Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Korona nie tylko na ekranie

{} WYBÓR REDAKCJI
8.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy są tu obecni fani serialu "The Crown"? Jeśli tak, to mam dla was nie lada perełkę. Oto przewodnik po pierwszym sezonie kultowego serialu. Już sama okładka wskazuje, że zapoznamy się bliżej z kulisami produkcji. I tak właśnie jest. Krótkie rozdziały opatrzone są dużą liczbą zdjęć: zarówno z planu filmowego, jak i z albumów królewskich. Rozdział... {} Recenzja książki The Crown. Oficjalny przewodnik po serialu. Elżbieta II, Winston Churchill i pierwsze lata młodej królowej. Tom 1

@19emilka93@19emilka93 {}× 4

Kompendium (nie)ciekawych informacji

{} WYBÓR REDAKCJI
8.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tematyka dotycząca seryjnych morderców cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Społeczeństwo jest głodne wiedzy na temat tego, skąd bierze się zło, które popycha zabójców do zbrodni. Michelle Kaminsky podejmuje próbuję udzielenia odpowiedzi na trudne pytania odnoszące się do pozbawionych skrupułów dewiantów. Jak udana była to próba? Książka z... {} Recenzja książki Seryjni mordercy

Recenzja

{} WYBÓR REDAKCJI
8.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze odkąd pamiętam uwielbiałam wszelkiego rodzaju rzeczy związane z fantastyką. Niezależnie czy to film, książka, gra planszowa bądź komputerowa. Pamiętam jak pierwszy raz natrafiłam na Wiedźmina. Było to niedługo po tym jak wycągnęłam się w czytanie książek. Szczerze na samym początku nie byłam do niego pozytywnie nastawiona, głównie przez, że... {} Recenzja książki Ostatnie życzenie

@eklercia@eklercia {}× 7

Czy bardziej chcę , czy bardziej się boję ??

{} WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' I tak jeździliśmy i jeździliśmy, i gadaliśmy, i gadaliśmy, szczerze, otwarcie, swobodnie i z widomą przyjemnością, a przecież mur jakiś nie do przebycia nas dzielił i my tym szczerym, przyjemnym gadaniem mogliśmy ten mur jedynie stroić niby pnącym winem, w żadnym zaś razie przeskoczyć go '' Stanisław Dygat to zmarły 29 stycznia 1978 roku w War... {} Recenzja książki Podróż

Port nad zatoką

{} WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Adrianna wierzy, że szczęście w końcu się do niej uśmiechnęło – po trwającej ponad rok separacji udaje jej się porozumieć z mężem i Radek wraca do domu. Niestety, idylla nie trwa długo, a los brutalnie odbiera kobiecie to, co jej podarował. Gdy Adrianna znów zostaje sama, czuje, że musi zostawić swoje dawne życie, bo wszystko w nim przypomina jej... {} Recenzja książki Port nad zatoką

@iza.81@iza.81 {}× 6

Niezwykła przygoda

{} WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Podróż nieślubna" autorstwa Christiny Lauren to przeurocza historia, idealna na lato. Jest jedną z najprzyjemniejszych książek jakie czytałam w ostatnim czasie i zupełnie mnie pochłonęła, przez co na pewien czas kompletnie oderwałam się od rzeczywistości. Książka opowiada o losach Olive i Ethana, którzy w wyniku niefortunnego ciągu wydarzeń jadą... {} Recenzja książki Podróż nieślubna

Szacki Reloaded

{} WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce Jacka Łukawskiego "Odmęt" mamy do czynienia z nie tyle debiutem literackim per se , a debiutem „kryminalnym” człowieka, który książki zwykł był już pisać. Nie znam dotychczasowego dorobku literackiego Pana Jacka. Podobno całkiem niezłą fantastykę popełniał, która zbierała wysokie oceny na portalach czytelniczych. Umiejętności już więc ja... {} Recenzja książki Odmęt

@Johnson@Johnson {}× 29

Syberia

{} WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wspaniała książka. Dziesiątą gwiazdkę dodałam jej za to wrażenie po przeczytaniu, za ten żal za światem przedstawionym książki, za to że nie chcę jej zamykać... Igora Newerly dawkuję sobie, jedną książkę rocznie. To wspaniały pisarz, choć, jak sam pisze, napisał 'tylko' 10 książek. Ale za to jakich! Jego język, fraza to dopracowane całostki. Już p... {} Recenzja książki Wzgórze Błękitnego Snu

@Renax@Renax {}× 20

"Mistrz inteligentnej sensacji"

{} WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam Zygmunta Miłoszewskiego i jego styl. Wśród wykreowanych przez niego postaci moim absolutnym faworytem wciąż pozostaje prokurator Szacki, jednak Zofia Lorentz z „Bezcennego” zajmuje mocne drugie miejsce, dlatego bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że pojawia się ona w najnowszej książce autora. „Kwestię ceny” można jednak spokojnie przeczyta... {} Recenzja książki Kwestia ceny

@Sylwia_K@Sylwia_K {}× 11

Gdy przeszłość dochodzi do głosu ...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mike już raz skrzywdził niewinne dziecko. Poniósł za swoje haniebne czyny karę. Czy jednak ta kara była współmierna do popełnionych czynów i odniosła swój cel? Czy zrozumiał swój błąd? Chyba nie do końca. Po kilku latach ponownie – pod pozorem nauki karate – przyciąga do siebie nastoletnią dziewczynkę, Chloe. Jednak bliscy dziecka uważają, że nic ... {} Recenzja książki Zanim powróci strach

@malgosialegn@malgosialegn {}× 6

O sile pożądania.

{} WYBÓR REDAKCJI
6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skusiłam się na tę książkę przy okazji zakupów na allegro, gdyż, czego wcześniej nie wiedziałam, włoska pisarka - urodzona w 1871 roku w Nuoro a zmarła w Rzymie w 1936 roku - w 1926 roku otrzymała nagrodę Nobla. A Komitet Noblowski, jak wyczytałam z okładki posiadanej książki, uzasadnił swą decyzję poetyckością dzieł, w których jak określono " z j... {} Recenzja książki Elias Portolu

@Anna_Natanna@Anna_Natanna {}× 11

Wyspa doktora Moreau

{} WYBÓR REDAKCJI
6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Edward Pendrick ocalał z katastrofy statku i na skutek pewnych wydarzeń trafił na wyspę zamieszkałą przez doktora Moreau – człowieka wykluczonego z naukowych kręgów przez brutalność swoich eksperymentów. Odkrycie, że obecnie zajmuje się on krzyżowaniem gatunków zwierząt i dodawaniem im ludzkich cech, w bohaterze wzbudza wstręt i lęk. Przedziwne is... {} Recenzja książki Wyspa doktora Moreau

@mewaczyta@mewaczyta {}× 9

Ta cisza zabiera ci mnie..

{} WYBÓR REDAKCJI
6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeden dzień a odmienił jego życie .. W jeden dzień zrozumiał jaki ból sprawił żonie przez swoje milczenie. Winił siebie i bał się,że go zostawi i nie będzie mogła spojrzeć mu w oczy. Jednak wszystko jej wyjawi przy szpitalnym łóżku, na którym leży otoczona maszynami ratującymi życie. Czy da się ją uratować? Nie ukrywam, że spodziewałam się czego... {} Recenzja książki Ciche dni

@kamilaxddd@kamilaxddd {}× 2

Chęciny, ach Chęciny...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak można tak zepsuć taką świetną książkę? Wiem, jestem trochę brutalna i minimalnie niesprawiedliwa. Może nawet nie minimalnie... Ale zacznijmy od początku... Książki Łukawskiego polecił mi mój kolega. Spędziliśmy ze sobą 3 tygodnie w szpitalu, gdzie zorientowaliśmy się, że właściwie jesteśmy „zagubionym rodzeństwem”. Tak idealne zgranie gustó... {} Recenzja książki Odmęt

@ziellona@ziellona {}× 15

Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy

{} WYBÓR REDAKCJI
6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kiedy należy dokonać właściwego wyboru, kim być i jak pokierować swoim życiem, by nie musieć być kurwą do towarzystwa albo drobnym pijaczkiem wiecznie szukającym sposobności do wypicia.” Wstrząsająca historia przepełniona bólem, różnego rodzaju traumami, przemocą, upojeniem alkoholowym. Jest to lektura dla dojrzałego czytelnika, świadomego i g... {} Recenzja książki Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy

@mzksiazka@mzksiazka {}× 2

Filip i hydra

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Po prostu chciałbym go opluć. Chciałbym go zabić, chociaż wiem, że nie mogę. Chciałbym mu powiedzieć, że wygrałem." ~ "Filip i hydra" Patryka Fijałkowskiego to książka, którą niestety bardzo mało widuję w internecie. Być może tytuł może was mylić. Przecież wygląda jak w książce dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Historia opowiada o Filipie. Teraz ... {} Recenzja książki Filip i hydra

Rzecz o celebrytach II RP

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwudziestolecie międzywojenne to epoka, która fascynowała mnie odkąd pamiętam. Zresztą był to najbogatszy chyba okres w dziejach polskiej kultury. To wtedy, po odzyskaniu przez nasz naród długo wyczekiwanej niepodległości i na chwilę przed wybuchem drugiej wojny światowej, niezwykle prężnie rozwijały się literatura, teatr, muzyka. Wtedy tworzyli j... {} Recenzja książki Życie prywatne elit artystycznych Drugiej Rzeczypospolitej

Dzień wagarowicza - Robert Ziębiński

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polacy nie gęsi i swój slasher mają! A i wstydzić się czego nie mamy, bo "Dzień Wagarowicza" to pozycja dużo więcej niż przyzwoita. Aż trudno uwierzyć, że ten podgatunek horroru dopiero u nas raczkuje. Jeśli na start dostajemy tak udaną książkę jak "Dzień Wagarowicz"a to kto wie czy za parę lat Polska nie stanie się litaeracką slasherową potęgą, ... {} Recenzja książki Dzień wagarowicza

@romy@romy {}× 8

Poruszająca opowieść komiksowa o współczesnych nas...

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszy komiks nominowany do nagrody Bookera - to bez wątpienia najlepsza rekomendacja i zachęta do sięgnięcia po najnowsze dzieło amerykańskiego twórcy - Nicka Drnaso, które to nosi tytuł "Sabrina". Opowieść ta ukazała się w Polsce nakładem Wydawnictwa Kultura Gniewu i zabiera nas swoją relacją do podróży po współczesnym, skomplikowanym i zagubi... {} Recenzja książki Sabrina

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 4

Gdy ludziom rosną skrzydła

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brawurowo opowiedziana historia prostaczka zatrudnionego w Stoczni Gdańskiej, niejakiego Ufnala, który najpierw donosi na kolegów a potem uświadamia się i bierze czynny udział w historycznym strajku w sierpniu 1980r. Już pierwsze zdania książki śmieszą, oto mówi bohater o sobie: „Nie mogę narzekać. Zbudowany jestem w wysokim stopniu topornie, jako... {} Recenzja książki Moc truchleje

@almos.s@almos.s {}× 19

Naprawdę ufasz tym, których kochasz?

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zostały pani/panu dwa miesiące życia” – to jedno z wielu zdań, których za nic nie chcemy usłyszeć z ust lekarza. Zlepek pozornie błahych słów, a jednak wspólnie utwierdza, że to, co dotąd zdołaliśmy wznieść, lada moment zostanie pozbawione budowniczego. Zaprzeczenie, gniew, wyrywanie włosów z głowy, śmiech przez łzy, czarna rozpacz, panika… Z min... {} Recenzja książki 30 Dni

@Aleksandra_B@Aleksandra_B {}× 5

Bycie imigrantem

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka posługuje się bardzo prostą, skromną formą wyrazu. Pisze oszczędnie, a zarazem bardzo przejmująco. Wspomina rodziców, ojca, matkę, jedyną koleżankę, która jej nie zaprosiła na urodziny, swoją rodzinną miejscowość Prizren. Wszystko utrzymane jest w formie oszczędnej artystycznie. Te jej wspomnienia są zarazem opowieścią o wdrażaniu się w no... {} Recenzja książki Słonie w ogrodzie

@Renax@Renax {}× 19

Cham z kulą w głowie

{} WYBÓR REDAKCJI
4.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znów odkryłam dobrego pisarza, znów miałam okazję przeczytać jędrną, żywotną powieść za sprawą Ziemowita Szczerka i jego „Chama z kulą w głowie”. Świetna proza, którą od razu na wstępie polecam wszystkim, którzy lubią dynamiczną akcję, ironiczny i czarny humor, trochę kryminału, a trochę refleksji o społeczeństwie, jak i alternatywną historię świa... {} Recenzja książki Cham z kulą w głowie

@LiterAnka@LiterAnka {}× 5

Ocean uczuć tom1

{} WYBÓR REDAKCJI
4.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znakomity debiut autorki Marioli Sternahl. Stonowana okładka przyciąga spojrzeniem wyrazistych oczu, w których można odczytać niepokój. Czyje to oczy? Co widzą, gdzie patrzą i jakie wspomnienia odbijają? O czym będzie książka, której treść zamknięta jest w tak intrygującej okładce? Podpowiem, że bohaterką, tej debiutanckiej powieści, jest Ann... {} Recenzja książki Ocean uczuć Tom 1

"Sekret, którego nie zdradzę"- Tess Gerritsen

{} WYBÓR REDAKCJI
4.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po kilku wcześniejszych rozczarowaniach czytelniczych, postanowiłam sięgnąć po tzw. "pewniaka". Wybór był oczywisty, bowiem w stosiku książek z biblioteki, znalazła się moja ulubiona autorka thrillerów, Tess Gerritsen. I tak dla udobruchania mojego umysłu oraz duszy, tuż po imprezie urodzinowej mojego synka, zasiadłam do lektury "Sekretu, którego ... {} Recenzja książki Sekret, którego nie zdradzę

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{} #