Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Stefano Liberti
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej. Stefano Liberti – nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim).  
Data wydania: 2019-05-15
ISBN: 978-83-268-2836-2, 9788326828362
Wydawnictwo: Agora
Kategoria: Literatura faktu
Stron: 320
dodana przez: kazal_ka

Autor

Stefano Liberti Stefano Liberti
Urodzony 6 września 1974 roku we Włoszech (Rzym)
Stefano Liberti jest dziennikarzem prasowym i telewizyjnym. W 2004 roku wraz z Tizianą Barrucci opublikował cykl reportaży Lo Stivale meticcio. L’immigrazione in Italia oggi (Wielorasowy półwysep. Imigracja w dzisiejszych Włoszech). W 2007 roku otrzy...

Pozostałe książki:

Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę Na południe od Lampedusy. Podróże rozpaczy
Wszystkie książki Stefano Liberti

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Męczące jedzenie

13.11.2020

Co trzeba zrobić, żeby być bogatym? Może trzeba założyć hotelowe imperium? A może rozpocząć oszałamiającą karierę w mediach społecznościowych? A może wystarczy otworzyć lodówkę i sprawdzić, czy tam nie lezą pieniądze. I nie, wcale nie chodzi mi o światło. W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o kryzysie klimatycznym. Gdzie nie spojrzymy, to słys... Recenzja książki Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Zaczytane_koty
2020-11-13
4 /10
Przeczytane
@ryszpak
2019-12-01
6 /10
Przeczytane E-booki Posiadam Eseje, publicystyka Zdrowie

Cytaty z książki

O nie! Książka Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl