Borówka wysoka, której owoce znane są także pod nazwą "jagody amerykańskiej", ma niemal wszystkie cechy idealnej rośliny do uprawy amatorskiej w ogrodzie przydomowym lub na działce. Jest rośliną wytrzymałą na mróz oraz mało podatną na choroby i szkodniki. W dobrych warunkach uprawy wydaje corocznie wysoki plon owoców. Dobór kilku odmian pozwala na wydłużenie okresu zbioru owoców do ponad dwóch miesięcy. Krzewy borówki zdobią ogród: na wiosnę - dużymi, jasnymi kwiatami, w lecie - ciemnoniebieskimi owocami, jesienią - karminowoczerwonymi liśćmi. Owoce borówki to nie tylko wykwintne owoce deserowe. Nadają się wyśmienicie do przetwórstwa domowego: wypieku ciast, na konfitury, dżemy, soki i kompoty. Są także wspaniałymi owocami do mrożenia. Nie należy również zapominać o ich wysokich właściwościach dietetycznych i leczniczych.