Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych

"opracowanie zbiorowe"
Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Obszerna publikacja, ukazująca bogactwo kulinarne Polski, prezentuje produkty regionalne i tradycyjne wpisane przez Komisję Europejską do specjalnego rejestru. Szczególną uwagę poświęcono 38 produktom regionalnym (tzw. produktom znanego pochodzenia), wśród których znalazły się m.in. smakowite sery ze słynnym oscypkiem na czele, a także śląskie kołacze, lubelskie cebularze, rogale świętomarcińskie, znakomite wędliny, wyborne miody i wiele innych przysmaków. Książka prezentuje nie tylko metody wytwarzania tych specjałów, ale także wiele ciekawostek związanych z regionami, z których pochodzą, ich specyfiką geograficzną i etnologiczną. Ukazuje miejsce omawianych produktów w tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej, danego regionu.

Książka zawiera także skrótowe opisy ponad 1500 produktów tradycyjnych, czyli wytwarzanych od lat według zakorzenionych w lokalnej tradycji metod i receptur.

Data wydania: 2019-04-09
ISBN: 978-83-7887-410-2, 9788378874102
Wydawnictwo: Dragon
Kategoria: Kuchnia regionalna
Stron: 448
dodana przez: Catta

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl