Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Milicja pisze kryminały....

WYBÓR REDAKCJI
25.06.2022

Z czym kojarzy się większości z nas kryminał milicyjny ? Zapewne z serialem "O7 zgłoś się" i polskim James Bondem, czyli porucznikiem Sławkiem Borewiczem, w którego wcielał się niezapomniany Bronisław Cieślak. Dorota Skotarczak w książce "Otwierać milicja" zabiera nas do świata kryminału w czasach PRL-u. Jak pisze w wstępie, książkę z zakresu hi... Recenzja książki Otwierać, milicja! O powieści kryminalnej w PRL

@Vernau@Vernau × 26

Zawód przez duże „Z"

WYBÓR REDAKCJI
25.06.2022

Alicja spełnia marzenie i rozpoczyna życie w starej kamienicy, gdzie mury są tak grube, że nie słychać sąsiadów. Skąd więc dochodzi nocami płacz dziecka? I czy w mieszkaniu naprawdę powinno być tak zimno? Kobieta dostrzega coraz więcej nadprzyrodzonego i boi się, że oszalała, ale... To byłoby zbyt proste. „W świe­cie współ­cze­snym nie ma miej­sc... Recenzja książki Śpij, dziecinko, śpij

@mewaczyta@mewaczyta × 12

Pukanie od spodu

WYBÓR REDAKCJI
25.06.2022

Z reguły piszę tu o książkach, które mi się podobają, ale czasami opowiadam też o lekturach, których absolutnie nie polecam (pozdrawiam @LetMeRead!), tak jest właśnie tym razem. Książka wpadła mi w ręce przypadkowo, na codzień uciekam od takiej literatury gdzie pieprz rośnie, ale tym razem coś mnie podkusiło... Autorką jest młoda kobieta znana z ... Recenzja książki Cover Girl

@almos@almos × 26

Na Pradze wszystko zdarzyć się może

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

Warszawska Praga rządzi się swoimi prawami. Kto tu nie mieszkał, kto nie był choć raz na bazarze Różyckiego, Ząbkowskiej lub w najbliższych okolicach, nie wie, o czym mówię. Ja wiem, bo miałem możliwość bycia. Nie raz, nie dwa, ale wiele razy, ponieważ mieszkałem niedaleko, bo jeszcze w czasach PRL-u na ulicy Generalskiej, a teraz Radzymińskiej, k... Recenzja książki Bez odpowiedzi

On - skandalista, one - jego weny twórcze ....

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

Nie jestem wielką znawczynią i pasjonatką malarstwa. Nie czuję się mocna, aby dyskutować w tym temacie. Ale przyznaję, że powieść Sophie Haydock uderzyła we mnie ze zdwojoną mocą. Nigdy nie słyszałam nazwiska znanego malarza Egona Schielego. Owszem nazwisko jego mentora, Gustawa Klimta, wielokrotnie obiło mi się o uszy. Ale już po przeczytaniu tej... Recenzja książki Cztery muzy

Piękno królowej nauk

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

Bardzo przystępnie i zajmująco napisana książka popularyzująca matematykę. Twierdzi Acheson, że królowa nauk to przede wszystkim trzy rzeczy, po pierwsze wspaniałe twierdzenia, po drugie piękne dowody, po trzecie ważne zastosowania. To wszystko prawda, ale myślę, że autor daje nam coś więcej: pokazuje piękno tej nauki oraz nieoczekiwane związki i ... Recenzja książki Krótka podróż w głąb matematyki

@almos@almos × 20

Gorzki smak wspomnień

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

Wszystko, czego nie zrobiliśmy razem to debiut obyczajowy Klaudii Muniak zabierający nas do Londynu. Autorka znana wcześniej z thrillerów medycznych pokazuje nam swoją delikatniejszą odsłonę, pełną wzruszeń, emocji i… poszukiwania samego siebie. Z czym przyjdzie się mierzyć czytelnikowi? Czego nie zdążyli zrobić bohaterowie książki? Przekonajmy si... Recenzja książki Wszystko, czego nie zrobiliśmy razem

W stronę nieznanego

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

Proza Lovecraft inspiruje wielu pisarzy, scenarzystów oraz grafików. Nowe wersje jego dzieł można spotkać w wielu miejscach: kinach, muzeach czy sklepach z grami planszowymi. Jednym z nowszych trendów jest wydawanie jego dzieł w formie gier paragrafowych. Czy taka wersja wciąga bardziej niż typowe książki? „Bezimienne miasto” to już czwarty to... Recenzja książki Bezimienne miasto

"Przed tobą wybór. Przed tobą działanie..." - CIEMNOSKÓRY CZARNOKSIĘŻNIK...

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

"Przed tobą wybór. Przed tobą działanie..." Czego oczekujecie po powieściach fantasy? Podróży po niesamowitych i niezapomnianych światach, w których nawet najskrytsze marzenia mają szansę się spełnić? Czy może walki z potworami i innymi przerażającymi zjawami? Wielu autorów przedstawia nam swoje niespotykane wizje i stara się zaspokoić wymagan... Recenzja książki Ciemnoskóry czarnoksiężnik i śmiertelny jad

Przypadek, przeczucie i przeznaczenie

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

„[…]gdy chodzi o miłość do piękna, wygrywa ten, kto jest sprytniejszy i bardziej zdeterminowany”. Pani Małgosia jest dla mnie niekwestionowaną królową polskich kryminałów bez rozlewu krwi, wulgaryzmów i scen seksu z rozbudowanym tłem obyczajowym. To ostatnie stwierdzenie zabrzmiało trochę jak zarzut, ale tak wcale nie jest. Uwielbiam te wyśmieni... Recenzja książki Za cenę śmierci

@gala26@gala26 × 26

O poszukiwaniu swego pochodzenia

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

Gdy świat czasami przygnębia, warto oderwać się od rzeczywistości i spojrzeć na nią z magicznej perspektywy. Może niekoniecznie będzie to prawda, jednakże każdy z nas potrzebuje chwile przerwy i możliwości uświadomienia sobie, że władamy niesamowitymi możliwościami wynikającymi z wyobraźni. Bo czy nie byłoby cudownie, gdyby nasz świat posiadał wła... Recenzja książki Pozytywka. Tajemnice przeszłości. Tom 3

Kondor czyli mądrość i męstwo

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

W książce krzyżują się marzenia o odkrywaniu nowych lądów z przeżyciami eskapad i poznawaniem odrębnych kultur. Może nigdy w życiu nie dotrę na kontynent Ameryki Południowej, ale dzięki temu tytułowi czuję się tak,, jakbym tam była razem z podróżnikami. Wiesława i Krzysztof Rudź mają niezwykłą moc opowiadania, współodczuwania i przenoszenia swoi... Recenzja książki W krainie kondorów

@Strusiowata@Strusiowata × 20

Czego nie wiemy o najbliższych...

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

"Wszyscy dowiedzą się, czego nie mówi jej mąż…" Często wydaje się nam, że bardzo dobrze znamy swoich bliskich, męża czy żonę..., ale w najmniej sprzyjających okolicznościach często również dowiadujemy się, że maja oni przed nami wielkie, głęboko skrywane i niekoniecznie czyste tajemnice. Jade i Cam są szczęśliwym małżeństwem, mają dwójkę udanych ... Recenzja książki Mój kochany mąż

@maciejek7@maciejek7 × 20

Niebanalna i oryginalna książka dla młodszych dzieci

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

Przypuszczam, że często musicie się nieźle nagimnastykować, żeby wyszukać książkę, która naprawdę zainteresuje Wasze dziecko. Na pewno nie jest łatwo odciągnąć je od ekranu telewizora. Cóż, żyjemy w czasach, w których książka musi mieć to „coś”, by Wasza latorośl chciała chociażby na nią spojrzeć i nie chodzi już tylko o kwestie wizualne, ale prze... Recenzja książki Książka, która nie chciała być czytana

Na rozstaju życia

WYBÓR REDAKCJI
21.06.2022

Powieść Clare Mackintosh spostrzegłam pośród wielu innych tomików ułożonych na półce bibliotecznych nowości. Pomimo, że w domu zawsze czeka stosik książek do przeczytania, po prostu nie mogłam się oprzeć tej opowieści i musiałam zabrać ją ze sobą. I rzeczywiście... warto było zajrzeć za żółtą, trochę niepozorną okładkę, aby zatonąć w wydarzeniach,... Recenzja książki Po końcu

Po prostu wszystko jedno

WYBÓR REDAKCJI
21.06.2022

Anna Cieplak jakby świadomie skroiła tę książkę, aby uniknąć szansy na status bestsellera. Ale ta nominacja do Nike również jest - jeśli mam sobie pozwolić na szczerość - o kant rozbić. No bo to kolejna powieść z gatunku tych, które niby są, choć ich nie ma, bo szybko się o nich zapomina. Rzecz tak samo czarująca jak gazetka dzielnicowa. Będzie ku... Recenzja książki Rozpływaj się

Pies, który mówi

WYBÓR REDAKCJI
21.06.2022

Najnowsza książka noblisty dzieje się w bliżej nieokreślonej przyszłości i zaczyna się bardzo intrygująco. Oto narratorką jest Klara, robot dysponujący sztuczną inteligencją, którego przeznaczeniem jest towarzyszenie dzieciom. Takie roboty oznacza się skrótem SP, czyli 'sztuczny przyjaciel' i sprzedaje jak komputery czy odkurzacze. Notabene, takie... Recenzja książki Klara i Słońce

@almos@almos × 26

NA POHYBEL

WYBÓR REDAKCJI
20.06.2022

Zastanawiałam się długo, jak zachęcić was do przeczytania tej książki. Szantaż? Nie mam asów w rękawie. Groźba? No przecież nie wyciągnę colta zza pasa i nie skieruję go w moich kochanych czytelników. Łagodna perswazja? Spróbujmy, może zadziała. Książkę Grzegorza Dziedzica przeczytać trzeba, z kilku powodów. Najważniejszy dla mnie, bardzo egoist... Recenzja książki Żadnych bogów, żadnych panów

@Rudolfina@Rudolfina × 27

Niepociumani dementorzy

WYBÓR REDAKCJI
19.06.2022

Na początku autor definiuje pojęcia, którymi się posługuje, co często sprowadza się do polemiki z poglądami psychologów lub innych naukowców. Na przykład psychologowie uważają, że to zachowanie pewnych osób bywa toksyczne, ale nie one same. Jarosław Gibas ma inne zdanie na ten temat. Zaskoczyło mnie to nieco, bo wszystkie przykłady toksycznych osó... Recenzja książki Nie daj sobie spieprzyć życia Sposoby na toksycznych ludzi

@Meszuge@Meszuge × 18

Życie niewolnika

WYBÓR REDAKCJI
19.06.2022

Ciekawie opowiedziana historia niewolnika z Barbados, który staje się wolnym człowiekiem, a wszystko to dzieje się w pierwszej połowie XIX wieku. Dla mnie najciekawsze były opowieści o okropieństwach systemu niewolniczego, tego gułagu w tropikach, gdzie ludzie traktowani byli jak rzeczy, ciężko harowali, a na dodatek byli bici, okaleczani, bezkarn... Recenzja książki Washington Black

@almos@almos × 20

Czy to był ten jeden jedyny dzień?

WYBÓR REDAKCJI
19.06.2022

Kto jeszcze nie zna Marii, ma okazję poznać tę niesamowitą, pełną energii i radości kobietę. Ale zanim sięgniecie po trzeci tom jej przygód, proponuję uzupełnić swoją wiedzę i poznać lepiej bohaterkę, a to wszystko w dwóch pierwszych częściach Kiedyś nadejdzie ten dzień i Nadszedł ten dzień. Maria właśnie wraca z podróży do Kijowa, od ukochanego ... Recenzja książki Przeminął ten dzień

Klimatyczna historia z mitologią afrykańską w tle

WYBÓR REDAKCJI
19.06.2022

Książka Ayany Gray "Drapieżne bestie" to historia, która wyróżnia się na tle innych młodzieżówek. Autorka stworzyła w niej świat oparty na wierzeniach i mitologii afrykańskiej. Spośród różnych społeczeństw, które zamieszkują Afrykę wybrała kilka i pomieszała je, dzięki czemu umożliwiła nam chociaż trochę poznanie tamtych rejonów i ich zróżnicowani... Recenzja książki Drapieżne bestie

Anne z Avonlea

WYBÓR REDAKCJI
19.06.2022

Lucy Maud Montgomery "Anne z Avonlea", przełożyła Anna Bańkowska, Jeśli nawet po raz ostatni serię książek o często pakującej się w niespodziewane kłopoty, uwielbiającej marzyć i nie dającej się nie lubić rudowłosej dziewczynce czytałam jakieś trzydzieści lat temu, to nadal myślę o niej z dużą sympatią. Podobnie jest z kolejnymi ekranizacjami k... Recenzja książki Anne z Avonlea

Magia piasku i słońca

WYBÓR REDAKCJI
19.06.2022

Czy przysięgi można łamać? Nawet te wyryte na skórze magią i wiążące cię niewidocznymi łańcuchami, które trudniej zerwać niż materialne okowy? Nawet, a zwłaszcza te, których nigdy nie chciałeś wypowiedzieć, wobec istot mrocznych i złych, przeciw samemu sobie? Już pierwszy krótki rozdział zabiera nas w świat dewów, magii snów i spieczonej słońcem ... Recenzja książki Cesarstwo piasku

@Set@Set × 5

Kwiaciarka damą

WYBÓR REDAKCJI
18.06.2022

@Link, jak na noblistę przystało, operuje symbolami i aluzjami. Tytułowy Pigmalion to mitologiczny król Cypru, który zakochał się w posągu kobiety. Posąg ten został ożywiony przez Afrodytę. Sytuacja jest luźnym nawiązaniem do treści dramatu, gdzie główny bohater dokonuje przemiany ubogiej kwiaciarki w damę. Główne osoby dramatu: Higgins, pro... Recenzja książki Pigmalion

@Remma@Remma × 17

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl