Krzysztof Antoniszak
Zostań fanem autora:

Krzysztof Antoniszak

Autor 2 czytelników
7.5 /10
2 oceny z 2 książek,
przez 2 kanapowiczów
Gawędziarz, podróżnik, kucharz - od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym "Szymkówka" w Cisnej przygotowywane są potrawy regionalne, które zebrał w książce kucharskiej swojego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny. W prowadzonej tu karczmie wieczorami można posłuchać gawęd o historii, a przy okazji zjeść dania (wedle życzenia z mięsa, kaszy, grzybów, owoców, warzyw) macerowane w "naczyniu bojkowskim", czyli glinianej misie tzw. cegle ustawianej w gorącym popiele z ogniska.

Książki

Kuchnia Bieszczadu
Kuchnia Bieszczadu
Krzysztof Antoniszak
7/10

Czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu...

Tajemnice Bieszczadu
Tajemnice Bieszczadu
Krzysztof Antoniszak
8/10

Niewielki, lecz bardzo wartościowy zbiór legend, a także mniej znanych faktów historycznych o krainie Bieszczadu. "Po raz pierwszy w XV wieku zamieszkujący te tereny ludzie zaczęli używać słowa ZAKAP...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl