Jadłonomia po polsku

Marta Dymek
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów
Jadłonomia po polsku
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów

Opis

Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników.
Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków.
Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.

W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.

Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.

A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Data wydania: 2020-06-03
ISBN: 978-83-66335-87-5, 9788366335875
Wydawnictwo: Marginesy
Stron: 280
dodana przez: katapika
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Marta Dymek Marta Dymek
Urodzona 3 lipca 1990 roku w Polsce (Wrocław)
Marta Dymek – polska kucharka, autorka książek kulinarnych i bloga „Jadłonomia” oraz aktywistka na rzecz weganizmu. Publicystyka i kulturoznawczyni.

Pozostałe książki:

Jadłonomia po polsku Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan Nowa Jadłonomia Pismo. Magazyn opinii, nr 6 (30) / maj 2020
Wszystkie książki Marta Dymek

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Jadłonomia po polsku aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@AgataGrabowska
2020-11-27
Przeczytane

Niestety w tej książce nie znalazłam ani jednego przepisu, który by mnie zainteresował. Jak dla mnie strata czasu. Gust jest kwestią subiektywną dlatego może komuś się spodoba. Tytuł jest bardzo mylący ponieważ to nie jest kuchnia polska a wegańska. Nie znalazłam ani jednego przepisu mięsnego, a wszystkie przepisy miały tylko mleka roślinne, tofu i ciecierzyce. Tytuł zupełnie nie pasują do tego, co ta książka ma do zaoferowania.

× 3 | link |
@krysztyna
@krysztyna
2021-12-21
8 /10
Przeczytane Książki kucharskie

Świetna książka kucharska! Nie tylko dla wegan! Jak wskazuje tytuł, autorka skupiła się na takich przepisach, w których główną rolę grają ogólnodostępne w naszym kraju produkty. Potrawy nawiązują do polskiej tradycji z lekkimi modyfikacjami tam, gdzie jest to potrzebne do dostosowania ich do wymagań wegańskich. Jadłonomia po polsku to zbiór tworów kulinarnych w większości prostych do wykonania, niewymagających specjalistycznego sprzętu (blender zaczął być chyba standardem w każdym polskim domu) i szukania wyspecjalizowanych składników dań. Osoby jedzące produkty pochodzenia zwierzęcego odnajdą tutaj wiele przepisów dla siebie - może tak dla odmiany zrobić kotlet z kalafiora zamiast schabowego i wypełnić kołduny soczewicą zamiast mięsa?

| link |
JU
@Justyna_6
2023-11-26
8 /10
Przeczytane
@MLB
2021-06-22
7 /10
Przeczytane Papier
@Galene
2021-01-17
7 /10
Przeczytane
@welnianemarzenia
@welnianemarzenia
2021-01-13
10 /10
Przeczytane Mam na swojej półce

Cytaty z książki

O nie! Książka Jadłonomia po polsku. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl