Kuchnia Słowian

Paweł Lis, Hanna Lis
7.7 /10
Ocena 7.7 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów
Kuchnia Słowian
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.7 /10
Ocena 7.7 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów

Opis

Fascynująca i nowatorska opowieść o kulturze kulinarnej Słowian, omawiająca wszelkie aspekty związane z kuchnią naszych przodków - naczynia, potrawy, zioła, zachowanie przy stole i inne. W książce znajduje się również kilkadziesiąt stron receptur kulinarnych wprost znad wczesnośredniowiecznego paleniska! Autorzy wiedzę zdobytą przez studiowanie źródeł i fachowej literatury poparli badaniami, głównie z zakresu archeologii eksperymentalnej. Hanna Lis - z zawodu bibliotekarz. Od sześciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej oraz popularyzacji wiedzy z zakresu archeologii i historii za pomocą pokazów i prezentacji. Specjalizuje się w odtwarzaniu historycznych receptur oraz rekonstrukcji dawnych technik przygotowywania pożywienia. Od 2005 roku, we współpracy z Katedrą Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, realizuje autorski program badawczy \"Pożywienie Słowian\", mający na celu odtworzenie jadłospisu ludności słowiańskiej z VIII-X wieku oraz zbadanie jego wartości odżywczych i stopnia przyswajania przez ludzki organizm. Wyniki pierwszego etapu tego programu opublikowała w artykule zamieszczonym w pracy zbiorowej Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim. Paweł Lis - archeolog, pracownik Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Zajmuje się badaniem wczesnośredniowiecznego osadnictwa słowiańskiego na terenie zachodniej Lubelszczyzny. Od 2005 roku realizuje autorski projekt \"Muzeum Dawnych Słowian - otwarte muzeum tematyczne\", którego podstawę stanowi badane przez niego i częściowo zrekonstruowane grodzisko w Żmijowiskach. Pomysłodawca i organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej - cyklicznej imprezy, w trakcie której we współpracy z Instytutem Archeologii i Etnologii PAN w Warszawie, Instytutem Archeologii UMCS w Lublinie, Państwowym Muzeum Archeologicznym w Warszawie oraz Katedrą Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego realizowane są programy badawczo-edukacyjne poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza oraz budownictwu obronnemu okresu plemiennego na terenie Kotliny Chodelskiej. Dorobek pierwszych czterech sezonów archeologicznych eksperymentów opublikowany został w wydanej w roku 2007 pod jego redakcją monografii Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim.
Data wydania: 2009
ISBN: 978-83-7396-839-4, 9788373968394
Wydawnictwo: Libron - wydawnictwo
Stron: 273
Mamy 3 inne wydania tej książki

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Kuchnia Słowian nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

DA
@Darou
2024-10-06
8 /10
Przeczytane
@Ewa_3
2024-09-24
7 /10
Przeczytane
@ryszpak
2019-12-01
8 /10
Przeczytane A.D. 2011 - 52 książki Posiadam Posiadam Historia - średniowiecze Kulinaria Kulinaria Eseje, publicystyka

Cytaty z książki

O nie! Książka Kuchnia Słowian. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl