Recenzje książek

dostępne tylko u nas

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Jeżeli będę miał zły dzień, ktoś dziś umrze.

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka to najlepszy reportaż medyczny jaki do tej pory przeczytałam, a przeczytałam ich już kila, bo ta tematyka naprawdę bardzo mnie interesuje. Autor książki jest szwedzkim lekarzem, który uczestniczył w misjach "Lekarzy bez granic" w Afryce. W książce opowiada o swojej pracy w jakże ciężkich warunkach, a także o swoich przemyśleniach, odczu... {} Recenzja książki Jeżeli będę miał zły dzień, ktoś dziś umrze

Klątwa pierwszego pocałunku, czyli dziewica pocałunków

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy obawia się swojego pierwszego pocałunku, marzy, aby był idealny. Tytuł tej recenzji mocno mnie rozbawił, a są to słowa klucze z tej książki. Naprawdę oryginalne, prawda? Nasza bohaterka Meg nie miała szczęścia. Podczas próby jej pierwszego pocałunku dochodzi do wypadku, a jej podobizny są publikowane w mediach społecznościowych jako przestro... {} Recenzja książki Wybierz mnie!

@beatazet@beatazet {}× 1

Dama pracująca

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nadszedł czas, by zamiast na wskroś chałowatych harlequinów serii RH poczytać poważny romans historyczny z uznanego, powszechnie szanowanego wydawnictwa. Wybór padł na kolejną pozycję z cyklu, bo skoro powiedziało się „A” to należy powiedzieć też „B”, a że „Be” jest dużo to i o nim bedzie* najwięcej. Tych, którzy w tym momencie szczają po nogach... {} Recenzja książki Szalone pocałunki

@Jagrys@Jagrys {}× 8

Książę, potwór i dziewczyna

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dobrych stu lat Tranawia i Kalazin pozostają w stanie wojny. Wojny krwawej i okrutnej. Nie o graniczny strumyk, przyoranie k’sobie ziemi na dwa palce czy odcisk na dumie. To wojna o światopogląd, o przekonania. O ideę. Tranawia wyrzuciła ze swoich granic wszelkie bóstwa, a heretycy i towarzyszące im potwory okryły kraj grubą zasłoną magii krwi... {} Recenzja książki Niegodziwi święci

@Jagrys@Jagrys {}× 11

Z wielką mocą wiążą się wielkie możliwości

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma lasami, istniało królestwo Inis, które słynęło z najpiękniejszych i najbardziej drogocennych koni. Życie toczące się w tej krainie zostaje zakłócone, przez potężnego maga Therona, który zrobi wszystko, żeby posiąść moc wszystkich czarodziejów, stając się najpotężniejszym z nich. Władczyni Inis, ... {} Recenzja książki Niebieski las

@pardobicka@pardobicka {}× 4

Polska lat 90.

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rocznik 92. Lata 90. to moje dzieciństwo. Pamiętam zabawki, bajki na kasetach i kartridże z grami na Pegasusa. Tata nagrywał mi Cartoon Network na kasety, żebym mogła oglądać video na swoim małym kineskopowym telewizorze, kiedy tylko będę miała ochotę. Miałam to szczęście, że w tamtych czasach tata pracował jako monter RTV i był zafiksowany na no... {} Recenzja książki Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

Niepokój- Maggie Stiefvater

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Współczesna powieść o wilkołakach? Tak! A w niej nowi bohaterowie, wielka miłość, która musi pokonać wszelkie przeszkody, wielka przyjaźń i prawdziwe poświęcenie. Nadchodzi wiosna. Sam jest człowiekiem, ale tym razem to z Grace zaczyna się dziać coś dziwnego. W dodatku rodzice próbują ją rozdzielić z Samem- skupieni jak zwykle tylko na sobie, nie... {} Recenzja książki Niepokój

111 gawęd z ludowej historii Śląska

9.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Całe życie mieszkam na Śląsku. Urodziłam się tutaj i nie zamierzam się nigdzie przenosić. Tu jest mi dobrze. W domu zawsze się godało, a nie mówiło. Lubię historię z mojego dzieciństwa, którą opowiadają czasem moi rodzice: kiedy ja i mój brat zaczęliśmy chodzić do szkoły, był zakaz używania gwary śląskiej w naszej obecności dopóki nie nauczymy się... {} Recenzja książki Bez pana i plebana. 111 gawęd z ludowej historii Śląska

Lecę. Czy jest się naprawdę czego bać?

9.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Samolot. Stalowy ptak. Niebo. Pogoda. Dreamlinery. Boeingi. Airbusy. Kokpit. Piloci i stewardesy. Tanie linie lotnicze. Z czym tak naprawdę kojarzy Ci się lot? Ze strachem? Przygodą? Z konkretną nazwę lini lotniczych? Podekscytowaniem? A może wszystko razem? Większość osób chyba tak już ma. Bo przecież latanie nie jest dla przeciętnego człowieka c... {} Recenzja książki Lecę. Piloci mi to powiedzieli

@Czytanna@Czytanna {}× 1

Nie mów kim jesteś

8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna bohaterka to Jane Doe. Imię to przyznawane jest osobom anonimowym, których tożsamości nie da się ustalić. Dziewczyna jednak z rozmysłem nie chce ujawniać swojego nazwiska, choć sama zgłosiła się do szpitala, szukając pomocy. Ze zwykłego miejskiego ośrodka trafia jednak ona szybko do tajnej rządowej organizacji, która przeprowadza na niej... {} Recenzja książki Szept

@adam_miks@adam_miks {}× 5

Zdrowe rozmowy przy kawie...

8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

11 marca 2020 roku – data, która została wpisana do historii świata. Data, która naznaczyła Polskę. Dzień, w którym Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła stan pandemii. Okropność, która spotkała nas, a granice państw niczego nie zatrzymały. Wirus się rozszedł, choć ciśnie mi się słowo „rozlał” po ludziach. Teraz, gdy restrykcje stopniowo są luzowa... {} Recenzja książki Poczekalnia. 13 rozmów o pandemii

Tajemniczy spadek, intrygująca tajemnica i potwór z otchłani

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biorąc do recenzji „Zew Cthulhu” – grę paragrafową na motywach opowieści H.P. Lovecrafta, tak naprawdę nie wiedziałam czego się spodziewać. Gdzieś tam motyw ogromnego potwora-bóstwa z głębin mi się przewinął, sama idea gry paragrafowej również, jednak namacalnie nie miałam doświadczenia w tym temacie. Czy pierwsze spotkanie z takim rodzajem książk... {} Recenzja książki Zew Cthulhu. Gra paragrafowa

@Almaranth@Almaranth {}× 10

⭐NIEWINNY⭐

8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moja pierwsza styczność z książkami Cobena. Do przeczytania książki zainspirował mnie powstały mini serial na Netflixie pod tym samym tytułem. Książka sama w sobie nie była zła, czytało się dobrze. Przez sporą część fabuły odnosi się wrażenie, że nic do siebie nie pasuje. Wiele różnych wątków ze sobą niepowiązanych, obcych sobie i nie mających ... {} Recenzja książki Niewinny

Więzy przeznaczenia

7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość, która nie zna granic czasu. Władza, której obliczem jest zdrada. Na początku przyznam szczerze, że sięgnęłam po drugi tom powieści B.M.W. Sobol “ Więzy przeznaczenia” nie znając pierwszej części. Im brnęłam w historię dalej, tym bardziej żałowałam, że nie miałam okazji poznać przygód Judyty od początku. Wiem, że muszę jednak poznać prz... {} Recenzja książki Więzy przeznaczenia

Powiedz księciowi...

6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstęp Najstarsza córka księcia Wilde'a ma marzenie: Na jeden dzień zrzucić sztywny gorset konwenansów i móc robić to, co wolno mężczyznom - iść gdzie chce i robić co zechce, bez zamartwiania się o reputację. Ma jej w tym pomóc przyjaciel brata, który najchętniej na resztę życia zakopałby w jakiejś ciemnej norze przegryzając demony z przeszłości. ... {} Recenzja książki Powiedz "nie" księciu

@Jagrys@Jagrys {}× 9

Niemiec ze złym pochodzeniem

5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po książkę, ponieważ zaintrygował mnie temat. I rzeczywiście nie zawiodłam się. Pierwsze karty mnie zaskoczyły, ponieważ zamiast zapowiadanego bohatera pojawia się Magdalena Sobańska i jej mąż Stefan, oficer wojska polskiego. Mieszkają w Warszawie, ale Magda zostaje, trochę na siłę, odesłana do majątku Złotów koło Kielc, do rodziny mę... {} Recenzja książki Skaza

@Remma@Remma {}× 1

Tak jak malował pan Singer

3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Isaaca Bashevisa Singera "Szosza" przenosi Czytelnika do przedwojennej Warszawy. Do czasów młodości Autora. Przypadła ona w latach dziesiątych dwudziestego wieku. Czyli milion lat temu. Z perspektywy dzisiejszego miłośnika książek. Przedstawia zupełnie inny świat, inną Warszawę, niż tę którą oglądamy zza okien samochodów pędzących przez ul... {} Recenzja książki Szosza

@adam_miks@adam_miks {}× 6

Praca w domu - czy to się może udać?

1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Laura VanderkamMiliony osób z dnia na dzień musiało przenieść się z pracą do domu z powodu pandemii. Jak wiele z nich było na tym przygotowanych? Minął rok od tego czasu, a wiele osób wciąż próbuje jakoś połączyć pracę zawodową z życiem prywatnym, okupuje stół w jadalni, salonie lub blat w kuchni, część pracuje w sypialni okupując to bólami kręgos... {} Recenzja książki Twoje domowe biuro

Błyskotliwa książka o: myśleniu, nazywaniu, wybieraniu i wpływaniu na wybory

1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto książka, która może dostarczyć Wam argumentów w dyskusji z fundamentalistami... Dlatego raczej spodoba się osobom, dla których nie wszystko jest wyłącznie białe albo czarne. Zwłaszcza, że jak przekonuje autor - mądrość polega na dostrzeganiu szarości. A także innych kolorów. Z drugiej strony zastrzega, że zbyt wiele barw i kategorii nadawan... {} Recenzja książki Myślenie czarno-białe

@luizko@luizko {}× 2

Przeciętnie...

31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio udało mi się przeczytać książkę Pawła Słomiaka " Kraków cywilizacjonistów 2055". Chociaż rzadko czytuję literaturę fantastyczną, a już sam tytuł na taką wskazuję miałam do niej pozytywne nastawienie. Kiedy sięgałam po książkę, najmocniej zaciekawił mnie opis. Otóż w jednej z jaskiń w Tatrach znaleziono zahibernowanego żołnierza z czasów d... {} Recenzja książki Kraków cywilizacjonistów 2055

Slapstick, czyli opowieść o samotności.

{} WYBÓR REDAKCJI
31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki Kurta Vonneguta czytałam wiele lat temu. Pamiętam, że były pełne absurdalnego poczucia humoru i podobały mi się. Tego samego spodziewałam się po lekturze najnowszej powieści autora: "Slapstick, albo nigdy więcej samotności!" Fabuła książki oparta jest na śnie autora. Opowiada on o rodzeństwie brata i siostry tak ściśle związanych ze sobą,... {} Recenzja książki Slapstick, albo nigdy więcej samotności!

@angell15@angell15 {}× 5

Kto ratuje jedno życie...

27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Włochy, Siena 1942 rok. Trwa wojna, w której Włosi i sprzymierzone Niemcy odnoszą zwycięstwa. To dobry czas na poddawanie młodzieży indoktrynacji faszystowskiej w szkole. Dwunastoletni chłopcy łatwo ulegają fascynacji nową ideologią „okraszoną” takimi pojęciami jak honor, duma narodowa, rasa panów. Lorenzo Guerrini nie różni się od innych włoskich... {} Recenzja książki Nikt nie wie, że tu jesteś

@Remma@Remma {}× 1

Udany początek

27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam, że byłam zawiedziona, kiedy ta książka przeszła mi koło nosa w Klubie Recenzenta serwisu Na Kanapie. pl. Ale od czego jest Legimi? Z prawdziwą radością błyskawicznie pobrałam ten tytuł i przepadłam! Przygody zwykłej, szarej myszki, która ma przed sobą ewentualną karierę w bibliotece, bo całkiem nieźle sobie radzi z książkami, a także los... {} Recenzja książki Przebudzenie powietrza

@beatazet@beatazet {}× 2

za dużo magii

27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzy kobiety. Znają się z jednej wsi. Malwina, ma córkę licealistkę, a jej mąż jest seksoholikiem i uwielbia pornografię. Sylwia, niedawno dostała diagnozę o nieuleczalnej chorobie (SM). Wiktoria, mieszka w domu pełnym ludzi i czuje się wykorzystana do roboty. Wartościowe tak naprawdę dla mnie są jakieś epizody – typu kurs tańca i niechęć do za... {} Recenzja książki Przez ucho igielne

@jelonka11@jelonka11 {}× 2

Coś dla młodzieży

27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ,,Jeszce większy przypał" Beth Garrod opowiada ciąg dalszy perypetii Belli Fisher znanej wielbicielom autorki z innej jej książki: ,,Super przypał". Mimo że nie czytałem tej pierwszej części, w ogóle tego nie odczułem. Miałem wrażenie, że autorka celowo wybrała taki zabieg, żeby nie nakładać na czytelnikach presji typu ,,muszę przeczytać p... {} Recenzja książki Jeszcze większy przypał

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe