W tej książce znajdziecie ponad 100 zaskakująco prostych przepisów do zastosowania w każdym domu. Przygotowałam dla Was receptury na współczesne lekkie dania będące w zgodzie z dzisiejszymi trendami smakowymi. To potrawy piękne, zdrowe i kolorowe, na których widok każdemu smakoszowi cieknie ślinka. A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre! Po dłuższych przemyśleniach na temat podziału mojej książki na działy i rozdziały, postanowiłam pogrupować przepisy odnoszące się do sfer życia występujących w moim (a myślę, że nie tylko w moim) domu. Czy jest to idealny podział? Oczywiście, że nie, jednak porównując go z innymi uważam, że przynajmniej jest praktyczny. Przy przepisach nie podaję kalorycznej wartości danej potrawy. Dlaczego? Ponieważ mnie to bardzo irytuje! Moja zasada polega na przyrządzaniu potraw sezonowych, ze świeżych produktów. Moja dewiza brzmi: lepiej jadać mniej, ale za to często i dobrze. A gdzie w tym wszystkim ja? Siebie postrzegam jako osobę, która zastanawia się nad tym, jak zmieniły się metody przyrządzania potraw w miarę upływu czasu. Przede wszystkim ulegają zmianie same przepisy –potrawy przeładowane tłuszczem i ciężkostrawne zastępuje się zestawami lżejszymi. Receptury wymagające dużego nakładu pracy nie znajdują już zwolenniczek wśród pracujących zawodowo i zajmujących się domem kobiet, takich jak ja. Książka, którą trzymacie w rękach, jest napisana przez współczesną polską kobietę, która codziennie gotuje dla całej rodziny, korzystając przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Powstało z tego coś w rodzaju kulinarnego skarbczyka babci, mamy i przyjaciółek. Dzięki temu książka zawiera dużo praktycznych porad, które udało mi się uzbierać przez całe moje ciekawe życie.