Jesteśmy tym, co jemy, i dlatego naszym zadaniem jako rodziców jest nauczyć dzieci wszystkiego, co dotyczy prawidłowego żywienia. To odpowiedzialność, której nie powinniśmy unikać, jeżeli zależy nam, aby nasze dzieci zdrowo rosły. Celem najnowszej publikacji doktor Iriny Matveikovej, autorki Inteligencji trawiennej, książki sprzedanej w piętnastu tysiącach egzemplarzy, jest zaopatrzenie rodziców w zrozumiały i użyteczny przewodnik po najczęstszych dolegliwościach układu trawiennego. Dzięki niemu uzyskacie informacje i znajdziecie odpowiedzi na pytania związane z takimi zagadnieniami jak: - znaczenie mikroflory jelitowej, - uciążliwy refluks żołądkowo-przełykowy, - dziecięca otyłość, - alergie i odporność, - przyczyny zaparć, - związek pomiędzy biegunką a emocjami dziecka, - najlepszy sposób na optymalny rozwój systemu odpornościowego. Jeżeli chcesz zapobiegać, aby nie musieć leczyć, ta książka zapewni ci klarowne prowadzenie, bazujące na medycynie holistycznej z jednoczesnym uwzględnieniem perspektywy medycyny konwencjonalnej. Ucząc maluchy od dzieciństwa zdrowych nawyków żywieniowych, dajemy im w prezencie bardziej spełnioną i szczęśliwszą dorosłość. Irina Matveikova (1966) jest absolwentką Medycyny Rodzinnej i członkiem ICOMEM (prestiżowej madryckiej akademii zrzeszającej lekarzy). Ma specjalizację z endokrynologii i żywienia, jest ekspertką od zaburzeń odżywiania i członkinią European Society of Gastroenterology and Motility (ESNM), a także organizacji naukowej Gut Microbiota for Health oraz British Herbal Medicine Association (BHMA). Uczęszczała na studia podyplomowe z medycyny holistycznej i prewencyjnej w różnych krajach na świecie, gdzie w międzynarodowym środowisku poznała rozmaite integracyjne metody leczenia. Po wielu latach doświadczeń stworzyła własne metody, jak również opracowała zasady kompleksowego podejścia do diagnostyki, rehabilitacji oraz profilaktyki. Obecnie kieruje swoim centrum medycznym i prywatnym gabinetem w Madrycie oraz prowadzi konferencje i kursy w różnych miastach Hiszpanii. Wcześniej pracowała jako lekarz rodzinny i specjalista żywienia w obu sektorach państwowej służby zdrowia − publicznym i prywatnym − i nadal współpracuje ze specjalistami oraz centrami medycyny konwencjonalnej. Jako ekspertka w łączeniu podejścia konwencjonalnego i holistycznego w medycynie walczy o pacjenta świadomego, dobrze poinformowanego i odpowiedzialnego. Wierzy, że lekarze mogą wspierać się bardziej niż dotychczas w obszarze holistycznej i profilaktycznej opieki nad pacjentem. Autorka zdobyła uznanie w kręgach hiszpańskich i międzynarodowych. Często współpracuje z mediami.