Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję
Recenzje książek:

"Pokój motyli"

WYBÓR REDAKCJI
25.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Siedemdziesięcioletnia Posy Montague mieszka sama w rodzinnym Domu Admirała. Wiąże z tym miejscem najlepsze wspomnienia z okresu swojego dzieciństwa. Najbardziej zapamiętała z tamtych lat łapanie motyli wspólnie z ojcem. To on rozbudził w niej miłość do przyrody. Po wielu latach Posy nadal pielęgnuje swój ogród, który jest jej dumą. Niestety przyj... {} Recenzja książki Pokój motyli

Myślisz, że miś miał jakiś motyw.

WYBÓR REDAKCJI
24.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zmęczona życiem doktorantka z Krakowa, celem zażycia odpoczynku od miejskiego zgiełku, wybiera się w odwiedziny do dawno niewidzianej rodziny w Murzasichle (taka wioska turystyczna w górach, nie wiem czy dobrze odmieniłem) i podczas jednej z górskich wycieczek odnajduje na szlaku trupa lekko podgryzionego przez głodnego tatrzańskiego misia. Czy mi... {} Recenzja książki Śleboda

Taniec był, pasji brakło.

WYBÓR REDAKCJI
24.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cztery bohaterki po 30-stce, diametralnie różniące się potrzebami, jak i charakterami, co stanowczo zostało podkreślone w treści trochę na zasadzie listy wad i zalet. Każda inna, na innym etapie w życiu, jednak razem potrafią stworzyć wspólny wspierający się front. Najmniej podoba mi się tu prezentacja Carmen i obraz jej wyidealizowanego małżeńst... {} Recenzja książki Pasja budzi się nocą

"Siedmiu mężów Evelyn Hugo"- Taylor Jenkins Reid

WYBÓR REDAKCJI
24.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po bardzo słabej książce Michelle McNamara, dotyczące poszukiwań seryjnego mordercy w USA, przyszedł czas na coś lekkiego i przyjemnego. "Siedmiu mężów Evelyn Hugo" Taylor Jenkins Reid nie tylko zachwyciła mnie swoją okładką, ale i mocno intrygującą fabułą. @Obrazek Piękna i utalentowana Evelyn Hugo ma za sobą spory bagaż dośw... {} Recenzja książki Siedmiu mężów Evelyn Hugo

akcja, sensacja, przygoda

WYBÓR REDAKCJI
24.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ryzykant” to rzecz z gatunku lekkich powieści awanturniczych i historii typu „od pucybuta do milionera”. Oto młody, przystojny, odważny i bardzo przedsiębiorczy Stan, w szybkim czasie wyrasta na jednego z najbardziej liczących się handlarzy szmaragdami. Aby te szmaragdy pozyskać musi zmierzyć się z wieloma niebezpieczeństwami. Stan skupuje je... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

@artfinity @artfinity

Ta trzecia

WYBÓR REDAKCJI
24.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Thriller psychologiczny to gatunek, który wybieram chętnie, ale zazwyczaj sięgam po jego przedstawicieli spoza naszego polskiego podwórka. Propozycja od GW Foksal zrecenzowania rodzimego autora, bardzo mnie ucieszyła. Nie znając innych książek Bartosza Szczygielskiego nie wiedziałam kompletnie czego mogę się spodziewać po "Kroku trzecim", ale opis... {} Recenzja książki Krok trzeci

Kobieta o kobietach albo: Feministki do Meksyku

WYBÓR REDAKCJI
23.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zamiast wstępu: Nie jest moim zamiarem naigrawać się w jakikolwiek sposób z osób walczących o równe traktowanie i prawa kobiet. Jednakże po lekturze "No pasa nada" uważam, że meksykańskie kobiety potrzebują Was bardziej. Dlaczego? O tym poniżej. Kiedy zaczynałam czytać „No pasa nada” myślałam: Ale co chodzi? Przecież tak jest wszędzie. Kobiety są... {} Recenzja książki No pasa nada! Nic się nie dzieje

Czy to "Ludzie ludziom zgotowali ten los"?

WYBÓR REDAKCJI
23.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zbliża się kolejna rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz z rąk nazistowskiego okupanta. 27 stycznia 1945 roku na teren niedaleko Oświęcimia wkroczyła 60. armia Pierwszego Frontu Ukraińskiego... To co się wydarzyło nie tylko w tym obozie koncentracyjnym 75 lat temu, musi przetrwać w naszej pamięci. Naszej, a zdecydowanie w pamięci przyszłych pokoleń.... {} Recenzja książki Dzieciństwo w pasiakach

ODRUCH WYMIOTNY

WYBÓR REDAKCJI
23.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czego się spodziewałam po książce byłego redaktora naczelnego „Faktu”? Wyznania grzechów? Przyznania się do winy? Oczywiście, że nie. Nie posądzajcie mnie o taką naiwność. Łudziłam się jednak, że znajdę w niej przynajmniej homeopatyczną dawkę szczerości. Na szczęście autor już w pierwszych słowach pozbawił mnie złudzeń. „Nie będę się z nikim rozli... {} Recenzja książki Fakt. Tak było naprawdę. Seks, afery, polityka.

@Rudolfina @Rudolfina

ZŁOTE RADY DLA NIEMAŁEJ GROMADY

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powody, które pchnęły mnie po sięgnięcie tejże powieści mogą wydawać się wręcz karykaturalne. Nie jestem fanką kina. Ba! Rzadko pozwalam sobie na film, wolę „męczyć oczy” stronicami książek aniżeliby ekranem; jednak po obejrzeniu zapowiedzi ekranizacji powieści Louisy May Alcott, uparłam się na seans. Stosując zasadę: najpierw książka, potem film ... {} Recenzja książki Małe Kobietki/Dobre Żony

"Wybawiciel"- Jo Nesbo

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest szansa na przebaczenie dla kogoś, kto nie żałuje popełnionych błędów? A jeśli ten sam ktoś, nie czuje zupełnie nic, dlatego nie liczy się z konsekwencjami swoich czynów? Czy i dla niego "sprawiedliwość" jest bezstronna? @Obrazek "Wybawiciel" Jo Nesbo to kolejna część przygód komisarza Harry'ego Hole'a, który ma za zadanie... {} Recenzja książki Wybawiciel

CZARNE CHMURY

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co byście zrobili, gdyby przyjaciel dał wam do oceny swoją naprawdę źle napisaną powieść? Nie wystarczyłoby się wymigać mówiąc - pierwszy rozdział trochę się dłuży, albo - weź i wytnij parę scen z żoną, bo niepotrzebne. Można by tylko powiedzieć - wiesz, stary, tę książkę to właściwie trzeba by napisać od nowa. Żaden z długiej listy przyjaciół, kt... {} Recenzja książki Wada

@Rudolfina @Rudolfina

Coś dla fanów serialu

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Serial "Czarne lustro" to swoisty fenomen. Każdy odcinek to oddzielna opowieść. Opowieść o ludziach, rozwoju technologii i jej wpływu na nas. Historie obrzydzają, przerażają, zachwycają - jednym słowem nie dadzą Ci przejść obok siebie obojętnie. "Czarne lustro. Po drugiej stronie" prezentuje nam opowieść widzianą oczami twórców. W krótkich rozmo... {} Recenzja książki Czarne lustro. Po drugiej stronie

Osobliwe dzieci powracają.

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na Florydę do Jacoba wracają przyjaciele, a on sam w domu dziadka odkrywa tajemniczy pokój. Jacob musi wybrać, czy zostać w realnym świecie, bez przyjaciół czy jednak podążyć za marzeniami i tym, co robił jego dziadek w pętlach czasowych pomagając osobliwym dzieciom i ymbrynkom. Czwarty tom o osobliwych dzieciach miał się nie ukazać, więc zdziwi... {} Recenzja książki Mapa dni

Miś Staś i przyjaciele

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako mama przedszkolaków uważam, ze mam dość dobre rozeznanie w tym, co może podobać się dzieciakom w tym wieku. Z przyjemnością też sięgam po dziecięcą literaturę, by ją testować i prezentować swoim synkom. Tak trafił do mnie „Miś Staś i przyjaciele” Anety Lejwody-Zielińskiej, by dostarczyć mi kilku przemiłych chwil w swoim towarzystwie. Miś S... {} Recenzja książki Miś Staś i przyjaciele

"Profesor Feelgood"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cóż to była za porywająca historia! Autorka kolejny raz mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Przez całą opowieść towarzyszyły mi ogromne emocje. Pięknie to wyszło. Akcja toczy się szybko, nieustannie zaskakuje, intryguje i daje do myślenia. Wciągająca, przykuwająca uwagę fabuła, która krąży wokół relacji między Ashą a Jocobem – naszymi bohaterami. J... {} Recenzja książki Profesor Feelgood

Krzysztof Koziołek zaprasza w podróż do pięknego Krzeszowa

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Imię Pani" to kryminał w klimacie retro. Autor książki, Krzysztof Koziołek, jest mieszkańcem Dolnego Śląska, a dokładniej Nowej Soli. Dlatego też umiejscowienie akcji powieści w Krzeszowie, małej miejscowości, położonej kilka kilometrów od Kamiennej Góry i Lubawki czy Mieroszowa, nie dziwi. Miejsce to znane naprawdę nielicznym, bo kto słyszał o K... {} Recenzja książki Imię Pani

"Zaakceptuj rodzinę z całym bałaganem i wybierz własną drogę"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie takie rodziny, w których nagromadzenie nieszczęść jest szczególnie duże? Czasami wręcz wydaje się, że ciąży na nich jakaś klątwa, bo np. w podobnym wieku w wypadku ginie dziadek, potem ojciec , a następnie jego syn. O takich rzeczach pisze w swojej książce Anne Ancelin Schutzenberger, która jest psychologiem i psychoterapeutą, zajmującym si... {} Recenzja książki Psychogenealogia w praktyce

Czy Himalaje i powieść grozy to dobre połączenie?

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść związana z górami? I to z jednym z najwyższych szczytów świata, jakim jest Kanczendzondza, mierząca 8586 m n. p.m.? I w dodatku thriller z elementami horroru? Chyba nie mogło mi się przytrafić nic lepszego. To przecież dla mnie idealnie połączenie!!! Góry i thrillery - to co misie lubią najbardziej... Powieść angielskiej pisarki Michelle P... {} Recenzja książki Przepaść

Człowiek, który wynalazł internet. Biografia Paula Barana

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto wynalazł Internet? Zdania na ten temat są podzielone, choć autor właśnie Paula Barana tytułuje jego ojcem. Czy słusznie? To nieprawdopodobna historia imigranta, polskiego Żyda spod Białegostoku, który wraz z rodziną wyruszył do Ameryki. Wynalazcy, pasjonata, bez którego być może nie spotykalibyśmy się dziś chociażby na Facebooku, czy Instagr... {} Recenzja książki Człowiek, który wynalazł internet. Biografia Paula Barana

Kolory ognia

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Fene, stolicy Artanu, już od dawna nie gościło szczęście; ciężkie, bure chmury codziennie zasnuwają niebo, a ludzie zapomnieli, czym jest uśmiech i dobre samopoczucie. Dzieje się tak od czasu, gdy Czarnoksiężnik zamordował parę królewską, obsadzając na tronie wybranego przez siebie króla- dla mieszkańców zwykłego nieudacznika, nie potrafiącego n... {} Recenzja książki Kolory Ognia

Nieodgadniona

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nieodgadniona, to kontynuacja wybitnego thrillera psychologicznego, " Nieodnalezionej ", która zarówno dla mnie, jak i dla wielu innych czytelników pozostawiła za sobą ogromny niedosyt. 📚 Fabuła “ Nieodgadniona " pomimo tego, iż z pewnością jest nieco bardziej chaotyczna, to w dalszym ciągu pozostaje utrzymana na dobrym poziomie i sprawia, że... {} Recenzja książki Nieodgadniona

"Wyloguj swój mózg"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy uważasz, że jesteś człowiekiem uzależnionym od telefonu? Nie? A czy to nie Ty na dźwięk sms-a lub powiadomienia chwytasz od razu telefon w rękę, aby dowiedzieć się kto napisał? Czy to nie Ty sprawdzasz po dodaniu posta czy ktoś polubił go lub skomentował? Czy to nie Ty odpalasz co chwilę swoją pocztę, bo może akurat przyszła ważna wiadomość? C... {} Recenzja książki Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii

"Gigi Buffon.Numer. Autobiografia" - Gigi Buffon oraz Roberto Perrone

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dlaczego Buffon? Ponieważ jestem fanem futbolu i przepadam za Włochami. Poza tym intrygująca okładka z dominującą jedynką i połową twarzy piłkarza, a przede wszystkim, to że miałam do czynienia z autobiografią - zrobiły swoje. Uwielbiam ten rodzaj prozy. Niesie ze sobą taki ładunek autentyzmu, że nie ma dla mnie ciekawszej lektury. I tym razem ... {} Recenzja książki Gigi Buffon. Numer 1

"Obsesja zbrodni"- Michelle McNamara

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Prawdziwa historia najbardziej poszukiwanego seryjnego mordercy w USA". Taki opis, widniejący na przedniej okładce książki Michelle McNamara pt."Obsesja zbrodni", może zwiastować tylko jedno- mocne wrażenia i niezapomnianą fabułę. W związku z tym, czy jej zawartość będzie równie fascynująca, jak zapowiedź? @Obrazek Tajemnicy mężc... {} Recenzja książki Obsesja zbrodni. Prawdziwa historia najbardziej poszukiwanego seryjnego mordercy w USA

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

{}