Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Poezja tak, ale w umiarze

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To powieść młodzieżowa. Tak pomyślałem po przeczytaniu kilkudziesięciu stron „Czerwonego płomienia Sebastiana”. Kolejna powieść o pierwszej miłości. O błędach i uniesieniach młodości. Iga, maturzystka, dziewczyna pełna marzeń, poznaje niewiele starszego chłopaka. Idealna to miłość, wprost z poezji lub harlequinów. Tak pomyślałem przeczytawszy nas... {} Recenzja książki Czerwony Płomień Sebastiana

@adam_miks@adam_miks {}× 5

Opowiem Ci córeczko...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Recenzja premierowa Czas tak szybko biegnie, dopiero był Nowy Rok, a dziś już mamy maj i za chwilę będziemy świętować Dzień Matki. Jest to na tyle ważne święto, że obchodzi się je w niemal każdym zakątku świata. Może przybierać różnorodne formy, obchodzone jest w różnych datach, ale najczęściej jest ruchome i przypada na drugą niedzielę maja. U na... {} Recenzja książki Teraz cię rozumiem, mamo!

Krwiożercze bestie i obdarzone magią nastolatki.

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Mroczna wiedza. Scholomance. Lekcja pierwsza” to pierwszy tom nowego cyklu Naomi Novik, amerykańskiej pisarki polskiego pochodzenia (jej matka jest Polką). Autorka znana jest w naszym kraju przede wszystkim z dziewięciotomowej serii Temeraire, alternatywnej historii wojen napoleońskich, w świecie, w którym oprócz ludzi walczą także inteligentne s... {} Recenzja książki Mroczna wiedza

O tragedii, miłości i książkach

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książek o II wojnie światowej powstały już tysiące. Część skupia się na historycznym aspekcie wojny, inne na politycznym lub militarnym, ale najbardziej przemawiają do mnie te obyczajowe, opowiadające o zwykłych ludziach, których bezpieczny, uporządkowany świat nagle się wali, a każdy nowy dzień staje się walką o przetrwanie. Mario Escobar - hiszp... {} Recenzja książki Bibliotekarka z Saint-Malo

Opowieść o bohaterach drugiego planu

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli ktoś, sięgając po książkę "Sendlerowa. W ukryciu" spodziewa się, że będzie miał do czynienia z opowieścią o życiu Ireny Sendlerowej może czuć się odrobinę zawiedziony, bo książka Anny Bikont chociaż wiele mówi o tytułowej bohaterce jeszcze więcej mówi o tych co zawsze byli gdzieś na drugim planie: innych społecznikach zaangażowanych w rat... {} Recenzja książki Sendlerowa. W ukryciu

@nika.mail@nika.mail {}× 7

Odeszło

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Czy choć przez krótki moment zastanawialiście się, jak wyglądałaby książka o Waszym życiu? Które wydarzenia musiałyby być w niej zawarte? Jaką narracją zostałaby napisana? Czy wystąpilibyście w niej pod własnym imieniem? Po lekturze „Odeszło, zostało" pytania te narodziły się w mojej głowie. Książka ta bowiem jest inspirowana życiem autorki i ... {} Recenzja książki Odeszło, zostało

@mewaczyta@mewaczyta {}× 3

Powrót do dzieciństwa...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie jest baśnią, a my jej bohaterami, co chcą żyć długo i szczęśliwie. - Gena Showalter - Podążając za Wikipedią, baśń to jeden z fantastycznych gatunków epickich, zazwyczaj niewielkich rozmiarów, przynależy do folkloru. Trzymając w ręku "Baśnie czterech królestw", z kolorową i przyjemną dla oka okładką, zastanawiałam się co znajdę w środku. A... {} Recenzja książki Baśnie czterech królestw

@Paulka@Paulka {}× 1

"Im większy wkoło mrok, tym jaśniejszym świeci blaskiem" - Świat bez świtu

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat spowija mrok. Bogowie, których zadaniem było utrzymywanie porządku odeszli i zabrali ze sobą tylko bohaterów, królów i wierne sługi. A co z resztą? Niewolnicy, żebracy i bandyci zostawieni na pastwę losu muszą sobie jakoś poradzić. Po wielu latach decydują się jednak na nowo zwrócić na siebie uwagę bogów. Mają nadzieję, że powrócą oni i zabi... {} Recenzja książki Świat bez świtu

Zamieszki na ulicach i w umysłach

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tochi Onyebuchi w swojej książce skupił się na przedstawieniu historii czarnoskórego rodzeństwa - Elli i Keva. Dziewczyna posiada niezwykły dar, Kev natomiast, urodził się w chwili zamieszek, które istotnie miały miejsce w Los Angeles w roku 1992. Z tego powodu nazywany jest on ,,Riot Baby". To moje pierwsze spotkanie z autorem, sięgając po ksi... {} Recenzja książki Riot Baby

Nauka o futbolu

{} WYBÓR REDAKCJI
5.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo ciekawa i na czasie książka przynosząca systematyczne, oparte na danych statystycznych i teoriach ekonomicznych podejście do futbolu. W tej dyscyplinie mamy już bowiem czasy 'big data' (fatalnie przetłumaczonych jako 'wielkie liczby') czyli wielkie ilości danych, które zaczyna się poddawać systematycznej analizie i wyciągać wnioski. Kończą ... {} Recenzja książki Futbonomia

@almos.s@almos.s {}× 14

Recenzja książki "Światło, którego nie widać"

{} WYBÓR REDAKCJI
5.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mieszkająca w Paryżu Marie-Laure traci wzrok w skutek choroby. Kilka lat po tym wydarzeniu- w 1940 roku- dwunastoletnia dziewczynka ucieka wraz z ojcem do jej stryjecznego dziadka, do Saint-Malo. Tam- mimo ślepoty- Marie-Laure stara się poznać świat, zrozumieć oraz przetrwać wojnę- co nie jest takie łatwe, gdy za najprostszy błąd można być rozstrz... {} Recenzja książki Światło, którego nie widać

@Rudzik_Czyta@Rudzik_Czyta {}× 5

Komunikacja - ważna rzecz

{} WYBÓR REDAKCJI
5.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wbrew pozorom umiejętność słuchania, wcale niej jest czymś łatwym. Ile razy podczas rozmowy z kimś, zdarzyło się nam pogrążyć we własnych myślach i przez to źle zrozumieliśmy naszego rozmówcę lub musieliśmy z zakłopotanie poprosić, żeby powtórzył wygłoszoną kwestię. Brzmi znajomo? Przypuszczam, że każdy kiedyś tego doświadczył. Nie ma co się oszuk... {} Recenzja książki Słuchaj! Sztuka skutecznej komunikacji

Martwy ptak

{} WYBÓR REDAKCJI
5.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Martwy ptak” przyciąga okładką, ciekawi opisem, prologiem zniesmacza, a dalszym rozwojem wydarzeń… no właśnie, czy całość była tak dobra jak wszyscy ją zachwalali? Historię poznajemy z trzech perspektyw. Mamy samo śledztwo, prowadzone przez komisarza Kyrcza i panią podkomisarz Szolc. I oni cały czas coś robią, czegoś szukają, ale idzie im to o... {} Recenzja książki Martwy Ptak

@justus228@justus228 {}× 3

Granatowy 44

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Grzegorz Kalinowski "Granatowy 44", Czy można pokazać Powstanie Warszawskie, a także poprzedzające je trudne czasy II wojny światowej w sposób kryminalno-sensacyjny? Misternie wpleść w akcję liczne szczegóły związane z powstaniem, tak aby czytelnik poczuł się zachęcony do sięgnięcia po liczne historyczne opracowania dotyczące tego okresu? Porus... {} Recenzja książki Granatowy 44

UR
@toptangram
{}× 3

Dziennik spod ręki mistrza

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Krzysztof Varga jest dla mnie postacią kultową, do której miłością zapałałam jeszcze na studiach. Wtedy to, zaczytywałam się namiętnie w tekstach Vargi i podziwiałam z jaką swobodą i łatwością przychodzi mu pisanie tekstów wybitnych i jednakowoż celnych. Już wtedy przekonałam się, że choć twórczość Krzysztofa Vargi nacechowana jest wysublimowanym... {} Recenzja książki Dziennik hipopotama

Tylko mapy brak…

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybierając książkę pani Magdaleny Kubasiewicz miałam wizję kolejnej lektury przywołującej fascynujący świat syren. Okładka utwierdza w przekonaniu, że wyruszymy w morskie odmęty by lepiej je poznać. Nic bardziej mylnego! To książka nietypowa, wymykająca się schematom i klasyfikacji. Z jednej strony mamy tu przykład zgrabnego urban fantasy. W Si... {} Recenzja książki Wszystko pochłonie morze

@ania_gt@ania_gt {}× 6

"Kronika czarownic. Pokolenia widzących" Andrzej F. Paczkowski - opinia

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W sadze o Ludziach Lodu zakochałam się jako nastolatka i miłość tę zawdzięczam Babci, z którą namiętnie czytałyśmy kolejne tomy, a potem wymieniałyśmy się uwagami. Wiecie, że już wtedy uczyłam się nie spojlerować ;) ? Kiedy zobaczyłam w zapowiedziach Wydawnictwa WasPos "Kronikę czarownic. Pokolenia widzących" Andrzeja F. Paczkowskiego nie mogłam, ... {} Recenzja książki Kronika czarownic. Pokolenia widzących

"Dzienniki 1956-1958 i 1970" Agnieszki Osieckiej - intymne spotkanie z artystką

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Obrzydzenie jak po chorobie. Dlaczego rano wszystko wygląda tak zupełnie inaczej niż w nocy? Nie rozumie się własnych łez, wstydzi się własnych postanowień, nie pojmuje się, jak tamte wypadki mogły wydawać się wielkimi wypadkami. Jak inny człowiek". [s. 111] Kolejny wydany tom "Dzienników" Osieckiej celowo zostawiłam sobie na maj. Nie liczę ... {} Recenzja książki Dzienniki 1956-1958

@Orestea@Orestea {}× 6

Kobiety mają prawo cieszyć się swoją seksualnością!

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest taka prawidłowość, że coś zaczyna istnieć w świadomości społecznej i staje się przedmiotem refleksji dopiero wtedy, kiedy to nazwiemy i zdefiniujemy. W przypadku slut-shamingu mamy do czynienia ze zjawiskiem starym jak świat, a jednak samo pojęcie jest nowe. Przyznaję, że ja też go nie znałam, dopóki nie sięgnęłam po książkę „Dziwki, zdziry, ... {} Recenzja książki Dziwki, zdziry, szmaty

Nie patrz lękom w oczy

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja "Nie otwieraj oczu" rozgrywa się głównie w domu, choć treść nie oscyluje wokół "dziania się", a oddziaływania na czytelnika poprzez budowane napięcie wywołane przez podejrzliwość bohaterów względem siebie albo za sprawą przymusu chwilowego opuszczania domu, gdzie poza murami czai się niewytłumaczalne. To co zagraża nie może być zobaczone, a ... {} Recenzja książki Nie otwieraj oczu

@Asamitt@Asamitt {}× 9

Ile brudów może pomieścić prowincjonalne miasteczko?

{} WYBÓR REDAKCJI
3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chętnie sięgam po debiuty, szczególnie polskich autorów, którym bardzo kibicuję. Zazwyczaj te pierwsze spotkania z nowym autorem mają decydujący wpływ na przebieg dalszej znajomości. W ten sposób poszerzyłam grono swoich ulubionych pisarzy, których twórczość do dziś robi na mnie wrażenie i których książki biorę w ciemno. Są jednak takie debiuty... {} Recenzja książki Trzydziestka

@anettaros.74@anettaros.74 {}× 1

Sardonicznie o wszystkim i o niczym.

{} WYBÓR REDAKCJI
3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Sąd Ostateczny" przykuł moją uwagę informacją o tym, że akcja książki skupia się wokół tryptyku Hansa Memlinga z gdańskiego Kościoła Mariackiego. Niestety, M. Bujko nadając w swojej książce rangę bohatera wspomnianemu arcydziełu malarstwa europejskiego, oddał w ręce czytelnika dość marne "dzieło" własne, którego treść stanowi miszmasz traktat... {} Recenzja książki Sąd Ostateczny

@aleksiunka@aleksiunka {}× 12

Fotografka

{} WYBÓR REDAKCJI
3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Helena Janeczek "Fotografka", "Jeśli twoje zdjęcia nie są dostatecznie dobre, to znaczy, że nie jesteś dostatecznie blisko". Fotograf chciałby być zapamiętany poprzez swoje zdjęcia. Niektóre z nich wymagają jednak szczególnej odwagi, dużej śmiałości oraz ryzykowania własnym życiem. Takimi zdjęciami są fotografie wojenne, obrazujące nie tylko pr... {} Recenzja książki Fotografka

UR
@toptangram
{}× 3

,,Jak mogłoby wyglądać przeciwieństwo niesprawiedliwości?''

{} WYBÓR REDAKCJI
1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To pytanie autor zadaje w swoich podziękowaniach. I ja odpowiadam – na pewno nie tak. Na samym początku pragnę zaznaczyć, że jestem przeciwna wszelkim przejawom rasizmu. To, jaki ktoś ma kolor skóry, albo skąd pochodzi, jakim językiem się posługuje i czy mówi łamanym polskim albo angielskim nie może stanowić podstawy do tego, żeby taką osobę wy... {} Recenzja książki Riot Baby

@Chassefierre@Chassefierre {}× 23

Kłębowisko żmij, czyżby ?

{} WYBÓR REDAKCJI
1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Nieszczęście zdarło z nas maski i nie poznawaliśmy się wzajemnie'' Znacie takie powiedzenie, że ''każdy sądzi według siebie'' ? To właśnie zdanie nie opuszczało moich myśli przez cały czas czytania tej książki. Opowieść tę, jako narrator, snuje pewien starzec po sześćdziesiątce poważnie chory na serce. Opowiada ją w formie pisanego przez siebie... {} Recenzja książki Kłębowisko żmij

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe