Avatar @zapach.stron

zapach stron

@zapach.stron
4 obserwujących.
Kanapowicz od 3 lat.
zapach_stron
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
Kanapowicz od 3 lat.

Recenzje książek

25 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Łzy

18.10.2020

Zapierająca dech w piersiach historia miłosna rozgrywająca się w czasach II wojny światowej. Sielankowe dzieciństwo Saffron Courtney zostaje przerwane przez rodzinną tragedię, która zmusza nastolatkę, by dorosła znacznie szybciej, niż wynikałoby to z jej metryki. Nieodparta ciekawość świata i nieustające pragnienie przygód zawiodą ją do Anglii, w ... Recenzja książki Łzy wojny

ciekawy zbiór opowiadań

19.05.2020

Zauważyłam jakiś czas temu, że im mniej pozytywnie nastawiam się na jakąś książkę, tym lepiej na tym wychodzę. Tak właśnie jest w przypadku "Galerii". Zostałam rozłożona na łopatki, emocjonalnie przeciągnięta i dopiero po kilku głębszych oddechach jestem w stanie napisać coś sensownego. Te opowieści sprawiły, że zanim sięgnęłam po kolejna pozycję... Recenzja książki Galeria

Obrzydliwy, szkodliwy twór

19.05.2020

Mamy XXI wiek, świadomość w ludziach wciąż wzrasta, jednak my kobiety bardzo często musimy nadal walczyć o swoje prawa. Mimo protestów, nagłaśniania wielu spraw, wciąż mamy w wielu kwestiach pod górkę. Choć temat ten jest niesamowicie delikatny i wciąż budzi wiele emocji, często musimy walczyć o swoje dobre imię, uświadamiać, że założenie krótkie... Recenzja książki Prosty układ

Szpital jak z bajki

19.05.2020

Są takie książki, których ocena nie przychodzi mi z łatwością. Zawsze wtedy bije się z myślami, co powinnam napisać, czy moja recenzja będzie obiektywna? W końcu ile ludzi, tyle różnych przemyśleń. Z jednej strony "Za wszelką cenę" podobała mi się bardzo, z drugiej mam wrażenie że charaktery bohaterów odebrały jej wiele dobrego. Ale zacznę od poc... Recenzja książki Za wszelką cenę

Psychika bohatera

4.05.2020

"Żyje w dwóch światach, z czego w jednym nie chce a w drugim nie potrafię". Według definicji zamieszczonej na końcu książki zaburzenia dysocjacyjne to zaburzenia, w których dochodzi do dezintegracji świadomości i spostrzegania otoczenia. Występuje zaburzenie procesów sterowania zachowaniem i przeżywaniem. Przyczyną często są wydarzenia traumatycz... Recenzja książki Pożegnanie z sobą

Wojna z nieco innej perspektywy

27.04.2020

Zastanawialiście się kiedyś jak wyglądała II wojna światowa oczami Niemca? Jak przetrwali ją wyznawcy Hitlera? Byli traktowani dobrze, mieli przywileje, czy może jednak drżeli że strachu o własne życie? Czy w ogóle miało to znaczenie, czy ślepo wierzący w każde słowo dyktatora i zgadzający się z jego ideami żyli lepiej? Nie muszę chyba mówić, że A... Recenzja książki Elbing-Elbląg. Na zakręcie historii

Zakon jako ucieczka

27.04.2020

Kryzys tożsamości. Czy spotkaliście się kiedykolwiek z tym terminem? A czy wiecie, że jest on typowy dla bilansów życiowych u nastolatków? Później pojawiać się może w wieku 40,50 lub 60 lat. Dlatego tak ważne, by nie bagatelizować problemu. Dlaczego o tym wspominam? Bo ma to wielki związek z książką, która chce wam przedstawić. Z takim kryzysem bo... Recenzja książki Transsuma

Miłość silniejsza niż śmierć?

20.04.2020

Nic o mnie nie wiesz- tytuł niesamowicie adekwatny do treści. No bo zastanówcie się, czy możcie z ręką na sercu powiedzieć, że znacie w 100% osobę, z którą żyjecie? Nawet jeśli wydaje wam sie, że tak, to czyż nie jest tak, że każdy z nas posiada w sobie jakąś tajemnicę? Zastanówcie się, czy faktycznie wszystkim dzielicie się z drugą osobą, a może ... Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

Genialna!

31.03.2020

Moja przygoda z panią Zofia zaczęła się zupełnie przypadkowo. Pierwsze dwie części wygrałam w rozdaniu, więc skoro już miałam to trzeba było zacząć czytać. Wiecie, że wtedy przepadałam? A co najgorsze, to fakt, że pewnie nigdy bym po tą serie nie sięgnęła 🙈 niesamowicie się cieszę, że wpadła jednak w moje ręce! Uwielbiam, przygody Zofii Wilkońskie... Recenzja książki Kratki się pani odbiły

Psychika bohaterów

24.03.2020

Czy zdarzyło wam się kiedyś ocenić książkę po okładce? Wstyd się przyznać ale ja właśnie z tego względu wybrałam "Między pragnieniami". Motyw spodobał mi się od razu i nastawiłam się na świetną lekturę. Czy tak było? Osoby, które w literaturze kochają psychologię, będą zachwycone. Dostajemy tutaj ogromną dawkę ludzkich emocji, poznajemy bohaterów ... Recenzja książki Między pragnieniami

Czy jesteś tolerancyjny?

24.03.2020

Czy jesteś osobą tolerancyjna? Co byś zrobił, gdyby twój syn lub córka przyszedł do ciebie i oznajmił, że kocha osobę tej samej płci? Że czuje się inny? Zadawałam sobie to pytanie podczas lektury kilka razy. Za trzy miesiące sama zostanę mama. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której moje dziecko cierpi, bo społeczeństwo jej nie akceptuje. Kim jeste... Recenzja książki W mojej krwi

Majstersztyk

WYBÓR REDAKCJI
18.03.2020

„Ile jest płaczu i bólu, kiedy człowiek umiera, a jak niewiele miłości i akceptacji, kiedy żyje”. Doczekaliśmy takich czasów że książki, które niosą wartości są potrzebne niemal jak tlen. Tak samo ludzie. Szacunek, całkowita akceptacja, dobroć, oddanie, szczerość i miłość. Ilu z was może z ręką na sercu powiedzieć, że głównie tym kieruje się w życ... Recenzja książki Święci z Qumran

Handlarz tlenem

27.02.2020

Straszny miałam problem z czytaniem tej książki. Od pierwszych już stron zaczął się dziwny, przerysowany, na siłę ubarwiony jezyk, przez który bardzo ciężko było mi przebrnąć. Momentami czułam się jakbym czytała Szekspira. Zwykła czynność jak zdjęcie hełmu, opisana tak barwnym i wyszukanym językiem, że autorowi zajęła ponad pół strony, a na koniec... Recenzja książki Handlarz tlenem

Jego babeczka

WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020

We wszystkim staram się znaleźć jakieś jasne strony, ale w niektórych przypadkach po prostu się nie da 💁🏻‍♀️ Ja nie wiem, czym kierują się autorzy wydając tak marne książki, nie wiem też czym kierują się wydawnictwa, które postanawiają takie "arcydzieła" wydać. No i niestety szkoda wielka, bo to akurat zawsze było moim ulubionym, rozczarowanie jes... Recenzja książki Jego babeczka

W deszczu łatwiej ukryć łzy

19.02.2020

Czasem wystarczy chwila, by w życiu zmieniło się dosłownie wszystko... Właśnie tak było w przypadku Marty, która w zimny grudniowy dzień dostrzegła za oknem swojej kwiaciarni przemarzniętego chłopca i zaproponowała mu herbatę. Kobieta nie spodziewała się, że ten drobny gest poprowadzi jej życie w zaskakującym kierunku. Bo przecież miała wszystko: ... Recenzja książki W deszczu łatwiej ukryć łzy

Kobieta

4.02.2020

Czy człowiek może stać się bardziej dziki jak zwierze? A czy dziki człowiek może mieć więcej ludzkich uczuć niż zdawało by się „normalny”? Christopher Cleek pewnego dnia dostrzega na polowaniu kobietę kąpiącą się w strumieniu. Zafascynowany, podąża za nią do jej jaskini. Cleek skrywa wiele mrocznych tajemnic, do których doda kolejną. Schwyta Kobie... Recenzja książki Kobieta

Perfekcyjne kłamstwo

4.02.2020

Dzisiaj na tapetę wezmę „Perfekcyjne kłamstwo”. Bohaterką, a właściwie dwoma naprzemiennie, są siostry Meredith i Greer. Meredith spotkała i poślubiła miłość swojego życia, mężczyznę idealnego, bogatego, zakochanego w niej do szaleństwa. Zaczęła wieść życie o jakim marzą wszystkie kobiety. Czy na pewno? Otóż pewnego dnia Mer porzuca swój samochód ... Recenzja książki Perfekcyjne kłamstwo

Zanim pozwolę ci wejść

4.02.2020

Właśnie skończyłam książkę Jenny Blackhurst „Zanim pozwolę ci wejść”. Jest to moje drugie spotkanie z tą autorka. I niestety drugie nieudane 😒 i tym razem ostatnie. Mam spory problem z jej twórczością. Opis na okładce mocno mnie zachęca, wydaje sie, że będzie to świetna historia. I co? Trochę to zmarnowany potencjał. Coś co na początek kusi i obie... Recenzja książki Zanim pozwolę ci wejść

Bastion

4.02.2020

Przychodzę dzisiaj do was z moją najukochańsza, najlepszą, ulubioną książką. Gdy pierwszy raz trafiła w moje ręce byłam przerażona. 1165 stron pisanych drobną czcionką... A że znam zamiłowanie Kinga do dłużyzn, nie wiedziałam czego się spodziewać. Z początku szło ciężko. Wiele wątków, wiele osób, praktycznie każdy rozdział przedstawia nam nowego ... Recenzja książki Bastion

Gdzie śpiewają raki

4.02.2020

Ponad 3 miliony sprzedanych egzemplarzy w USA, opublikowana w 41 krajach. Robi wrażenie, prawda? Pulsująca rytmem natury, wysycona półcieniami przybrzeżnych mokradeł Karoliny Północnej, wstrząsająca lecz zarazem ujmująco piękna powieść przedstawia rozdzierająca serce historię Kyi, uczącej się zaufania do ludzi, przeplatając ja pełnokrwistym krymin... Recenzja książki Gdzie śpiewają raki

Matki i córki

29.01.2020

Z polskimi książkami często mi nie po drodze. Zdarzyło mi się nie raz trafić na totalne gnioty, wkurza mnie często grafomania, język nie odpowiada, styl, zawsze coś było nie tak. Zastanawiałam się nie raz, czy to ze mną jest coś nie tak, że powinnam wspierać nasze, bo polskie... A jednak tego nie robię i od zawsze się książek polskich autorów wyst... Recenzja książki Matki i córki

Rudy. Prawo do życia

29.01.2020

Jack Ketchum to niewątpliwy mistrz w swoim gatunku. Każda jego książka wstrząsa mną bardziej, niż poprzednia. Tym razem, mamy dwie historie. „Rudy” to opowieść o wymierzaniu sprawiedliwości na własną rękę. Kiedy prawo zawodzi, bohater sam postanawia wymierzyć sprawiedliwość. Kiedy troje nastolatków z zimną krwią morduje ukochanego psa starszego mę... Recenzja książki Rudy. Prawo do życia

Wyznania gejszy

WYBÓR REDAKCJI
29.01.2020

Co pierwsze przychodzi Ci do głowy gdy usłyszysz słowo gejsza? Czerwone usta? Porcelanowa cera? Piękne barwne kimono? Subtelne, delikatne ruchy? Czy słysząc słowo gejsza pomyślałeś kiedyś cierpienie? Wyrzeczenia? Ból? Bo właśnie to przechodziła bohaterka książki Artura Goldena. Według krytyków najpiękniejsza i najważniejsza historia o miłości, ins... Recenzja książki Wyznania gejszy

Oblana kwasem

29.01.2020

Nie jest łatwo mnie poruszyć. Szokuje mnie bowiem coraz mniej rzeczy na tym świecie. I trochę już sobie poczytałam tych książek. Krew, flaki, przemoc, brutalność i horrory to moje gatunki, moje książkowe klimaty, jakkolwiek to brzmi. Kiedy jednak czytam książkę na faktach, odzywa się moja wrażliwa natura, ta współczująca. Takie pozycje czyta się b... Recenzja książki Oblana kwasem

Nie mów nikomu

29.01.2020

To jedna z najlepszych książek, na jakie trafiłam w ostatnim czasie. Przypomniała mi, dlaczego dawniej zapałałam miłością do Cobena! I dlaczego książki pisane dekadę lub dwie temu są o niebo lepsze niż dzisiejsze „topy” 😏 Dzisiejsze książki nie robią na mnie tak spektakularnego wrażenia. Nie czujecie czasami, ze im lepsza reklama, tym gorsza książ... Recenzja książki Nie mów nikomu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2023 nakanapie.pl