Między wódką a zakąską

Aleksander Baron, Łukasz Klesyk
3 /10
Ocena 3 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Między wódką a zakąską
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
3 /10
Ocena 3 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Ta książka wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany. Aleksander Baron – szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki Kiszonki i fermentacje. Łukasz Klesyk – dziennikarz kulinarny i alkoholowy, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. do magazynów „Wino” i „Whisky”. Wódka jest naszym alkoholem narodowym. Ale, gdy chcemy o niej opowiedzieć, okazuje się, że wiemy tak niewiele. Smak, nuty zapachowe, temperatura, gatunki? Baron i Klesyk spieszą na ratunek.Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu „Usta” Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby zrobić to lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku?Gieno Mientkiewicz, promotor naturalnych smaków
Data wydania: 2017-12-07
ISBN: 978-83-8103-107-3, 9788381031073
Wydawnictwo: Pascal
Stron: 320

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Między wódką a zakąską nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2020-04-25
3 /10
Przeczytane Posiadam A.D. 2020 Kulinaria

Odradzam stanowczo. Chyba że ktoś wyczuwa - jak autorzy - w zwykłej wódzie aromaty kogla-mogla (z samych żółtek!), wiśnie zgniecione na ściętym przed chwilą dębie, ziemniaczane kwiaty i liście, kakao na mleku z pianką czy sklep sportowy z PRLu. Chapeau bas. Mnie na szczęście natura pożałowała tak wykształconego nosa czy podniebienia. Może to i lepiej.
Jako zakąski rzeczy, których przeciętny człowiek nigdy na swoim talerzu nie ujrzy. Albo banał w postaci malin z pieprzem, albo kiełbasa (oczywiście produkcji domowej kolegi), której składu nie poznamy - ważne aby ją łamać a nie kroić.
Jedyny plus i to spory to zdjęcia. I za to - aż - trzy gwiazdki.

× 3 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Między wódką a zakąską. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl