Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Wojna wszystko zmienia

{} WYBÓR REDAKCJI
17.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ze niedowierzaniem odkryłam, że tak ciekawy cykl powieści jak „Trylogia petersburska” nie znalazł szerszego zainteresowania. Zastanawiałam się nad tym zjawiskiem i doszłam do wniosku, że Alla Alicja Chrzanowska bardziej jest znana z poradników ezoterycznych, publikacji opisujących sposoby wróżenia z kart tarota czy astrologicznych przepowiedni itp... {} Recenzja książki Petersburska trylogia. Pierwsze pokolenie

@Remma@Remma {}× 11

Groteskowa krytyka materializmu

{} WYBÓR REDAKCJI
17.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Och, panie Rosewater, jak to dobrze, że pan jest!" Krytyka materializmu za pomocą groteski Kurta Vonneguta? To musiało być dobre! Tym razem autor stworzył obraz Ameryki, gdzie pieniądze są najważniejszą wartością. Gdzie zapomina się o innych ludziach czy własnym sumieniu i intelekcie na rzecz kolejnych zer na koncie. Przepaść między bogatymi a b... {} Recenzja książki Niech pana Bóg błogosławi, panie Rosewater

@mewaczyta@mewaczyta {}× 9

Z wysokiego C - w bagienko. I to chyba... w pełni świadomie

{} WYBÓR REDAKCJI
16.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobra, więc czasem, ba, prawdę mówiąc nawet bardzo często w przypadku powieści kryminalnych i thrillerów, jest tak, że jakaś powieść zaczyna się nader mocnym uderzeniem, zaczyna się bardzo ostro, dobitnie, a niedługo później napięcie nam opada i zaczyna się książkowe bagienko :) Zaczyna się ta część tekstu, przez którą musimy się przebijać :) Ta w... {} Recenzja książki Martwy sad

BA
@Bartlox
{}× 12

Spiskowcy, okultyści, czy zwyczajni towarzyscy ludzie?

{} WYBÓR REDAKCJI
16.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Masoni. Architekci nowoczesnego świata" Johna Dickiego to książka, która pokazuje historię świata z perspektywy najbardziej tajemniczych wspólnot, jakie tworzyli wolnomularze. W publikacji szukałam odpowiedzi na pytanie, czym właściwie była i jest masoneria oraz jaką rolę odegrała w wydarzeniach historycznych. Ile prawdy jest we wszelkich teoriac... {} Recenzja książki Masoni. Architekci nowoczesnego świata

@LiterAnka@LiterAnka {}× 24

"Dług honorowy" Wojciech Chmielarz

{} WYBÓR REDAKCJI
15.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ojej. Zaczynam podejrzewać, że Wojciech Chmielarz zostanie moim ulubionym pisarzem z serii "Tak, ale...". Pierwsza część serii o Bezimiennym podobała mi się. Lee Childa i jego Jacka Reachera nie znałam, więc siła rzeczy nie widziałam nawiązań, wiedziałam, w jakich okolicznościach powieść powstawała, kupiłam konwencję w całości, więc nie przeszkad... {} Recenzja książki Dług honorowy

@S.anna@S.anna {}× 12

Wytrzymasz, Czytelniku?

{} WYBÓR REDAKCJI
15.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę „Wchodzi koń do baru" można albo polubić, albo uznać ją za nieatrakcyjną, przesadzoną w formie i wyrażonych w niej emocjach. Czytając Dawida Grosmana czułem się, jakbym siedział na widowni i oglądał ciekawy spektakl. Ale ciągle nerwowo przebierałem nogami. Bałem się, że zostanę wywołany na scenę, by stać się przez chwilę jednym z aktorów i... {} Recenzja książki Wchodzi koń do baru

Mała wielka książka

{} WYBÓR REDAKCJI
15.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawiam się, czy macie takich autorów, po których książki sięgacie w ciemno, wiedząc, że dostarczą Wam tego wszystkiego, czego od nich oczekujecie? Nie tylko dobrej rozrywki, ale również pięknego literackiego języka, nutki nostalgii, zastanowienia się nad sobą i życiem? Na mojej liście znajduje się kilku takich autorów, a Katarzyna Ryrych z... {} Recenzja książki Dziura w serze

@Nina@Nina {}× 21

Ostatni koń Scarlett O'Hary

{} WYBÓR REDAKCJI
14.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wykonało się. Przeczytałem w końcu sławne „Przeminęło z wiatrem”, dzięki kanapowiczom i wyzwaniu klasycznemu. Zakładam, że koniec końców skończyłoby się na filmie, którego nigdy nie obejrzałem, co wyszło na dobre, bo wtedy książki bym pewnie nie przeczytał. Trzeba w końcu przebrnąć przez 1119 stron... Jak widać po ocenie, książka mi się bardzo... {} Recenzja książki Przeminęło z wiatrem

@Johnson@Johnson {}× 43

Prowokacyjne istnienie

{} WYBÓR REDAKCJI
14.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,(...) podczas gdy baliśmy się ich, choć nie byliśmy skłonni się do tego przyznać, tamte dzieci zaczęły już nadawać wszystkiemu nowe nazwy.'' Trzydziestka dwójka pojawiła się nagle. Nikt nie wiedział skąd przyszła, nikt nie wiedział kiedy tak naprawdę się pojawiła. Nikt nie wiedział, gdzie te dzieci nocują, co jedzą. Nikt nie znał ich języka, n... {} Recenzja książki Świetlista republika

@Chassefierre@Chassefierre {}× 21

Wszyscy zasługujemy na szczęście

{} WYBÓR REDAKCJI
14.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnąłem do książki Keyesa zachęcony entuzjastycznymi opiniami znajomych moli książkowych i nie zawiodłem się. Podzielam zdanie poprzedników: to nie jest literatura sf ani moralitet, raczej wspaniała powieść humanistyczna. Opowiada Keyes historię Charliego Gordona, upośledzonego umysłowo 32-letniego mężczyzny pracującego w piekarni. Charlie sam ... {} Recenzja książki Kwiaty dla Algernona

@almos@almos {}× 26

Krytyka dominacji człowieka nad naturą

{} WYBÓR REDAKCJI
14.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Peter Camenzind to człowiek, który błądzi. Który całe życie szuka siebie i gubi się w świecie własnych uczuć. Ucieka w stronę natury, która przynosi mu chwilowe ukojenie, a potem wraca do społeczeństwa, w którym nie czuje się dobrze. Zakochuje się w pięknych kobietach, choć do podjęcia romantycznego działania w ich kierunku za każdym razem zwleka ... {} Recenzja książki Peter Camenzind

@mewaczyta@mewaczyta {}× 11

"Odważył się pan na wielką rzecz z myślą o swojej rodzinie" - historia o odwadze, miłości i ż...

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to udany debiut autorki, w którym porusza wiele trudnych i ważnych tematów, a także pisze o sprawach codziennych, które mogłyby się przytrafić każdemu z nas. Historia głównego bohatera - Pana Stanisława jest bardzo poruszająca. Poznajemy go około roku po śmierci ukochanej żony - Teresy. Kobieta wraz z niedoszłą synową zginęły w wypadku sa... {} Recenzja książki Po każdej burzy świeci słońce

@viki_zm@viki_zm {}× 14

Zło zatacza krąg

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zło zatacza krąg". Tytułowy dom obok jest niemalże częścią życia każdego z nas. To właśnie bowiem obok dzieją się ludzkie dramaty, obok sprawiedliwość walczy z nieprawością, a śmierć naznacza miejsca niezmywalną farbą wieczności. Zapewniam, że po lekturze tej książki z zupełnie innej perspektywy spojrzycie na sąsiadów mieszkających obok was,... {} Recenzja książki Dom obok

@awiola@awiola {}× 8

Ocalić od zapomnienia

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Okres II wojny światowej jest nieustającą inspiracją dla pisarzy, którzy w swoich książkach przywołują nie tylko mrok i okrucieństwo tamtych czasów ale także anonimowe bohaterstwo zwykłych ludzi, którzy w tej pożodze i ciemności, często narażając własne życie, pomagali innym skazanym przez okupantów na pewną śmierć. Obywatele żydowskiego pochodzen... {} Recenzja książki Księga utraconych imion

@nika.mail@nika.mail {}× 11

Zapomniany

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Adrian Bednarek, od urodzenia związany z Częstochową, która to często pojawia się w jego książkach. Na swoim koncie ma kryminalny cykl o Kubie Sobańskim, o Oskarze Blajerze, sześć samodzielnych powieści i współudział w tomach opowiadań. Nowy Rok rozpoczyna powieścią „Zapomniany”, z Patrykiem w roli głównej. I Patryk nie powiedział jeszcze ostatnie... {} Recenzja książki Zapomniany

@justyna_@justyna_ {}× 10

Uczucia zamknięte w kilku słowach...

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Matka, kobieta, która nosi na barkach całą rodzinę. Pilnuje, by dzieci zjadły śniadanie, ociera pot z chorego czoła i wspiera, gdy wszyscy są przeciwko nam. Niczym tarcza osłania przed złymi słowami czy spojrzeniami. Broni, gdy dzieje się krzywda. Ona, najważniejsza osoba. Dla dzieci z niepełnosprawnością to ktoś więcej. To anioł stróż, który dzie... {} Recenzja książki Żeby umarło przede mną. Opowieści matek niepełnosprawnych dzieci

@Zaczytane_koty@Zaczytane_koty {}× 11

,,Chcesz herbaty kroplę, dwie?''

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W domu Blackwoodów wydarzyła się tragedia. To wiemy na pewno. Ktoś – czy to była Constance? - dosypał arszeniku do cukru. Umarli wszyscy poza wujem Julianem, Merricat i Constance właśnie. Mieszkańcy miasteczka położonego w pobliżu Blackwood nie zostawili na Constance suchej nitki. Wydali wyrok, niezależny od tego, co stwierdził sąd. Panna Con... {} Recenzja książki Zawsze mieszkałyśmy w zamku

@Chassefierre@Chassefierre {}× 25

"Hedvigis. Dziedziczka królestwa"

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Każdy czułby się przytłoczony, wiedząc, że jego los jest z góry ustalony.” Przenosimy się w czasie, do średniowiecza jest rok 1382. Umiera Ludwik Andegaweński, król Węgier i Polski, władzę przejmuje jego ukochana żona, królowa Elżbieta z Bośni. Mąż trzymał ją z daleka od spraw politycznych i sprawowania władzy. Teraz Elżbieta napotyka na liczne ... {} Recenzja książki Hedvigis. Dziedziczka królestwa

"It's just the beasts under your bed, in your closet, in your head"*

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powiedzieć, że duchy fascynują mnie od dawna to jak nic nie powiedzieć. Z horrorów zawsze bardziej wolę te, w których straszy zjawa niż szalony facet z zakrwawioną piłą. Zainteresowanie zjawiskami nadprzyrodzonymi (ze szczególnym uwzględnieniem duchów) zaowocowało sięgnięciem onegdaj po Stephena Kinga oraz poszukiwaniami książki, które wciągnie mn... {} Recenzja książki Zimowe dzieci

@canis.luna@canis.luna {}× 5

Pan Joachim i wcześniaki - czy przytulanie ma moc?

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść, chociaż nieprawdziwa, oparta na realnych wydarzeniach. Jeszcze kilka lat temu nikt nie mówił o dobroczynnym wpływie dotyku i przytulania na malutki organizm, szczególnie u wcześniaków. Autorka swoją historię, jak wspomina na wstępie, napisała zainspirowana postacią Davida Deutchman'a, który zaczął w szpitalu w Atlancie wolontariat jako "p... {} Recenzja książki Pokój kołysanek

@viki_zm@viki_zm {}× 9

Świat pachnący ziołami i miłością

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwaga! To jest recenzja całego cyklu! Chcę Was zaprosić do innego świata. Jest to świat prostych ludzi, żyjących w zgodzie z naturą i tę naturę szanujących. Ten świat pachnie ziołami, lasem, kwiatami z domowego ogródka, ale przede wszystkim jest pełen zapachu miłości, przywiązania i szacunku. Prości ludzie są zazwyczaj bardzo twardzi i silni, ale... {} Recenzja książki Dom na Wygonie

@Nina@Nina {}× 25

ROZMYDLONA OPERA KOSMICZNA

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako czytelnik lubię czasem eksperymentować. Z gatunkami otrzaskałem się już jakiś czas temu i teraz jestem jak ćpun z wieloletnim stażem na zakupach u dilera - po prostu wiem czego chcę. Nadal jednak szukam nowych, ciekawych Autorów, zarówno tych, którzy mają już jakiś dorobek, jak i debiutantów. Wielu pewnie napisałoby, że z tymi drugimi bywa ró... {} Recenzja książki Eskalacja. Turkus i Purpura

O trudnych początkach medycynierki

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O ile bohater pierwszej powieści Ałbeny Grabowskiej, Bogumił Korzyński, jest fikcyjny, o tyle doktor Anna Tomaszewicz- Dobrska jest postacią autentyczną. Sama autorka ma wykształcenie medyczne, praktykowała jako neurolog i dlatego jest tak wiarygodna w tym, co opisuje. Interesowała się historią medycyny i zgłębiała jej istotę. Podeszła do temat... {} Recenzja książki Doktor Anna

@Remma@Remma {}× 16

Dobrze napisany dodatek do serialu

{} WYBÓR REDAKCJI
10.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nadawany w latach 1998-1999 serial „Cowboy Bebop” cieszy się sławą jednego z najlepszych anime w dziejach japońskiej popkultury, należy też do jednych z najbardziej rozpoznawalnych anime na Zachodzie. Animacja z 1998 roku składa się z dwudziestu sześciu odcinków i przedstawia losy grupy łowców nagród, działających w latach 70. XXI wieku, którzy pr... {} Recenzja książki Cowboy Bebop. Requiem dla Czerwonej Planety

Tytoń i flamenco czyli pragnienie wolności

{} WYBÓR REDAKCJI
10.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przed laty, ominęły mnie pierwsza i druga fala fascynacji powieściami Falconesa, które zalały Polskę, a przynajmniej kręgi bliskich mi osób. Książki „Katedra z Barcelonie” i „Ręka Fatimy” ostatecznie wpadły mi ręce kilka lat temu, dzięki czemu mogłam nadrobić czytelnicze braki. Te i kolejne pokaźne objętościowo dzieła hiszpańskiego pisarza bywają ... {} Recenzja książki Bosonoga królowa

@bookovsky2020@bookovsky2020 {}× 13

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl