Historia od kuchni

Max Miller
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Historia od kuchni
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.

Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!

Wydanie 1
Tytuł oryginalny: Tasting history
Data wydania: 2023-10-25
ISBN: 978-83-8135-343-4, 9788381353434
Wydawnictwo: HI:STORY
Stron: 256
dodana przez: Vernau

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Historia od kuchni aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@przyrodazksiazka
2024-01-21
10 /10
Przeczytane

Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)
Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z ...

| link |
@ania13080_wp.pl
2023-10-24
9 /10

Lubicie kulinarne ciekawostki?
Wiedzieliście, że ryż na mleku podawany był królom już około XII wieku?
Albo, że przepis na ciasto z orzechów tygrysich został zapisany w formie obrazkowej na ścianie grobowca już ok. 1400 r. p.n.e. ?

W pełen ciekawostek i aromatycznych przepisów świat zabierze was #historiaodkuchni wydana przez @opowiadamy.history (#współpracabarterowa)

Autorzy zabierają nas w niezwykłą podróż po przepisach rodem ze starożytności, dalej, ku Wyspom Brytyjskim, przez Europę kontynentalną, Wschód Bliski i daleki, aż po Nowy Świat.

Każdy przepis urozmaica jego historia, doskonały dobór składników kusi do gotowania, a barwne i karmiące oczy ilustracje wywołują burczenie w brzuchu.

Same przepisy są dokładne i precyzyjne, listy składników czytelne.
Przepisy zaczepiają o każde możliwe danie - są ciasta, lody, bułeczki, owoce morza, dania główne, koktajle.

65 wyselekcjonowanych, oryginalnych przepisów i tyle samo kulturowych ciekawostek.

Ta książka karmi ciało i umysł.
Do tego wydana jest w twardej oprawie, z klimatycznymi zdjęciami i opisem podstawowych składników.

Będzie idealnym źródłem inspiracji kuchennych zarówno na codzień, jak i na specjalne okazje. Daje możliwość przyrządzenia niecodziennego dania na kolację w gronie przyjaciół i przy okazji zabawienia ich rozmową na temat historii serwowanej potrawy.

Polecam gorąco, niczym wyjętą prosto z piekarnika tartę teksańską z p...

| link |
@Poprawnie_napisane
2023-10-25
9 /10
Przeczytane

Czy z książki kucharskiej można wynieść coś więcej niż pomysł na smaczny obiad? Czy taka pozycja może zainteresować miłośnika historii? Czy książkę, którym głównym tematem jest jedzenie, można napisać z pasją i poczuciem humoru? Okazuje się, że tak! Max Miller stworzył kulinarną perełkę, pełną przepisów, anegdot i historycznych ciekawostek – nie zabraknie w niej nawet wampirów. Celem napisania tej książki było wskrzeszenie historii i przywrócenie pierwotnych przepisów – co jak się okazało, wcale nie było łatwe. Historia od kuchni to nie jest zwykła książka kucharska, która pomoże nam urozmaicić swoje codzienne menu. To jedna z ciekawszych książek z tego gatunku, jakie miałam okazje przeglądać. Znajdziecie w niej ponad 60 przepisów wraz z dokładnymi historycznymi recepturami z różnych epok i fenomenalne zdjęcia smakowicie wyglądających potraw. Jestem zauroczona szatą graficzną tej książki – załączone dzieła sztuki uzupełniają całość i cieszą oko. Tę książkę można kupić choćby tylko po to, by poznać ciekawostki z całego świata – od kuchni.

| link |
@paulaczyta
2023-11-06
8 /10
Przeczytane

65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

A jakby tak połączyć kuchnie i historie? Jeśli ciekawi was choć jeden z tych tematów, to świetnie, jeśli oba, trafiliście idealnie.

Mamy tutaj przepisy wprost z dawnych czasów, ale dostosowane do współczesności. Może naleśniki XVII wieku? W tej książce znajdziemy ponad 60 przepisów, opatrzonych apetycznie wyglądającymi zdjęciami, sposobem przygotowania i oczywiście ciekawostką historyczną.

Dzięki tej książce możemy bardzo wiele dowiedzieć się o kuchni z przeszłości, a także wypróbować nowe przepisy. Bardzo interesujące.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Historia od kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat