Fizjologia smaku

Jean Anthelme Brillat-Savarin
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Fizjologia smaku
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Anthelme Brillat - Savarin był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz pełnił wysokie funkcje państwowe. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej - dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
Tytuł oryginalny: Physiologie du gout ou méditations de gastronomie transcendante
Data wydania: 2003
ISBN: 83-06-02498-2, 8306024982
Wydawnictwo: PIW - Państwowy Instytut Wydawniczy
Kategoria: Językoznawstwo
Stron: 272

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Fizjologia smaku aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
9 /10
Przeczytane A.D. 2014 Kulinaria Wspomnienia / wywiady Posiadam

Bardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
Szkoda że to tylko wybór pism z oryginału, z chęcią przeczytałbym resztę.

× 1 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Fizjologia smaku. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat