Z wykształcenia dietetyk kliniczny, psychodietetyk, fitoterapeuta i pedagog zdrowia. Wykładowca akademicki Wyższej Szkoły Medycznej w Kłodzku, kierownik i twórca kierunku studiów podyplomowych z zakresu dietetyki. Autor jednej z pionierskich publikacji w Polsce traktujących dietoterapię choroby dwubiegunowej, często przywoływanej w pracach naukowych, w tym m.in. The British Journal of Psychiatry, Food Science & Nutrition, Current Treatment Options in Psychiatry, Frontiers in Psychiatry, Journal of Clinical Medicine, Frontiers in Pediatrics. Łącznie z okresem szkoły średniej, studiów i prowadzenia gabinetu dietetycznego, zajmuje się żywieniem od blisko 18 lat. W swoje pracy zawodowej specjalizuje się w zaburzeniach metabolicznych, endokrynologicznych i chorobach przewodu pokarmowego, a od kilku lat jego głównym zainteresowaniem stała się nutripsychiatria (psychiatria żywieniowa). Zaangażowany uczestnik oraz organizator eventów kulinarnych, a także warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania dla dzieci, młodzieży, seniorów i innych grup społecznych, na których dzieli się swoją wiedzą z zakresu dietetyki. Regularnie uczestniczy w szkoleniach i nieustannie podnosi swoje kwalifikacje. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec, pasjonat zdrowego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Autor bloga kulinarnego www.przepisyketo.eu, w którym prezentuje swoje inspiracje kulinarne, koncentrując się na posiłkach diety niskowęglowodanowej.