Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Kukolka

WYBÓR REDAKCJI
6.12.2022

Czasami w nasze ręce trafiają książki, które po przewróceniu ostatniej strony pozostawiają nas z wieloma pytaniami, na które nigdy nie otrzymamy odpowiedzi. Są takie historie, które rozrywają nasze serca na milion kawałków, ranią duszę i wyciskają z oczu ostatnie łzy. Jedną z takich książek jest debiutancka powieść Lany Lux "Kukolka". Biorąc tę k... Recenzja książki Kukolka

Zagadki

WYBÓR REDAKCJI
6.12.2022

Pod tytułem "Zagadki babci" kryje się siedem opowieści, których głównymi bohaterami są babcie i ich rodziny, głównie wnuki. Opowieści te nie są dalekie od rzeczywistości. Sytuacje w nich opisane mają lub mogą mieć swoje odzwierciedlenie w życiu niejednego człowieka. Są pełne domowego ciepła, humoru, ale także wywołują ciekawość przez różnorodność ... Recenzja książki Zagadki babci

Turpistyczna proza japońska

WYBÓR REDAKCJI
6.12.2022

„Był to czas zabijania. Jak niekończąca się powódź, wojna wydzierała się swym masowym szaleństwem w najskrytsze zakamarki ludzkich serc i ludzkich ciał, w lasy, ulice i niebo." Wojna i klęski żywiołowe wydawały się najgroźniejszym, co miało spotkać ewakuowaną grupę nastolatków z poprawczaka, a przynajmniej tak sądzono dopóki w wiosce, w której ty... Recenzja książki Zerwać pąki, zabić dzieci

@mewaczyta@mewaczyta × 11

Wichrowe Wzgórza

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

W rozdziale pierwszym „Wichrowych Wzgórz” Emily Bronte tak naprawdę przedstawia koniec losów bohaterki powieści, Katarzyny. Do wiejskiego domu o poetyckiej nazwie ( czyż nie?) Wichrowe Wzgórza, przybywa pan Lockwood. Jest to nowy dzierżawca Drozdowego Gniazda, którego właścicielem jest Heathcliff. On sam mieszka w Wichrowych Wzgórzach, a jest nade... Recenzja książki Wichrowe wzgórza

@adam_miks@adam_miks × 13

Sprawstwo kierownicze

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Co myślisz, kiedy ktoś mówi „alkoholik”? Alkoholizm? Pierwszym skojarzeniem jest zwykle menel śpiący na ulicy, na dworcu, brudny, bezdomny, który załatwił się we własne spodnie itd. Co ciekawe, takich meneli rzadko widuję, ale często, nieświadomie mijamy na ulicy lub w pracy ludzi, którzy są tzw. wysokofunkcjonujący, (HFA), na stanowiskach, dobryc... Recenzja książki Informacja zwrotna

@Johnson@Johnson × 36

Jeśli nie pies ani wydra, to znaczy, że pewnie to hydra

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Zacznę dzisiaj od odpowiedzi na pytanie o to, czym ,,Lśnienie w ciemności'' nie jest. Otóż, mili moi, nie jest to zbiór opowiadań należących do gatunku horroru. Nie jest to też antologia zupełnie zła - teksty w niej zawarte na ogół są dobre, chociaż znalazło się też kilka takich, które zupełnie nie przypadły mi do gustu. Ale taki już urok i los ws... Recenzja książki Lśnienie w ciemności. Dla uczczenia dwudziestolecia Lilja’s Library

Hanna Lachert

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Katarzyna Jasiołek "Hanna Lachert" Wygoda ważniejsza niż piękno, Czy zastanawiacie się czasem, czyja praca kryje się w przedmiotach które towarzyszą nam na co dzień? Kto stworzył ich projekty? Co go zainspirowało? I wreszcie jak długie okaże się ich użytkowe życie? Czy przetrwają kolejne pokolenia? A może znikną zapomniane jako opał w piecu bądź ... Recenzja książki Hanna Lachert. Wygoda ważniejsza niż piękno

Głos w sprawie tych, którzy jeszcze nie odebrali sobie życia

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Ze względu na podjęty temat Dolina Kwiatów jest bardzo trudną i smutną lekturą. Ze względu na formę i styl – łatwą w porównaniu z Homo sapienne, czytanym przeze mnie niedawno debiutem autorki. I dobrze, bo gdyby jeszcze temat samobójstwa unurzać w językowo-formalnym sosie eksperymentalnym, stałaby się może nie do przebrnięcia. A to byłoby stratą. ... Recenzja książki Dolina Kwiatów

@LetMeRead@LetMeRead × 40

"Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem" Witold Szabłowski

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Znacie ten przypadek, gdy sięgacie po jakąś książkę non-fiction, reportaż albo pozycję popularnonaukową z dziedziny albo na temat, który was żywo interesuje i... ups. Zdania wloką się jak najnudniejsza lekcja matematyki, co i rusz potyka się człowiek o miliony pojęć i tysiące nazwisk, które czytelnikowi nic nie mówią, ale autorowi i owszem, więc n... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

@S.anna@S.anna × 7

Literatura najwyższej próby

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Ta historia romansu młodego chłopaka i dojrzałej kobiety dziejąca się w powojennych Niemczech jest literaturą najwyższej próby, zatem może być odczytywana na wiele sposobów. Po pierwsze to wspaniała opowieść o miłości, takiej wielkiej, która zostaje na całe życie. Autor pięknie opisuje intensywne odczucia piętnastoletniego chłopca do dojrzałej ko... Recenzja książki Lektor

@almos@almos × 30

Średniowiecze, mnisi i mordy

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

W dniu świętego Kwiryna, Roku Pańskiego 1348, po raz pierwszy w życiu ujrzałem wymarzone miasto Paryż. I przeraził mnie jego widok. /…/ Nazywam się Ranulf Higden, przynajmniej w historii, którą chcę wam opowiedzieć. Wtedy, w roku 1348, nosiłem inne nazwisko. Wolę je jednak przemilczeć w obawie, że jakiś inkwizytor przeczyta moją opowieść. A Inkw... Recenzja książki In nomine mortis

@Meszuge@Meszuge × 12

Stulecie zagubionych ludzi

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

"Dziewczynka zagubiona w swoim stuleciu szuka taty" to najnowsza powieść Gonçalo M. Tavaresa, który jest jednym z najpopularniejszych portugalskich pisarzy. W Polsce nie zyskał jeszcze popularności, choć jego twórczość doceniana jest przez największych znawców literatury. Jego najnowsza książka z pewnością jest niezwykła. Książka opowiada o Ma... Recenzja książki Dziewczynka zagubiona w swoim stuleciu szuka taty

@LiterAnka@LiterAnka × 18

Nienawidzę siebie, nienawidzę Austrii...

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Tytuł recenzji, to słowa Elfriede Jelinek z pewnego wywiadu (źródło: @Link) Ta austriacka pisarka, laureatka Literackiej Nagrody z 2004 roku budzi kontrowersje w swojej ojczyźnie. W swoich książkach krytykuje austriackie społeczeństwo, które do tej pory nie rozliczyło się ze swoją wojenną przeszłością. Austria uznała, że podział ich kraju po zak... Recenzja książki Dzieci umarłych

@Vernau@Vernau × 23

Sposób na odczarowanie biologii, chemii i fizyki

WYBÓR REDAKCJI
4.12.2022

"Biologia Chemia Fizyka. Jakie to proste!" Carol Vorderman to nieoceniona pomoc dla uczniów, ale też i rodziców, którzy czują się bezradni, gdy dzieci pytają ich o rzeczy z zakresu nauk przyrodniczych (w tym wypadku biologii, chemii i fizyki). Zagadnienia są tu wyjaśnione w przystępny i zrozumiały sposób. Proste schematy, przejrzyste wykresy, czyt... Recenzja książki Biologia Chemia Fizyka Jakie to proste!

,,Dla ciebie to martwy wieloryb, a dla mnie to coś o wiele więcej. Twój smutek nie jest taki ...

WYBÓR REDAKCJI
4.12.2022

,,Historia białego wieloryba'' Luisa Sepulvedy jest naprawdę smutną, i przy tym starą jak świat, historią. Oto mamy starcie starego z nowym - lafkenche, ludzie morza, ci, którzy mieszkali na wybrzeżach, którzy wypływali na wody i dbali o nie tak, jak należy dbać o żywiący nas ogród; ci, którzy brali tylko tyle ile było im potrzeba, sięgali tylko... Recenzja książki Historia białego wieloryba

Z trzeciej ligi po mistrzostwo świata. Historia Miroslava Klosego

WYBÓR REDAKCJI
3.12.2022

To wielka sztuka napisać biografię piłkarza, który z jednej strony zapisał się w historii piłki nożnej jako strzelec największej ilości bramek na mundialach, z drugiej w życiu osobistym nigdy nie stanowił pożywki dla kolorowych gazet, a swoją etyką pracy mógłby obdzielić kilku zawodowych sportowców. Ronald Reng, z pozornie nieciekawej historii do ... Recenzja książki Miro. Oficjalna biografia Miroslava Klose

@Mackowy@Mackowy × 28

Krzycz, jeśli żyjesz, maluszku...

WYBÓR REDAKCJI
3.12.2022

Łał… i właściwie na tym mogłabym poprzestać, ale wtedy nie byłabym sobą :) Pierwszy raz o tej powieści dowiedziałam się od męża. Przeczytał o niej na Onecie (jakaś dziwna, potterowska „myślodsiewnia” musiała dopaść redaktorów Onetu, że raz, od wielkiego dzwonu, napisali coś wartego uwagi). Ja Onetu nie czytam, nawet nie przeglądam, ale wówczas... Recenzja książki Krzycz, jeśli żyjesz

@landrynkowa@landrynkowa × 16

Naukowa dekonstrukcja IQ, rasy i płci

WYBÓR REDAKCJI
3.12.2022

Łukasz Lamża ma talent popularyzatorski i kompilacyjny. ‘Bierze na warsztat’ tematykę i zaczyna budować obraz zjawiska na podstawie najlepiej udokumentowanej wiedzy specjalistów. Dodatkowo potrafi szybko dotrzeć do istoty, nie pomijając ważnych pułapek, uproszczeń i nieporozumień. „Trudno powiedzieć. Co nauka mówi o rasie, chorobie, inteligencji i... Recenzja książki Trudno powiedzieć

„Nawet najgorsza nawałnica kiedyś się kończy …”

WYBÓR REDAKCJI
3.12.2022

„Nawet najgorsza nawałnica kiedyś się kończy …” Podróż. Wielka Panda i Mały Smok to kontynuacja Wielkiej Pandy i Małego Smoka. Jednak tym razem w formie zadziwiającego opowiadania autor przeprowadza nas przez życie. Życie każdego z nas, pełne nieoczekiwanych wydarzeń, chwilami smutne, ale często radosne i zadowalające. Przyjaciele wyruszają w po... Recenzja książki PODRÓŻ. WIELKA PANDA I MAŁY SMOK

Polscy intelektualiści a komuna

WYBÓR REDAKCJI
3.12.2022

Bardzo lubię czytać Głowińskiego, pisze bowiem wspaniałym, bogatym językiem, to obecnie rzadkość. W tej książce przedstawia sylwetki kilkudziesięciu zmarłych już humanistów znanych mu osobiście. Pisze autor z wielką kulturą, ale szczerze, nie ukrywa słabostek i ciemnych stron życia swoich znajomych. We wstępie napomyka, że ma w swoich zbiorach 220... Recenzja książki Tęgie głowy. 58 sylwetek humanistów

@almos@almos × 23

Wojna nie rozwiązuje problemów

WYBÓR REDAKCJI
2.12.2022

Książka Tuchman poświęcona jest początkom I Wojny Światowej, ale zaczyna się wspaniałym opisem pogrzebu angielskiego króla Edwarda VII w roku 1910, na którym po raz ostatni spotkali się monarchowie europejscy. Po I Wojnie większości tych monarchów już nie było... A potem mamy kronikę tygodni poprzedzających I Wojnę i opis pierwszego miesiąca konfl... Recenzja książki Sierpniowe salwy

@almos@almos × 26

Muzyka łączy ludzi, ale czasami prowadzi do zażartych sporów.

WYBÓR REDAKCJI
2.12.2022

„Przypomnijmy na wstępnie, że muzyka (w każdym czasie i miejscu) jest najwyższą ze sztuk. Dlaczego? Gdyż łączy w sobie liczbę i ducha, proporcję i uczucia, cyfrę i ekstazę, to, co poznawalne umysłem, i to, zmysłowe. Jest doskonale precyzyjna, a jednak niczego nie dyktuje, niczego się nie domaga, nie stanowi praw. Jest kategoryczna, a jednak się ni... Recenzja książki Chiński fortepian

@jatymyoni@jatymyoni × 40

Ucieczka niedźwiedzicy

WYBÓR REDAKCJI
1.12.2022

Na tę książkę czekałam z niecierpliwością, podnieceniem i wielkimi nadziejami. Joanna Bator to pisarka, której twórczość darzą ogromnym uznaniem, które to uznanie po lekturze "Gorzko, gorzko" zamieniło się we wręcz ślepe uwielbienie. Jej powieści dotykają tematów trudnych, często bolesnych, jednak dla mnie stanowią swoiste katharsis pozwalając uwo... Recenzja książki Ucieczka niedźwiedzicy

@nika.mail@nika.mail × 12

Małe i duże historie

WYBÓR REDAKCJI
1.12.2022

@Obrazek „Każda wielka historia splata się z tą małą - zwykłą, ludzką, a każdy mały człowiek ma swoją wielką historię.” Kamienica to budynek, w którym spotykają się różne światy tworząc razem historię danego miejsca. Każdy z jej mieszkańców wnosi w jej mury jakąś cząstkę siebie pozostawiając po sobie ślad i pamięć. Często używamy zwrotu: „Gdy... Recenzja książki Dziewczyna z kamienicy. Czas nadziei

@Mirka@Mirka × 6

Przewodnik życia

WYBÓR REDAKCJI
1.12.2022

Życie niesie nas „(...) przez szaleńcze wertepy nieświadomej świadomości”. Wydaje nam się, że to MY obieramy ścieżkę, którą idziemy. Że to NASZ wybór i choć różne osoby, jakie spotykamy wyprowadzają nas z błędu i starają się otworzyć nam oczy na racjonalność codzienności i życia, jako tajemnicy, to nadal tkwimy w przeświadczeniu, że to MY sami dla... Recenzja książki Zapach kadzidła

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl