Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję
Recenzje książek:

"Profesor Feelgood"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cóż to była za porywająca historia! Autorka kolejny raz mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Przez całą opowieść towarzyszyły mi ogromne emocje. Pięknie to wyszło. Akcja toczy się szybko, nieustannie zaskakuje, intryguje i daje do myślenia. Wciągająca, przykuwająca uwagę fabuła, która krąży wokół relacji między Ashą a Jocobem – naszymi bohaterami. J... {} Recenzja książki Profesor Feelgood

Krzysztof Koziołek zaprasza w podróż do pięknego Krzeszowa

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Imię Pani" to kryminał w klimacie retro. Autor książki, Krzysztof Koziołek, jest mieszkańcem Dolnego Śląska, a dokładniej Nowej Soli. Dlatego też umiejscowienie akcji powieści w Krzeszowie, małej miejscowości, położonej kilka kilometrów od Kamiennej Góry i Lubawki czy Mieroszowa, nie dziwi. Miejsce to znane naprawdę nielicznym, bo kto słyszał o K... {} Recenzja książki Imię Pani

"Zaakceptuj rodzinę z całym bałaganem i wybierz własną drogę"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie takie rodziny, w których nagromadzenie nieszczęść jest szczególnie duże? Czasami wręcz wydaje się, że ciąży na nich jakaś klątwa, bo np. w podobnym wieku w wypadku ginie dziadek, potem ojciec , a następnie jego syn. O takich rzeczach pisze w swojej książce Anne Ancelin Schutzenberger, która jest psychologiem i psychoterapeutą, zajmującym si... {} Recenzja książki Psychogenealogia w praktyce

Czy Himalaje i powieść grozy to dobre połączenie?

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść związana z górami? I to z jednym z najwyższych szczytów świata, jakim jest Kanczendzondza, mierząca 8586 m n. p.m.? I w dodatku thriller z elementami horroru? Chyba nie mogło mi się przytrafić nic lepszego. To przecież dla mnie idealnie połączenie!!! Góry i thrillery - to co misie lubią najbardziej... Powieść angielskiej pisarki Michelle P... {} Recenzja książki Przepaść

Człowiek, który wynalazł internet. Biografia Paula Barana

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto wynalazł Internet? Zdania na ten temat są podzielone, choć autor właśnie Paula Barana tytułuje jego ojcem. Czy słusznie? To nieprawdopodobna historia imigranta, polskiego Żyda spod Białegostoku, który wraz z rodziną wyruszył do Ameryki. Wynalazcy, pasjonata, bez którego być może nie spotykalibyśmy się dziś chociażby na Facebooku, czy Instagr... {} Recenzja książki Człowiek, który wynalazł internet. Biografia Paula Barana

Kolory ognia

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Fene, stolicy Artanu, już od dawna nie gościło szczęście; ciężkie, bure chmury codziennie zasnuwają niebo, a ludzie zapomnieli, czym jest uśmiech i dobre samopoczucie. Dzieje się tak od czasu, gdy Czarnoksiężnik zamordował parę królewską, obsadzając na tronie wybranego przez siebie króla- dla mieszkańców zwykłego nieudacznika, nie potrafiącego n... {} Recenzja książki Kolory Ognia

Nieodgadniona

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nieodgadniona, to kontynuacja wybitnego thrillera psychologicznego, " Nieodnalezionej ", która zarówno dla mnie, jak i dla wielu innych czytelników pozostawiła za sobą ogromny niedosyt. 📚 Fabuła “ Nieodgadniona " pomimo tego, iż z pewnością jest nieco bardziej chaotyczna, to w dalszym ciągu pozostaje utrzymana na dobrym poziomie i sprawia, że... {} Recenzja książki Nieodgadniona

"Wyloguj swój mózg"

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy uważasz, że jesteś człowiekiem uzależnionym od telefonu? Nie? A czy to nie Ty na dźwięk sms-a lub powiadomienia chwytasz od razu telefon w rękę, aby dowiedzieć się kto napisał? Czy to nie Ty sprawdzasz po dodaniu posta czy ktoś polubił go lub skomentował? Czy to nie Ty odpalasz co chwilę swoją pocztę, bo może akurat przyszła ważna wiadomość? C... {} Recenzja książki Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii

"Gigi Buffon.Numer. Autobiografia" - Gigi Buffon oraz Roberto Perrone

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dlaczego Buffon? Ponieważ jestem fanem futbolu i przepadam za Włochami. Poza tym intrygująca okładka z dominującą jedynką i połową twarzy piłkarza, a przede wszystkim, to że miałam do czynienia z autobiografią - zrobiły swoje. Uwielbiam ten rodzaj prozy. Niesie ze sobą taki ładunek autentyzmu, że nie ma dla mnie ciekawszej lektury. I tym razem ... {} Recenzja książki Gigi Buffon. Numer 1

"Obsesja zbrodni"- Michelle McNamara

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Prawdziwa historia najbardziej poszukiwanego seryjnego mordercy w USA". Taki opis, widniejący na przedniej okładce książki Michelle McNamara pt."Obsesja zbrodni", może zwiastować tylko jedno- mocne wrażenia i niezapomnianą fabułę. W związku z tym, czy jej zawartość będzie równie fascynująca, jak zapowiedź? @Obrazek Tajemnicy mężc... {} Recenzja książki Obsesja zbrodni. Prawdziwa historia najbardziej poszukiwanego seryjnego mordercy w USA

Zrozumieć zwierzęta

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo ciekawa, niezwykła książka. Tak jak sugeruje tytuł, jest to dogłębna próba zrozumienia zwierząt z wykorzystaniem tajemnic autyzmu. Autorka, sama będąc autystyczką, mówi, że „ludzie z autyzmem potrafią myśleć tak jak zwierzęta. Potrafimy oczywiście rozumować jak ludzie - nie różnimy się przecież tak bardzo od reszty społeczeństwa. Autyzm jes... {} Recenzja książki Zrozumieć zwierzęta

Kiedy myślisz, że wiesz wszystko...

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Lubiła kochankę męża. Nie miała jednak pojęcia, co stało się z jej ciałem." Tyle właśnie powinien wiedzieć o fabule czytelnik, który postanowił przeczytać "Krok trzeci" Bartosza Szczygielskiego i ja nie napiszę o niej też nic więcej. Choć historia tutaj przedstawiona jest kompletnie różna od tej, którą mieliśmy okazję poznać w cyklu o Ga... {} Recenzja książki Krok trzeci

„KURWY PIERDOLONE I CHUJE JEBANE”

WYBÓR REDAKCJI
20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo przepraszam moich drogich czytelników za słowa użyte w tytule, ale jak zapewne zauważyliście ujęte są one w cudzysłów. Tak, to oczywiście próbka twórczości autora, a nie nowa inicjatywa językowa waszego recenzenta obliczona na przyciągnięcie uwagi tłumów. W „Bezdechu” przeklinają wszyscy, i to już nawet nie jak szewcy, tylko jak lumpy ... {} Recenzja książki Bezdech

@Rudolfina @Rudolfina

Młodość w małym miasteczku: Hesse i Calw

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pan Józef Giebenrath, pośrednik i agent handlowy, nie wyróżniał się wśród obywateli miasteczka żadnymi szczególnymi przymiotami ani właściwościami. Niewielka, oparta na motywach autobiograficznych powieść Hessego rozgrywa się w czasie jednego roku: rozpoczyna się przed wakacjami i kończy po wakacjach roku następnego. Śledzimy losy młodego Hansa G... {} Recenzja książki Wyższy świat

Kot

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przysłowie ludowe nie wróży dobrze tym, którzy napotkają czarnego kota. Ale w tej historii Czarny Kot pomaga tylko ukarać winowajcę. W opowiadaniu Edgar Poe pokazuje destrukcyjny wpływ alkoholu na osobowość i psychikę człowieka. W celi śmierci bezimienny narrator pisze historię rozpadu własnego ja, zapewniając czytelników, że ma zdrowy rozsądek,... {} Recenzja książki Czarny kot

Bez słów.

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nam, czytelnikom, trudno wyobrazić sobie świat, w którym litery, słowa, zdania nie sklejałyby się w pisma i książki wyrażające nasze emocje, zachowujące historię dla potomnych, obrazujące miejsca i światy nam nieznane. A gdybyśmy stali się uczestnikami lub świadkami sytuacji, w której dwie bliskie sobie osoby - siostra i brat - obdarzeni byliby zu... {} Recenzja książki Święte słowo

NA SKRÓTY

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podobno teraz się czyta Jakuba Małeckiego (nie mylić z Robertem). Nie lubię mieć zaległości, więc zachęcona pozytywnymi opiniami znajomych z LC czytam wreszcie i ja. Nie dygoczę. Stękam. Nie zachwycam się. Wybrzydzam. Narażam się wszystkim znajomym. Trudno. Wybaczcie, albo nie, ale skoro już tę książkę przeczytałam, to muszę wyłożyć, dlaczego... {} Recenzja książki Dygot

@Rudolfina @Rudolfina

Słabiutko

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

450 stron to liczba magiczna. Tyle stron powinna mieć książka, żeby czytało się ją bez znudzenia. Ni mniej, ni więcej, a właśnie 450. Tego trzyma się Wiktoria Moreau, królowa kryminału, która po ukazaniu się jej pierwszej powieści pt. „Skóra” rozpoczęła oszałamiającą karierę. Pisze dużo i dobrze, do momentu, kiedy tuż przed premierą jej najnowszej... {} Recenzja książki 450 stron

O gwałtach się nie mówi

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sam się o to prosił. Brzmi tendencyjnie. Brzmi paskudnie. Jest przejawem strachu - jeśli to przydarzyło się jemu, może przydarzyć się mnie. Psychika za wszelką cenę chce się obronić przed taką informacją, w końcu nie można zagrożenia upatrywać w każdej nieznajomej osobie miniętej na ulicy, dlatego przesuwa się odpowiedzialność za czyn z agresora ... {} Recenzja książki Historia przemocy

Jak pochłonąć wszechświat?

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

1983 rok. Dwunastoletni Eli Bell dorasta w jednej z dzielnic Brisbane, gdzie roi się od polskich i wietnamskich emigrantów. Mieszkając z matką narkomanką, starszym bratem Augustem, który nie mówi i ojczymem handlującym heroiną, często znajduje oparcie jedynie w swoim przyjacielu Arthurze „Slimie” Hallidayu - byłym osadzonym, który ze względu na li... {} Recenzja książki Chłopiec pochłania wszechświat

@Martyna23 @Martyna23

Czy warto odwiedzić Szwecję?

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka zabiera nas w ciepłą i ciekawą podróż do Szwecji, kraju dostatku i zadowolonych ludzi. Poznajemy obyczaje, typowe zachowania Szwedów, ich zwyczaje i mentalność. Ich – w pewnym sensie – inność od Polaków. A to wszystko otrzymujemy z pierwszej ręki, od Polki mieszkającej w Szwecji. Obserwowała przez wiele lat Szwedów i wszystko bardzo ciekaw... {} Recenzja książki Szwedzi. Ciepło na północy

Paszkwil czy pamflet na polskie społeczeństwo?

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To, co się aktualnie w naszym kraju dzieje, to to jest nic innego, jak normalne skurwysyństwo! - rozpoczyna swą powieść Krzysztof Jarząbek. I trudno się z tym zdaniem nie zgodzić, jeśli wspomnieć wiele realnych słów i działań polityków, dziennikarzy, ale i zwykłych ludzi, zarażonych nienawiścią do drugiej strony politycznego sporu, jaki toczy się ... {} Recenzja książki Niebezpieczne związki Mariana Klepki

Akan – starszy brat.

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"garnęliście się do zamyślonego wciąż bladego, a tak dziwnego dla was młodziana, (…) by otrzymać przyjacielską, zdrową radę, by się poskarżyć na ciężkie krzywdy brutalnych, białolicych sąsiadów, by odpocząć wśród wypraw myśliwskich, posilić się i wyspać u tego przyjaciela, któremu daliście drogie i zaszczytne dla niego miano >>starszego brata<<, >... {} Recenzja książki Akan. Powieśćo Bronisławie Piłsudskim

@czerwonakaja @czerwonakaja

NASI KOCHANI POLICJANCI

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawdziwi policjanci zawsze twierdzą, że śledztwo w sprawie morderstwa nigdy nie jest tak pasjonujące, jak to opisują autorzy powieści kryminalnych. Tak naprawdę to żmudna, biurokratyczna, drobiazgowa robota. Agnieszka Pruska wzięła sobie tę myśl do serca i napisała swą powieść tak, aby usatysfakcjonować policjantów, ale już niekoniecznie czytelni... {} Recenzja książki Żeglarz

@Rudolfina @Rudolfina

Romans światła z ciemnością

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Neo Arcadia opowiada historię miłosną dwóch mężczyzn osadzoną w świecie fantasy. Reen jest synem Pana Światła i przybywa do Zeb'a Władcy ciemności z poselstwem. Zeb zgadza się przyjąć warunki zaproponowane w układzie między królestwami jeśli Reen zostanie w jego krainie. Będąc pod urokiem Reena, który jest jego całkowitym przeciwieństwem, nie chc... {} Recenzja książki Neo Arcadia - Tęcza w ciemności

@Silvestris @Silvestris

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

{}