Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Siedem minut po pólnocy -Patrick Ness

2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zapewne nie przeczytalabym tej książki, gdybym nie dostala jej w prezencie. Bardzo się jednak cieszę, że przyszlo mi się zaglębić w tak piękną historię. Pólnoc, jak wiadomo jest porą mroczną, która potrafi doprowadzić do strachu i niepokoju nie tylko dzieci, ale też doroslych. Jednak dla Conora koszmar rozpoczyna się dopiero siedem minut później.... {} Recenzja książki Siedem minut po północy (okładka filmowa)

Co się zdarzyło w Bee County

1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minęły dwa lata odkąd Jesse Glick i Leila Lantz wypowiedzieli posłuszeństwo Bogu, wyrzekli się słusznej wiary i tradycji przodków, porzucili dom oraz rodzinę by przyłączyć się do Englischers. Do życia społeczności Amiszów z Bee County powrócił błogosławiony spokój. Spokój, który pęka jak bańka mydlana kiedy Rebeka Lantz znajduje w szkolnej szopie... {} Recenzja książki Syn siodlarza

Nudniejsza, ale fajna + cytaty

1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo lubię czytać o Flawii de Luce. Lubię klimat książki, humor, opisy w niej. Niestety ta część jest nudniejsza od pozostałych. ( Jakby co nie przeczytałam poprzedniej części (części szóstej) i możliwe, że jej lektura dopowiedziałaby coś ) Flawia wyjeżdża z rodzinnego Buckshaw i trafia do szkoły, w której uczyła się jej matka- Harri... {} Recenzja książki Jak kominiarzy śmierć w proch zmieni

Zmierzch - Stephenie Meyer

30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zmierzch ma wielu swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja jednak zaliczam się do tych pierwszych. Zdecydowalam się przeczytać tę książkę po zobaczeniu filmu. Cieszę się jednak, bo to ona zapoczątkowala moją przygodę z czytaniem. Warto wspomnieć o okolicznościach powstania książki. Myślę, że to bardzo ciekawe. Stephenie Meyer przyśnił się sen, ... {} Recenzja książki Zmierzch

Jeszcze więcej trupów....

30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna książka słynnego założyciela tytułowej Trupiej Farmy. W tej części autor przedstawia 13 archiwalnych spraw oraz jak coraz to bardziej rozwijająca się technika pomaga w ich rozwiązaniu. Genialnym dodatkiem w Nowych Śledztwach są zdjęcia oraz tak jak w poprzednim tomie słownik oraz rysunki ludzkiego szkieletu wraz z opisami co pomaga bar... {} Recenzja książki Trupia Farma. Nowe śledztwa

Fiński sukces

{} WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka lat temu hasło ‘fińska szkoła’ stało się synonimem sukcesu, a osoby choć trochę zainteresowane sprawami edukacji z pewnością słyszały o fenomenie tego skandynawskiego kraju na polu nauczania. Autor tej niewielkiej książki pracował krótko w amerykańskiej szkole i był tak wyczerpany wypełnianiem swoich obowiązków, że kiedy nadarzyła się okazja... {} Recenzja książki Fińskie dzieci uczą się najlepiej. Co możemy zrobić, by nasze dzieci były szczęśliwe, wierzyły w siebie i lubiły szkołę?

Trzy kroki od siebie - Daughtry Tobuas Iaconis

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Trzy kroki od siebie" postanowiłam przeczytać po wcześniejszym oglądnięciu filmu. Jako, że produkcja bardzo mi się podobała, stwierdziłam, że warto powrócić do historii Stelli i Willa w nieco innej, książkowej formie. "Trzy kroki od siebie" to dramat romantyczny. Stella i Will muszą zawsze pozostawać co najmniej w odległości trzech kroków od sie... {} Recenzja książki Trzy kroki od siebie

Baśnie osobliwe - Ransom Riggs

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już po przeczytaniu "Osobliwego domu pani Peregrine" mialam ochotę zaglębić się w "Baśnie osobliwe". Nie zawiodlam się. Książka spelnila moje oczekiwania. Nawet można powiedzieć, że zaskoczyla mnie. Oczywiście, pozytywnie. Moim zdaniem "Baśnie osobliwe" to super dodatek do serii Riggs'a. Dzięki nim dowiadujemy się glównie wielu ciekawostek. Zosta... {} Recenzja książki Baśnie osobliwe

Czy było o niej za głośno?

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Opinie względem niej były podzielone - albo ktoś był bardzo na tak albo całkiem na nie. Nie była bym sobą gdybym sama nie chciała się o tym przekonać. Tak więc kupiłam książkę przedpremierowo. Pomimo masy egzaminów piękna okładka tak kusiła, że musiałam od razu zabrać się za czytanie jak tylko przyszła. Co tam studia... ;). Pierwsze dwa rozdzi... {} Recenzja książki Gołąb i wąż

Być może istnieją jeszcze drzwi, które czekają na otwarcie

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest tylko kluczem, który służy nam do otwarcia drzwi, gdzie po przekroczenia progu dostajemy się do nowego świata pełnego magii i przygód. Obcowanie z tą lekturą jest uzależniające, autorka nie na darmo przemawia bezpośrednio do czytelnika i ustami głównej bohaterki January ostrzega, że otwieramy ją na własną odpowiedzialność. "Dziesięć t... {} Recenzja książki Dziesięć tysięcy drzwi

Siła wewnętrznej wolności

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obecnie jest prawdziwy wysyp książek rozwojowych - znajdziemy je wszędzie, traktujące o wielu aspektach naszego życia. W całym wachlarzu ciężko wychwycić te naprawdę dobre. Dające nie tylko dobre rady, które czytelnik próbuje przekładać na swoje życie, ale przede wszystkim - dobre tropy, by czytelnik mógł dalej się rozwijać i szukał odpowiedzi na ... {} Recenzja książki Siła wewnętrznej wolności i dlaczego jest ona dzisiaj tak ważna, jak nigdy dotąd

Odniesienia kulturowe

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla mnie 'Śnieg' okazał się książką genialną. Czytałam ją z zachwytem, o wiele wiele więcej niż wcześniej czytane przeze mnie książki tego autora, czyli 'Rudowłosą' i 'Nazywam się Czerwień'. Jednego nie da się autorowi odmówić: talentu. Każda książka to całkiem inna poetyka i inny styl, a jednocześnie wszystkie łączy coś Pamukowego. Ważne jest też... {} Recenzja książki Śnieg

Islam intelektualny

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trochę przeczytałam dokładnie, a trochę przekartkowałam, gdyż lektura w mojej ocenie należała do żmudnych. Że nie rzuciłam tej książki nie skończywszy, to tylko dlatego, iż doceniam jej sposób napisania. Bardzo dobry sposób napisania. Fabuła opiera się na misternej zagadce kto zabił Eleganta oraz na historii miłosnej przepięknej córki miniaturzyst... {} Recenzja książki Nazywam się Czerwień

Mity i aluzje literackie

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'Rudowłosa' jest książką z pozoru lekką. Jej pierwszą warstwę stanowi opowieść Cema o swojej przygodzie gdy był młodym chłopcem, której nigdy nie zapomniał. O tym jak będąc licealistą został pomocnikiem studniarza i tam, w odludnej mieścinie, poznał Rudowłosą, a stracił Mistrza. Fabuła obejmuje kilkadziesiąt lat, od młodości Cema do jego wieku śre... {} Recenzja książki Rudowłosa

Dzieci Abrahama

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść 'Dzieci Abrahama' jest o Izraelu i Strefie Gazy, o dwóch skłóconych nacjach, które od powstania państwa Izrael nawzajem się zwalczają. Bohaterami książki są zarówno Izraelczycy, jak i Palestyńczycy. Ale nie są to jednolici ideologicznie ludzie. Po każdej stronie są zarówno fanatycy, jak i zwolennicy kompromisu. I w obrębie jednej narodowoś... {} Recenzja książki Dzieci Abrahama

Orient

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to historia kilku osób z nepalskiej części Indii. Sędziego, jego wnuczki, kucharza, jego syna, amerykańskiego emigranta. To są wątki główne, ale mamy też wątki poboczne: dwóch arystokratycznych sąsiadek, europejskiego misjonarza, który produkował sery i korepetytora Sai. Autorka po mistrzowsku przechodzi od naszkicowania postaci tak jakby w ... {} Recenzja książki Brzemię rzeczy utraconych

Afgańska rodzina

29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Można tę książkę czytać jako opowieść o kobietach z Kabulu, książkę o rodzinach afgańskich i reportaż o losie Afganek. Bo bohaterkami są kobiety z rodziny Sułtana i otoczenia, kobiety w różnym wieku, mężatki, panny, wdowy. Autorka, reporterka żyła jakiś czas w domu Sułtana, rozmawiała z nimi i poznała ich losy. Łączy je to, że ich byt zależy od mę... {} Recenzja książki Księgarz z Kabulu

Miłość w czasach zarazy czyli obozowy matrix i zniesmaczenie level high

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kupiłam, no kupiłam. Sama, bez niczyich zachęt czy namów. Kupiłam, bo jeszcze wówczas nie wiedziałam, że nie jest ona książką historyczną, tylko byle jakim romansidłem. Swoje na półce przeleżała, jakieś dwa lata, ale po odkryciu wielu rewelacji na jej temat po porostu nie miałam na nią ochoty. Jak o zbrodni Wołyńskiej czy Powstaniu Warszawskim mog... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Przewodnik po sadze Zmierzch - Stephenie Meyer

27.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako, że jestem fanką sagi Zmierzch, gdy tylko się dowiedzialam, że taka książka istnieje, nie bylam w stanie się powstrzymać, by nie mieć jej w swoich rękach. Oczywiście nie zawiodlam się ani trochę. Przewodnik jest bardzo pięknie wydany. Zawiera ujmujące ilustracje, nad którymi nie sposób nie zawiesić oka. Okladkę też można fajnie zinterpretowa... {} Recenzja książki Przewodnik po sadze Zmierzch

Przetrącone życiorysy

27.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To książka wybitna, a jej uhonorowanie Nagrodą Nobla świadczy o tym, że tak krytykowana obecnie Komisja Noblowska miła świetny gust. Książka to jest niezwykła, bardzo trudna, ale piękna. Czytałam ją z tydzień, bo nie da się szybciej. Gatunkowo to coś w rodzaju duchowej autobiografii. Tytułowa Góra duszy to miejsce, w którym Budda osiągnął nirwanę.... {} Recenzja książki Góra duszy

Plotki i prawda

27.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bo prawdę napisał Tołstoj, że każda rodzina jest nieszczęśliwa na swój sposób... Nie miałam okazji czytać pierwszej książki autora 'Piękno to bolesna rana', ale już drugą książkę tego indonezyjskiego autora postanowiłam przeczytać. Całość jest podzielona na 5 części, z których każda stanowi doskonale napisaną opowieść na jeden i ten sam temat. Mi... {} Recenzja książki Człowiek tygrys

W rozkroku między Wschodem a Zachodem

{} WYBÓR REDAKCJI
27.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli miałabym opisać wrażenia dotyczące tylko akcji i osób to fabuła jest wzruszająca. Sam Watanabe to człowiek wzbudzający sympatię swoją szczerością i poszukiwaniem prawdy. Naoko też, ale nie potrafię zrozumieć takiego zjednoczenia z przyjacielem, jak to opisuje mówiąc o Kizuki. Zresztą, to mi nasuwa jakieś konkretne skojarzenie literackie, moż... {} Recenzja książki Norwegian Wood

Zmrok - Lampoon Harvard

26.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zmrok" postanowilam przeczytać z nadzieją, że będzie to coś ciekawego, a za razem zabawnego. Miala to być parodia bestsellerowej Sagi Zmierzch. Bardzo się jednak zawiodlam. 😕 Po przeczytaniu powieści Stephenie Meyer, od Zmroku oczekiwalam czegoś więcej. Niestety czytając tą książkę czulam narastające zarzenowanie. Z każdą kolejną chwilą nudzilam ... {} Recenzja książki Zmrok

zadziwiająca

26.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kasia pracuje w hurtowni odzieżowej, której właścicielami są Chińczycy. Jak to bywa- firma się rozwija kosztem ciężkiej pracy zwykłych ludzi, a utarg leci do kieszeni szefa. O podwyżce nie ma mowy, o dołożeniu obowiązków- to już chętnie ;) Pomimo, ze nasza bohaterka ostro pracuje i wychowuje dziecko, to zostaje jej mnóstwo czasu na myślenie ... {} Recenzja książki Bez zobowiązań

Rozczarowanie

26.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Widząc dobre i pochlebne opinie o książce skusiłam się na nią w Klubie Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Opis z tyłu okładki, również mnie skusił po jej sięgnięcie. Liczyłam na piękną i realistyczną historię. Jednak mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. Stąd moja opinia. Oceniam ją jako przeciętną, bo taka właśnie była. Co mnie w niej iryt... {} Recenzja książki Pogubieni. Odnaleźć siebie

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}