Kelner w Paryżu

Edward Chisholm
7.6 /10
Ocena 7.6 na 10 możliwych
Na podstawie 10 ocen kanapowiczów
Kelner w Paryżu
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.6 /10
Ocena 7.6 na 10 możliwych
Na podstawie 10 ocen kanapowiczów

Opis

„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.

Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.

„Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.

Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.

Wydanie 1 - Wyd. Otwarte
Tytuł oryginalny: A Waiter in Paris
Data wydania: 2024-03-27
ISBN: 978-83-8135-370-0, 9788381353700
Wydawnictwo: Otwarte
Kategoria: Literatura faktu
Stron: 440
dodana przez: Vernau

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Nieznane oblicze Paryża- Kelner w Paryżu

WYBÓR REDAKCJI
28.04.2024

Z czym Wam się kojarzy Paryż? Z wyrafinowaną stolicą mody? Z miastem miłości? Kolebką artystyczną? Miejscem pełnym muzeów, pamiątek po dawnych czasach i takim, w którym można jeszcze oddychać przeszłością? A może jest on dla Was miastem wykwintnych restauracji, gdzie można świetnie zjeść i poznać niezwykłe smaki francuskiej kuchni? Dla mnie Par... Recenzja książki Kelner w Paryżu

@gabi_feliksik@gabi_feliksik × 3

Kelner w Paryżu

WYBÓR REDAKCJI
29.04.2024

Francuska kuchnia kojarzy się ze splendorem, niebanalnymi smakami, najwyższą jakością i elegancją. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jednak, jaki jest prawdziwy koszt takiego efektu? Ile ogniw ma tajemniczy dla zwykłego konsumenta łańcuch i kto stanowi jego ostatnie ogniwo? Edward Chisholm studiował w Anglii. Kryzys ekonomiczny przygnał go jedna... Recenzja książki Kelner w Paryżu

Kelner w Paryżu

9.04.2024

Edward Chisholm "Kelner w Paryżu", Co ukrywa stolica smaku?, przełożył Jakub Jedliński, Najlepszą rekomendacją dobrej kuchni są liczne, nieustannie pozajmowane stoliki w restauracji. I rozchodzące się pocztą pantoflową informacje na jej temat. Dlatego nierzadko mówi się, że gdzie jedzeniem delektuje się wielu "lokalsów", tam warto wejść na obiad ... Recenzja książki Kelner w Paryżu

Za kulisami paryskich restauracji

28.03.2024

„Kelner w Paryżu” to nie tylko opowieść o pracy za kulisami paryskich restauracji, ale także głębokie spojrzenie na ludzką determinację w obliczu trudności oraz refleksja nad społecznymi nierównościami i wyzwaniami, z którymi zmaga się wielu pracowników. Edward Chisholm, Anglik z ambicjami pisarskimi, opowiada swoją historię jako pikolaka – asyste... Recenzja książki Kelner w Paryżu

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Gosia
2024-05-08
10 /10

„Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku” Edward Chisholm to niezwykle poruszający reporaż, który odkrywa przed nami kulisy życia na emigracji. Jakże łatwo ludzie oceniają: ale im się powodzi, Ci to mają pieniądze…. Nikt nigdy nie zastanowi się ile to kosztuje pracy, gdy ludzie z dala od domu i bliskich, w pocie czoła, każdą swoją wolną chwilę poświęcają na ciężką pracę, a i to nie zawsze gwarantuje możliwość godnego zarobku…

Chrisholm wyruszył z Anglii do Francji za ukochaną, w nadziei spełnienia się, jako pisarza i rozwinięcia skrzydeł. Niestety życie radyklanie weryfikuje jego plany. Mężczyzna zostaje zatrudniony jako pikolak, czyli pomocnik kelnera. To właśnie tam odkrywa prawdziwe realia życia na emigracji. Dowiaduje się jak w rzeczywistości wygląda życie od kuchni w takowej restauracji, którą wszyscy postrzegają jako mlekiem i miodem płynącą! Przekonuje się o uprzedzeniach rasowych, klasowych, czy wykorzystywaniu pracowników bez granic.

Jest to niezwykle poruszający reportaż, który otwiera czytelnikowi oczy, a przy tym bardzo przyjemny do czytania. Autor zaintrygował, zaciekawił i myślę, że również zaskoczył czytelników. Dla mnie to niezwykle wartościowa książka, którą powinien przeczytać każdy, który marzy o dużych i łatwych pieniądzach zarabianych za granicą!

Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki bardzo dziękuję wydawnictwu.

× 2 | link |
@maitiri_books_2
2024-03-28
7 /10
Przeczytane

"Kelner w Paryżu" to reportaż, który przenosi czytelnika w głąb paryskiego podziemia gastronomicznego, odkrywając świat pracy w restauracjach w stolicy Francji. To ciekawa i pouczająca lektura, która skłania do refleksji nad wartością pracy i szacunkiem dla każdego pracownika. Autor przypomina nam, że za fasadą eleganckich restauracji kryje się świat ciężkiej pracy i walki o godność. To historia o determinacji, wytrwałości i szukaniu swojego miejsca w świecie, która z pewnością pozostawi ślad w pamięci czytelnika.

× 1 | link |
@bookieciarnia
2024-04-30
Przeczytane

"Gdy piszę te słowa, cisza spowija Paryż."

Tak zaczyna swoją debiutancką opowieść Ewdard Chishom, w której stara się przekazać historię ludzi pracujących po drugiej stronie wahadłowych drzwi, oznaczonych tabliczką PRIVE.
"Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku" autorstwa Edwarda Chishona i pod skrzydłami Wydawnictwa Otwartego, pokazuje nam czytelnikom, tę drugą, mniej znaną twarz Paryż


Jak podpowiada notka od wydawcy:
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej...

| link |
@Radosna
2024-04-07
6 /10
Przeczytane

Autor swoją książkę podzielił na siedem części, W których przede wszystkim skupił się na wspomnieniach i doświadczeniach z pracy pikolaka, z aspiracjami do awansu na kelnera. Nie zabrakło również fragmentów poświęconych wyzwaniom, które na niego czekały, jako imigranta - europejczyka. W krótkich notatkach przed poszczególnymi rozdział zawarł nieoczywiste informacje o Paryżu. Chisholm wprowadził czytelników do zaplecza restauracji. Zdradził podziały ról, hierarchię oraz praktyki panujące w kuchni i na sali. W całej książce zabrakło mi tylko głębszego wygryzienia w poza turystyczną tkankę miasta. Cieszę się, że pod koniec książki ,,Kelner w Paryżu. Co skrywa stolica smaku"? wybrzmiało, że autor nigdy nie był w takiej sytuacji, jak spotkani przez niego ludzie. Dla niego był to tylko epizod w życiu...


Książkę ,,Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" Edwarda Chisholma czyta się rewelacyjne, ale finalnie to przygnębiająca lektura. Wielu marzy o wyjeździe do innego kraju w nadziei na lepsze życie lub by coś komuś, lub sobie udowodnić. Chisholm nie romantyzuje emigracji, wręcz ją z tego obdziera i pozostawia słodko -gorzki obraz. Z pozoru prozaicznego tematu autorów udało się stworzyć ciekawą książkę o wyzysku i nierównościach.

| link |
@Kurtho
2024-04-30
5 /10
Przeczytane
@ladybird_czyta
2024-04-29
7 /10
Przeczytane
@gabi_feliksik
@gabi_feliksik
2024-04-28
8 /10
TO
@Tolpynia
2024-04-25
8 /10
Przeczytane
WK
@w_ksiazkowym_zaciszu
2024-04-25
8 /10
@burgundowezycie
2024-04-24
9 /10
@toptangram
2024-04-09
8 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

Jak zwykle wszystko jest łatwiejsze, niż myślenie o własnej przyszłości.
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl