W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur.

Tadeusz Stegner
W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur.
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

W historiografii polskiej dominowały przez długie lata spraw polityczne. Koncentrowano się na powstaniach, walkach narodowych i społecznych, a codzienność spychano na dalszy plan. Należy jednak pamiętać, że w działalności politycznej uczestniczyła tylko niewielka cześć społeczeństwa, a więc była to w zasadzie historia elit. Natomiast jedli, spali, ubierali się, kochali, umierali wszyscy. I jednemu z tych aspektów, mianowicie obyczajowości związanej z jedzeniem, kuchni na przestrzeni XVI1I-XX wieku, poświęcony jest niniejszy zbiór studiów. Bardzo często odpowiedź na pytanie, o to kto gdzie siedział przy stole, lepiej oddaje kwestię stratyfikacji społecznej, niż manifesty partii politycznych.
Data wydania: 2003
ISBN: 978-83-393-5609-8, 9788339356098
Wydawnictwo: Arche s.c.

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur. nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur.. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl