Cytaty z książki "Domowe kiszonki"

Do książki zostały dodane 7 cytatów przez:

@maciejek7 @maciejek7 (7)
Dodaj nowy cytat
Hasło "kiszonki" najczęściej kojarzymy z kiszonymi ogórkami i kapustą. Bardziej wtajemniczeni kulinarnie znają jeszcze zakwas z buraków na barszcz lub modne ostatnio kimchi.
Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, przedłużania jej trwałości, znany i stosowany od tysięcy lat.
Zdarza się, że nieuczciwi producenci żywności dodają do kapusty kwas octowy, aby szybko ją zakwasić. Nazywają taka kapustę "kwaszoną". Tak naprawdę jest to kapusta marynowana, konserwowana octem, nie zachodzą w tym przypadku procesy fermentacyjne.
Produkty spożywcze poddane fermentacji wzmacniają odporność organizmu. Bakterie probiotyczne niszczą lub osłabiają patogeny wywołujące niektóre schorzenia.
Fermentacja zwiększa przyswajalność wapnia i żelaza, co jest istotne w leczeniu i profilaktyce osteoporozy, osteopenii i anemii. Kiszonki są też dobrym źródłem innych składników mineralnych, np. potasu, magnezu, fosforu.
Kiszone produkty regulują stopień wchłaniania cukru we krwi, a co za tym idzie - są polecane w profilaktyce i wsparciu leczenia cukrzycy.
Kiszonki warto od czasu do czasu próbować - na początku co kilka dni, a przy dłuższym kiszeniu co miesiąc.