To wszystko wydarzyło się naprawdę.
„W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów” stanowi ostatnią część wspomnień Lucyny Kleinert, zatytułowanych „Okiem cudzoziemki”.
Jak poprzednie tomy „Dziennik badante, czyli Italia pod podszewką” i „Opowieści ascolańskie i inna włoszczyzna” są oryginalnym dziennikiem autorki, która pracowała w Italii, jako opiekunka osób starszych i niepełnosprawnych.
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech.
Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. Jest też autorką książki " Życiorys PRL em malowany", która jak mówi powstała z potrzeby ocalenia wspomnień z tamtych lat.
„W zapachu włoskiej kuchni czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów” to zarazem opowieść o tradycyjnej włoskiej wsi i na jej stronach znalazło się zgodnie z tytułem mnóstwo przepisów kuchni włoskiej.
„W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów” stanowi ostatnią część wspomnień Lucyny Kleinert, zatytułowanych „Okiem cudzoziemki”.
Jak poprzednie tomy „Dziennik badante, czyli Italia pod podszewką” i „Opowieści ascolańskie i inna włoszczyzna” są oryginalnym dziennikiem autorki, która pracowała w Italii, jako opiekunka osób starszych i niepełnosprawnych.
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech.
Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. Jest też autorką książki " Życiorys PRL em malowany", która jak mówi powstała z potrzeby ocalenia wspomnień z tamtych lat.
„W zapachu włoskiej kuchni czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów” to zarazem opowieść o tradycyjnej włoskiej wsi i na jej stronach znalazło się zgodnie z tytułem mnóstwo przepisów kuchni włoskiej.