuje podczas lektury. Do ciekawszych elementów książki zaliczę opisy natury, przedstawienie sposobów polowania, czy łowienia ryb, oraz w ogóle tradycyjnego trybu życia i zwyczajów Samojedów - rodzimej ... {} Recenzja książki Mocni ludzie

Pikarejskie opowieści dla dzieci

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O dziejach Małego Królestwa niewiele nam wiadomo, przypadkiem jednak zachowała się historia jego powstania; ściślej mówiąc, nie tyle historia, ile legenda, bo jest to opowieść niewątpliwie znacznie później sklecona, pełna dziwów zaczerpniętych nie z suchych kronik, lecz z ludowych pieśni, na które też często się powołuje. Rudy Dżil i jego pies Ni... {} Recenzja książki Rudy Dżil i jego pies. Kowal z Podlesia Większego

Roboty muszą sobie pomagać

13.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maksymalna @Link, minus trzy i pół g, potem tylko dwa i siedemdziesiąt pięć setnych, cześć energii moduł obronny przeniósł do tarczy. Jeśli ktoś słabo wyobraźnią ogarnia już to pierwsze zdanie, to może sobie oszczędzić rozczarowania i zrezygnować z lektury od razu. Ponieważ jest to bez wątpienia powieść nie tylko dla czytelników lubiących walki z... {} Recenzja książki Wojna absolutna

Zauważasz to, co zauważasz

{} WYBÓR REDAKCJI
7.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy odwiedzają mnie goście z zagranicy, czasem zabieram ich na ulicę Borgartún, którą nazywam Bulwarem Złamanych Snów. Autor pokazuje im tam dwa budynki, gdzie skończył się jakiś świat: w @Link skończyły się żelazna kurtyna, a w konsekwencji ZSRR i socjalizm, a w @Link, wskutek jego krachu (20 mld dolarów) Islandia jako państwo zbankrutowała. ... {} Recenzja książki O czasie i wodzie

Całkiem możliwe, że ze Szczygła zostanie mu jedynie ta martwa natura

23.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zjawiają się nieproszone i jest ich coraz więcej. Mowa o powiadomieniach o śmierci. Ten zbiór reportaży, jak chyba dotąd żaden Szczygła, oceniany jest krańcowo różnie. Nie dziwię się. Wielu zastanawia się - parafrazując autora - czy to wybitny reportaż, czy szajs. To jego własne słowa z ostatniego zamieszczonego w tej książce rozdziału (Rzeczy po... {} Recenzja książki Nie ma

Skreślenia uznane za niebyłe

20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W 2013 z inicjatywy Krzysztofa Ruchniewicza i Norberta Finzscha - historyków partnerskich uniwersytetów z Wrocławia i Kolonii (ten ostatni jest w Niemczech patronem dawnego niemieckiego uniwersytetu wrocławskiego im. Fryderyka Wilhelma), a także rektorów obu uczelni: Prof. @Link i prof. Marka Bojarskiego, dokonano symbolicznego aktu przywrócenia t... {} Recenzja książki Skreśleni: Odbieranie tytułów naukowych przez Schlesische Friedrich-Wilhelms- -Universität zu Breslau w latach 1933–1945

Była sobie raz...elizja sensu

17.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Była sobie królewna, którą przywiało skądinąd. Czterdzieści dwa krótkie opowiadania, czy może raczej parafilozoficzne, absurdalne bajeczki o niewydarzonych królewnach lub niewydarzonych... bajkach. Bo każde z nich zaczyna się jak bajka: "Była sobie...". Ale to raczej paradoksalne niebajki. Poprzez paradoksalność i abstrakcję kojarzą mi się one z... {} Recenzja książki Elizje

Jezus z dowcipów

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akwizytor, który dzielił się ze mną alkoholem i kimał za kółkiem... Kiedy chodziłem do szkoły średniej, opowiadało się dowcip o Czasach Ostatnich, czyli o powtórnym przyjściu Jezusa: jak by to dziś mogło wyglądać. Gdy się znów zjawiasz na ziemi, od czegoś trzeba zacząć, jakoś nawiązać kontakt z ludźmi. Jezus podchodzi więc w Central Parku do dwóc... {} Recenzja książki Syn Jezusa

Oszczędny rysunek, a mówi więcej niż słowa

15.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Witebsk ist eine Welt für sich; eine einzigartge Stadt, eine unglückselige, eine langweilige Stadt. Witebsk, rodzinne miasto Chagalla, wywarło nań przemożny wpływ. Było też wszechobecne jako temat jego wczesnych obrazów, którymi osiągnął pierwszy sukces. Mieszkał z rodzicami na biednym, żydowskim przedmieściu o nazwie Peskowatik i matce zawdzięcz... {} Recenzja książki Mein Leben. Zwölf Radierungen

Kto stąpa po krawędzi rzeczy?

12.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak co rano wychodzisz zjeść, jak zwykle w tym samym barze. Choć klimat i sposób opowiadania tej powieści z 2013 roku przypomina wcześniejsze kryminały autora, nie jest to już kryminał, mimo iż wątek kryminalny, czy wręcz terrorystyczny pojawi się w niej już na samym początku, nawet jeśli tylko marginalnie. Istotną rolę wciąż pełni tu suspens, wi... {} Recenzja książki Na krawędzi

Groteska poważniej i dobitniej może mówić o świecie, niż publicystyka

6.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Daß sie auf einer Bühne auftreten, gefährdet nicht nur den einzelnen, sondern alle miteinander in den Beziehungen, die sie zueinander herausgebildet haben. Elfriede jelinek pochodzi ze Styrii i studiowała w Wiedniu teatr, historię sztuki i muzykę. Jej teksty są bezkompromisowe, pełne ironii i społecznego zaangażowania. Rafał Ziemkiewicz nie ma ra... {} Recenzja książki Stecken, Stab und Stangl / Raststätte / Wolken / Heim: Neue Theaterstücke

Pamięć czyli topografia terroru

30.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielką historię łatwiej będzie zrozumieć, kiedy przyjrzymy się jej, że tak powiem, od podszewki, z perspektywy indywidualnych doświadczeń, przeżyć, również tragedii. Już pierwsze zdanie książki zdradza metodę interpretacji historii autora, którą posługuje się w tym zbiorze krótkich esejów i w innych swych książkach. I przekonanie, że oficjalne n... {} Recenzja książki Topografia pamięci

Mit jako psychologiczne przygotowanie do małżeństwa i zarazem obraz małżeństwa epoki

{} WYBÓR REDAKCJI
23.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Byli sobie raz w jednym kraju król i królowa. Opowieść Apulejusza zaczyna się jak typowa bajka - brakuje tylko naszego "za siedmioma górami, za siedmioma lasami...". Jak funkcjonowały takie bajki o bogach w starożytności? Opowiadano je dzieciom, czy raczej przy darciu pierza, cerowaniu sieci, wytłaczaniu oliwy z oliwek? Po tym, jak opowiada (jęz... {} Recenzja książki Amor i Psyche

Jesteś jak ogień, świecisz w ciemności dla siebie

19.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najpierw spadł śnieg i byłam bezradna. szpital to wczasy dla smutnych dzieci. Żeby wszystkie były w jednym miejscu. (...) Tutaj (...) kocha się rośliny, zwłaszcza gnijące albo schnące. (s.8-9) Gdy zastanawiam się, z czym właściwie stykamy się w tej książce, to myślę, że jest to właśnie dziecięca wręcz bezradność. Obrazki ze szpitala. Obrazki, ... {} Recenzja książki Psy ras drobnych

Obrona wbrew rozsądkowi

16.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma człowieka, który naprawdę przestałby palić. Tymi słowami bohater, wciąż broniąc się przed ponownym wzięciem papierosa do ust, daje wyraz przekonaniu, że pokusa, by zapalić, wciąż w człowieku pozostaje, jest przemożna i nigdy nie niknie. Chyba nie tylko ta pokusa... Carrofiglio rozbija poniekąd schemat kryminału, czyniąc głównym bohaterem ... {} Recenzja książki Z zamkniętymi oczami

O jakim upadku pisze autor: ZSRR, Gorbaczowa, czy demokracji w Rosji?

1.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od czasu, kiedy napisałem tę książkę, minął ponad rok. Książki na temat polityki potrafią się dezaktualizować tak szybko, jak podręczniki do informatyki. Na szczęście nie tracą swej przydatności i wartości historycznej. Sobczak pisał ją "na gorąco" - w trakcie swej kadencji jako deputowanego do Rady Najwyższej, w trudnym czasie burzliwych przemia... {} Recenzja książki Przed upadkiem. Wspomina mer Petersburga

Perypatetycy na Górnym Śląsku

14.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najstarsza opolska osada powstała w VIII wieku na wyspie Pasiece. Najtrudniej przyjąć książkę, kiedy się ma wobec niej jakieś określone oczekiwania: gdy zasugerujemy się tytułem, blurbem, gatunkiem, poleceniem znajomego czy sympatii lub okładką. W ten sposób arbitralnie przez nas samych stworzone oczekiwanie zawęża odbiór i powoduje niezadowoleni... {} Recenzja książki Przewodnik po Polsce z filozofią w tle. Tom III Górny Śląsk

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe