Temat:

Klucz do dobrej recenzji?

2012-05-21 08:55 #
Jak w temacie. Jakie wskazówki macie dla początkujących książko-blogerów?

Miłego dnia wszystkim!
# 2012-05-21 08:55
{}
Odpowiedz
@Artemizja
@Artemizja
296 książek 1200 postów
2012-05-21 09:07 #
Polecam przeszukanie forum :)
# 2012-05-21 09:07
{}
Odpowiedz
2012-05-21 11:02 #
# 2012-05-21 11:02
{}
Odpowiedz
@Uleczka448
@Uleczka448
72 książki 156 postów
2012-05-21 11:34 #
Klucz jest prosty: pisać to co czujemy po przeczytaniu książki.
# 2012-05-21 11:34
{}
Odpowiedz
@alison2
@alison2
154 książki 104 posty
2012-05-21 12:08 #
dodałabym jeszcze czytać recenzje, choćby te nagradzane w konkursach. W ten sposób szybko sama dojdziesz do tego, co w recenzji jest ważne, co czyni ją atrakcyjną. Nie zrażaj się jeśli na początku nie będzie Ci wychodziło, z każdą recenzją Twój warsztat będzie się poprawiał aż w końcu wypracujesz sobie indywidualny styl. Miłego pisania!
# 2012-05-21 12:08
{}
Odpowiedz
@Avenix
@Avenix
98 książek 191 postów
2012-05-21 18:01 #
Wzorować się na recenzjach osób doświadczonych i przede wszystkim pisać coś więcej niż dwa zdania - bo wtedy wychodzi opinia a nie recenzja :<
# 2012-05-21 18:01
{}
Odpowiedz
@Czekoladowaa
@Czekoladowaa
116 książek 580 postów
2012-05-21 19:13 #
Zgadzam się. Najgorsze jest to, że niektóre osoby piszą zaledwie dwa, czy trzy zdania co nijak ma się z recenzją. Ale długie pisanie o jakiejś książce zazwyczaj przychodzi z czasem.:)
# 2012-05-21 19:13
{}
Odpowiedz
@Uleczka448
@Uleczka448
72 książki 156 postów
2012-05-21 19:18 #
A ja coś powiem na przekór..otóż uważam, że każdy powinien pisać recenzję w taki sposób, w jaki mu się to robi najlepiej. Jeśli lubi zawrzeć swoje wrażenia np. w 10 zdaniach, to niechaj tak pisze, jeśli zaś lubi rozpisywać się na kilka stron - to również dobrze. Wiem, że są pewne standardy, wymagania itp..ale z drugiej strony czy ktoś ma prawo oceniać czyjąś recenzję..?
# 2012-05-21 19:18
{}
Odpowiedz
@Avenix
@Avenix
98 książek 191 postów
2012-05-21 19:22 #
Ja czuję, że 'wyładowałem' emocje, po przeczytaniu ksiażki, kiedy napiszę naprawdę wyczerpującą recenzję, w której zawrę wszystkie moje myśli na temat każdej 'składni' książki, stąd moja powyższa rada :3
# 2012-05-21 19:22
{}
Odpowiedz
2012-05-21 19:23 #
Proszę. Przenieście dyskusję pod podany przeze mnie wcześniej link.
# 2012-05-21 19:23
{}
Odpowiedz
@fiend
@fiend
73 książki 57 postów
2012-05-21 19:27 #
moje doświadczenie w tym temacie est nikłe i nie wiem czy powinnam się wypowiadać, ale czasami jak czytam te schematyczne i tendencyjne do bólu recenzyjki to coś się we mnie gotuje. Dlatego trzeba pisać to, co się czuje i trzeba pisać tak, żeby ludzie chcieli czytać, zadając sobie pytanie czy ja sama przeczytałabym to z przyjemnością czy z wymuszeniem.
Tja. Tylko jak to wdrożyć...
# 2012-05-21 19:27
{}
Odpowiedz
@szarikow
@szarikow
137 książek 1019 postów
2012-05-21 20:19 #
Czytam tą dyskusję i wydaje mi się, że do niektórych mówić to jak grochem o ścianę...
# 2012-05-21 20:19
{}
Odpowiedz
Grupa

Wokół kanapy

czyli o tym czego nie ma na kanapie
nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}