Receptury dań z mięs: łosia, jelenia, sarny, dzika, zająca, królika i dzikiego ptactwa. Marynaty, peklowanie mięs. Ciekawostki oraz sprawdzone porady praktyczne. "Moje pierwsze spotkanie z dziczyzną, szczerze mówiąc, skończyło się niesmacznie. Bardzo przeżywałam, że będę przyrządzać coś nowego, wspaniałego i zaimponuję mężowi, który jest myśliwym i jadał już potrawy z dziczyzny. Wybrałam przepis, który uważałam za bardzo ciekawy. Zaczęłam bardzo skrupulatnie przygotowywać składniki i zabrałam się do przyrządzania potrawy. Kiedy wreszcie wyjęłam ją z piekarnika, byłam szczęśliwa. Podałam na stół. Pieczeń, zewnętrznie, prezentowała się znakomicie, lecz, niestety, w smaku nie zachwycała. Dlatego radzę wszystkim zaczynającym przygodę z dziczyzną, róbcie na początku potrawy proste, zawierające niewiele składników, nie traktujcie ich po aptekarsku i doprawiajcie wedle własnego smaku. Zawarte w tej książce przepisy mają być drogowskazem, jak przyrządzać potrawy, ale także inspiracją do tworzenia własnych. Nie zrażajcie się, jeśli pierwszy raz nie wyjdzie, za drugim będzie lepiej - to pewne!" Lidia Skórzyńska