Wydany w Polsce po raz pierwszy w 2003 roku „Kurs wiedzy o winie” Jancis Robinson szybko zyskał miano pozycji obowiązkowej w biblioteczce każdego winomana, tak początkującego, jak zaawansowanego, ale chcącego uporządkować lub odświeżyć swoją winiarską wiedzę. Z przyjemnością prezentujemy wydanie drugie: poprawione i wzbogacone o rozdział dotyczący polskiego wina.
Autorka podręcznika, Jancis Robinson, to brytyjska krytyczka winiarska, posiadaczka prestiżowego tytułu MW (Master of Wine), felietonistka Financial Times, autorka takich znanych na świecie książek jak „Oxford Companion to Wine” i „The World Atlas of Wine” (z Hugh Johnsonem), współautorka „Wine Grapes” – najpełniejszego atlasu odmian winogron, który niedawno recenzowaliśmy na łamach Magazynu Wino, prowadząca także własny portal www.purplepages.com. W „Kursie wiedzy o winie” w sposób właściwy matematykom systematyzuje ona wiedzę o winie i przekazuje ją w czterech częściach. Pierwsza obejmuje porady praktyczne związane z degustacją wina, jego podawaniem, łączeniem z potrawami, przechowywaniem, odczytywaniem etykiet i wyborem właściwej butelki w sklepie czy restauracji. Rozdział drugi to uporządkowana wiedza o uprawie winorośli i produkcji wina, z uwzględnieniem win musujących i słodkich. Dalej Jancis Robinson naucza o mniej lub bardziej popularnych na świecie odmianach winogron, by w końcu przejść do fascynującej dla każdego amatora wina podróży po winiarskich krajach, wśród których znajdują się nie tylko takie potęgi, jak Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy czy Chile, ale też krótkie omówienia krajów mniej oczywistych: Wielkiej Brytanii, Indii czy Japonii. Polska wersja „Kursu wiedzy o winie” wzbogacona jest o rozdział o rodzimych winach i winnicach, opracowany przez Ewę Rybak.
Przystępnie napisana, precyzyjnie usystematyzowana i fachowa książka.