~ "Cecylia" Annie Garthwaite to niezwykła, heroiczna, epicka opowieść, w której tłem są wydarzenia z czasów wojny domowej w Anglii, zwanej jako wojna dwóch róż (ang. The Wars Of The Roses „Wojny Róż”), toczącej się w latach 1455-1485. To właśnie wtedy stoczono 18 bietew lądowych i 1 potyczkę morską.
I jak wiemy z historii, była to walka o władzę pomiędzy dwoma zwaśnionymi ze sobą rodami: Lancasterów (mających w herbie różę czerwoną) oraz Yorków (różę białą).
~Podobnie jak w przypadku historii, opowieść przedstawiona w książkach i znanym wszystkim serialu "Gra o Tron" oparta jest na konflikcie dwóch rodów. I tak jak Lannisterowie inspirowani byli Lancasterami tak tutaj sami Lancasterzy wraz z Henrykiem VI oraz Cecylią Neville, księżną Yorków, grają pierwsze skrzypce w dojściu do pożądanej przez wszystkich władzy.
~To właśnie postać, Cecylii Neville naszej głównej bohaterki, mądrej, walecznej, niezależnej, zaradnej, twardej wojowniczki, staje się najważniejszym wątkiem w całej historii.
Kobiety, która jest sterem i boku męża Ryszarda. To ona dzięki silnej osobowości, charyzmie, błyskotliwości, rozdaje karty, a kiedy coś postanowi nie cofnie się przed niczym, aby dopiąć swego. Wspaniała księżna, dyplomatka, wojowniczka, żona, matka, kochanka, a jednoczenie przyjaciółka oraz powierniczka sekretów.
~ "Cecylia" to prawdziwa gratka dla fanów powieści historycznych w której kobiety walczą na równi z mężczyznami.
~ Czy mogę polecić? Oczywiście, gdyż sama nie spodziewałam się takiego obrotu wydarzeń.
Gorąco polecam tą przepięknie wydaną powieść.
Wasza J.K.
Gorąco polecam tą przepięknie wydaną powieść.
Wasza J.K.