Owoce wiśni są nie tylko bardzo smaczne, ale cenione jako surowiec do wyrobu dżemów, produktów cukierniczych, mrożonek i innych. Czereśnie natomiast są przede wszystkim owocami deserowymi i tylko w niewielkich ilościach przerabiane są na kompoty. Mało kto jednak wie, że zarówno czereśnie jak i wiśnie poprawiają apetyt, mają właściwości antytoksyczne i odtruwające. Zalecane są do spożywania dla osób ze schorzeniami reumatycznymi, nerkowymi, a także dla chorych na serce. Przy wyborze odmiany do uprawy na działce powinno się uwzględnić zarówno upodobania smakowe rodziny, jak i porę dojrzewania owoców. Pomogą w tym szczegółowe opisy odmian tradycyjnych i aktualnie polecanych (nowej generacji) oraz kolorowe fotografie każdej opisywanej odmiany. Aby gatunki te owocowały obficie co roku, konieczne jest cięcie, szczególnie drzew w pełni owocowania. Na plonowanie ma również wpływ podkładka, warunki glebowe i klimatyczne oraz umiejętnie wykonywane zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne. Dlatego Autor podaje podstawowe wiadomości i porady o uprawie, terminach sadzenia, technice corocznego cięcia, a także prostych metod rozmnażania.