Ireneusz Chmiel

Autor
Zostań fanem autora:
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, psychodietetyk, fitoterapeuta i pedagog zdrowia. Wykładowca akademicki Wyższej Szkoły Medycznej w Kłodzku, kierownik i twórca kierunku studiów podyplomowych z zakresu dietetyki. Autor jednej z pionierskich publikacji w Polsce traktujących dietoterapię choroby dwubiegunowej, często przywoływanej w pracach naukowych, w tym m.in. The British Journal of Psychiatry, Food Science & Nutrition, Current Treatment Options in Psychiatry, Frontiers in Psychiatry, Journal of Clinical Medicine, Frontiers in Pediatrics. Łącznie z okresem szkoły średniej, studiów i prowadzenia gabinetu dietetycznego, zajmuje się żywieniem od blisko 18 lat. W swoje pracy zawodowej specjalizuje się w zaburzeniach metabolicznych, endokrynologicznych i chorobach przewodu pokarmowego, a od kilku lat jego głównym zainteresowaniem stała się nutripsychiatria (psychiatria żywieniowa). Zaangażowany uczestnik oraz organizator eventów kulinarnych, a także warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania dla dzieci, młodzieży, seniorów i innych grup społecznych, na których dzieli się swoją wiedzą z zakresu dietetyki. Regularnie uczestniczy w szkoleniach i nieustannie podnosi swoje kwalifikacje. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec, pasjonat zdrowego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Autor bloga kulinarnego www.przepisyketo.eu, w którym prezentuje swoje inspiracje kulinarne, koncentrując się na posiłkach diety niskowęglowodanowej.

Książki

Nutripsychiatria
Nutripsychiatria
Ireneusz Chmiel, Dorota Łojko

Dieta to bardzo ważna część składowa szeroko pojętej medycyny stylu życia, mogąca stanowić cenny element skutecznej terapii, w tym terapii chorób psychicznych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia p...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze