Krwawa historia smaku

Piotr Adamczewski
Krwawa historia smaku
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną? A słyszałeś, że cynamon był droższy niż złoto i toczono o niego bój równie krwawy jak o goździki czy gałkę muszkatołową? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, najnowsza książka Piotra Adamczewskiego jest właśnie dla Ciebie.

"Krwawa historia smaku" to książka kulinarna z szeregiem różnorodnych przepisów na wyśmienite potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Jednak to nie wszystko. Autor jak zwykle nas zaskakuje. Tym razem przepis na tort kawowy z orzechami czy kawową babkę poprzedza obszerny rozdział poświęcony historii czerwonych kulek z etiopskich krzewów. Bo, jak pisze Piotr Adamczewski:"?nic nie może zastąpić czarnego jak smoła, gorącego jak piekło i słodkiego jak miłość płynu zwanego dziś espresso".

Książka nie zawiedzie, gdy oprócz przygotowania smacznych dań, chcesz zaskoczyć najbliższych znajomością historii (czasem krwawej) danej przyprawy. Pozycja godna polecenia wszystkim, którzy chcą wiedzieć więcej o dziejach chili, soli czy kakao, a przy okazji przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałych dań. Dodatkowym atutem "Krwawej historii smaku" jest alfabet ulubionych win, którym autor, wielki znawca tych trunków, zamyka książkę.
Data wydania: 2006
ISBN: 978-83-7386-228-9, 9788373862289
Wydawnictwo: Nowy Świat
Stron: 127

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Krwawa historia smaku aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Krwawa historia smaku. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat