Elizabeth Luard, wychowująca czwórkę dzieci w oddalonej od świata dolinie w Andaluzji, przez wiele lat obserwowała, jak żyją i co jedzą mieszkańcy jej kraju. W 180 przepisach z 21 regionów prezentuje nie tylko sposób przygotowania potraw, ale również wpływy kształtujące kulinarne przyzwyczajenia. Fotografie ukazują regionalne dania w formie, w jakiej pojawiają się one w modnych restauracjach Lizbony, Madrytu czy Barcelony. W wielu przypadkach oryginalny, tradycyjny sposób podania pozostaje jednak niedoścignionym wzorem. Zdjęcia potraw w połączeniu z reprodukcjami dzieł takich malarzy, jak Goya, Velázquez czy Murillo, oraz fotografiami pejzaży i miejsc czynią Kuchnię hiszpańską i portugalską nieodzowną książką zarówno dla fotelowego podróżnika, jak i dla kucharza pragnącego poznać historię przygotowywanych dań. Jak mówi autorka, zebrane przepisy to nie tylko zwyczajne listy składników i zaprezentowanie stanu umysłu, lecz kwestia serca.