Recenzje książek

dostępne tylko u nas

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Klątwa czy morderstwa?

30.06.2022

Wiele dobrego słyszałam o tej książce. Mówiono, że można przy niej się przestraszyć, ale nie za mocno, czyli tak jak lubię. Sięgnęłam więc po powieść Erin A. Craig by się przestraszyć, ale tylko troszeczkę. Momentami nawet się to udało, ale od początku… Książka opowiada o dwunastu… o ośmiu siostrach Thaumas. Dziewczyny wraz z ojcem i jego żoną... Recenzja książki Dom soli i łez

Czy nasz mózg jest naprawdę głupi?

30.06.2022

Ludzki organizm to zadziwiający mechanizm. Skomplikowany, działa lepiej niż komputer, a tym wszystkim steruje nasz najważniejszy organ, czyli mózg. Opowiada o nim w niezwykły sposób dr Dean Burnett. Trzeba przyznać, że ma on wyjątkowy talent dydaktyczny. O skomplikowanych rzeczach opowiada w jasny i zrozumiały dla każdego sposób cyt.: "Mózg jest ... Recenzja książki Gupi muzg. W co tak naprawdę pogrywa twoja głowa?

@Vernau@Vernau × 18

Od zakochania do nienawiści tylko jeden krok

30.06.2022

Pamiętacie jak po przeczytaniu książki „Wszystko czego nie zrobiliśmy razem” autorstwa Klaudii Muniak wspomniałam, że wolę by pozostała przy thrillerach, bo w jej książce ciągnie naleciałościami kryminalnymi ? Dodatkowo główna bohaterka wykazywała się silnym brakiem stabilności psychicznej przez co ciężko czytało się pierwszą część. No to uwaga...... Recenzja książki Chwile, które nigdy się nie wydarzą

Sekta, ekologia, czy pieniądze?

30.06.2022

Niegdyś Hubert Meyer pomógł Domanowi wywinąć się ze sprawy w którą mężczyzna był zamieszany. Teraz sam potrzebuje jego pomocy. Po aferze z udziałem kamienicznika Kołomyjskiego psycholog zaszywa się w leśnej chacie przyjaciela. Postanawia przemyśleć co zrobić z kolejnym prawdopodobnym oskarżeniem jakie może na niego spaść w związku ze śmiercią Krys... Recenzja książki Balwierz

Renoma, czy przyjaźń ?

30.06.2022

„Kiedy jesteś gotów, los daje Ci to czego potrzebujesz, wcale nie to czego chcesz.” „Nikt nie musi wiedzieć” to czwarty tom cyklu autorstwa Katarzyny Bondy o śledztwach pierwszego polskiego psychologa śledczego. Powstał po 10 latach przerwy i można by podejrzewać, że fabuła stanie się przez to niespójna. Nic bardziej mylnego ! Jestem w tym wieku... Recenzja książki Nikt nie musi wiedzieć

W szponach teatru

30.06.2022

Klasyka nie zawodzi. Jak wspaniale wrócić do Reymonta, kiedy nie jest postrzegany przez pryzmat lektury szkolnej. Delektować się niepowtarzalnym językiem obrazującym wszystko, co spotyka na swojej drodze: ludzi, krajobrazy, obiekty. Kiedy pojawia się postać jakiegoś bohatera, nie zostaje pominięty żaden szczegół jego wyglądu, zmarszczki, grymasu t... Recenzja książki Komediantka

@Remma@Remma × 16

Ania z Zielonego Wzgórza

30.06.2022

Czy jest ktoś, kto nie kojarzy rudowłosej dziewczynki z Wyspy Świętego Edwarda? Z serii książek lub adaptacji serialowych czy filmowych? To bohaterka, która właściwie nie traci na popularności. Była obecna w życiu naszych babć, mam, a teraz jest obecna w naszym własnym. Tylko dzisiaj w księgarniach, w regularnych cenach, dostępnych jest kilkanaści... Recenzja książki Ania z Zielonego Wzgórza

„Nawet kultowi bohaterowie czasem się mylą”

29.06.2022

„Nawet kultowi bohaterowie czasem się mylą” „Pogięte bajki. Ostatnie zlecenie„ to książka autorstwa Marcina Pełki, która wzbudziła moje zainteresowanie, gdy pojawiła się w Klubie Recenzenta. Osobliwy opis oraz niecodzienna okładka, które przeobrażają nasze widzenie kultowych bohaterów polskiej popkultury oraz postaci uwielbianych przez wielu w dz... Recenzja książki Pogięte bajki. Ostatnie zlecenie

Kresowa opowieść: Anna

29.06.2022

"Tutaj się urodziłam i wasza wieś jest moim drugim domem, a do domu zawsze wraca się z radością" Już po raz czwarty spotykamy się z sagą kresową. Wszystkie części opowiadają o wydarzeniach z lat 1943-1944 na terenie Kresów wschodnich. Autor dokładnie i bez litości opisuje okrutne działania ukraińskich stowarzyszeń, które na pozór miały walczyć ... Recenzja książki Kresowa opowieść. Anna

Niemoralność czy to nie cecha każdego ?

28.06.2022

Chcę przedstawić książkę autorstwa Anny Wrońskiej pt. ,,Niemoralne propozycje". Książka ta składa się z dwunastu opowiadań o wątku erotycznym. Każda historia jest inna, a każdy bohater z niej ma inne doświadczenia życiowe. Natomiast wszystkich tych bohaterów łączy jedno ogromne porządanie i zmysłowość. Każdy z nas w sumie ma w sobie pewną niemo... Recenzja książki Niemoralne propozycje

Idealna opiekunka

28.06.2022

"Idealna opiekunka" autorstwa Phoebe Morgan to thriller psychologiczny przedstawiający historię Siobhan, dla której wakacje we Francji szybko się kończą, ponieważ jej mąż zostaje aresztowany pod zarzutem morderstwa. Ciało jego kochanki Caroline, o której Siobhan od dawna wiedziała, zostaje znalezione w jej własnym mieszkaniu, a roczna Eve, którą s... Recenzja książki Idealna opiekunka

Warto wiedzieć

28.06.2022

Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak bardzo potrzebujesz sięgnąć po serię "Krótkie Wprowadzenie". To jedna z tych nielicznych sytuacji, kiedy okładka książki nie naciąga prawdy. Faktycznie otrzymujemy obiecane, niedługie wprowadzenie - zbiór zbadanych, merytorycznych faktów, które przybliżają nam bardzo konkretne zagadnienie. W moj... Recenzja książki Bizancjum. Krótkie Wprowadzenie

@atypowy@atypowy × 8

Ciekawy thriller o poczuciu winy i nienawiści w rolach głównych

27.06.2022

„Ten, który przeżył” to moje pierwsze zetknięcie z tym autorem znalezione wśród reszty kryminałów i thrillerów kurzących się w starym regale i muszę powiedzieć, że jestem miłe zaskoczona. Nie jest to na pewno moja top 10 książka ale zdecydowanie nie żałuję, że po nią sięgnęłam. Książka jest dość gruba, ma 510 stron (przynajmniej w moim wydaniu), i... Recenzja książki Ten, który przeżył

Ludzie stamtąd

27.06.2022

Odnoszę wrażenie, że w ostatnim czasie swój renesans przeżywa literatura polska. Wydawcy coraz śmielej sięgają po rodzime autorki i autorów, wzbogacając rynek książki o tytuły może nie całkiem zapomniane, ale na pewno znane dotychczas wąskiemu gronu czytelników. Na uwagę zasługuje tutaj m.in. seria "Marginesy klasycznie". Wśród czterech wydanych w... Recenzja książki Ludzie stamtąd

Siła wyboru

27.06.2022

" Twoje życie jest jak film (...) był dramat, był horror, ciągle jest jakiś romans, a ze względu na charakter nieustanna komedia (...)" Alicję, główną bohaterkę powieści Anny Madejak, poznajemy w szpitalu, gdzie przebywa razem z Jagodą, która próbowała popełnić samobójstwo. Kobiety zwierzają się sobie ze swego życia, miłosnych dylematów, wzlotów ... Recenzja książki Siła wyboru

Chcesz się wybrać do Nowogłosu?

27.06.2022

Są książki, które czyta się jednym tchem. Magda Puzio w swoim debiucie pokazała, że należy do niezwykłych autorów. Mam nadzieję, że jej kolejna część będzie równie interesująca. Wszyscy żyjemy i żyliśmy w czasach pandemii. Pamiętamy, co się wtedy działo... Dlaczego ktoś chciałby do tego wracać? Otóż autorka pokazała tutaj kontrolę polityków, niebe... Recenzja książki Nowa rzeczywistość

@beatazet@beatazet × 2

Czasem ludzie poznają się w złym miejscu i złym czasie i nic nie da się zrobić...

27.06.2022

Mieliście już okazję czytać książki lub oglądać serial o Bridgertonach? Ja nigdy nie czytałam książek, ani nie oglądałam serialu, ale kiedy zobaczyłam tę książkę w Klubie Recenzenta portalu Nakanapie.pl, postanowiłam jej dać szansę i przeczytać, z czego wziął się szał na romanse historyczne, które napisała absolwentka Harvardu. Miała być lekarzem,... Recenzja książki Grzesznik nawrócony

@beatazet@beatazet × 1

Promyczek

26.06.2022

Kate nazywana Promyczkiem, choć wiele w życiu przeszła, jest optymistką nie szczędzącą uśmiechu. Jest pełna życia, bystra, zabawna i szczera. Jednak Kate nigdy nie wierzyła w miłość. Ma najlepszego przyjaciela Gusa, początkującą gwiazdę rocka, z którym rozumie się bez słów. Kate nie podejrzewa, że po wyjeździe z San Diego na studia, pokocha Keller... Recenzja książki Promyczek

Miłość czy pożądanie?

26.06.2022

Niemoralne propozycje to krótka książka dotycząca pragnień erotycznych, które miała chyba większość z nas. Chyba każdy z nas miał lub mieć będzie swoje fantazje. Czasem całkiem niespodziewanie. Temat współżycia seksualnego nikomu nie jest obcy. W niektórych kręgach jest to wciąż temat tabu i ludzie wstydzą się o tym rozmawiać, a przecież jest ... Recenzja książki Niemoralne propozycje

Milicja pisze kryminały....

WYBÓR REDAKCJI
25.06.2022

Z czym kojarzy się większości z nas kryminał milicyjny ? Zapewne z serialem "O7 zgłoś się" i polskim James Bondem, czyli porucznikiem Sławkiem Borewiczem, w którego wcielał się niezapomniany Bronisław Cieślak. Dorota Skotarczak w książce "Otwierać milicja" zabiera nas do świata kryminału w czasach PRL-u. Jak pisze w wstępie, książkę z zakresu hi... Recenzja książki Otwierać, milicja! O powieści kryminalnej w PRL

@Vernau@Vernau × 26

Miłość nachodzi nas niespodziewanie

24.06.2022

"Czasem najlepsze, co można zrobić dla drugiej osoby, to pozwolić jej odejść..." Z książkami Agaty Przybyłek miewałam do tej pory dość specyficzną relację. Jedne książki uwielbiałam, a inne mocno krytykowałam. Ciężko było mi jednoznacznie stwierdzić, czy jestem jej fanką, czy raczej stoimy po przeciwnych stronach barykady. Sięgając po cykl "Bez C... Recenzja książki Bez Ciebie

„Jestem jak jaskółka, która w końcu poczuła wolność i swobodę.”

21.06.2022

Każdy z nas nosi przez życie jakiś bagaż. Każdy z nas coś przeżył, co spowodowało, że się zmienił. Darzymy kogoś zaufaniem i oczekujemy tego samego od drugiej osoby. Życie niestety i tak nas potem zweryfikuje. „Moje dotychczasowe życie było bardziej komfortowe, stać mnie było na wszystko, co sobie wymyśliłam. Szkoda tylko, że od siódmego roku życ... Recenzja książki Pokochaj mnie

@jagodabuch@jagodabuch × 15

Nieszablonowa twórczość Turtona

21.06.2022

Książka "Demon i mroczna toń" porwała mnie od samego początku i wciągnęła w wir przeplatającego się ze sobą napięcia i zaskoczenia. Od pierwszych stron zachwyciłam się stylem pisania Stuarta Turtona, ponieważ jego powieść czytało mi się nadzwyczaj dobrze i przerwała ona mój zastój czytelniczy, co właściwie jest sporym wyczynem. Wypożyczając ją z b... Recenzja książki Demon i mroczna toń

@asvmoyy@asvmoyy × 2

Po prostu wszystko jedno

WYBÓR REDAKCJI
21.06.2022

Anna Cieplak jakby świadomie skroiła tę książkę, aby uniknąć szansy na status bestsellera. Ale ta nominacja do Nike również jest - jeśli mam sobie pozwolić na szczerość - o kant rozbić. No bo to kolejna powieść z gatunku tych, które niby są, choć ich nie ma, bo szybko się o nich zapomina. Rzecz tak samo czarująca jak gazetka dzielnicowa. Będzie ku... Recenzja książki Rozpływaj się

Popłakałam się jak dziecko

20.06.2022

Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką współczesnej literatury obyczajowej, bardziej gustuję w fantastyce, klasykach czy książkach historycznych. Czułam jednak potrzebę przeczytania czegoś "do herbatki i kocyka" w grudniowy wieczór, a więc tę książkę dostałam od swojego partnera na gwiazdkę, i zanim zima minie, postanowiłam się za nią zabrać..... Recenzja książki Jak zawsze w grudniu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl