Co się dzieje z substancjami odżywczymi pokarmów, które spożywamy? Czy wszystko, co spożywamy, jest dla nas dobre? Jakie zmiany w naszym codziennym menu warto wprowadzić, aby dłużej cieszyć się zdrowiem? Autorka publikacji, dr Jordina Casademunt, w kompetentny i kompletny sposób przedstawia odpowiedzi na powyższe pytania. Porusza także inne aspekty dotyczące właściwego odżywiania, przybliżając czytelnikom aktualną wiedzę z zakresu dietetyki. Treści są prezentowane w sposób przejrzysty, zrozumiały dla wszystkich interesujących się zdrowiem – od amatorów po ekspertów. Odbiorcy: - miłośnicy zdrowego trybu życia - osoby cierpiące na dolegliwości trawienne - wszyscy dbający o swoje zdrowie (również profilaktycznie) - dietetycy, lekarze i farmaceuci. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? „Czuję się świetnie, bo jem w zgodzie z naturą” stanowi publikację, która udziela odpowiedzi na wiele pytań dotyczących czynników „demolujących” nasz organizm. Porady dotyczące ponadto kwestii prawidłowej suplementacji pokarmów, a także witamin (najważniejszą sprawą jest to, w jaki sposób jedne i drugie przyswajamy), stanowią konieczny etap w procesie likwidowania nieprawidłowości zachodzących w układzie trawiennym każdego z nas. W książce przeczytamy ponadto o: - składnikach pokarmowych zapewniających nam optymalne funkcjonowanie i pełnię zdrowia, - głównych chorobach związanych z nieprawidłowym wchłanianiem składników pokarmowych, - wpływie pH naszego organizmu, enzymów trawiennych i jelitowej flory bakteryjnej na poprawny/niepoprawny metabolizm składników odżywczych, - interakcjach pomiędzy niektórymi komponentami pokarmu a innymi składnikami czy lekami, - związkach pomiędzy naszymi emocjami a układem trawiennym.