Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Współczesna miłość - jest!

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy po raz pierwszy ujrzałam tytuł „Modern love”, nie miałam wątpliwości czego mogę spodziewać się po tej książce. Wyobrażałam sobie zróżnicowane na wszelkie możliwe sposoby bliskie relacje międzyludzkie. Ostatecznie, złożoność i rozmaitość współczesnych historii, zawartych w zbiorze felietonów publikowanych w przeciągu dwóch ostatnich dekad na ła... {} Recenzja książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

@bookovsky2020@bookovsky2020 {}× 15

Piękna, komiksowa opowieść o byciu innym...

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odmienność... - nieodłączna część istnienia każdego żywego stworzenia, która z jednej strony czyni świat piękniejszym i pełniejszym, zaś z drugiej prowadzi do bólu, cierpienia, odwiecznego konfliktu oprawcy i ofiary. O odmienności właśnie - w piękny, komiksowy i zaskakujący sposób, opowiada również wspaniała opowieść Sashy Hommera pt. "Insekt", k... {} Recenzja książki Insekt

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 3

Gra o tron zakończona klęską

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

[…] Rosyjski dwór cesarski, będąc zmuszonym ze względu na interesy własnego imperium położyć wreszcie własnymi siłami kres zaciekłości, jaką odznaczają się zachodzące w Polsce nieporządki, przeszkodzić upadkowi Państwa, jak również zabezpieczyć sobie sprawiedliwe zaspokojenie swych legalnych praw, wszedł w całkowite porozumienie z cesarskim i ... {} Recenzja książki Ostatnie bezkrólewie

Uszczknąć kawałek z metalowego tortu

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kompletna historia o metalu bez cenzury” to podtytuł powyższej pozycji i już na wstępie miałem obawy. Czy aby na pewno znajdę tu wszystko? Książka liczy sobie około sześciuset stron, jest większa od standardowych wydań i przeraźliwie ciężka. Tak, tak… metal nie należy do tych lżejszych i jak widać, wiedza o nim również. Ale do sedna. Patrząc na t... {} Recenzja książki Głośno jak diabli

@MichalL@MichalL {}× 10

Nie zapomnij pamiętać

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lisa Genova to amerykańska autorka i doktor nauk medycznych w dziedzinie neurobiologii. Jako neurobiolożka autorka od ponad dziesięciu lat opowiada o chorobie Alzheimera i o pamięci przed liczną publicznością na całym świecie. Ma na swoim koncie jeden z najbardziej spektakularnych debiutów w dziedzinie literatury, wydaną własnym sumptem książkę „M... {} Recenzja książki Zrozumieć pamięć. Jak pamiętamy i dlaczego zapominamy

„Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze.” Albert Einstein

{} WYBÓR REDAKCJI
4.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obawiałam się tej lektury. Rezerwacja była impulsem, a potem przyszła refleksja, a co jeśli to nie dla mnie? Z uwagi na pracę, często przebijam się przez bardzo naukowe opracowania i pomysł, by serwować sobie jeszcze taką lekturę dobrowolnie wydawał mi się nietrafiony? Oj, jakże się myliłam! Chociaż na pozór mogłoby się wydawać, że najnowsza ks... {} Recenzja książki Myślenie czarno-białe

@ania_gt@ania_gt {}× 14

Kwietniowe deszcze, słońce sierpniowe

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ach, te podróże małe i duże… Podróże do nieodległych miejsc albo wręcz przeciwnie — na drugi koniec świata. Może jednak nie wybierajmy się aż tak daleko. Zapraszam zatem w Beskidy, do niewielkiego miasteczka u stóp gór. To tam udała się w krótką, jak początkowo planowała, podróż, bohaterka nowej książki Izabeli Skrzypiec-Dagnan. Czy ten wyjazd po... {} Recenzja książki Kwietniowe deszcze, słońce sierpniowe

@madalenakw@madalenakw {}× 2

Serio, nie warto zadzierać z weterynarzem!

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co Pana boli? Hau... Co Pani dziś zjadła lub połknęła przez przypadek? Miau... Kiedy Pan ostatnio zrobił kupę? Bee... Ile Pani schudła w przeciągu ostatnich trzech miesięcy ? Mu… No nie ma lekko weterynarz w swojej pracy. Niestety, żeby było jeszcze trudniej, właściciel zwierzęcia, któremu próbuje postawić diagnozę, ma często jeszcze mniej do powi... {} Recenzja książki Co gryzie weterynarza

Przepiękna!

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od kilku słów wyjaśnienia: mój tekst dotyczyć będzie wydania anglojęzycznego, dlatego imiona bohaterów pojawiających się w książce będą się różnić od tych, które możecie znać z wydania polskiego, czyli z książki o tytule ,,O kurze, która opuściła podwórze''. Dlatego kura Ipsak dla mnie będzie miała na imię Sprout, a dziki kaczor Straggler. ... {} Recenzja książki The Hen Who Dreamed She Could Fly

@Chassefierre@Chassefierre {}× 16

"Modern love" zebrane przez Daniela Jonesa, czyli jak ocenić uczucia?

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Magia kina nie polega na tym, że na ekranie dzieją się niewiarygodnie wspaniałe rzeczy. Niewiarygodnie wspaniałe rzeczy zdarzają się również w życiu. Nie, magia polega na tym, że filmy kończą się tuż po tych niewiarygodnie wspaniałych momentach. Kończą się po ogłoszeniu pokoju, zwycięskim meczu, zdobyciu dziewczyny. Życie nie ma napisów końcow... {} Recenzja książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

@Orestea@Orestea {}× 14

Kochaj bliźniego do śmierci jego

{} WYBÓR REDAKCJI
2.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trucicieli, jak się przekonamy w dalszej części tej książki, często uznawano za najgorszy rodzaj zbrodniarzy. Niejawność ich ataku i planowanie go z zimną krwią, a nie dokonanie pod wpływem chwili, wzbudzały szczególne przerażenie. Trucizna zagrażała ustalonemu porządkowi społecznemu. Dawała do ręki śmiertelną broń tym, którzy wobec prawa i obowią... {} Recenzja książki Stulecie trucicieli

@Meszuge@Meszuge {}× 13

Dotrzymana obietnica

{} WYBÓR REDAKCJI
1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Słodki psi pyszczek, poczciwe, mądre oczy i przyjazne spojrzenie spoglądające na nas z okładki kolejnej psiej opowieści W. Bruce'a Camerona "O psie, który dał słowo" nie pozwala nam przejść obojętnie obok tej książki. A to oznacza, że przed nami kolejna przesympatyczna historia o zupełnie zaskakujących psich sprawkach i następna porcja przygód Bai... {} Recenzja książki O psie, który dał słowo

Historia w historii

{} WYBÓR REDAKCJI
1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powiem wprost. Nie przepadam za literaturą piękną. Nie lubię opowieści, w których ważniejszy jest język i sposób prowadzenia narracji, niż treść. Myślę, że ten fakt jest dość ważny. Gdyż pomimo, że nie lubię, to jednak doceniam kunszt literacki. A przynajmniej się staram. Lawrence Durrell to brytyjski autor, z którym chciałam się zapoznać, z przy... {} Recenzja książki Mountolive

@ziellona@ziellona {}× 18

Intrygująca opowieść o ryzykownej miłości...

{} WYBÓR REDAKCJI
1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość ma wiele twarzy - od tych najpiękniejszych począwszy, aż po te najmniej przyjemne, optymistyczne, piękne. Z miłością też wiąże się nierzadko odczucie zwane powszechnie obsesją, które może prowadzić do naprawdę dramatycznych sytuacji... I to właśnie tej niezwykłej formie okazywania uczuć i pogrążaniu się w ich mrocznej naturze, opowiada znak... {} Recenzja książki Obsesje

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 5

Wilcza jagoda

{} WYBÓR REDAKCJI
1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ta kraina mroźnej pogody, zimnych ludzi, mężczyzn obawiających się kobiet, które mówią, co myślą, i które przez całe chcieliby oglądać wyłącznie w alkowach i na stołkach do porodu”. „Ciche wody”, to dramat historyczny z mroczną tajemnicą, który dla osób lubiących historię, jest niezwykłą gratką. Znakomity kryminał retro osadzony w XVI – wi... {} Recenzja książki Ciche wody

@gala26@gala26 {}× 17

Acta est fabula*

{} WYBÓR REDAKCJI
31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Do starożytnego Rzymu mam szczególny sentyment. Lata temu wymyśliłam sobie z tego okresu temat pracy magisterskiej i wytrwale dążyłam do tego celu. Od tamtego momentu minęło ładnych parę lat, w międzyczasie moje historyczne zainteresowania zmieniały się jak w kalejdoskopie. ... {} Recenzja książki Srebrzysty blask

@canis.luna@canis.luna {}× 4

Slapstick, czyli opowieść o samotności.

{} WYBÓR REDAKCJI
31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki Kurta Vonneguta czytałam wiele lat temu. Pamiętam, że były pełne absurdalnego poczucia humoru i podobały mi się. Tego samego spodziewałam się po lekturze najnowszej powieści autora: "Slapstick, albo nigdy więcej samotności!" Fabuła książki oparta jest na śnie autora. Opowiada on o rodzeństwie brata i siostry tak ściśle związanych ze sobą,... {} Recenzja książki Slapstick, albo nigdy więcej samotności!

@angell15@angell15 {}× 5

'Słowa są wszystkim. One są życiem. One są śmiercią!'

{} WYBÓR REDAKCJI
31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy aby na pewno? Wiadomo, iż komunikacja niewerbalna stanowi więcej niż słowa. Przystępując do lektury tej publikacji, spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Nie ukrywam, że do sięgnięcia po tę pozycję zachęciła mnie ciekawa zapowiedź. Jane Doe, nazywana również Obiektem Sześć-Osiem- Cztery, pewnego dnia zostaje zamknięta w podziemiach tajnego... {} Recenzja książki Szept

@ladymakbet33@ladymakbet33 {}× 6

Maria Curie

{} WYBÓR REDAKCJI
29.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ewa Curie "Maria Curie" Pierwsze pełne wydanie biografii noblistki, Kilka lat po śmierci Marii Skłodowskiej-Curie jej młodsza córka, Ewa Curie napisała wspaniałą, wydaną po raz pierwszy w 1937 roku, biografię słynnej noblistki. I chociaż doczekała się ona w Polsce wcześniejszych dwudziestu wydań, to dwudzieste pierwsze jest tym bardziej wyjątkowe... {} Recenzja książki Maria Curie

@toptangram@toptangram {}× 10

"Czerwona księżniczka"

{} WYBÓR REDAKCJI
29.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo ciekawa biografia! Niesamowicie oddaje klimat i realia czasów, w jakich przyszło żyć naszej bohaterce. Czytanie od początku do końca było ogromną, pouczającą, niosącą nowe, ciekawe informacje i spojrzenie na czasy dawno już minione. „Księżniczka… Mała bolszewiczka… Uciekinierka… Więźniarka… Komunistka…” Autorka Sofka Zinovieff bardzo ... {} Recenzja książki Czerwona księżniczka

Mgły przygody

{} WYBÓR REDAKCJI
29.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Mgły przeszłości” Cezarego Czyżewskiego to przygoda przez duże „P”. Mamy tutaj nie tylko tajemnicze organizacje walczące z istotami nie z tego świata (świeckie i kościelne), demony wszelkiego rodzaju, neonazistów, nieśmiertelnych ludzi (no prawie nieśmiertelnych), wiedźmy, czarty, anioły (których zresztą chyba nie polubicie), bogów i Najwyższego ... {} Recenzja książki Mgły przeszłości

@melkart002@melkart002 {}× 7

„Jeśli taką podjęłaś decyzję, jeśli tego właśnie chcesz, to rób to, co cię uszczęśliwia. Mam ...

{} WYBÓR REDAKCJI
29.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzydziestoletnia Tina, a tak naprawdę Walentyna Wagner to główna bohaterka powieści. Kobieta dalej mieszka z rodzicami, którzy wychowywali ją w domu pełnym miłości i akceptacji, ale też nauczyli ją, że zawsze musimy brać odpowiedzialność za swoje decyzje. Tina ma ciekawą pracę, którą bardzo lubi, dodatkowo może pracować zdalnie, a taka forma bard... {} Recenzja książki Kwietniowe deszcze, słońce sierpniowe

@viki_zm@viki_zm {}× 2

Trzeci tom popularnej serii podbija rynek wydawniczy

{} WYBÓR REDAKCJI
29.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nawet cuda zajmują trochę czasu” Wróżka Chrzestna 1697 rok autorka Daisy Fisher pisze pierwsze wydanie Kopciuszka, które ku zaskoczeniu pisarki podbija cały świat. Przydomek dziewczyny, głównej bohaterki baśni pochodzi od słowa kopeć oznaczający osad z sadzy. W różnych językach europejskich tłumaczony jest również na popiół c... {} Recenzja książki Propozycja dżentelmena

Kto kogo złowił?

{} WYBÓR REDAKCJI
27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstęp Kryminał „Łowca” autorstwa Agnieszki Pruskiej to moje pierwsze spotkanie z twórczością Autorki, Powieść zamyka cykl o komisarzu Barbanie Uszkierze. Przyznam szczerze, że bardzo ciężko mnie się czytało tę historię i mam do niej ambiwalentny stosunek. Z jednej strony strasznie mnie nużyła, a z drugiej byłam ciekawa, kto jest tytułowym Łowcą. W... {} Recenzja książki Łowca

@adam_miks@adam_miks {}× 13

Miłość z bagażem przeszłości

{} WYBÓR REDAKCJI
26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 „Nie cofniemy czasu, nie zmienimy wyborów naszych przodków. W życiu bywa różnie. Patrzmy na to, co przed nami” Miłość puka do naszych serc na wiele sposób ale nie zawsze jest potraktowana tak, jak na to zasługuje. Czasami winien jest temu splot różnych wydarzeń a czasami cień rzuca na nią przeszłość. Wówczas trudno jest całkowicie otworzyć ... {} Recenzja książki Kresowa miłość

@Mirka@Mirka {}× 12

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe