Chciałabym przeczytać jakąś książkę ,która będzie mnie bawiła i śmieszyła, bo choć lubię sensacje,romanse i horrory to brak mi jakieś śmiesznej fabuły.Czy macie coś ciekawego do zaproponowania?Jedną z takich książek przy których śmiałam się czytając były "Piaski czasu"Sheldona-polecam.
Ja polecam książkę Doppler Erland Loe. Bardzo sympatyczna powieść współczesna, która aż tonie w oparach absurdu. Niemniej są tam też dość poważne rozważania na temat teraźniejszości.
Polecam "Klub Dumas" Perez-Reverte. Śmiechu jest tam trochę, odniesień do literatury mnogo, sensacja często i gęsto , no i tajemnica z Szatanem w tle na zasmażkę. Zaraz potem chce się sięgnąć do "Trzech muszkieterów" których obecnie czytam. Polecam!
Ja polecam książkę Marka Hłaski "Piękni dwudziestoletni" - to mała satyra na temat PRL-u i ogólnie socrealizmu. Bawi zarówno absurd życia w tamtych czasach, jak i dystans autora do siebie i świata
Według mnie każdy powinien przeczytać przepiękną książkę o miłości , uczuciach małego chłopca - Moje drzewko pomarańczowe. Książka bezcenna , po przeczytaniu jej ( wypożyczonej z biblioteki ) postanowiłam kupić swój egzemplarz.
To książka dla osób w każdym wieku - dla 13 letnich dzieci , 30 letnich mam i 60 letnich babci...
w pełni popieram :)
od siebie dodam jeszcze serię "Świat dysku" T. Pratchetta (jeśli lubisz fantastykę), "Jestem kotem" Natsume Sōseki oraz Umberta Eco "Baudolino".
Według mnie każdą książkę warto przeczytać.Każdy ma swój gust czytelniczy i ma inne zdanie co do tego pytania.Jedni lubią kryminały,inni fantasy a jeszcze inni lekkie czytadełka.Ale...jest tyle pięknych książek,które warto przeczytać,że to pytanie jest aż śmieszne.Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie .
O siebie dodam serię Glena Cooka: "Prywatny detektyw Garrett" chichot gwarantowany... a w kategorii rodzimego śmiechu "Lesio" i "Dzikie Białko" Chmielewskiej
A ja chcę od jakiegoś czasu wziąć się za książki Pratchetta i chciałam zapytać osoby, które znają jego książki, która będzie najlepsza na początek ? Chodzi mi o to, że nie chcę trafić np. na jakąś słabszą (o ile autor takie w ogóle ma) i się zniechęcić niepotrzebnie.
Polecam zabrać się na początek za Świat Dysku, który radzę czytać seriami. Osobiście polecam cykl o Wiedźmach (pierwsza książka to Równoumagicznienie ale można zacząć od Trzech wiedźm - moja ulubiona) i o Straży (pierwsza to Straż! Straż!). Co do słabszych pozycji tego autora - nie wydaje mi się żaby takie istniały ;)
Jeśli już mowa o fantasy to polecam trzy wielkie antologie z serii Legendy wydawnictwa "Rebis". Najnowsza to "Czarnoksiężnicy". Absolutne musisz mieć fana tej literatury.