Ramen. Zupa szczęścia i miłości

Tove Nilsson
7.5 /10
Ocena 7.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Książka Ramen. Zupa szczęścia i miłości
Książka Ramen. Zupa szczęścia i miłości
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.5 /10
Ocena 7.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy! Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura.  
Tytuł oryginalny: Ramen
Data wydania: 2019-10-22
ISBN: 978-83-8169-177-2, 9788381691772
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Stron: 152
dodana przez: bookkeeper

Autor

Tove Nilsson Tove Nilsson Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek "Soda, lemonad & snacks" (Soda, lemoniada i przekąski 2014) i "Ägg" (Jajka, 2015).

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe


Ogłoszenia

{}
Dodaj ogłoszenie
za darmo!
Używane książki mają duszę. Zamiast kupować w sklepie, zajrzyj na naszą stronę z ogłoszeniami. Książkowe zero-waste? Kupuj używane, sprzedawaj niechciane.

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Smacznego!

{} WYBÓR REDAKCJI
16.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak często gotujecie rosół? Albo inaczej – myślicie, że udałoby Wam się napisać o nim książkę? Podobnie jak większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, tak Japończycy (a także inne kraje azjatyckie) nie wyobrażają sobie dnia bez ramenu. I okazuje się, że nie dotyczy to tylko Azjatów, bo moda na ramen dociera w coraz to nowsz... {} Recenzja książki Ramen. Zupa szczęścia i miłości

Moja opinia o książce

Opinie

@eR_
2019-12-19
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}
{} 8 /10
Przeczytane Współpraca

Ramen, to najprościej rzecz ujmując rosół z różnymi dodatkami, który stał się popularny w Japonii w zasadzie dopiero po II wojnie światowej. Różni się tym od tradycyjnych dań japońskim, że do jego wyrobu używa się mięsa, a zazwyczaj w tego typu potrawach – szczególnie w tym kraju – preferuje się warzywa. Potrawa ta można by rzec zainspirowała twórców tak zwanych zupek chińskich, a swego czasu taka zupka zyskała miano jednego z najlepszych wynalazków na jaki wpadła ludzkość. Pozostając w temacie samej ramen, postanowiłem bliżej przyjrzeć się temu daniu i sięgnąłem po książkę „Ramen. Zupa szczęścia i miłości”.

O książce możemy przeczytać że:
Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy!
Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura.

Potrawa ta obok sushi to dwa największe towary eksportowe Japonii, tyle że przejęte od Chińczyków. Tak że wszystko pozostaje w Azji. A co do samej zupy. Jeśli ktoś lubi niezwy...

{} | link |
@nalogowyksiazkoholik
2020-10-16
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}
{} 7 /10
Przeczytane

Co czytać po książce “Ramen. Zupa szczęścia i miłości”- Tove Nilsson

Książka Tradycje kulinarne Japonii
Tradycje kulinarne Japonii Magdalena Tomaszewska-Bolałek
{}9/10
Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarny...
Książka Kuchnia polska. Potrawy wigilijne
Kuchnia polska. Potrawy wig...
{}10/10
Seria 12 książek zawierających najlepsze przepisy kuchni pol...
Książka Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
Złota łyżka. 1000 najlepszy... Giovanni Ballarini
{}6/10
Esencja kuchni włoskiej, najlepsze i za razem sprawdzone prz...
Książka Kociołkowanie po polsku. Sprawdzone przepisy
Kociołkowanie po polsku. Sp... Ewa Hangel
{}7/10
"Kociołkowanie? A cóż to takiego? Dla mnie to bardzo wiele,...
Książka Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków
Nie potrafię schudnąć. Prze... Pierre Dukan, Jarosław Urbaniuk
To naprawdę działa! Ponad pół miliona Polaków schudło dzię...

Cytaty z książki

O nie! Książka Ramen. Zupa szczęścia i miłości. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj cytat
nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe