Avatar @zaczytana_mama_dwojki

@zaczytana_mama_dwojki

6 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 miesięcy. Ostatnio tutaj 7 dni temu.
{} zaczytana_mama_dwojki
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 miesięcy. Ostatnio tutaj 7 dni temu.

Recenzje książek

75 recenzji

Nim padnie pierwszy strzał

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta historia jest jedynie wzorowana na prawdziwych wydarzeniach, a mimo to tak dogłębnie prawdziwa, chwytająca za serce i niemal rozrywająca je na kawałki. Nawet w tej chwili, kilka dni po lekturze, wspominając konkretne sceny, mam gęsią skórkę, a oczy zachodzą mgłą. Książka nie jest długa, ale Autorka na trzystu stronach zawarła kompilację radości... {} Recenzja książki Nim padnie pierwszy strzał

Obca kobieta

13.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Weronika Tuchowska od dziewięciu lat wiedzie szczęśliwe, życie u boku Huberta. Mimo że formalnie nie są małżeństwem wspólnie wychowują jego córkę Oliwię. Biologiczna matka zostawiła rodzinę kiedy dziewczynka miała zaledwie kilka miesięcy. Oliwia nie utrzymuje z nią kontaktu, a jako matkę uznaje Weronikę. Niestety jedna decyzja Huberta wywraca ich ... {} Recenzja książki Obca kobieta

Matka siedzi z tyłu

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Matka siedzi z tyłu" to zbiór zabawnych, życiowych historii opowiedzianych z perspektywy kobiety, przyjaciółki, matki. Każdy rozdział przedstawia inną mniej lub bardziej zabawną sytuację z życia codziennego. Główna bohaterka i narratorka ma na imię Joanna (czy to nie znak? 😄). Pierwszy punkt wspólny mamy za sobą. W taki sam sposób jak ona wyjaśni... {} Recenzja książki Matka siedzi z tyłu. Opowieści z d**y wzięte

Miłość i nienawiść

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jakby w różnych osobach powtarzały się tragiczne historie, jakby życie splatało się z legendą i nabierało nadprzyrodzonego wymiaru." . "Miłość i nienawiść" to saga rodzinna więc za tym idą historie wielu osób na przestrzeni lat. Wzloty i upadki, problemy i próby ich rozwiązania, ale także towarzyszące temu skrajne emocje. Nie będę opisywać fabuły... {} Recenzja książki Miłość i nienawiść

Punkty zapalne

1.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To bezpośrednia kontynuacja znakomitego debiutu "Maski pośmiertne". Akcja rozpoczyna się dosłownie kilka dni później. Tym razem David Redfern zajmuje się jednocześnie dwiema sprawami. Podwójnym, drastycznym morderstwem i zaginięciem pięcioletniej dziewczynki. Główny problem jaki napotyka na swojej drodze to brak istotnych punktów zaczepienia dając... {} Recenzja książki Punkty zapalne

Lalani z dalekich mórz

1.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sanlagita to wioska położona na niewielkiej wyspie, u podnóża góry Kahna. To miejsce od pewnego czasu nawiedza susza i nieurodzaj. Jedną z jej mieszkanek jest dwunastoletnia Lalani Sarita. Kiedy jej matka zaczyna chorować dziewczynka postanawia wyruszyć na wyprawę, by znaleźć rośliny potrzebne do produkcji leku. To taka wyprawa życia. Pokonywanie ... {} Recenzja książki Lalani z dalekich mórz

Mroczne sekrety

28.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mroczne sekrety" to tytuł idealnie odzwierciedlający fabułę. Bez zbędnych ceregieli Autor sugeruje czego czytelnik ma się spodziewać. Do tego oznaczenie "Tylko dla dorosłych" i wszystko staje się jasne. Szanuję takie postawienie sprawy, a jeśli ktoś nie jest na to gotowy niech po prostu nie sięga po tę pozycję. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnego r... {} Recenzja książki Mroczne sekrety

Matnia

20.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Żyję tu niczym w matczynym łonie (...), wypełniam go swoimi emocjami, które wnikają w ściany i już na zawsze w nich pozostają, dopóki drewno nie spłonie i nie ulotni się wraz z popiołem, nie rozpłynie się w przestrzeni." . Do trzydziestoczteroletniej Zuzanny szczęście w końcu się uśmiecha. Poznaje mężczyznę, który w pełni ją akceptuje, nawet fakt... {} Recenzja książki Matnia

Blizny przeszłości

20.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bardzo trudno jest zmierzyć się z własnym strachem. Każdy bowiem ma swój. Szyty na miarę. Jej strach miał dźwięk głuchego łoskotu bezwładnego ciała upadającego na ziemię." . Majka Sokołowska bardzo szybko straciła rodziców. Miała wtedy zaledwie kilka lat. Dzień zabójstwa ojca odcisnął traumatyczne piętno w psychice dziewczynki, które nawet po lat... {} Recenzja książki Blizny przeszłości

Dziecięcy kram

15.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Klara Silva od dziecka zmaga się z pewną przypadłością, którą odziedziczyła po matce. Zdarza się jej widywać duchy. Czy to dar czy rodzinne przekleństwo życie samo zweryfikuje. Kobieta jest w bardzo ciężkiej życiowej sytuacji. Jest samotną, bezdomną matką, która za wszelką cenę pragnie dobrego życia dla swojego dziecka. Dość przypadkowo zaczyna pr... {} Recenzja książki Dziecięcy kram

Długi zew

12.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

o pierwszy tom nowego cyklu "Dwie rzeki" . Na plaży zostaje odnalezione ciało mężczyzny. Sprawę otrzymuje komisarz Matthew Venn. Mężczyzna pochodzi z okolicy, ale w wyniku buntu został wydalony z bractwa i opuścił dom rodzinny. Fabuła opiera się głównie na śledztwie. Jednak między wierszami dostajemy migawki z życia komisarza. Odkrywamy jego przes... {} Recenzja książki Długi zew

Nie chcesz wiedzieć

10.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie obawiaj się przyszłości. Losu i tak nie da się oszukać. Zmienić tego, co nam sądzone. Przyszłość jest z góry ustalona, to przeszłość jest tym, co uderza z zaskoczenia. Tych, którzy są nieprzygotowani, zbyt pewni siebie i patrzą e inną stronę, niż potrzeba." . Agata mieszka sama, w niewielkim domu położonym na uboczu. Jest praktykującą wróżką.... {} Recenzja książki Nie chcesz wiedzieć

Spragnieni by trwać

7.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wybaczenie można ofiarować, można je otrzymać, ale najtrudniej jest przebaczyć samemu sobie." . Tessa po wielu życiowych przeżyciach oraz zmaganiu z chorobą chce w końcu zacząć żyć pełną piersią. Stać się bardziej otwarta i odważna. Bojąc się odtrącenia dusi wszystko w sobie. Trochę zazdrości przyjaciołom i w końcu chce zacząć im dorównywać. Czy ... {} Recenzja książki Spragnieni, by trwać

To nie moja wina

5.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ojciec Krzysztofa nie żyje. Zostawia jednak pewną wiadomość. Co ona oznacza tego starszy syn będzie chciał się dowiedzieć. Mężczyzna zostawia wszystko i wyjeżdża w Bieszczady, do miejsca, które pamięta z dzieciństwa. Tam spotyka grupę mężczyzn, którzy przekazują mu w prosty sposób wiele prawd życiowych i lokalnych opowieści. Pomiędzy egzystencjaln... {} Recenzja książki To nie moja wina

Nasze idealne małżeństwo

31.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ellie po wielu złych przeżyciach na siłę szuka akceptacji i miłości. Mamy tu obraz kobiety, która nie do końca przepracowała śmierć matki, później córki, rozwód, a także brak wsparcia ze strony ojca. Jej historia opowiadana jest równolegle z toczącym się na sali sądowej procesem o morderstwo. Cofamy się do przeszłości i początków związku Ellie i M... {} Recenzja książki Nasze idealne małżeństwo

Sprawdź gdzie kończy się las

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To bezpośrednia kontynuacja wydarzeń, które miały miejsce w "Sprawdź czy ktoś za tobą nie stoi". Mimo tego, że dostajemy nową historię to pewne wydarzenia są echem poprzedniej powieści i dobrze je znać, by w pełni zrozumieć dany wątek. Autorka między słowami przypomina niektóre sytuacje, jednak ja zawsze namawiam by serie czytać od początku i w ko... {} Recenzja książki Sprawdź, gdzie kończy się las

Bibliotekarka z Paryża

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W czasach kiedy książka jest powszechna, a dostęp do niej niczym nie ograniczony, ciężko zrozumieć jak można ją ludziom odbierać i czemu miałoby to służyć. W okupowanej Francji to był jeden z pierwszych etapów zniewolenia. Odebranie tak pozornie nieistotnej rzeczy dawało znak kto rządzi i komu trzeba się podporządkować, a wszelkie przejawy niesubo... {} Recenzja książki Bibliotekarka z Paryża

Poza czasem

14.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bo żeby robić w życiu to, czego się chce, trzeba mieć czas." . Bożena Kowalkowska, autorka poradnika "Odzyskać czas" pokusiła się o napisanie kolejnego. Tym razem ma on jednak formę zbliżoną do felietonu. Jest to dziesięć historii, dla których głównym motywem jest czas oraz próba uwolnienia się od wielu stereotypów. Pani Bożena, jak sama twierdzi... {} Recenzja książki Poza czasem. O potyczkach z codziennością

Ostatni dom na zapomnianej ulicy

13.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Skrzywdzić można nie tylko ciało." "Żeby z czegoś wyjść, trzeba przez to przejść. Doznaną w dzieciństwie przemoc należy wydobyć na światło dzienne." Nie będę opisywać fabuły, by nie zdradzić zbyt wiele. Powyższe cytaty bardzo dobrze obrazują to co się w tej powieści dzieje. To przede wszystkim historia ukazująca jak zagadkowa jest ludzka psychi... {} Recenzja książki Ostatni dom na zapomnianej ulicy

Umysł przestępcy

13.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(...) zbrodnia doskonała nie istnieje. Każdego sprawcę można ująć dzięki rzetelnej pracy wielu zaangażowanych ludzi oraz wykorzystaniu współczesnych osiągnięć techniki i wiedzy." . Profilowanie to zarówno nauka jak i sztuka. Życie natomiast to nie jest film, a obraz filmowego profilera kryminalnego ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Ta ksią... {} Recenzja książki Umysł przestępcy

Miłość szuka właściciela

7.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W drugą rocznicę śmierci narzeczonego Sloan przygarnia psa, którego prawie potrąciła. Początkowo nie może skontaktować się z jego właścicielem. Ten po pewnym czasie sam się do niej odzywa. Zaczynają utrzymywać stały kontakt telefoniczny, który niespodziewanie przenosi się na wyższe stopnie wzajemnych relacji. Jason po powrocie zaprasza Sloan na sp... {} Recenzja książki Miłość szuka właściciela

Wymazani z pamięci

7.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szesnaścioro dzieci porwanych przed laty nagle odnajduje się w Gdańsku. Cała grupa zgodnie utrzymuje, że nie pamięta co się z nimi działo. Zaczyna się również dziwnie zachowywać. . Temat porwań dzieci na jakim została oparta fabuła jest z góry dość ciężki. Autor przedstawił różne sytuacje i zachowania jakie ludzie wykazują w obliczu porwania, ale ... {} Recenzja książki Wymazani z pamięci

Licho nie śpi

1.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Damian Antos detektyw krakowskiej policji zostaje zwolniony z pracy po nieudanej akcji, w której jego partner został dotkliwie pobity i prawie stracił życie. By odciąć się od dotychczasowego życia wyjeżdża w Bieszczady. Dostaje tam pracę w tartaku, jednak kiedy na horyzoncie pojawi się Magda, młoda asesor prokuratury w jego życiu znów zacznie się ... {} Recenzja książki Licho nie śpi

Nie wiesz nic

28.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie wiesz nic" to trzecia część cyklu "Liceum Freuda", ale bezpośrednia kontynuacja pierwszej części, czyli "Nie wiesz wszystkiego". . Po tragicznych wydarzeniach, koledzy z drużyny Alana wyruszają w Bieszczady, by odetchnąć i się zintegrować. To nie jest jednak miły wyjazd. Zostają napadnięci przez grupę zamaskowanych mężczyzn. Paczka bliskich z... {} Recenzja książki Nie wiesz nic

Nie wiesz wszystkiego

25.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Głównym wątkiem jest samobójstwo dwójki nastolatków, o którym dowiadujemy się już na wstępie. Dalsza historia to stopniowe odkrywanie dlaczego do tego doszło. Jest kilka wątków pobocznych, które początkowo wydają się być tylko tłem. Ostatecznie jednak spinają się w jedną całość. . Powieść jest napisana w narracji pierwszoosobowej z perspektywy kil... {} Recenzja książki Nie wiesz wszystkiego

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl