Avatar @zaczytana_mama_dwojki

@zaczytana_mama_dwojki

6 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 miesięcy. Ostatnio tutaj 7 dni temu.
{} zaczytana_mama_dwojki
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 miesięcy. Ostatnio tutaj 7 dni temu.

Recenzje książek

75 recenzji

Odmęt

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie prywatne i zawodowe Damiana Wolczuka zaczyna się sypać. Dziennikarz postanawia wyjechać do Krakowa. W trakcie podróży uczestniczy w stłuczce samochodowej, w wyniku której musi spędzić kilka dni w Chęcinach. Nadarza się okazja by opisać pewne zdarzenie, które może nosić znamiona zbrodni. To jednak nie będzie jednostkowy przypadek. Zło zacznie... {} Recenzja książki Odmęt

Podszept

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Influencerka, jak to powiedział sam Jacek Łukawski w jednym z wywiadów, znak naszych czasów. Nie da się już cofnąć, ani zatrzymać tego zjawiska. Trzeba mieć jednak na uwadze, że jak wszystko może mieć ono swoje plusy i minusy, należy więc podchodzić do tego z należytą rozwagą. . W "Podszepcie" Arkadiusz Painer oraz śledczy Dariusz Kryński i Dorota... {} Recenzja książki Podszept

Szepty pienińskich ścieżek

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Agnieszka po studiach filozoficznych nie może znaleźć satysfakcjonującej ją pracy. Kiedy pod presją kierownika zwalnia się z jednej z nich przyjaciółka Weronika namawia ją na trzytygodniowy wyjazd w Pieniny w ramach kursu na przewodnika. Pobyt tam się jednak trochę wydłuży. . Jest to opowieść o poszukiwaniu własnej drogi. Zawiera wiele ważnych pra... {} Recenzja książki Szepty pienińskich ścieżek

Śmierć Pani Westaway

15.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hal, jest sama, żyje ubogo, a sterty rachunków rosną. Utrzymuje się z stawiania ludziom tarota. Nie do końca jednak sama wierzy w to co robi. Nagle los się do niej uśmiecha. Niespodziewanie otrzymuje list informujący o śmierci rzekomej babci i spadku, który jej pozostawiła. Problem tkwi jednak w tym, że Hal jest przekonana, że jej babcia nazywała ... {} Recenzja książki Śmierć pani Westaway

Zabójcza wigilia i inne mroczneopowieści

4.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to zbiór trzech opowiadań: "Zabójcza wigilia", "Siostrzyczki" i "Fetyszysta", zainspirowanych prawdziwymi sprawami kryminalnymi. Do tej pory były one dostępne w wersji ebook, a dwa pierwsze również w wersji audio. Mimo tego, że każde z opowiadań nawiązuje do różnych wydarzeń i zawiera zbrodnię innego typu to łączą je postaci oficerów milicji ... {} Recenzja książki Zabójcza Wigilia i inne mroczne opowieści

Teraz Cię rozumiem, mamo!

27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Rodzicielstwo to olbrzymie wyzwanie, wyrzeczenie, ryzyko, odpowiedzialność. Nieustające kompromisy i przekładanie dobra dziecka nad własne." "Twoja Emi" - Agnieszka Lingas-Łoniewska . Osiem polskich autorek dołożyło po cegiełce i tak powstał zbiór opowiadań mówiących o relacjach łączących matki i córki. Mimo że te opowiadania są krótkie to Jestem... {} Recenzja książki Teraz cię rozumiem, mamo!

Niebiańakie osiedle

20.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niebiańskie osiedle" to pierwszy tom cyklu "Marcin Engel. To również moje pierwsze spotkanie z twórczością Pana Ryszarda Ćwirleja. Sięgając po książkę zupełnie nie wiedziałam czego mam się spodziewać. Przed przeczytaniem tej książki zachęcam do sięgnięcia po antologię kryminalną "Awers". Jest w niej zawarte opowiadanie pt: "Niebiański dom". Histo... {} Recenzja książki Niebiańskie osiedle

Odnaleziona

16.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to bezpośrednia kontynuacja "Oszukanej". Akcja rozpoczyna się kilka miesięcy po ucieczce Leny do Kopenhagi. W związku z tym książki należy czytać w kolejności, by znać ciąg przyczynowo - skutkowy, który sprawił, że kobieta jest w takim, a nie innym położeniu. . Większość bohaterów występowało już w pierwszej części. Lena opiekuje się starszą ... {} Recenzja książki Odnaleziona

Oszukana

14.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tę książkę pierwszy raz czytałam dwa lata temu. Pamiętam, że wywarła na mnie bardzo dobre wrażenie. Niebawem swoją premierę będzie miała jej kontynuacja pt. "Odnaleziona" i w związku z tym postanowiłam więc przeczytać ją jeszcze raz by odświeżyć sobie jej treść. Lubię być na bieżąco 🙂 . Tytułowa oszukana - Lena, a właściwie Milena Lenczuk to młoda... {} Recenzja książki Oszukana

Topieliska

14.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kuba, mąż Poli ginie w wypadku samochodowym. W tym czasie miał pod opieką synka Jasia. Chłopca jednak nie było we wraku auta. Po pogrzebie Kuby kobieta zaczyna dowiadywać się niepokojących informacji na temat męża. Co tak naprawdę było przyczyną jego śmierci i co stało się z Jasiem? . Ta książka jest przede wszystkim niesamowitą mieszanką emocji. ... {} Recenzja książki Topieliska

Utraceni

7.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Utraceni" to najnowsze dziecko znanego, polskiego pisarza Marcela Mossa. Ma On na swoim koncie już osiem książek, ale ta ostatnia to jest coś zupełnie innego. Zdecydowanie różni się stylem od poprzednich powieści, ale to nie znaczy, że odbiega jakością. . Sandra Milton - była dziennikarka śledcza oraz Ignacy Sznyder - były zawodnik MMA. Dwoje głó... {} Recenzja książki Utraceni

Kto czyni zło

6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść rozpoczyna się bardzo mocnym prologiem. Ja zdecydowanie lubię taki wstęp choć to zabieg bardzo ryzykowny gdyż oczekiwania co do reszty wtedy znacznie wzrastają. Od razu zapewnię Was, że Autorka dała radę. . Dwie zupełnie różne rodziny: Marczaków i Gifortów. Dwie rodzinne tragedie. Coś je jednak połączyło. Główną bohaterką jest Urszula Bar... {} Recenzja książki Kto czyni zło

Tatry. Przewodnik dla dużych i małych

6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przedstawiam Wam przewodnik po Tatrach. Nie jest to jednak zwykły przewodnik. Ten przeznaczony jest przede wszystkim dla małych odkrywców, którzy wraz z rodzicami chcą wkroczyć w tę przepiękną krainę. Ogromną pracę wykonała autorka, Pani Barbara Gawryluk, która ma doświadczenie w pisaniu dla dzieci. . Biorąc książkę do ręki na pierwszy plan wysuwa... {} Recenzja książki Tatry. Przewodnik dla dużych i małych

Maski pośmiertne

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźcie sobie parszywą deszczową pogodę, wszystko spowite mgłą, która aż dusi. Taki jest właśnie klimat Woking, małego podlondyńskiego miasteczka gdzie w jednej z eleganckich dzielnic znalezione zostają zwłoki kobiety, co ważne - Polki. Jaki był cel jej wizyty w tym miejscu i przede wszystkim kto i z jakiego powodu ją zabił? Książka łączy w so... {} Recenzja książki Maski pośmiertne

Pogranicznik

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mordercy to ludzie o żyznym umyśle, sprzyjającym rozwojowi chwastów. Im więcej ich urośnie, tym bardziej odjechane zbrodnie będą w stanie popełnić." . Na Orlicy, u zbiegu granic polskiej i czeskiej znalezione zostają nagie zwłoki mężczyzny. Jak się później okaże to nie będzie ostatni trup w tej okolicy. W sprawę mocno angażuje się starsza aspiran... {} Recenzja książki Pogranicznik

Obiecaj, że wrócisz

13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Julka i Antek są rodzeństwem. Kiedy matka ginie w wypadku ojciec postanawia oddać dzieci do domu dziecka gdzie spędzają prawie dekadę. Dziewczyna w momencie osiągnięcia pełnoletniość opuszcza placówkę i rozpoczyna starania, by uzyskać opiekę prawną nad bratem. Czy jej się to uda, a może plany skomplikuje nagłe pojawienie się w jej życiu Piotra? . ... {} Recenzja książki Obiecaj, że wrócisz

Idealna rodzina

13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Libby została adoptowana kiedy miała niespełna rok. Po ukończeniu dwudziestu pięciu lat dostaje w spadku duży dom. Postanawia również odkryć prawdę dotyczącą jej biologicznej rodziny. Im głębiej drąży tym więcej tajemnic odkrywa. Obraz idealnej rodziny jaki wymyśliła sobie w głowie zaczyna drastycznie się zmieniać. . W tej powieści teraźniejszość ... {} Recenzja książki Idealna rodzina

Szczelina

13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tego autora poznałam przypadkiem dzięki instagramowi. Wszystkie opinie, z którymi się zetknęłam były pozytywne i mówiły o tym czego poszukuję w książkach grozy. Nie wahałam się więc długo i nie żałuję. . Do Józefa Kariki po publikacji książki "Strach" zgłosił się mężczyzna o imieniu Igor twierdząc, że niektóre sceny z książki są łudząco podobne do... {} Recenzja książki Szczelina

Amok

28.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(...) by pokonać wariata sam musi stać się równie nieobliczalny jak on." . Akcja "Amoku" to bezpośrednia kontynuacja drugiego tomu, a jednocześnie finał trylogii. Wracamy jednak do głównego wątku, który w "Histerii" był lekko pominięty. W niewyjaśnionych okolicznościach ginie Sylwia Konopacka, policjantka i znajoma Bruna. Okazuje się, że jej chło... {} Recenzja książki Amok

Mocna więź

27.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to historia, którą niestety napisało samo życie. Anna Garska zaginęła 7 lipca 2012 roku i do tej pory jej nie odnaleziono. Zgromadzone dowody wskazują, że została zamordowana przez swojego męża, który mimo oskarżenia nie przyznaje się do winy. . Opowieść podzielona jest na dwie części: to co działo się przed i po zaginięciu Anny. Autorka cofa... {} Recenzja książki Mocna więź

Wszytskie moje kłamstwa

27.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W dzień czterdziestych urodzin Erin otrzymuje kopertę z życzeniami od córki, którą oddała do adopcji zaraz po porodzie. Kobieta zaszła w ciążę mając czternaście lat. Ojciec dziecka nie przyznawał się do niego, a jej rodzice nie zgodzili się by zatrzymała córkę. Nie mając wyboru musiała zrzec się dziecka. Przez ponad dwadzieścia lat wiodła spokojne... {} Recenzja książki Wszystkie moje kłamstwa

Spragnieni by kochać

23.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bo nie wystarczy kogoś kochać - trzeba mu jeszcze zaufać. I walczyć o to uczucie. Stworzyć coś nowego, coś, co będzie należeć tylko do nas. Dopiero wtedy miłość będzie miała znaczenie." . Eryka poznajemy już w poprzedniej książce autorki pt.: "Spragnieni by żyć". Jednak tam był tylko postacią drugoplanową, przyjacielem głównych bohaterów. Tym raz... {} Recenzja książki Spragnieni, by kochać

Tuż za ścianą

21.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uciążliwi sąsiedzi to jest prawdziwy problem. Skutecznie mogą zatruć życie. Przekonali się o tym mieszkańcy Lowland Way. Od momentu wprowadzenia się nowych sąsiadów spokojną do tej pory ulicę zaczyna opanowywać chaos i dezorganizacja. Zbyt głośna muzyka i niekończący się remont powoli wyprowadzają wszystkich z równowagi. Do czego posuną się starzy... {} Recenzja książki Tuż za ścianą

Spragnieni by żyć

21.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alicja, Kuba i Eryk to troje przyjaciół, których rozdziela jedno tragiczne wydarzenie. Po kilku latach ich relacje zaczynają się ponownie układać. Między Alą i Kuba rodzi się uczucie. Na drodze do szczęścia natrafią jednak na wiele przeciwności. Czy będą potrafili sobie z nimi poradzić? . "Spragnieni by żyć" - ten tytuł pasuje idealnie. Jest to pr... {} Recenzja książki Spragnieni by żyć

Schronisko

21.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"W szachach, podobnie jak w życiu, gambit oznacza poświęcenie czegoś o mniejszej wartości, żeby uzyskać przewagę." . Trzynastoletnia Elissa bierze udział w konkursie szachowym. W przerwie wychodzi na parking i zostaje uprowadzona. Budzi się uwięziona w ciemnej i zimnej piwnicy. W niewoli odwiedza ją tajemniczy chłopiec o imieniu Elijah. Stop - to ... {} Recenzja książki Schronisko

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl