Lubicie kulinarne ciekawostki?
Wiedzieliście, że ryż na mleku podawany był królom już około XII wieku?
Albo, że przepis na ciasto z orzechów tygrysich został zapisany w formie obrazkowej na ścianie grobowca już ok. 1400 r. p.n.e. ?
W pełen ciekawostek i aromatycznych przepisów świat zabierze was #historiaodkuchni wydana przez @opowiadamy.history (#współpracabarterowa)
Autorzy zabierają nas w niezwykłą podróż po przepisach rodem ze starożytności, dalej, ku Wyspom Brytyjskim, przez Europę kontynentalną, Wschód Bliski i daleki, aż po Nowy Świat.
Każdy przepis urozmaica jego historia, doskonały dobór składników kusi do gotowania, a barwne i karmiące oczy ilustracje wywołują burczenie w brzuchu.
Same przepisy są dokładne i precyzyjne, listy składników czytelne.
Przepisy zaczepiają o każde możliwe danie - są ciasta, lody, bułeczki, owoce morza, dania główne, koktajle.
65 wyselekcjonowanych, oryginalnych przepisów i tyle samo kulturowych ciekawostek.
Ta książka karmi ciało i umysł.
Do tego wydana jest w twardej oprawie, z klimatycznymi zdjęciami i opisem podstawowych składników.
Będzie idealnym źródłem inspiracji kuchennych zarówno na codzień, jak i na specjalne okazje. Daje możliwość przyrządzenia niecodziennego dania na kolację w gronie przyjaciół i przy okazji zabawienia ich rozmową na temat historii serwowanej potrawy.
Polecam gorąco, niczym wyjętą prosto z piekarnika tartę teksańską z p...